גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

6 המלצות לפעילות בשוק הסיני

האינדיקטורים הכלכליים העדכניים מצביעים על כך שכבר ב-2010 יצמח המשק הסיני ב-9% ■ מה זה אומר מבחינת היצואנים הישראלים? סיכום שיח מנכ"לים שהתקיים בשבוע שעבר

"כלכלנים מעריכים, כי בעוד 10 שנים מעל 800 מיליון בני אדם יצטרפו למעמד הביניים במדינות BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין). מדובר בתוספת הגדולה מסך כל אוכלוסיית ארה"ב, מערב אירופה ויפן גם יחד.

"נראה כי כולנו מבינים שהמזרח, וסין בפרט, נמצאים בתהליך התחזקות שמציב בפני החברות המובילות אתגרים והזדמנויות. שינויים מאקרו כלכליים אלה מחייבים את כולנו בישראל, ובמיוחד את תעשיית היצוא הישראלית, לבחון מחדש את שוקי היעד הטבעיים לפעילותנו".

במילים אלו פתח יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים ויו"ר פועלים שוקי הון, את כנס ההזדמנויות והאתגרים בחדירה לסין, שערכו בשבוע שעבר פועלים שוקי הון והחטיבה העסקית של בנק הפועלים.

לדברי סרוסי, האינדיקטורים הכלכליים העדכניים מראים כי המשק הסיני צפוי לחזור לצמיחה של כ-9% כבר בשנת 2010, ומדובר בהזדמנות גדולה ליצוא הישראלי.

זאת הייתה יריית הפתיחה לשיח מנכ"לים פעילים בסין, שבאו לספר מניסיונם האישי על מימוש הזדמנויות ואתגרים בחדירה לשוק הסיני. אלה הם עיקרי הדברים.

1. "למרות הגודל, לא כל אחד יכול"

גל דימנט, מייסד ומנכ"ל פועלים אסיה דיירקט

"לחברה שחושבת על כניסה לשוק הסיני, אני קודם כל ממליץ ללמוד את השוק הרלוונטי לפעילות שלה לפני קבלת ההחלטה. אני עדיין נתקל במנהלים של חברות שחושבים, שאם השוק הסיני הוא גדול מאוד, אז כמעט כל אחד יכול למצוא את המקטע שמתאים לו, וזה לא נכון".

"עצה נוספת היא לפעול בצורה מודולרית. בהתחלה להתבסס על פעילות עם מפיצים ולבצע פעילות באאוטסורסינג, ורק אחר-כך לפתוח משרד פיזי בסין. ההדרגתיות חשובה מאוד בכל תחום. לא להיכנס בתחילת הדרך להשקעות, ומומלץ לבנות מערך הפצה וניהול לפני שעושים שותפויות עסקיות.

"כדאי מאוד שהצוות הבכיר יהיה משלך. הוא יכול לכלול מנהלים זרים אחרים, לאו דווקא ישראלים, אבל כמובן אנשי אמון, בעיקר יש חשיבות רבה לכך שמנהלי הכספים והתפעול לא יהיו מקומיים. בתחום המשפטי, לעומת זאת, חשובה מעורבות של עו"ד מקומיים, אבל מומלץ שהם יהיו עם אוריינטציה מערבית.

"אנשי עסקים שמגיעים לסין בראשונה לומדים מהר מאוד את החשיבות של החברות בקשרים העסקיים, אבל חשוב לציין שהאופן שבו אנו רואים חברות אינו חופף בהכרח לחברות בעיני הסינים. כלומר, יחסי חברות שנראים בעינינו מספיקים כדי להניב עסקים לא תמיד יניבו את התוצאה המיוחלת.

"אשר לכלכלה הסינית, אחד השינויים המעניינים הוא האפשרות לקבל יותר אשראי. בשנים שלפני המשבר, כאשר הצמיחה בסין הייתה גבוהה מאוד, היה קשה לקבל אשראי, אבל כאשר החל המשבר, הבנקים קיבלו הוראה מהממשלה להזרים יותר אשראי.

"עד כה, הפעילות של גורמים זרים בסין התמקדה בשיתופי פעולה עם חברות סיניות, וזו גם הפעילות המרכזית שלנו. אני מעריך כי תחום המיזוגים והרכישות, שכמעט לא היה קיים בסין, בגלל מגבלות רגולציה, נפתח עכשיו. חברות סיניות מתחילות להתעניין ברכישת חברות זרות שמבקשות לפעול בשוק הסיני, ואני מעריך שתוך חמש-עשר שנים, סין תהיה דומיננטית בשוק המיזוגים והרכישות הבינלאומי".

2. "עולם שלא עובד לפי כללים ברורים"

ליאור רייטבלט, מנכ"ל סופר פארם

"אתה נכנס לעולם שלא עובד לפי כללים ברורים, ומאפשר לעצמך להיכנס לאזורים אפורים עם סכנה של אובדן כספים. כשהחלטנו להיכנס לסין, השקענו יחד עם מחשבה שיש סיכון של 50% שנקום מחר בבוקר ולא נראה את הכסף.

"כבר בהתחלה אתה לומד שבסין עובדים עם שלושה ספרי הנהלת חשבונות: אחד למס הכנסה, אחד לבעלי המניות ואחד לבעל השליטה; ובכל ספר נתוני העסק נראים אחרת. קשה להימנע מכניסה לאזורים האפורים ולא קל להימנע מכניסה לאזורים השחורים, אבל אני ממליץ מאוד לא להגיע לאזורים השחורים.

"בסין הנטייה הטבעית היא לבדוק באופן מתמיד את המשמעות הכלכלית של יחסי הכוחות בין הצדדים העסקיים ולהתעלם מהסכמים משפטיים. לכן, חייבים לוודא שמערכת היחסים העתידית תשקף את יחסי הכוחות בנקודה שבה יוצאים לדרך. חייבים להקפיד על נתינה הדדית לאורך הדרך, ולא מומלץ לתת מראש".

3. "בית מקדש סיני: חברה ממשלתית"

אלון קצף, מנכ"ל דיויד שילד

"אנחנו יוצאים מן הכלל, כי דיויד שילד עובדת עם חברה ממשלתית. כשהתחלנו לתכנן את הכניסה לסין, אמרו לי שאם אתה חותם הסכם עם הממשלה, למעשה אין צורך בחוזה. לחבור לחברה הממשלתית זה כמו להימצא בבית המקדש של החברות הסיניות, ולכן אל תתעקש על חוזה. אנחנו רגילים להסכמים של מאות עמודים, ומולם מספיק מכתב כוונות של שני עמודים.

"הניסיון שלנו מלמד, שכשהסינים רוצים הדברים קורים. רישיונות שלוקח שנתיים כדי לקבל, קיבלנו תוך שבוע. חשוב מאוד לפתח את מערכת היחסים עם השותפים.

"אם שואלים אותי מהו המפתח להצליח בעסקים בסין, התשובה שלי היא: חברות, חברות, חברות. הסינים הם חברים טובים, ולכן אתה חייב להגיע איתם למצב שבו הם יגדירו אותך כחבר. מאותו רגע אתה לא זקוק לחוזה, אבל כדי להגיע למעמד הזה נדרשת הרבה אנרגיה וחשיבה. חלק ניכר מהזמן וגם מהכסף מושקע בסין במטרה לפתח את מערכת היחסים עם השותפים הסינים".

4. "פעילות בסין מנהלים רק מסין"

ערן אופיר, COO אמדוקס סין

"בניגוד לכל הנציגויות של אמדוקס בעולם, אמדוקס סין עושה הכול בעצמה. המפתח להצלחה הוא לבנות צוות ניהולי הכי טוב שאפשר להשיג. חשוב להדגיש שפעילות בסין מנהלים רק מסין, אין שום דרך לנהל פעילות בסין מרחוק. לכן, חשוב מאוד למצוא מנהלים מקומיים טובים.

"כשהגעתי לישיבת ההנהלה הראשונה שלי בסין, מצאתי שולחן ישיבות גדול וסביבו שורה של מנהלים סינים שחלקם לא ידעו אנגלית טוב. אמרו לי: הישיבה תתנהל בסינית ואתה תשב בצד עם מתורגמן צמוד לאנגלית.

אמרתי להם מיד שזה יתנהל בדיוק להפך: הישיבה תתנהל באנגלית ומי שירצה יוכל לשבת בצד עם מתורגמן לסינית. אחר-כך החלפנו את כל ההנהלה של החברה".

5. "ויתורים במו"מ מתפרשים כחולשה"

ד"ר גיל פורטונה, יועץ אסטרטגי לגדות ביוכימיה ולשעבר סמנכ"ל פיתוח עסקי בטבע סין

"כפי שנאמר, למערכת היחסים ולקשרים עם הסינים חשיבות רבה. הסינים ממשיכים את המו"מ גם אחרי שהעסקה מסוכמת, ולכן חשוב לסכם את רוב הפרטים לפני חתימת העסקה. למדנו לשאול הכול ולא להשאיר שום דבר באוויר, כדי שאחר-כך לא יהיו אי-הבנות.

"לגבי טקטיקת המו"מ עצמו, חשוב לציין שבסין ויתורים במהלך מו"מ מתפרשים כסימן לחולשה. בניגוד למו"מ המוכר לנו במערב, שבו הצדדים נוטים לוותר כאות על הנכונות שלהם לסגור עסקה, הסינים רואים ויתור כזה כחולשה".

6. "פרק זמן ארוך של לימוד"

גוסטבו קרוננברג, מנכ"ל קבוצת תהל

"מי שמתכנן להיכנס לסין, חייב לקחת בחשבון פרק זמן ארוך של לימוד. אנחנו התחלנו לפני כארבע שנים, והשנתיים הראשונות היו תקופה של למידה. מצד שני, בתחום התשתיות, שבו אנו פועלים, אחד הדברים הבולטים בסין הוא מהירות העבודה. הקמת מתקנים שבישראל נמשכת ארבע שנים, מתבצעת בסין בפרק זמן של פחות משנתיים.

"סין היא אחת המדינות היבשות ביותר בעולם. יש ערים רבות שסובלות ממוצקת מים ומזיהום של מקורות המים שלהן. היעד שלנו הן ערים מסדר גודל שני, ובסין מדובר בערים עם 10-5 מיליון תושבים בכל אחת".

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?