גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחריות עדיין מוגבלת

הסדרי החוב של צים ואפריקה אינם מבשרים על קריסת האחריות המוגבלת של התאגיד

גל הסדרי החוב של התקופה האחרונה, ובהם הסדרי ענק שבמסגרתם בעלי השליטה נדרשים לשלוח יד עמוקה לכיסם, גרמו לאנשים להרהר מחדש בדבר תקפותה של תכונת האחריות המוגבלת של התאגיד. כך, למשל, פרופ' יוסף גרוס, מהנכבדים ומהוותיקים שבחוקרי התאגידים, הגיב לתופעה, במאמר פרי-עטו ("בעירבון לא מוגבל", "גלובס" 24-25 בנובמבר 2009), שבו כתב: "כולם מבקשים ללכת בעקבות הסדר אפריקה ישראל, שלפיו נדרש בעל השליטה על-ידי מחזיקי איגרות-החוב להכניס יד לכיס ו"להביא כסף מהבית. דרישה כזאת הפכה להיות תנאי מוקדם להסדרים ומסמנת תפנית חדשה בכל הקשור לאחריותם האישית של בעלי המניות של החברה שכשלה".

דברים אלה כפשוטם אינם נכונים (ומקריאה זהירה של דברי פרופ' גרוס איני סבור שהוא התכוון אליהם כפשוטם). כשם שבעל שליטה שמזרים כספים לחברה בריאה כדי לממן הזדמנויות עסקיות חדשות, אינו מבטא בכך חריגה מעיקרון האחריות המוגבלת, כך נכון הדבר גם לגבי בעל שליטה המזרים כספים לחברה שבשליטתו כשהיא במצוקה פיננסית.

שימור השליטה

בעל השליטה הבוחר לשמר את שליטתו בחברה בעת צרה, עושה כן במקרה הרגיל משום שהוא סבור שהערך הטמון בחברה מצדיק את ההשקעה הנוספת. אחריות מוגבלת משמעה שבעל המניות אינו חייב להזרים כספים לתאגיד לבקשת המפרק או הנושים שלו, אך אין משמעה שבעל המניות אינו יכול לבחור לעשות כן כדי לשמר את מעמדו.

בשני המקרים, ומכאן אולי המקור לבלבול, משקיע בעל המניות הון נוסף. אולם במקרה הראשון מדובר באינטרס של הנושה, ואילו במקרה השני המוטיב השולט הוא אינטרס בעל השליטה על אף שגם הנושים נהנים מהחלטתו. שני ההסדרים הגדולים של העת האחרונה - זה של צים וזה של אפריקה ישראל - כוללים השקעה הונית גדולה של הבעלים, אבל נדמה שזו הבעת אמון של בעלי השליטה בחברה ולא פרי חובה כלשהי, שנובעת מהיעדר אחריות מוגבלת. האלטרנטיבה מבחינת בעל השליטה היא אובדן השליטה בחברה, והאחריות המוגבלת אינה מגוננת מפני אפשרות זו.

הרמת מסך תכופה

הבלבול בין חובתו של בעל המניות להזרים כספים לחברה בהיעדר אחריות מוגבלת, לבין זכותו לעשות כן גם בהינתן אחריות מוגבלת, אינו חדש אצל פרשני המשפט הישראלי. באחד מפסקי הדין המכוננים של דיני התאגידים בישראל, פסק הדין בעניין פרי העמק, עלתה שאלה זו במלוא הדרה. מקרה זה עסק באגודה שיתופית עם אחריות מוגבלת, שחבריה היו מספר מושבים וקיבוצים. האגודה נקלעה למצוקה כספית קשה ובאסיפה הכללית של חבריה החליטו רוב החברים שכל חבר יזרים סכום מסוים לאגודה לכיסוי חובותיה.

הנשיא אהרן ברק פסל את ההחלטה, וזאת על רקע עקרונות היסוד של התאגיד. לפי ברק קיימות ציפיות סבירות לחברי תאגיד, ופעולה דרסטית כבקשה להזרמה נוספת של כספים, חורגת מגבול הסביר.

במאמר תגובה לפסק דין פרי העמק הביע פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, מגדולי חוקרי דיני התאגידים של דורנו, את עמדתו שתוצאת פסק הדין מוצדקת וראויה. אולם המאמר ביקר בחריפות את דרך הטיעון של ברק.

על-פי המאמר, מן הראוי היה שבית המשפט יבחר בדרך טיעון אחרת ופשוטה יותר אשר תתבסס על תכונת האחריות המוגבלת. היות שלחברי התאגיד בפרי העמק היתה אחריות מוגבלת שמגינה עליהם מתשלום חובות התאגיד בעת פירוק, כך ממשיך הטיעון, הרי ברור שאין להטיל עליהם חובה לשלם את חובות התאגיד גם במהלך חיי התאגיד.

ובכן, טיעון שגוי זה חוזר על הבלבול (ואולי הוא מקורו של הבלבול) שבין חובתם של החברים בתאגיד לכסות חובות לבין זכותם לעשות כן. בפרי העמק החליטו רוב חברי התאגיד להזרים כספים כדי לכסות את חובות האגודה השיתופית. היתה זו החלטה שלהם ולא של הנושים. מכל מקום אין כאן הפרה של תכונת האחריות המוגבלת, אלא מימוש האינטרס של רוב חברי התאגיד שבחרו להמשיך ולהשקיע בתאגיד על פני האלטרנטיבה של פירוקו (אף כי מעובדות האירוע שאינן נזכרות בפסק הדין עולה כי אולי לא היתה כאן החלטה תמימה של הרוב, אלא החלטה הנגועה בניגוד עניינים).

ממש כמו בהחלטות ההשקעה של בעלי השליטה בצים ובאפריקה ישראל, גם כאן לא עומדת למבחן שאלת האחריות המוגבלת של התאגיד. אם קיימים טעמים לפסול את ההחלטה של האסיפה הכללית בפרי העמק הרי שטעמים אלה אינם נובעים מתכונת האחריות המוגבלת.

מכל מקום, בעוד שלשיטתי הסדרי החוב העדכניים אינם חוטאים לעיקרון היסוד של האחריות המוגבלת, אני מצטרף בחום לביקורת אחרת שהשמיע פרופ' גרוס במאמרו ב"גלובס". בשנים האחרונות יש ריבוי תביעות של מפרקים ונושים משני סוגים, שיש בהן כדי לאתגר את עקרונות היסוד של דיני התאגידים.

הסוג הראשון הוא תביעות ל"הרמת מסך" שבהן בית המשפט במודע מתעלם מעיקרון האחריות המוגבלת, ומחייב את בעלי המניות אישית בחובות החברה. מחקרים הראו כי קיים סחף בנושא זה, ובית המשפט נדמה כמתעלם מדבר המחוקק שרק לפני מספר שנים תיקן את חוק החברות במטרה ברורה ומוצהרת לצמצם את נטיית בתי המשפט להרמת מסך. תופעה זו של הרמת מסך תכופה טרם הגיעה לחברות ציבוריות, וטוב שכך.

שיקול-הדעת העסקי

התופעה השנייה היא תביעות של מפרקים נגד דירקטורים בטענה להפרת חובת זהירות. בעולם, כפי שמציין פרופ' גרוס, נהנים דירקטורים מהגנה מפני תביעות כאלה כל עוד הפעילו שיקול-דעת עסקי. בתי המשפט בארה"ב נחרצים בעניין זה ומסתפקים בבדיקת תום-הלב של הדירקטורים ובקיאותם בעובדות הנחוצות לקבלת החלטה מושכלת.

בישראל, בניגוד לכתיבה ענפה של מלומדים, טרם אומץ הכלל באופן מובהק בבית המשפט העליון. מחקר שערכתי לפני מספר שנים מרמז על נזקים הנגרמים מאי-הוודאות, אך דווקא בהקשר זה קיימת לאחרונה נטייה מבורכת בבית המשפט המחוזי המבססת את תחולתו של כלל שיקול-הדעת העסקי.

* הכותב הוא סגן הדיקן של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב וחבר מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה