גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יובל נתן, מאקו: "בשנה הקרובה הגולשים ישלמו על תוכן באינטרנט"

מאיר ברנד, מנכ"ל גוגל ישראל: "האינטרנט לא בבעלות גוגל, אבל אף אחד לא יכול לשנות את המציאות" ■ גיגי לוי, מנכ"ל 888: "אין בארץ תואר רציני אחד לאינטרנט"

"זה נכון שטכנולוגיה מנוצלת גם למטרות שאינן טובות, אבל המאה ה-21 היא תקופה רעה להיות קונטרול פריק", כך סבור ג'ארד כהן, מצוות תכנון המדיניות של משרד החוץ האמריקני, שדיבר על שימוש בניו-מדיה במושב "אינטרנט העשור הבא", שהתקיים היום (א') בוועידת ישראל לעסקים 2009 של "גלובס", בהנחייתו של רותם דנון.

לדבריו, "בין אם ממשלות אוהבות את זה ובין אם לאו, האפשרות היחידה העומדת בפניהן היא להבין כי הן לא יכולות לשלוט בזה והן יכולות רק להשתמש בזה לשם השפעה. טכנולוגיה היא כלי חיוני, והיא כמו כל כלי אחר כגון כלים כלכליים או צבאיים".

כהן סיפר כי לאור התפקיד של טוויטר בבחירות באיראן, כאשר אזרחים "צייצו" על מה שקורה במדינה, הממשל האמריקני יצר קשר עם ג'ק דארסיי, ממייסדי טוויטר.

"אנחנו לא נוהגים להגיד לחברות פרטיות מה לעשות, אבל לחלק מהחברות בעמק הסיליקון יש תפקיד חשוב בשמירה על זכויות הפרט וחופש הביטוי, ולכן חשבנו שחשוב שניצור איתן קשר, כדי שימשיכו לאפשר לאזרחי איראן לשלוח ציוצים משם", אמר כהן.

גם במקסיקו שנלחמת בקרטלי הסמים, ממשל ארה"ב שיתף פעולה עם חברות תקשורת מקומיות, במטרה לאפשר לאזרחים לדווח על אירועים באנונימיות.

כהן סיפר כי היו לו המון שיחות עם קונדוליסה רייס על התפקיד של הטכנולוגיה בלחימה בעזה בסצמבר 2008, ואמר כי "לא חסרות דוגמאות לשימוש לא חיובי בטכנולוגיה למטרות הסברה והשפעה פוליטית".

מה היה קורה אם היה YouTube

כהן התייחס לכך שעברו 20 שנה מאז חומת ברלין, הסמל לסוף המלחמה הקרה, וציין כי "אם הטכנולוגיה של היום היתה קיימת אז, אנשים היו שולחים קטעי וידיאו ל-YouTube ו'מצייצים' בטוויטר, ואף אחד לא היה מופתע ממה שקרה בצד השני של החומה. חומת ברלין של היום זה הפיירוול, אותה חומה שמונעת מהאוכלוסייה את הנגישות למידע חיצוני ואותן ממשלות שמגבילות את השימוש באינטרנט".

"ב-1989 היתה חומה אמיתית, ובשביל לדעת מה קורה היה צריך פטישים וגרזנים בשביל לשבור את החומה. היום כבר לא צריך את זה, כל מה שצריך זה חדשנות. זה מה שמאפשר לאנשים לדעת מה קורה במקומות אחרים בעולם", אמר כהן. "לאנשים יש כלים טכנולוגיים מתאימים, והם לא צריכים לחכות שהחומות ייפלו".

בפאנל השתתפו יובל נתן, עורך ראשי ומנכ"ל Mako, אתר האינטרנט של זכיינית ערוץ 2 קשתף מנכ"ל וואלה, אילן ישועה; מאיר ברנד, מנכ"ל גוגל ישראל; גיגי לוי, מנכ"ל חברת ההימורים 888; וגדי שמשון, מנהל פ.צ בלוגים שבאורנג'-טיים.

לדברי יובל נתן, עורך ומנכ"ל Mako, "יש יריבות טבעית בין קבוצת 'ידיעות אחרונות' לבין קשת. "הרבה מאוד שנים 'ידיעות אחרונות' קבעה את סדר היום הציבורי, אבל היום כבר יש גורמים חדשים שהם גם חזקים, ואין ספק כי קשת יכולה גם להדאיג".

Convergence?

גדי שמשון, מנהל פ.צ בלוגים באורנג'-טיים, ציין כי כולם מדברים על ה-Convergence, היכולת להעביר גולשים מפלטפורמה אחת לאחרת, אבל לגולשים זה לא משנה. "אופן השימוש הוא זה שקובע. יש הרבה כסף סביב הדיבור על זה, אבל בפועל אין באמת Convergence".

גיגי לוי, מנכ"ל 888, סבור אחרת. "ה-Convergence כבר קורה בעולם, באופן שלאנשים לא משנה איפה הם צורכים את התוכן שלהם, בטלוויזיה, במחשב או בסלולר. הרבה מאוד אנשים רואים את התכנים שלהם איפה שהם רוצים, אבל בסופו של דבר התכנים מגיעים מהאינטרנט. קומקאסט ו-Hulu הם דוגמאות טובות לכך - מי שיחשוב במונחים של אתמול, לא יהיה שם מחר. לילדים שלנו זה כבר יהיה מאוד טריוויאלי: מה שאנחנו מדברים עליו בתיאוריה כבר קיים אצלם בפועל. אם הסביבה בישראל לא תשתנה, הרבה מאוד מהשחקנים יישארו ללא עבודה בעוד כמה שנים".

אילן ישועה, מנכ"ל וואלה, התייחס למודל הגן הסגור שמאפיין את אופי הפצת התכנים באינטרנט הישראלי, ואמר כי "כל מי שיש לו גן נעול, שחושב שהעורך שלו הוא זה שיידע לבחור את התוכן עבור הגולשים, פשוט טועה. ה-iPhone שינה את הפרדיגמה הזו, וכל מי שיכול לצאת מהגן הנעול בעולם כבר עושה את זה".

מאיר ברנד, מנכ"ל גוגל ישראל, אמר כי "האינטרנט לא בבעלות גוגל או מישהו אחר, אבל אף אחד לא יכול לשנות את המציאות שהולכת לכיוון של מערכת פתוחה. גוגל יכולה לזרז את זה אבל לא לשנות את זה. אני חושב שאנחנו הולכים לכיוון שבו את כל הדברים שאפשר לעשות במחשב נוכל לעשות במכשיר הסלולר".

לגבי העובדה שיש הטוענים כי גוגל הורס את הפאבלישרס, ברנד אמר כי "מי רוצה יכול להוריד את התוכן שלו מגוגל, אבל בפועל זה נותן להם הרבה מאוד טראפיק".

"לא ויתרנו"

ישועה הודה כי מנוע החיפוש של וואלה רלוונטי במידה מועטה מאוד. "וואלה לא קובעת טכנולוגיות. לא ויתרנו, אבל העולם הוא שקובע טרנדים וטכנולוגיות. אני לא חושב אפילו דקה בלילה על איך ננצח את גוגל. ברור שאני יכול לפנטז על עולם ללא גוגל, אבל יכולים להיות גם כל מיני סוגים של שיתופי-פעולה עם גוגל".

ברנד הוסיף כי "מהיום הראשון אמרתי שאני לא רואה שום תחרות, ושעולם האינטרנט מתאפיין בשילוב של תחרות ושיתופי-פעולה. היכולת העיקרית של גוגל היא בטכנולוגיית והעברת ערך מוסף לגולש".

גיגי לוי דיבר על מצב שבו ההגמוניה של גוגל יכולה להשתנות. "נקודת הכניסה לאינטרנט משתנה, מדרך מנועי חיפוש לעבר רשתות חברתיות, וזה יילך ויתחזק ויחליש את גוגל. בנוסף, טרנד ה-Augmented Reality (שילוב בין העולם המציאותי לווירטואלי, נ"פ) יילך ויתחזק. המשמעות של זה היא שהעולם הטקסטואלי של חיפוש נקי כבר לא יהיה קיים יותר".

נתן אמר כי "המחשבה על Mako היתה ארוכת-טווח. ההחלטה שנעשתה בקשת היתה לכמה שנים קדימה - שכגוף מדיה עם מוצר חזק בידיים מבינים שזה לא יכול להימשך לעד, ולא נצליח להגיע לרייטינג הזה בעוד כמה שנים - ולכן חייבים להיות בעוד כמה זירות, כמו באינטרנט".

שמשון התייחס לכך וציין כי "קצת התמיה אותי ההחלטה של Mako בזמנו". לדבריו, קשת לקחה את המודלים של אתרים שהיו קיימים, מערכת אדמיניסטרציה לא מוצלחת, ולכן נתקעו בהרבה מאוד עיכובים. לא ראיתי עדיין מחשבה קדימה, אלא מחשבה איך לוקחים חברת טלוויזיה ושמים באינטרנט". לגבי גוגל אמר שמשון כי "הקונספט של להיכנס לאתר אינטרנט ולעבור על כל התוכן שיש בו מתחיל להיעלם".

לוי הוסיף כי "גופי אינטרנט חייבים להבין כי הם לא בבועה נפרדת, זה כבר לא מספיק התוכן המקומי, וחייבים לראות מה שקורה בעולם. היום הגופים עסוקים בביצה המקומית, ולמי שלא יסתכל על מה קורה בעולם יהיה קשה מאוד לעשות כסף".

לגבי ההכנסות של וואלה, ישועה סיפר כי "התמהיל שלנו מורכב מהכנסות מפרסום ומסחר אלקטרוני ומהכנסות מתוכן פרימיום. גם בסחר אלקטרוני וגם בפרסום יש עוד עתיד והרבה כסף יכול לעבור. הציבור רגיל שלא לשלם, למעט הימורים או סקס באינטרנט. יכול להיות שיצליחו להיווצר מודלים חדשים, כמו מה שקורה סביב אפליקציות של iPhone".

לוי אמר כי "כמו שהאינטרנט הורס מודלים כלכליים, הוא גם בונה מודלים כלכליים. יש הרבה מאוד גולשים שמשלמים על מנת לשחק במשחקי מחשב, ויש חברות כמו זינגה, שעושה 200 מיליון דולר בשנה מאפליקציות חברתיות. המודלים בארץ עדיין לא מפותחים בהשוואה לעולם".

לוי הוסיף כי 888 תיכנס לעוד עולמות. לדבריו, "האינטרנט בישראל בעוד 5 שנים לא יהיה לצערי איפה שהוא יכול להיות. יש פה חדשנות וידע ואפשר לגדול לעולם, אין סיבה שחברה כמו זינגה לא תהיה ישראלית. אין בארץ תואר רציני אחד לאינטרנט - אם היינו רותמים את כל הכישרונות שלנו היינו יכולים לכבוש את העולם".

נתן אמר כי "בהינתן הטכנולוגיה, בשנה הקרובה נראה גולשים שישלמו על תוכן באינטרנט. הדרך לתשלום תהיה יותר קלה. באילו אמצעים? אני עוד לא יודע". אם אנשים מוכנים לשלם עבור תכנים ב-VOD או בסלולר, אין סיבה שאנשים לא יהיו מוכנים לשלם עבור תוכן באינטרנט נטול פרסומות".

ישועה התייחס לרכישה המשמעותית האחרונה של וואלה, ואמר כי "אנחנו לא מתחרטים על רכישת הרשת החברתית מקושרים. כשקנינו את מקושרים, פייסבוק כבר היתה חזקה. מקושרים העלתה את מספר היוניקים של וואלה מ-1 מיליון איש ל-1.1 מיליון גולשים שונים. ברור שאני לא יכול לקנות את פיסבוק או לייצר את פייסבוק - ולכן קנינו את מקושרים".

עוד אמר ישועה: "אני לא נרדם בלילות בגלל פייסבוק. לדעתי לא רק אני אלא גם אריק שמידט מגוגל". מאיר ברנד, מנכ"ל גוגל ישראל, ציין כי הוא ישן היטב.

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"