גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוס שפירא: "לאפשר לחרדים לעבוד בהפרדת גברים מנשים"

איך למשוך אוכלוסיות שלא עובדות? מנהלים מציעים פתרונות ■ מנכ"ל יוניליוור: "הממשלה צריכה להאריך את חופשת הלידה או לסבסד יותר את הוצאות הטיפול בילדים" ■ כתבה שנייה בסדרה: "הפירמה: ישראל"

ערבים, חרדים ונשים אינם מנוצלים כראוי בשוק העבודה, גם כשמדובר בכוח-אדם איכותי שרוצה לעבוד.

"גלובס" קיבץ מנהלים מובילים בסקטור העסקי, כדי שיציעו פתרונות לבעיית האבטלה המתגברת.

כתבה שנייה בסדרה: "הפירמה: מדינה"

"אם סביבת העבודה תענה על הצרכים, התפוקות יעלו"

עמוס שפירא, מנכ"ל סלקום ונשיא אגודת ידידי אוני' ת"א

עמוס שפירא / צלם: סיון פרג' יחצ

הנימוקים:
"לחרדים, למשל, לאפשר לעבוד בתנאים של הפרדת נשים מגברים"

"בפירמה עסקית קיימים מכלול גורמים המשפרים את תפוקת העבודה. לא מדובר רק בתמריץ כספי גבוה לעובדים, אלא בהפיכת סביבת העבודה לאטרקטיבית, כזו שהולמת את צורכי העובד.

"אם יש לך, למשל, עובדים אינטליגנטים שזקוקים לגיוון, לעשייה יצירתית, לאתגרים קוגניטיביים ולהתחדשות, הרי שאם לא תספק להם מענה כזה בסביבת עבודתם הם יעזבו אותך. ולהיפך. אם סביבת העבודה תענה על הצרכים שלהם, התפוקות יעלו.

"אני יכול לתת דוגמה אחת שבאה לידי ביטוי בהעסקת נכים: בשירות הלקוחות של סלקום מועסקים, בין השאר, עובדים כבדי ראייה שכמעט לא רואים. אחרי שסיפקנו להם מערכת מידע מותאמת לצורכיהם, רמת היעילות שלהם השתפרה באופן משמעותי.

"בהקשר הלאומי הרחב יותר, הרי שכדי למשוך אוכלוסיות שלא עובדות היום - כמו חרדים, ערבים ועולים חדשים - יש אומנם לטייב את המשאב האנושי על-ידי השקעה בהדרכה, אבל לא פחות חשוב מכך יהיה להתאים להם סביבת עבודה הולמת.

"למשל, על-ידי יצירת מקומות עבודה בסביבת מגוריהם - תנאי הכרחי למשיכת אוכלוסיות שלא עובדות היום. במקרה של החרדים, למשל, ניתן לאפשר להם לעבוד בתנאים שמתאימים לחינוך, לתרבות ולערכים שלהם כמו הפרדת נשים מגברים.

"אני גם מכיר את הרעיונות של תמרוץ ממשלתי למעסיקים (על-ידי הטבות מס, למשל) כדי שיעסיקו אוכלוסיות חלשות, אבל בעיני זה פתרון לטווח הקצר בלבד. ברמת התכנון לטווח הארוך, מה שקברניטי השלטון צריכים לעשות היום זה לייצר יותר ויותר מקומות עבודה המבוססים על כלכלת ידע.

"מקומות עבודה כאלה מסוגלים גם לשלם משכורות גבוהות יותר, משהו שלבטח יהווה תמריץ מדרבן לאותו כוח-אדם פוטנציאלי שלא עובד היום. אם נכון להיום לאדם מהמגזרים הללו שאינם עובדים יש ברירה בין 'שקל מעבודה' או 'שקל מהבטחת הכנסה', התמריץ שלו לעבוד אינו גבוה".

*בעיה של מוטיבציה?

"אני ממש לא סבור שהבעיה המרכזית בדיון שלפנינו מונח בסוגיית המוטיבציה. לחלק מהאוכלוסיות הללו יש מוטיבציה גבוהה מאוד לעבוד, והדוגמה הקלאסית בהקשר זה היא הפרויקט של אליעזר שקדי מחיל האוויר, שלקח חרדים,

"אוכלוסייה עם כושר למידה גבוה מאוד, העניק להם הכשרה מקצועית, ושילב אותם במערך הטכני של חיל האוויר כדי לקבל כוח אדם איכותי ופורה. למרות כל ההמלצות שמניתי לעיל, חשוב לי להדגיש שלבעיה הסבוכה הזו אין פתרונות קסם, ודאי שלא פתרון יחיד או כלי ניהולי בודד".

האם אפשר לנהל מדינה כעסק?
"ההבדל הגדול הוא שבניהול מדינה מה שעומד בבסיס ההחלטות זה ערכים ולא רווחים"

"בזירה העסקית, הגדרת המטרה היא ייצור רווחים תחת מגבלות חוק ואתיקה. לעומת זאת, בזירה של ניהול מדינה, העומדים בבסיס קבלת ההחלטות הם ערכים, וזה כשלעצמו מייצר אוטומטית אתגרים בסוגיות התיעדוף וברמת ההסכמה הכוללת.

"למה אני מדגיש את ההבדל המהותי הזה? כיוון שהמורכבות של ניהול מדינה מחייבת את אנשי עסקים להצטייד במידה לא מבוטלת של ענווה כשהם מעבירים ביקורת על ניהול יעדים לאומיים או כשהם ממליצים איך 'עושים את זה נכון'".

"כדי לעודד העסקת ערבים המדינה נדרשת לשלבם יותר במוסדותיה"

דב לאוטמן, מייסד דלתא, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר ומייסד ויו"ר קו משווה

דב לאוטמן / צלם: עינת לברון

הנימוקים:
"התמ"ג השנתי של ערבי-אקדמאי עומד על 8,000 דולר, של יהודי-אקדמאי עומד על 24,000 דולר"

"במגזרי המיעוטים בסקטור הערבי והדרוזי יש כוח אדם איכותי שלא מועסק היום. מדובר באקדמאים שיכלו לתרום למשק הישראלי ולסייע לו לצמוח, אילו רק הייתה תשתית ראויה של פיתוח עסקים נוספים באזורי הפריפריה.

"על-פי נתונים שהתפרסמו באחרונה, התמ"ג השנתי שערבי אקדמאי מייצר עומד על 8,000 דולר, כשזה של המקביל היהודי-אקדמאי עומד על 24,000 דולר - איזה פוטנציאל לא ממוצה לצמיחת המשק טמון באוכלוסייה הזו.

"תפקידה של הנהלת המדינה הוא לאפשר לאותם אקדמאים לעסוק במקצוע שלמדו - היי-טק, ראיית חשבון, רוקחות ועוד - באזורים שקרובים למקום מגוריהם.

"בדרך זו הם יכולים להשתתף בכוח העבודה הלאומי כשכירים, אבל גם להפוך ליזמים בתחום התמחותם, ואף להעסיק בעצמם עובדים מהמגזר שלהם.

"בהקשר הזה אני מברך על כך שבסוף השנה תקום קרן להשקעות במגזר הערבי - במסגרת הרשות להשקעות במגזר הערבי, הפועלת תחת משרד ראש הממשלה - שיוזרמו לתוכה מהמדינה 80 מיליון שקל.

"קרן זו עשויה לייצר תשתית תעסוקה לאנשים שהיום לא עובדים במקצועם או לא עובדים בכלל.

"בנוסף, נדרשת גם הכשרה או מנטורינג למגזרים הללו בתחומי שיווק ויזמות. אני שמח שהמרכז הישראלי לניהול מתכוון לפתוח שלוחה שתפעל במגזר הערבי, כיוון שמחקרים שעשינו מראים כי יכולת השיווק העצמי אצל אקדמאים ערבים אינה מן הגבוהות.

"הם גדלים בתרבות קולקטיבית שמטיפה לצניעות והם זקוקים לכלים של שיווק עצמי כדי לצלוח ראיונות עבודה.

"דבר נוסף. כדי לעודד תעסוקת ערבים המדינה עצמה נדרשת לשלב יותר ויותר ערבים במוסדות מטעמה כמו רשויות מקומיות, חברות ציבוריות, משרדי ממשלה, מערכות בריאות ומערכות חינוך. אני לא רואה סיבה בגינה מורה ערבי למתמטיקה לא יכול ללמד בבית-ספר ערבי.

"נכון להיום החקיקה מדברת על מכסה של 12% עובדים במשרדי ממשלה, כשבפועל השיעור עומד על 7% בלבד. כלים של מדידה ואכיפה עשויים לסגור פערים בין התווית אסטרטגיה ויישומה בשטח".

האם אפשר לנהל מדינה כעסק?
"מדינה שלא מנוהלת כראוי אומנם לא פושטת רגל, אבל מעמדה והישגיה הולכים ומתדרדרים"

"אני דוגל בתפישת עולם שהכול בניהול חייב להיות מדיד, לא משנה באיזה מרחב פועלים, בניהול פירמה עסקית או בניהול מדינה.

"בניהול עסק המדדים הרבה יותר ברורים ומוגדרים. אם המנהל לא עומד בהם, מחליפים אותו. בשירות הציבורי, גם כשהמדדים ברורים יחסית לא תמיד המנהל מוחלף כשהוא לא עומד בהם.

"עוד משהו. אם חברה עסקית לא מוכיחה את עצמה היא עלולה להגיע לפשיטת רגל. מדינה שלא מנוהלת כראוי אומנם לא פושטת רגל, אבל מעמדה והישגיה מול העולם הולכים ומתדרדרים בכל תחום אפשרי לרבות חינוך, בריאות, חברה, תשתיות ועוד".

"יש כשל בהבנה, צריך לתת למעסיקים תמריצים"

מוטי קרן, מנכ"ל יוניליוור

מוטי קרן / צלם: עינת לברון

הנימוקים:
"לפעמים כל מה שחוסם עובד מצוין זה דבר פשוט כמו הכשרה מקצועית"

"העולם העסקי השתנה בעשורים האחרונים בקצבים אקספוננציאליים, בעיקר מההיבט הטכנולוגי. מנגד, אוכלוסיות שלמות נותרו מאחור ולא הצליחו להדביק את הפער.

"בפירמה עסקית נתקלים בתופעה זו במיוחד בהקשר של כוח-אדם מבוגר, שלא יודע להתמודד עם ציוד מודרני, מכשור או אביזרי מחשוב מתקדמים.

"אם פעם כדי לעבוד אדם היה צריך להיות בריא, צייתן ונכון למלא הוראות כמו לעמוד בסוף פס הייצור ולהכניס סחורה לקופסה, הרי שהיום חלק מתפקידו השתנה והוא נדרש, מעבר לפעולת האריזה, גם להזין נתונים במחשב.

"מפליא, אבל ישנם בארץ מגזרים שלמים, בפריפריה למשל, שלא יודעים להתממשק מול מחשב אישי או להתמודד עם עכבר, ולו כיוון שבמשך שלושת העשורים האחרונים הם עבדו בשכר מינימום ולא מצאו פנאי להכשרות מקצועיות ולהתפתחות אישית מקצועית.

"במצב שנוצר, עובד כזה נתפש היום בעיני המעסיקים כפחות אפקטיבי, ולכן הוא נפלט ממקום העבודה שלו. מהלך זה מהווה הפסד עצום לפירמה: היא מפסידה באחת כוח-אדם איכותי, עובדים מחויבים עם מוסר עבודה גבוה, אנשים מסורים עם יכולות, שמוכנים להשקיע, כשכל מה שחוסם אותם הוא דבר פשוט כמו הכשרה מקצועית".

*אם הפתרון מונח מתחת לאף, למה זה לא קורה?

"בגלל הכשל של הנהלות לנתח לעומק צרכים ולהבין את שורש הבעיה. בפירמות, למשל, הסימפטומים החיצוניים של עובדים כאלה עשויים להיות תסכול, רעשים וחוסר משמעת.

"נכון שהם עשויים לבוא ולומר להנהלה משהו כמו 'אני לא רוצה ללמוד', אבל עמוק יותר מה שמקופל שם זה 'אין לי אפשרות ללמוד'. ממש כאן נכנס תפקידו של המנהל לחפור עמוק יותר, להבין את הצרכים הסמויים יותר מן העין, ולכוון את הפירמה בהתאם.

"דוגמה קלאסית באה לידי ביטוי בנושא של כוח עבודה נשי. אם אתה לא מבין שלאישה מוכשרת שעובדת בפירמה שלך יש צרכים אחרים מלבד קידום הקריירה, ואם אתה לא מתאים את עצמך אליה אתה מאבד אותה. אגב, מהסיבה הזו הנהגנו אצלנו נוהל של חופשת לידה בת שישה חודשים שאנו מסבסדים.

"ההקבלה אל היעד הלאומי של הגברת פריון העבודה מידית: אם קברניטי המדינה שמציבים את היעד החשוב של שילוב אוכלוסיות נוספות במעגל העבודה לא ינתחו את הצרכים הכמוסים יותר של אוכלוסיות מובטלות בעייתיות, את המניעים שיושבים שם בשורש הבעיה, המצב לא ישתנה.

"במקרה של נשים, למשל, הממשלה הייתה יכולה להאריך את חופשת הלידה או לסבסד יותר את הוצאות הטיפול בילדים. בהקשר זה אני ממליץ גם להיזהר מהצגת פתרון חלקי שייצור בעיות במקום אחר (התנגדות של מעסיקים), ממש כשם שמנהל של פירמה עסקית מחויב לפתרון כולל.

"הדבר האחרון שנרצה ליצור הוא פגיעה במעסיקים שאוטומטית יעדיפו גברים על נשים במקרה של הארכת חופשת הלידה. לכן, קברניטי השלטון נדרשים לחשוב על פתרון מערכתי שלוקח בחשבון גם את המעסיק ומעניק לו מערכת תמריצים, כדי שגם הוא עצמו יקדם את אותן אוכלוסיות ויאפשר להן להשתלב בארגון. מילת המפתח כאן היא הצגת פתרון כולל שלא פוגע באף אחד מהצדדים".

האם אפשר לנהל מדינה כעסק?
"לזכות נתניהו ייאמר שהוא באמת מנסה לנהל את המדינה עפ"י שיקולים כלכליים-עסקיים טהורים"

"במהות אין הבדל. בשני המרחבים נדרשים עבודת מטה מסודרת, ניהול ממשקים אפקטיבי, תכנון טווח קצר מול טווח ארוך, עבודה עפ"י יעדים ומדידות. ברמת המדינה הבחירה במינוי מנהלים היא פוליטית, כמעט אף פעם לא על בסיס פרמטר מקצועי.

"לעומת זאת, בעל מניות ששואף למקסם את רווחי הביזנס שבבעלותו יחתור לאתר מנהלים על בסיס מקצועי. לזכותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ייאמר, שהוא באמת מנסה לנהל את המדינה עפ"י שיקולים מקצועיים-כלכליים-עסקיים טהורים. זה קרה, למשל, כשהוא מינה את נאמן".

"קביעת יעדים מספריים ברורים להעלאת שיעורי תעסוקה מגזריים"

אייל ארד, יו"ר קבוצת יורו ישראל

אייל ארד / צלם: איל יצהר

הנימוקים:
"השלב הבא יהיה לבנות תוכנית מעשית נוקבת עם לו"ז ותקציב"

"פירמה עסקית קובעת יעדים ברורים ומכומתים לגבי שיעור הרווחיות, שיעור המכירות וכו', אבל גם בנושאי מדיניות כוח-אדם. ארגון עסקי חוקר ובוחן כל הזמן את שולי היעילות שלו, לרבות בדיקה עד כמה כוח-האדם שלו מנוצל באופן אופטימלי.

"אם לא הוא מתייעל ע"י תהליכי פיטורים או ע"י הסטת עובדים לתפקידים אחרים. בכל מקרה, כשכוח-האדם לא מנוצל היטב מדובר בטעות ניהולית.

"אומנם ברמה הלאומית מדברים אצלנו על יעד של הגברת כוח-האדם בתעסוקה, אבל זה יעד לא מכומת מספיק, לא יעד רשמי כמו קביעת יעד האינפלציה,

"למשל. היום, כשאנו יודעים שהמקומות הבעייתיים מונחים אצל נשים ערביות, גברים חרדים ועולים חדשים, נדרש לקבוע יעד מספרי ברור: להעלות את שיעור תעסוקה במגזר X מ-20% ל-60%, למשל.

"השלב הבא יהיה לבנות תוכנית מעשית נוקבת עם צעדי מדיניות כמו הכשרות מקצועיות, ובלבד שהתוכנית תהיה תחומה בלו"ז ובתקציב נתון.

"גם מנהלי המדיניות הממשלתית צריכים להימדד עפ"י הביצועים הללו. בפירמות עסקיות זה קל יותר. במרחב הציבורי זה הרבה יותר קשה, כיוון שמבנה התעסוקה והשכר קשיחים. שמעת פעם על מנהל בבנק ישראל שהגיש תוכנית ליעד אינפלציה והלך הביתה כיוון שלא עמד בה? או לחלופין, שהוא קיבל תוספת שכר כיוון שהביצועים היו מעל ומעבר?".

האם אפשר לנהל מדינה כעסק?
"בזירה הציבורית, לעומת העסקית, גם השגת מטרה ראויה לא מקדשת את האמצעים
"

"אם בארגון העסקי הצלחה נקבעת דרך שורת הרווח וההפסד, הרי שבמרחב הציבורי נכנסים גם ממדים אידיאולוגים שגורמים לסתירות ולהתנגשויות, ומה שנראה בעיני אחד כהצלחה, נתפש בעיני השני ככישלון.

"הבדל נוסף הוא שבמערכת העסקית המטרות ברורות ומקדשות את האמצעים, במסגרת החוק. בזירה הציבורית, גם השגת מטרה ראויה לא מקדשת את האמצעים. למשל, כולם מסכימים על הקטנת העוני במגזר החרדי. אבל, בשעה שאחד יציע לקצץ בתקציב הכוללים, אחרים לא יסכימו לאמצעי השגתו".

האבטלה בישראל במספרים :
עלייה מתמדת באוכלוסייה שאינה משתתפת בכוח העבודה

75% מהגברים החרדים והנשים הערביות בגילאים 25-45 אינם מועסקים*

50% מהנשים החרדיות לא מועסקות

30% מהגברים הערביים לא מועסקים

3% ירידה בהיקף התלמידים בחינוך הממלכתי בעשור האחרון

50% עלייה בהיקף התלמידים בחינוך החרדי בעשור האחרון

10% עלייה בהיקף התלמידים בחינוך החרדי בעשור האחרון

*במדינות המערב רק 12% מהגברים בגילאים 25-45 אינם מועסקים.

מקור: ד"ר דני בן-דוד, ממרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח