גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא הטכניון: "אני לא זוכר שמישהו מהאוצר בא לביקור באוניברסיטה"

פרץ לביא בפורום ראשי האוניברסיטאות בוועידת ישראל לעסקים: "כיצד אנשים שמאשרים תקציבים של מאות מיליונים לא באים לראות איך אוניברסיטאות מתנהלות"

במסגרת פורום נשיאי האוניברסיטאות שהתקיים ביומה השני של ועידת ישראל לעסקים 2009 של "גלובס" דנו המשתתפים בעניינה של ההשכלה הגבוהה בישראל.

ממדגם האמון במוסדות עולה כי בממוצע במהלך העשור האחרון היו האוניברסיטאות במקום השני אחרי צה"ל. בכך הם עקפו את ביהמ"ש העליון והיו גם לפני התקשורת. לשאלה אחרת שנשאלה במדגם, במה אתם גאים במדינת ישראל? ענו המשתתפים בו כי הם גאים במדע במקום הראשון, בכוחות הביטחון ואח"כ באוניברסיטאות.

דניאל זייפמן, ממכון ויצמן אמר "ככל שיש יותר סמכות בידי ההנהלה והנשיא המערכת עובדת יותר טוב. צריך לקבוע מערכת כללים איך להחליף את הנשיא, אם הוא לא בסדר".

פרץ לביא נשיא הטכניון אמר כי "חבר הנאמנים של הטכניון זה אנשים שהולכים יד ביד עם הטכניון כבר 40 שנה. הניסיון שהם ראו להגביל את ההשפעה שלהם הם קיבלו את זה קשה. הניסיון להעצים את הוועד המנהל על חשבון חבר הנאמנים מוגזם מדי. לא צריך לראות בחבר הנאמנים רק קבוצת יהודים שמחפשים אפיק לתרומות שלהם. התרומה של האנשים האלה, חלקם באים מתוך שליחות לטכניון".

"הנושא של ועד מנהל לעומת חבר נאמנים צריך לחשוב עליו הרבה יותר לעומק לטווח הארוך. כל עוד אתה לא קובע את שכר הלימוד, אתה לא יכול לקבוע את שכר הסגל שלך וקשה לדבר על חירות מלאה".

בהתייחסו למחקר אמר כי "החסר האמיתי הוא בתשתיות כבדות. אין בישראל אפשרות ושום מקור שיכול לממן תשתיות פיתוח בסדרי גודל שצריך. זה פשוט אבסורד. החסר הזה, אם המדינה לא תיתן את דעתה כיצד לתרום לפיתוח האוניברסיטאות, אנחנו נישאר אחורנית".

"חוסר ידע וחוסר הבנה של מהות האוניברסיטה היא אחת הבעיות הקשות ביותר. לכן צריך לעשות ישיבות בתוך האוניברסיטאות לביקורים באוניברסיטאות. אני לא זוכר שמישהו מהאוצר בא לביקור באוניברסיטה או בא לראות מה עושים בטכניון. כיצד אנשים שמאשרים תקציבים של מאות מיליונים לא באים לראות איך אוניברסיטאות מתנהלות".

דני לוויתן מ"מ נשיא אוניברסיטת תל אביב אמר כי "אי אפשר היה להמשיך לנהל את האוניברסיטאות כמפלצת דו-ראשית. אמון בין הרקטור לבין הנשיא הוא דבר חשוב. יש חשיבות ששני הצדדים יכירו אחד בשני. באוניברסיטה אין שום דבר שהוא רק אקדמי ודבר שהוא רק תקציבי. אני סבור שהבעיה שאפילו אם יתנו לנו אין לנו היקף של קרנות צמיתות שאנחנו יכולים לנהל את המערכת ללא העזרה המאסיבית של המדינה. לקחנו מחבר הנאמנים יותר מדי. התורם הגדול של האוניברסיטה ממשלת ישראל כפה עלינו את השינוי במבנה הניהולי. לא ייתכן שנבקש תרומות ולא נתייחס לאנשים שתורמים ורק נסתפק בזה שהם באים לשלושה ימים לביקור".

חגית מסר ירון נשיאת האוניברסיטה הפתוחה אמרה כי "הנשיא הקודם של האוניברסיטה הפתוחה היה אומר שהניהול העצמאי עובד כי אנחנו מתנהלים עם תקציב מאוזן. האו"פ מחזיקה גם רמה אקדמית גבוהה שלא יורדת כבר שנים. הסטנדרט האקדמי של בוגרי הלימודים נותר גבוה ולא יורד". בהתייחסה לקביעת שכר לימוד אמרה: "יש אצלנו רכיב וולונטרי של הוראה מוגברת שזה אומר שבצורה מסוימת האו"פ יכולה לקבוע את שכר הלימוד".

"בשנה האחרונה היה סוג של שבר ביחסי העבודה באו"פ סגל ההוראה לא היה מרוצה ויצא לשביתה ופעם ראשונה שהמוסד נעמד מולו בלי גב של הממשלה או של הות"ת. זה היה מאוד קשה. לא קיבלנו גיבוי ולא תמיכה מעמיתי באוניברסיטאות. להיות בודד במערכה הזאת זה לא קל כשהניהול הוא יחסית עצמאי".

משה קווה נשיא אוניברסיטת בר אילן: "צריך תיקון רב שנתי להשכלה הגבוהה. לא צריך להיות סינגפור שמערכת ההשכלה מתוכננת ל-50 שנה קדימה. בו נסתפק ב-5 שנים.הסגל האקדמי באוניברסיטאות הוא הביא את ההישגים שעליהם אנחנו גאים. למרות הקיצוצים ולמרות התקציבים אלה ההישגים שיש אבל אלה דברים שקרו בעבר. אין גמישות לנשיא לפטר חבר סגל שהוא לא מייצר. ההסכמים הקיבוציים הם מחלה. אי אפשר לגעת בהם".

"לאט לאט התקציבים הלכו למכללות על חשבון המצוינות באוניברסיטאות. כל ניצול ניהולי לרעה שהוא הולך נגד המצוינות הוא לא נכון. נשיא שהוא לא מהאקדמיה יהיה לו קשה יותר לנהל את הדברים".

יוסף קלפטר, נשיא אוניברסיטת תל אביב אמר: "ניהול האוניברסיטאות לאור הניסיון הקצר אך האינטנסיבי אין לי ספק שלפחות באונ' ת"א צריך להסתכל מחדש על המתווה שלפיו עבדנו עד היום. נוצר מצב שהוא מאוד אבסורדי. אונ' ת"א בתקופה האחרונה, בגלל הטראומה שהיא עברה, נמצאת כמעט לכודה בין שתי קבוצות נהדרות של מתנדבים הוועד המנהל וחבר הנאמנים. האוניברסיטה ניצבת באמצע ובגלל המאבק בין הצדדים ובעיות של חלוקת כוחות האוניברסיטה נענשה באמצע והנשיא הנכנס איתה. בימים אלה מוקמת ועדת חוקה שתביט מחדש על כל בעיית החוקה ותבדוק אם ת"א לא הלכה מעט קיצוני מדי על פי המבנה של גרוסמן".

"כל אוניברסיטה חייבת לתקן ולראות מה מתאים לה. חוקות הן נפלאות עד שהן באות לידי ניסיון. ת"א חוותה ניסיון מאוד קיצוני ולכן נשנה, נעדכן ונראה מה ניתן לעשות. המימון שמחלקת הקרן הלאומית למדע הוא נמוך מאוד יחסית. חייבים להכפיל את הקרן הלאומית למדע וזה יביא את האספקט התחרותי.

השר אבישי ברוורמן: "אני מסכים לחלוטין שניהול חד ראשי הוא דבר הכרחי. אני זוכר שהגעתי בגיל 42 מהבנק העולמי למושב של חבר הנאמנים של אונ' בן גוריון. ניהול עסקים אינו דומה לניהול אוניברסיטה. צריך תוכנית רב-שנתית. כולנו מדברים על חינוך והשכלה. יושבים 300 מדענים בפרינסטון, בהרווארד, בסטנפורד. בגלל המשבר בארה"ב הם רוצים לחזור הביתה. בשביל 300 מיליון שקל, אולי דולר, אפשר להוריד כמה נשקים במשרד הביטחון שהם לא רלוונטי. אז אתה פותח תקנים באוניברסיטאות שהן זקנות ומביא תקווה.

מנחם בן ששון אמר :"הקהילה שבתוכה אנחנו חיים לא יודעים מה אנחנו עושים. המשפחות ובני הזוג שלנו יודעים שאנחנו עובדים באוניברסיטאות אבל לא מה אנחנו עושים.ברגע שלא נוצרת בחברה הבנה עד כמה חשוב המחקר והאקדמיה אז למה אנחנו חושבים שצריך לטפל בנו? אז למה שפקידי האוצר יבינו?"

"יש השכלה גבוהה גבוהה שיוצרת את הידע. הציבור וחלק מהתלמידים שלנו לא מבינים מה ההבדל בין ליצור ידע לבין להפיץ ידע. יש בעיה בהסברה. אי אפשר להסביר לחברה, אז איך נסביר את זה לפקידי האוצר? למקבלי ההחלטות? לא יבינו את המשבר באקדמיה אם לא נזכה ללגיטימציה אם לא נסביר אותה מסביב מי אנחנו ומה אנחנו".

פרופ' חנוך גוטפרוינד, לשעבר נשיא האוניברסיטה העברית: "נדמה לי שהאוניברסיטה העברית מצאה איזון נכון בזה שהיא בעקשנות רבה סירבה לוותר על מוסד הוועד המנהל ועל האיזון בין המרכיבים השונים".

עמוס חורב, נשיא הטכניון לשעבר הוסיף: "אנחנו ערים לעובדה שבעשר או עשרים השנים האחרונות, המעורבות של הביורוקרטיה הממשלתית בניהול של האוניברסיטאות בישראל הלכה וגדלה והכל תחת שתי כותרות: שמירה על הכסף הציבורי והתייעלות. ההתייעלות הביאה לדבר מאוד פשוט: אם לפני 30 שנים היחס של סטודנטים-סגל בטכניון היה 13 סטודנטים לחבר סגל אחד, היום זה פי שתיים. אני מניח שהמצב דומה בכל האוניברסיטאות בארץ".

איתמר רבינוביץ', לשעבר נשיא אוניברסיטת תל אביב אמר: "האוצר לא יוסיף סכום משמעותי להשכלה הגבוהה בלי שייפתר נושא שכר הלימוד". כשמנואל טרכטנברג, ראש הות"ת הוסיף: "אנחנו נמצאים בנקודה של אי רציפות בהתפתחות של ההשכלה הגבוהה בארץ. אנחנו בשלהי תקופה עכורה למערכת ובפתחו של עידן אחר. יש בשלות במערכת לשינויים במערכת ההשכלה הגבוהה".

"המצב המשברי שמשתמע מהדברים כאן הוא לא נחלת כל המערכת. נפל דבר במערכת ב-15 השנים האחרונות וזה הגדלת בנגישות להשכלה הגבוהה. יש גידול במספר המוסדות ובמספר הסטודנטים. הגיעה העת להחזיר את המצוינות המחקרית לראש סולם העדיפויות. לזה אני מחויב קודם כל".

"דיברת על היחסים העכורים עם האוצר. אני לא אכנס לסיבות לכך אבל כיום אנחנו באמת פתחנו דף חדש עם האוצר. כיום יש יחסים קורקטיים באוצר וזה לא רק אגף התקציבים אלא החל מהשר ודרך אחרון הרפרנטים באגף התקציבים".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ״י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים