גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר חבר הנאמנים באונ' ת"א: "הוועד המנהל עושה מה שבא לו"

חבר הנאמנים אסף יותר מ-120 חתימות הקוראות לוועד המנהל, בראשות ליאורה מרידור, להתפטר ■ "מרידור עשתה מה שנראה לה בעניין תיק ההשקעות"

המאבק שמנהל יו"ר חבר הנאמנים באוניברסיטת תל אביב, רוברט (בובי) גולדברג, בוועד המנהל של המוסד הולך ומחריף. בימים האחרונים נאספו למעלה מ-120 חתימות של חברי חבר הנאמנים הקוראים לוועד המנהל, בראשותה של ד"ר ליאורה מרידור, להתפטר. כ-20 מחברי חבר הנאמנים, התורמים כל אחד למעלה ממיליון דולר לאוניברסיטה, כבר הביעו את רצונם לראות את מרידור וחבריה בוועד המנהל הולכים הביתה ואף איימו בהפסקת התרומות למוסד. מבחינת אוניברסיטת תל אביב, ששקועה גם כך בגירעון ובקיצוץ תקציבי מתמשך, מדובר במכה קשה.

"אנחנו לא מעודדים אף אחד להקפיא את התרומות שלו", מבהיר גולדברג בשיחה עם "גלובס" מניו יורק. "אנחנו פשוט מעדכנים אותם במצב האוניברסיטה והם מבחינתם לא מרוצים ממנו. אבל בפירוש לא אמרנו להם להפסיק לתרום".

חבר הנאמנים כועסים

גולדברג וחבר הנאמנים כועסים. איש לא עירב אותם בהחלטה להדיח את הנשיא הקודם, פרופ' צבי גליל, או בהחלטה למכור את תיק ההשקעות של האוניברסיטה, בניגוד לעמדת ועדת ההשקעות, ולהביא להפסד תיאורטי של מיליוני שקלים. גולדברג, שעמד במשך שנים בראש בנק גדול באוהיו ובעבר אף התעניין ברכישת בנק דיסקונט, לא היה מרוצה כלל מהמהלך האחרון.

* בתור בנקאי, ההחלטה למכור את תיק ההשקעות באותו מועד היתה צעד פיננסי גרוע?

"זאת לא שאלה אם ההחלטה בוועדת ההשקעות היתה נכונה או לא, זה לא הנושא בכלל. יש ועדת השקעות ולמרות העצה שלה, מרידור החליטה לעשות מה שנראה לה. זה לא משנה אם ההחלטה נכונה או לא. מה שחשוב הוא שיש ועדת השקעות והיא לא הקשיבה לה. היא לא כיבדה את האנשים המקצועיים בוועדה".

בחבר הנאמנים דורשים בתוקף שהוועד המנהל יילך הביתה ומאיימים שם בהליכה לבית משפט אם הדבר לא ייצא לפועל. "לא נשב בצד ולא נחכה להם. אנחנו נותנים להם הזדמנות להבין שההתנהלות שלהם לא היתה טובה ולעזוב. לא נשב וניתן להם להתעלם מאיתנו ולהראות שלא אכפת להם. אתה חושב שחבר הנאמנים רוצה שיתייחסו אליו ככה? הם עושים את תפקידם ותורמים רק כדי לעזור לאוניברסיטה. עם יחס כזה, למה להם להישאר?", שואל גולדברג.

עם זאת, מבחינת גולדברג וחבריו חשוב על הדרך גם לנהל מהלך של שינוי חוקת האוניברסיטה ששונתה בשנים האחרונות והגדילה את כוחו של הוועד המנהל על חשבונו של חבר הנאמנים.

"החוקה שונה לעומת אוניברסיטאות כמו בן גוריון, העברית או בר אילן. אם זה היה כמו שם, אז לא היתה הבעיה הזאת בתל אביב. אין אוניברסיטה בעולם שמתנהלת כמו שתל אביב מתנהלת עכשיו, כשהוועד המנהל עושה מה שבא לו", אומר גולדברג.

עם כניסתו לתפקיד לפני כחודש אמר הנשיא החדש, פרופ' יוסף קלפטר, שיפעל לאחות את הקרע בין חבר הנאמנים לוועד המנהל. מה דעתך על התפקוד של קלפטר עד כה?

"עדיין לא ראינו שום מהלך ממנו. עדיין לא ראינו אותו יוזם משהו. להגיד משהו זה דבר אחד אבל לעשות זה משהו אחר".

* מה הצעד הבא שלכם?

"פניתי לשר החינוך, גדעון סער, וליו"ר הות"ת, פרופ' מנואל טרכטנברג, כדי שיתערבו בסכסוך והזמנתי את שניהם, ביחד עם כמה עורכי דין וחברי סנאט לישיבה ב-3 בדצמבר כדי לדון בשינוי החוקה של האוניברסיטה שתחזיר את הכוח לחבר הנאמנים. הזמנתי גם את מרידור אבל היא טענה שהיא לא בארץ באותו הזמן אז ביקשתי שתשלח נציג אבל טרם נעניתי.

"אני לא יודע כמה זמן יימשך כל המאבק הזה. הוועד המנהל מקווה לא לעשות כלום עד מאי, מועד סיום הקדנציה שלי, ואז שאני כבר לא אהיה שם, אבל בחבר הנאמנים ביקשו שאמשיך בתפקיד עד שהבעיות ייפתרו. אנחנו מתכוונים לנהל מאבק עיקש אבל אני עדיין חושב מה לעשות לגבי המשך הקנדציה".

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה כי "בהתאם לחוקת האוניברסיטה, אין לחבר הנאמנים כל סמכות להדיח את הוועד המנהל או מי מחבריו. מכאן, שלתוצאות אסיפת החתימות אותה עורך גולדברג אין משמעות כלשהי. חברי הוועד המנהל מקווים שגולדברג יפנה את מרצו הרב לקידומה של האוניברסיטה, אם אכן טובתו של המוסד עומדת לנגד עיניו".

עוד כתבות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי