גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הודו צומחת בקצב מואץ והבורסה שלה מזנקת; איך להשקיע?

קבוצת מדינות ה-BRIC, עד לפני שנה ההבטחה הגדולה של עולם ההשקעות, מתחילה להתפורר, וכל אחת מהן מציגה את היתרונות המיוחדים לה ■ לפי כלכלני בנק הפועלים, עכשיו תורה של הודו, שהניבה תשואה של קרוב ל-100% למי שהשקיע בה מראשית השנה

ב-2001 טבעו כלכלני בנק ההשקעות גולדמן זאקס את המונח "מדינות ה-BRIC", שהתייחס לארבע הכלכלות המתעוררות החזקות והמבטיחות דאז, שהיו צפויות להוביל את הכלכלה הגלובלית - ברזיל, רוסיה, הודו וסין. הכלכלנים העריכו אז כי עד שנת 2040 צפוי התוצר של ארבע הכלכלות הללו להיות גדול מזה של שש הכלכלות המובילות בעולם כיום - ארה"ב, גרמניה, צרפת, איטליה, אנגליה ויפן.

בשנים שלאחר מכן, הנבואה של גולדמן זאקס הגשימה את עצמה, אך רק בחלקה. מדינות ה-BRIC התגלו כשחקניות מרכזיות בכלכלה הגלובלית, שמשפיעות באופן ניכר על הסחר העולמי ובעקיפין גם על תיקי ההשקעות. אולם המשבר פגע במדינות ה-BRIC ופורר את האחידות הקבוצתית שלהן. כל הארבע נפגעו מהמשבר. רוסיה מתקשה להתאושש. ברזיל, סין והודו מצאו את דרכן החוצה.

רוב הבאזז מקיף את ברזיל וסין. הראשונה, מדינת הקרנבל, הכדורגל, הסחורות ומוצרי היסוד, צפויה להתאושש ראשונה מהמשבר, וליהנות מפירות ההתאוששות הגלובלית. השנייה, המדינה המאוכלסת והמתכוננת בעולם, טווה היטב את כוחה כמנוע הכלכלה העולמית.

בצילן נמצאת הכלכלה ההודית. פחות זוהרת בינתיים, אבל טומנת בחובה הזדמנויות רבות. אפי ליכט מיחידת המחקר של בנק הפועלים ועירית מוצרפי מהמחלקה הכלכלית של הבנק, בחנו את השוק ההודי כיעד השקעה, הסיכונים שבו וההזדמנויות שבתוכו.

הודו היא הכלכלה השביעית בגדולה בעולם והשלישית בגודלה באסיה. היא שנייה רק לסין בהיקף האוכלוסייה (כ-1.2 מיליארד נפש), עם מעמד ביניים קטן יחסית. מנוע הצמיחה המהירה של הודו הוא ענף השירותים, שמהווה כיום כ-53% מהפעילות במשק. התפתחותו של ענף טכנולוגיית המידע (IT) הוביל להשקעות מאסיביות במדינה ולהכשרת מיליוני הודים, שמהווים כוח עבודה זול ואיכותי המתאים לפעילות של מיקור חוץ (אאוטסורסינג) בתחום שירותי התוכנה.

ליכט ומוצרפי מעריכים כי מנועי הצמיחה של הודו בשנים הקרובות ימשיכו להיום זרם השקעות זרות מואץ ועלייה ברמת החיים של מעמד הביניים, שמובילה לגידול עקבי בביקושים המקומיים.

מהבודדות שצמחו במהלך המשבר

השניים מסמנים מספר נקודות חוזק של הכלכלה ההודית. למשל, בשנים האחרונות צמחה הודו בקצב מהיר תוך יישום רפורמות כלכליות משמעותיות. לדבריהם, המשבר הגלובלי אמנם לא פסח על המדינה וקצב הצמיחה בה הואט, אך למרות זאת היא נותרה בין הבודדות שהמשיכו לצמוח במהלך המשבר. הצמיחה הזו הושגה הודות לחבילת התמריצים הממשלתית ויישום רפורמות כלכליות חשובות, בהן הפחתת מיסים, עידוד השקעה בתשתיות והסרת מגבלות רגולטוריות.

בבנק הפועלים מעריכים כי הצמיחה המואצת בהודו תימשך בקצבים של 6% ו-7% בשנתיים הקרובות. גורם חיובי נוסף הוא השיפור הניכר באינדיקטורים הכלכליים, שמצביע על כך שההתאוששות של הודו מהמשבר בעיצומה.

בדומה למדינות רבות בעולם, גם קובעי המדיניות בהודו נקטו בצעדים מוניטריים ופיסקליים במטרה לבלום את המשבר ולעודד את הצמיחה. לשם כך הופחתה הריבית במדינה לשפל היסטורי (4.75%), ובד בבד הוענקה חבילת תמריצים במטרה לתמוך בביקושים המקומיים. בבנק הפועלים מעריכים כי הריבית צפויה להיוותר ללא שינוי בחודשים הקרובים, ולעלות בהדרגתיות החל מהרבעון השני של 2010, לשיעור של 5.5% בסוף השנה. בד בבד, מעריכים ליכט ומוצרפי, כי הודו תהיה מהראשונות לצמצם את היקף תוכנית התמריצים.

אחד האלמנטים החשובים במדינות מתפתחות הוא היציבות השלטונית. בבנק הפועלים מציינים כי תוצאות הבחירות האחרונות הובילו להגדלת כוחה של מפלגת השלטון, והמנדט שקיבלה צפוי לאפשר לה לקדם הפרטה של חברות ממשלתיות ולחזק את זרם ההשקעות הזרות. הציפייה בשוק כיום היא שפיתוח המדינה והרפורמות הכלכליות יובילו לעליית דירוג האשראי של הודו, שעומד כיום על BBB מינוס.

בנוסף לכל אלו צריך לזכור כי הודו משופעת במשאבי טבע. היא המדינה הרביעית בגודלה ברזרבות פחם, וסחורות נוספות, כמו ברזל, גז טבעי, יהלומים ונפט, הן מקור לעוצמתה הכלכלית ולפוטנציאל הפיתוח שלה בעיני משקיעים זרים.

הפוטנציאל מגיע עם סיכונים

עם זאת, השוק ההודי לא נעדר סיכונים. על רקע מחירי המזון הגבוהים והצמיחה הכלכלית, עולה החשש מפני אינפלציה גבוהה בעתיד. גם הגידול בגירעון התקציבי, כתוצאה מהמדינית הפיסקאלית המרחיבה, מהווה איום על השוק המקומי.

אחת מנקודות התורפה של הודו, על פי ליכט ומוצרפי, היא בירוקרטיה סבוכה ותשתיות לוקות בחסר. התהליכים הממשלתיים חסרי שקיפות ומגבילים את הפעילות מצד חברות זרות. בנוסף, למרות המאמצים לשיפור תשתיות האנרגיה, התחבורה והתקשורת במדינה, מצבן עדיין נחשב ירוד למדי.

האיום הגדול ביותר, עם זאת, עשוי להיות הידרדרות נוספת במשבר הגלובלי, או התאוששות איטית מהצפוי בביקושים הגלובליים, שעלולה לפגוע בייצוא ההודי. קיפאון בסחר העולמי וחזרת המשקיעים לשנאת סיכון גבוהה, עלולים לעצור גם את זרם ההשקעות הזרות במדינה.

MSCI הודו: 115% ממארס

השיפור הניכר בכלכלה הגלובלית משתקף במיוחד בכלכלה ההודית. מדד ה-BSE Sensex 30, למשל, הוסיף לערכו כ-100% במונחים דולריים מאז נובמבר אשתקד. מדד זה כולל את 30 החברות המובילות בבורסה של בומביי, שנבחרות על בסיס נזילות, סחירות וייצוג סקטוריאלי.

מדד MSCI הודו עלה בכ-115% מאז השפל במארס השנה. מדד זה נסחר בארה"ב ולמעלה ממחצית החברות שמרכיבות אותו נמנות על ענפי הפיננסים, טכנולוגיית המידע והאנרגיה. ברשימת החברות הכלולות במדד נמצאות חברות כמו Reliance Industrials, Infosys Technologies, ICICI Bank, Housing Development Finance ו-HDFC Bank.

רווחיות החברות המרכיבות את המדדים צפויה להמשיך ולצמוח בקצב נאה, על פי קונצנזוס התחזיות. בבנק הפועלים מעריכים כי רמתו הגבוהה של המכפיל בשוק המניות ההודי היא בעיקר תוצאה של עליות השערים החדות בשנה האחרונה.

"רמה זו מהווה אמנם גורם סיכון להשקעה, אך עם זאת חשוב לזכור כי השינויים מרחיקי הלכת בכלכלה ההודית הפכו את השוואת המכפיל הנוכחי לממוצע ההיסטורי לפחות רלבנטית", מציינים בבנק הפועלים. בראייה ארוכת טווח, לדבריהם, השוק ההודי והחברות הנסחרות בו ימשיכו ליהנות מפירות הצמיחה המהירה ולהיתמך על ידה.

כך תשקיעו

ישנן מספר דרכים להשיע בשוק ההודי. פרט להשקעה ישירה במניות ספציפיות, אחת האפשרויות הפופולריות היא להשקיע בקרנות נאמנות, תעודות סל או קרנות סל (ETFs) החשופים לשוק ההודי או עוקבים אחרי מדדים הודיים. בבנק הפועלים מציינים כמה מוצרים הקיימים בשוק, ומאפשרים חשיפה לשוק ההודי, או לכלל מדינות ה-BRIC - השקעה שעשויה להקטין את הסיכון של חשיפה לשוק ההודי בלבד.

Ishares MSCI BRIC ETF (סימול: BKF) - קרן שמטרתה להתחקות אחרי מדד MSCI BRIC. הקרן נסחרת בדולרים בארה"ב, ומשקיעה בחברות על פי החלוקה הגיאוגרפית הבאה: ברזיל (35%), סין (25%), הודו (15%) ורוסיה (14%). הענפים העיקריים בקרן, המהווים למעלה מ-60% מנכסיה, הם אנרגיה (25%), בנקים (21%), כרייה (9%) וטלקום (8%).

IPATH MSCI India Index ETN (סימול: INP) - קרן העוקבת אחר מדד MSCI India, המורכב מ-70 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר הרשומות ונסחרות בבורסת בומביי. הקרן נסחרת בדולר אמריקני בארה"ב, והענפים העיקריים בקרן, המהווים כ-65% מנכסיה, הם תעשייה, פיננסים ותוכנה.

WisdomTree India Earnings (סימול: EPI) - קרן העוקבת אחרי מדד WisdomTree India Earnings, שמנוהל ע"י חברת WisdomTree Trust. הקרן נסחרת בדולר אמריקני בארה"ב, והענפים העיקריים בה, המהווים כ-85% מנכסיה, הם חומרי גלם (36%), פיננסים (14%), תוכנה (13%), צריכה משתנה (11%) ואנרגיה (9%). בין החברות המובילות המוחזקות על ידי הקרן ניתן למצוא את Reliance Industries, Infosys Technologies ו-Oil & Natural Gas Corporation.

roee-b@globes.co.il

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות