גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צו קריאה לשר כחלון

שני משפטנים שעבדו במשרד התקשורת מנתחים בספר חדש את הענף בישראל

1. המון ראשים לרגולציה

"הגיע הזמן להקים בישראל רשות תקשורת מקצועית ועצמאית, כזו שתכנס תחת כנפיה את ההסדרה של תחום הבזק (טלקומוניקציה) ושל תחום השידורים לציבור. שינוי כזה, אם יאומץ על-ידי מקבלי ההחלטות, יטביע חותם דרמטי על ענף התקשורת". כך נפתח ספר חדש שכתבו ד"ר יזהר טל ועו"ד דינה עברי-עומר, שרואה אור בהוצאת המכון הישראלי לדמוקרטיה.

הספר מנתח את שוק התקשורת ואת המשבר הרגולטורי שחווה ישראל בגין אי-הקמתה של רשות תקשורת מקצועית. לשני הכותבים רקע במשרד התקשורת - טל כיהן כיועץ המשפטי של המשרד, ועברי-עומר היתה עורכת דין במחלקה המשפטית. שניהם מכירים רגולציה היטב, ומנהלים היום משרד עורכי דין המייצג חברות תקשורת.

במבוא לספר מתארים הכותבים בכלליות את מה שקורה בישראל בנושא ההסדרה. בסיומו הם מספקים הצעה קונקרטית לגבי מבנה הרשות החדשה וכיצד היא צריכה לפעול, במרב המקצועיות והמומחיות, תוך ניסיון לנטרל השפעות פוליטיות.

לדבריהם, "הרגולציה של שירותי התקשורת האלקטרונית נתונה כיום בידי שורה של גופים: שר התקשורת ומשרד התקשורת מסדירים את תחום הבזק, והרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ומועצת הרשות מסדירות את שידורי הרדיו והטלוויזיה המסחריים.

"המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין, ולצדה מינהלת הסדרת השידורים לציבור, מסדירות את שידורי הטלוויזיה הרב-ערוצית למנויים. רשות השידור מסדירה את השידור הממלכתי, ו-ועדת התדרים מסדירה את השימוש בתדרים. סמכויות נוספות נתונות בידיהם של שר האוצר ואגף התקציבים, ועדות הכלכלה והכספים של הכנסת, משרד המשפטים והממונה על הגבלים עסקיים".

לטענתם, "ריבוי רשויות ההסדרה יוצר מצב בעייתי - הן במבנה הגורם המסדיר והן בתוכן ההסדרה. פיצול הסמכויות בין גורמי ההסדרה מונע גיבוש תפיסה רגולטורית מתואמת, והתפקיד המרכזי שמוקנה לדרג הפוליטי ולמנגנון הממשלתי מקשה על פיתוח וביסוס של רגולציה מקצועית ועצמאית. בעשור האחרון כיהנו 8 שרי תקשורת - קצב תחלופה המסכל כל אפשרות לגיבוש של מדיניות וקווי פעולה הצופים טווח זמן שמעבר למיידי".

מאבקים חסרי פשרות

טל ועברי-עומר מוסיפים כי ישראל היא חריגה בנוף העולמי. לטענתם, במדינות העולם המערבי - וכך גם במדינות המזרח המתועשות, למעט יפן - מקובל זה שנים להסדיר את ענף התקשורת באמצעות רשויות הסדרה עצמאיות, ולא בידי שר פוליטי.

"על-פי תפיסה זו, ההסדרה של ענף התקשורת היא עניין מורכב, המצריך מומחיות, מקצועית, שיקול-דעת עצמאי, גמישות וחדשנות - ואת קיומם של כל אלה יהיה קשה לבסס ללא הפרדה של הרשות המסדירה מהדרג הפוליטי ומהמנגנון הממשלתי.

"מכאן מתבקשת מסגרת חדשה לרגולציה שתוכל לתת מענה קוהרנטי לצורכי הענף ולציבור הצרכנים, בעיקר בעידן ההתלכדות, שבו מגוון שירותי תקשורת ניתן באמצעות מגוון של טכנולוגיות ותשתיות הולכה".

אפשר לחזור אחורה בזמן ולהיזכר בשנת 2003, בתקופת מנכ"ל משרד התקשורת דאז, אורי אולניק. באותם ימים התקבלה החלטת ממשלה להקים בישראל רשות תקשורת, החלטה שאושרה בהמשך בהחלטות ממשלה נוספות. בעקבות החלטה זו הוכנה במשרד התקשורת הצעת חקיקה מפורטת.

העבודה על הקמת הרשות היתה מלווה במאבקים מול משרד האוצר ומשרד המשפטים. משרד המשפטים, כמו תמיד, רצה את דגשיו. משרד האוצר חיפש מצידו דרך להבטיח כי הרשות שתקום תהיה תחת השגחה של שר - בצורה כזאת או אחרת, רשות שתהיה דומה לרשות ההגבלים שכפופה לשר התמ"ת.

בשנים האחרונות, החל מתקופתה של השרה דליה איציק והמשך בכהונתו של אריאל אטיאס, זנחו שרי התקשורת את היוזמה להקמת הרשות.

טל ועברי-עומר מציעים בספרם לרכז את מרבית סמכויות ההסדרה של ענף התקשורת בידי רשות אחת, מקצועית ועצמאית. לדעתם, זהו צו השעה.

"תהיה זו רשות ציבורית אך לא ממשלתית, שתרכז את ההסדרה של שירותי הבזק ושל השידורים המסחריים תחת קורת גג אחת. אחד הטעמים העיקריים להקמת הרשות נעוץ במאפיינים המיוחדים של ענף התקשורת ובאופי ההחלטות המתקבלות על-ידי הרגולטור".

בימים אלה שר התקשורת, משה כחלון, הוגה ברעיון הקמת רשות שכזו. טוב יעשה אם יקרא את הספר ויקשיב לעצות שיש בו.

קווים לדמותה של רשות התקשורת לפי הספר החדש

- מעמד משפטי: רשות ציבורית שממוקמת מחוץ למערך הממשלתי. כדי שההצעה תצליח לעבור: אפשר לקדם פיתרון של רשות פנים-ממשלתית, ובלבד שיינקטו אמצעים לחיזוק עצמאותה.

- מטרות ותפקידים: קביעת מדיניות וכללים, הענקת רישיונות ופיקוח ואכיפה. ממליצים לעגן בחוק את העיקרון של מתן שירותים לכלל הציבור.

- מי יעמוד בראשה? בראש הרשות תעמוד מועצה מנהלת שתעסוק בהתוויה של המדיניות, בטיפול בחקיקה, ברישוי ובמתן הוראות למפעילים. בראשה יעמוד יו"ר, ויכהנו בה 5 חברים.

- אופן מינוי: החברים במועצה המנהלת ובמועצת תוכני השידור ימונו על-ידי הממשלה, לפי הצעת השר האחראי. למינוי ממשלתי יש עצמאות יחסית בהשוואה למינוי של שר.

- תקציב: שילוב של תשלומים שוטפים ממפעילי התקשורת ותקצוב מאוצר המדינה.

* מקור: המכון הישראלי לדמוקרטיה, ד"ר יזהר טל ועו"ד דינה עברי-עומר.

2. איך לא למנוע מינוי

בסוף השבוע נחשף ב"גלובס", כי נציבות שירות המדינה פסלה ועדה למינוי סמנכ"ל פיקוח במשרד התקשורת. ההחלטה על הפסילה התקבלה לאחר שעוזי לוי, אחד המועמדים, הגיש השגה לנציבות, בה טען כי נפלו פגמים חמורים בעבודתה לאחר שלא בחרה בו, למרות ציוניו הגבוהים וחוות הדעת של מנהליו.

למרבה הפלא, כל טענותיו של לוי התקבלו. הוועדה נפסלה, ומנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר-טל, שישב בה כחבר, נאלץ לספוג מפלה לא פשוטה, משום שמדובר באירוע חריג ביותר.

במכתב הפסילה שהגיע לידי "גלובס" נכתב: "מסקנת ועדת הבוחנים כי מרשכם אינו נותן מענה ראוי לדרישה הניהולית והראיה האינטגרטיבית, אינה מבוססת בתשתית העובדתית שהונחה בפני הוועדה, הכוללת את שלל המסמכים, ההמלצות והערכות העובד של לוי, ועל כן לוקה היא בחוסר סבירות.

"בנסיבות אלה, כשאין הלימה בין הנתונים האובייקטיבים והציון שקיבל המועמד מחברי הוועדה לבין הנימוק הלקוני להחלטתה - לוקה ההחלטה בחוסר סבירות המהווה פגם בהליך המכרז. מהחלטת הוועדה אף לא עולה כי הוועדה התייחסה למסמכים שהוגשו לה, לרבות חוות-דעת הממונים וגיליונות הערכה של המשיג".

אם בר-טל רצה למנוע את המינוי, עשה טעות חמורה. עכשיו יש סיכוי טוב שלוי ייבחר על-ידי ועדה חדשה, והוא ייאלץ לקבל אותו כסמנכ"ל פיקוח, על אפו ועל חמתו.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח