גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר חבר הנאמנים באונ' ת"א: "הוועד המנהל עושה מה שבא לו"

חבר הנאמנים אסף יותר מ-120 חתימות הקוראות לוועד המנהל, בראשות ליאורה מרידור, להתפטר ■ "מרידור עשתה מה שנראה לה בעניין תיק ההשקעות"

המאבק שמנהל יו"ר חבר הנאמנים באוניברסיטת תל אביב, רוברט (בובי) גולדברג, בוועד המנהל של המוסד הולך ומחריף. בימים האחרונים נאספו למעלה מ-120 חתימות של חברי חבר הנאמנים הקוראים לוועד המנהל, בראשותה של ד"ר ליאורה מרידור, להתפטר. כ-20 מחברי חבר הנאמנים, התורמים כל אחד למעלה ממיליון דולר לאוניברסיטה, כבר הביעו את רצונם לראות את מרידור וחבריה בוועד המנהל הולכים הביתה ואף איימו בהפסקת התרומות למוסד. מבחינת אוניברסיטת תל אביב, ששקועה גם כך בגירעון ובקיצוץ תקציבי מתמשך, מדובר במכה קשה.

"אנחנו לא מעודדים אף אחד להקפיא את התרומות שלו", מבהיר גולדברג בשיחה עם "גלובס" מניו יורק. "אנחנו פשוט מעדכנים אותם במצב האוניברסיטה והם מבחינתם לא מרוצים ממנו. אבל בפירוש לא אמרנו להם להפסיק לתרום".

חבר הנאמנים כועסים

גולדברג וחבר הנאמנים כועסים. איש לא עירב אותם בהחלטה להדיח את הנשיא הקודם, פרופ' צבי גליל, או בהחלטה למכור את תיק ההשקעות של האוניברסיטה, בניגוד לעמדת ועדת ההשקעות, ולהביא להפסד תיאורטי של מיליוני שקלים. גולדברג, שעמד במשך שנים בראש בנק גדול באוהיו ובעבר אף התעניין ברכישת בנק דיסקונט, לא היה מרוצה כלל מהמהלך האחרון.

* בתור בנקאי, ההחלטה למכור את תיק ההשקעות באותו מועד היתה צעד פיננסי גרוע?

"זאת לא שאלה אם ההחלטה בוועדת ההשקעות היתה נכונה או לא, זה לא הנושא בכלל. יש ועדת השקעות ולמרות העצה שלה, מרידור החליטה לעשות מה שנראה לה. זה לא משנה אם ההחלטה נכונה או לא. מה שחשוב הוא שיש ועדת השקעות והיא לא הקשיבה לה. היא לא כיבדה את האנשים המקצועיים בוועדה".

בחבר הנאמנים דורשים בתוקף שהוועד המנהל יילך הביתה ומאיימים שם בהליכה לבית משפט אם הדבר לא ייצא לפועל. "לא נשב בצד ולא נחכה להם. אנחנו נותנים להם הזדמנות להבין שההתנהלות שלהם לא היתה טובה ולעזוב. לא נשב וניתן להם להתעלם מאיתנו ולהראות שלא אכפת להם. אתה חושב שחבר הנאמנים רוצה שיתייחסו אליו ככה? הם עושים את תפקידם ותורמים רק כדי לעזור לאוניברסיטה. עם יחס כזה, למה להם להישאר?", שואל גולדברג.

עם זאת, מבחינת גולדברג וחבריו חשוב על הדרך גם לנהל מהלך של שינוי חוקת האוניברסיטה ששונתה בשנים האחרונות והגדילה את כוחו של הוועד המנהל על חשבונו של חבר הנאמנים.

"החוקה שונה לעומת אוניברסיטאות כמו בן גוריון, העברית או בר אילן. אם זה היה כמו שם, אז לא היתה הבעיה הזאת בתל אביב. אין אוניברסיטה בעולם שמתנהלת כמו שתל אביב מתנהלת עכשיו, כשהוועד המנהל עושה מה שבא לו", אומר גולדברג.

עם כניסתו לתפקיד לפני כחודש אמר הנשיא החדש, פרופ' יוסף קלפטר, שיפעל לאחות את הקרע בין חבר הנאמנים לוועד המנהל. מה דעתך על התפקוד של קלפטר עד כה?

"עדיין לא ראינו שום מהלך ממנו. עדיין לא ראינו אותו יוזם משהו. להגיד משהו זה דבר אחד אבל לעשות זה משהו אחר".

* מה הצעד הבא שלכם?

"פניתי לשר החינוך, גדעון סער, וליו"ר הות"ת, פרופ' מנואל טרכטנברג, כדי שיתערבו בסכסוך והזמנתי את שניהם, ביחד עם כמה עורכי דין וחברי סנאט לישיבה ב-3 בדצמבר כדי לדון בשינוי החוקה של האוניברסיטה שתחזיר את הכוח לחבר הנאמנים. הזמנתי גם את מרידור אבל היא טענה שהיא לא בארץ באותו הזמן אז ביקשתי שתשלח נציג אבל טרם נעניתי.

"אני לא יודע כמה זמן יימשך כל המאבק הזה. הוועד המנהל מקווה לא לעשות כלום עד מאי, מועד סיום הקדנציה שלי, ואז שאני כבר לא אהיה שם, אבל בחבר הנאמנים ביקשו שאמשיך בתפקיד עד שהבעיות ייפתרו. אנחנו מתכוונים לנהל מאבק עיקש אבל אני עדיין חושב מה לעשות לגבי המשך הקנדציה".

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה כי "בהתאם לחוקת האוניברסיטה, אין לחבר הנאמנים כל סמכות להדיח את הוועד המנהל או מי מחבריו. מכאן, שלתוצאות אסיפת החתימות אותה עורך גולדברג אין משמעות כלשהי. חברי הוועד המנהל מקווים שגולדברג יפנה את מרצו הרב לקידומה של האוניברסיטה, אם אכן טובתו של המוסד עומדת לנגד עיניו".

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%