גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוזניצקי: "הישראלים קונים דירה כאילו היא מנת פלאפל"

בעל השליטה במנרב ל"גלובס נדל"ן": "לא רציתי למכור את מנרב לפריץ גאידמק; היה הורס אותה כמו את אוסיף" ■ "מחירי הדירות סבירים, ורמת מחירים היא לא בועה", מכריז גם הוא, ומצטרף להתבטאויות נגד קבוצות הרכישה: "משפחה, שזה הכסף היחיד שלה, לא יכולה להמר על קבוצה"

"אין ספק שאפריקה ישראל צודקת כשהיא טוענת שנוהל נגדה מסע הסתה ציבורי. הם עשו כמה טעויות והציבור קפץ על זה כמוצא שלל רב. הציבור היום מושפע מהעיתונות. אני בעד עיתונות חופשית, אבל יש איזה אנומליה, שאני לא יודע להסביר אותה, שלוקחים חברה, מרימים, משבחים והופכים את בעליה לטייקון כל יכול, ואחר כך נהנים כשהוא נמצא בפסגה לעזוב אותו ולשמוע איך הוא נחבט בשפת הבטון".

כך אומר אברהם קוזניצקי, המנכ"ל, היו"ר ובעל השליטה בחברת מנרב , בראיון למוסף הנדל"ן של "גלובס" שיפורסם הערב במלואו. לקוזינצקי יש היסטוריה ארוכה עם לב לבייב, עוד מתחילת דרכו באפריקה ישראל. במשך השנים מנרב ואפריקה היו שותפות בלא מעט פרויקטים, ועוד לפני פרויקט בית הכלא הפרטי שעלה על שרטון, הם הקימו ביחד את מגדל הקריה בת"א.

קוזניצקי השמרן שונה מאוד באופיו מלבייב, שלא היסס לקחת סיכונים והתפזר לנדל"ן בארה"ב, ברוסיה ובמזרח אירופה. אבל בכל הקשור למשבר האחרון, קוזניצקי סבור שנעשה ללבייב עוול, ושהטעות הגדולה של אפריקה הייתה שלא חיכתה עם גיבוש הסדר החוב ל-2010.

"אני לא מצדיק אותו מצד אחד, אבל אני חושב שאם היו נותנים לו זמן הוא היה מתאושש. יש רבים כאלה שלקחו כסף והשתמשו איתו לא לצרכים שגייסו את הכסף. לזכות לבייב, יש לומר שבמקרה שלו זה לא ככה. קרה מה שקרה בעולם, שאף אחד לא ידע על זה ו-120 בנקים בארה"ב התמוטטו בגלל זה. לבייב לא התכחש להתחייבויות שלו ורק ביקש עוד זמן, הוא רק הוא לא הסביר את זה כמו שצריך.

"הטעות שלו הייתה שניסה "לספר" את האג"ח. באותה מסיבת עיתונאים שעשה במוצאי שבת, עשה את השטות הכי גדולה שיכול להיות. במקום לבוא לציבור ולהגיד להם 'תראו רבותיי, זה המצב לאשורו ואני מבקש שתפרסו לי את החוב, כך שבמקום שאני אשלם לכם שנה שנתיים שלוש אני אשלם לכם שלוש ארבע וחמש, ואני אגדיל לכם את הריבית', מהלך שהיה עובר יחסית די בשקט, הוא יצא כאילו הוא הפריץ בשכונה. הוא התנהג כמו אדם שהולך לבנק ומבקש הלוואה וכועס על מנהל הבנק שהוא לא מסכים לתת לו אותה, וכשהוא נותן הוא כועס עליו עוד פעם כשהוא מבקש להחזיר את הכסף. הוא הרים להנחתה, אז הנחיתו לו את זה".

- בשורה התחתונה, הוא מציע "תספורת" של כ-1.25 מיליארד שקל לפחות לבעלי האג"ח.

"יש תספורת ויכול להיות שהיה אפשר למנוע את התספורת הזו. אפשר היה לעשות את זה אחרת ולהגיע בהמשך להסדר. ואני לא יודע היום אם במתכונת החדשה הוא אכן יצליח להתאושש, אחרי שהוא כבר שילם 6 מיליון שקל לכל יועצי הפתרון. תחשוב כמה הוצאות מימון יש לו לשלם עכשיו. הנכסים צריכים לגדול במהירות כזו שהוצאות המימון שהוא משלם וישלם, גם לבעלי האג"חים וגם לבנקים, יהיו כאלה שהנכסים יגדלו מעבר לאותן הוצאות. אם יעלה ערך הנכסים והוצאות המימון יהיו הרבה יותר כבדות, מה הואילו חכמים בתקנתם? בעוד שנתיים הוא יהיה חייב לא 7 מיליארד, אלא 8 מיליארד או 8.5 מיליארד. השאלה אם הנכסים יעלו בעוד מיליארד-מיליארד וחצי וימים יגידו".

"בית הכלא הפרטי היה חלום הומני וחברתי"

"סגירת בית הכלא רצחה לי את החלום", מספר קוזניצקי, "אבל זה היה חלום הומני וחברתי. בצד הכלכלי, מצבנו הרבה יותר טוב כעת. במקום להפעיל כלא עם זכוכית מגדלת שבוחנת אותנו, נקבל החזר הוצאות ופיצוי נאות. מבחינה כלכלית, הזכייה באותו היום בפרויקט התפלת המים הרבה יותר גדולה מבית הכלא. אני אולי לא יודע להתמודד בבתי משפט, אבל לעבוד אני יודע".

"מחירי הדירות סבירים. יש פה ושמה כמה בועות, אבל אנחנו מאוד מאוד נזהרים. אנחנו לא נכנסים למשל לת"א, שם מוכרים ב-10,000 וב-15 אלף דולר למ"ר. אנחנו לא שמה כי זה באמת נהיה ספקולטיבי ברמה לא סולידית. אז אנחנו נכסים למגורים ברמה הבינונית - לא בפריפריה, אבל גם לא במרכז ת"א. במקומות מסוימים יש אופוריה, אבל מזה לגזור לגבי כל השוק זה רחוק מידי.

"רמת מחירים היא לא בועה משתי סיבות. אתה רואה היום עוד ועוד קבלנים מתמוטטים, ומצד שני אני גם לא רואה שקבוצות הרכישה שנכנסות לשוק הצליחו להוריד את המחיר כלפי מטה. קבוצות הרכישה היום מוכרות דירות בלי שלקבלנים יש מענה, כי שולי הרווח כל כך קטנים שאין להם מאיפה להוריד".

- אתה לא מודאג מהנתח הגובר של הקבוצות?

"חלק מקבוצות הרכישה יעמדו בפני שוקת שבורה בזמן הקרוב. לא בעוד שנים, אלא בזמן הקרוב. הן יבינו שעדיין לא יכול להיות תחליף לקבלן סולידי וקבלן שעומד בהתחייבויות. מקדם הסיכון בקבוצות רכישה הוא כזה שאם אנשים קונים דירה להשקעה, לא עם הכסף האחרון שלהם, זה אולי משתלם מבחינת הסיכון. אבל משפחה, שזה הכסף היחיד שיש לה, לא יכולה להמר על קבוצת הרכישה.

"אנשים יישארו בלי כסף, בלי דירה, או עם דירה שהמחיר שלה פתאום ירד בצורה משמעותית. מי נותן להם אחריות על פי חוק המכר לדירה? מי יהיה אחראי על הדירה אחרי שנתיים, כשיתברר שכל הצינורות מתפוצצים מתחת לרצפה. הלא כל מיני קבלנים מסוג ב' ג' ד' ייכנסו לתוך הענף הזה. דירה זה לא מנת פלאפל. אתה קונה דירה שזה לפעמים כל כספך והתחייבות לעוד 10 שנים ויותר.

"גאידמק הציע 520 מיליון שקל במזומן עבור מנרב", מספר קוזניצקי בראיון, "אבל בדיעבד טוב שלא מכרנו. היה משא ומתן, אבל המדינה לא הסכימה שאנחנו נמכור את החברה בגלל הקשר של בית הסוהר בנושא. הסיבה השנייה הייתה שאני באינטואיציה שלי רציתי להישאר עם אחוזים. את הפרה הזאת לא רציתי לתת לפריץ הזה - ומתברר שצדקתי. היום הייתי צריך להישאר עם חברה שהוא היה הורס אותה, כמו שהוא הרס את חברת אוסיף. אחר כך הוא אחר כך הלך וקנה את א. אהרנסון, חיסל אותה ומכר אותה בנזיד עדשים. היום כולם מבינים מה זה היה גאידמק - זאת הייתה אפיזודה חולפת.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית