גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופרסל: ספקי המזון מתאמים עמדות תחת התאחדות המזון

מקורבים לשופרסל מותחים ביקורת חריפה על הפנייה של ספקי המזון הגדולים לממונה על ההגבלים: "5 ספקים שולטים ב-45% מהשוק. הם לא מאמינים במותגים שלהם, ולכן הם מנסים להתאגד נגד שופרסל"

המלחמה בין שופרסל ליצרני המזון נמשכת. עם היוודע כוונת איגוד יצרני המזון להתאגד כנגד החלטת שופרסל להעביר לידיה את תחום הסדרנות בסניפים, שופרסל משיבה מלחמה: מקורבים לרשת יוצאים היום (ב') בהאשמות חריפות נגד יצרני המזון הגדולים ובראשם שטראוס, אסם, תנובה וקוקה-קולה. בשיחה עם "גלובס" הם מאשימים את היצרנים הגדולים בתיאום תחת כסות איגוד יצרני המזון.

"לא יכול להיות שפפסי תשב עם קוקה-קולה, ואסם עם עלית, ושהיצרנים יתאמו את הפעילויות שלהם לאורך שנים כדי לשמור על נתחי השוק והרווחיות שלהם", אומרים המקורבים. "את מתארת לעצמך שהם מדברים זה עם זה כל יום כדי לתאם את העמדות שלהם? הרי זה לא מתחיל ונגמר בישיבה. לא יכול להיות שמישהו יקבל בשלוות-נפש את העובדה שהספקים הגדולים יישבו השכם והערב, תחת ההוספיס של התאחדות המזון".

ההתקפה על הספקים באה בעקבות חשיפת "גלובס" בסוף השבוע שעבר, ולפיה יצרני המזון פנו לממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, וביקשו ממנה אישור להתאגד כדי לנהל משא-ומתן מול שופרסל כגוף אחד בנושא הסדרנות.

שופרסל, כזכור, הודיעה כי מלאכת סידור המוצרים על המדפים - שבוצעה עד כה על-ידי הספקים - תעבור לידיה, והיא תגבה מהספקים תמורת הסדרנות תשלום של 4%-7% מהמכירות. הספקים, מצדם, טוענים ל"סחטנות" מצד שופרסל, ומבקשים לנהל משא-ומתן משותף על שיעור התשלום. לדבריהם, עלות הסדרנות היא 1.5%-2% ממחזור המכירות בלבד.

"שופרסל סחטנית?", אומרים מקורבים לרשת, "שיעורי הרווח שלה מעידים אחרת. שופרסל היא רשת הטרוגנית (בעלת סניפים בגדלים שונים), ולכן עלות סידור המדפים ברשת גבוהה מהעלות שמציינים הספקים. שופרסל תשפר את הרווח, גם כתוצאה משיפור הזמינות של המוצרים על המדף והגדלת המכר כתוצאה מכך".

"הספקים לא מאמינים במותגים"

"מה הספקים מנסים לעשות עכשיו? לתאם את הפעילות כדי לשמור על רווחיות ונתחי שוק", קובע אחד המקורבים לשופרסל. "הם הולכים לממונה כי הם מאמינים שכך יגבילו את שופרסל והם ירוויחו יותר כסף".

הספקים טוענים כי הם מגנים במיוחד על הספקים הבינוניים והקטנים, שאין להם כוח מיקוח מול הרשת.

"אסם, תנובה, שטראוס וקוקה-קולה הם בינוניים? הם אלה שמגנים על הקטנים? בכל פעם הם יושבים יחד כדי לשמור על כוחם. יש פה מצב שלא קיים בשום מדינה בעולם - 45% מהשוק נתון בידי 5 חברות (תנובה, אסם, שטראוס, קוקה-קולה ונטו - א.ח). זהו סוף עידן המותגים. הספקים לא מאמינים במותגיהם, ולכן צריכים להתאגד כדי להגן עליהם".

עוד טוענים המקורבים כי "יש פה אווירה שהכל מותר לספקים. סידור המדפים נותן להם יתרונות על אחרים, ולכן הדו-שיח הוא לא על מהות. הם רוצים כוח ושליטה על המדף".

הספקים, מצדם, טוענים כי לשופרסל מעמד של מונופול והשפעה מכרעת בשוק, והדבר מקנה לה חופש לנקוט צעדים, לרבות נטילת הסדרנות לידיה, הפוגעים ביצרני המזון, בתחרות בין יצרני המזון לשופרסל ובציבור הצרכנים.

"לשופרסל יש קבלות על שימוש בכוח", אומר אחד הספקים הגדולים בשוק. "היא ניקתה מוצרים מהמדף, ועל כך תלוי ועומד נגדה כתב אישום. אלמלא הקבלות האלה, יכול להיות שלא היו חששות".

אך בעוד הספקים מנסים להציג חזית אחידה של כל הספקים הגדולים, הבינוניים והקטנים, ל"גלובס" נודע כי חברת יוניליוור, הנחשבת ספקית גדולה, פתחה במשא-ומתן ישיר עם שופרסל בעניין הסדרנות, והיא אינה נוטלת חלק פעיל במאבק הספקים. בחברת יוניליוור אמרו ל"גלובס" כי הנושא רגיש, וכי הם אינם מעוניינים להגיב מעל דפי העיתון.

שופרסל תקלוט עובדים לפי צרכיה

אחת מטענות הספקים היתה כי המהלך של שופרסל יוביל לפיטוריהם של אלפי סדרנים קשי-יום וחסרי הכשרה מקצועית, שיכולתם להשתכר ממשלח-יד אחר מוטלת בספק.

מקורבים לשופרסל עונים גם על כך: "מה זה הבלוף הזה? הרי אם סדרנית עובדת שעתיים בשופרסל ואחר-כך ברשת אחרת, אז מה זה הבלוף הזה שמפטרים אותה? הרשת תקלוט 1,275 עובדים לסדרנות. שופרסל אינה מתחייבת לקלוט את הסדרנים שיפוטרו, אלא לקלוט עובדים לפי צרכיה".

על דרישת הספקים לשמור על רצף ההעסקה של הסדרנים שייקלטו בשופרסל, קרי להעניק להם את הזכויות הנובעות מהוותק שלהם בעבודה - אומרים מקורבים לרשת: "האם מתפקידה של שופרסל לדאוג להיסטוריה שלהם? שאף אחד לא יבחן את שופרסל בנושא ההגינות לעובדים. הוכחנו את עצמנו בקלאבמרקט. הרשת דורשת ניתוק מלא של יחסי עובד-מעביד. עובדים שייקלטו ברשת ייקלטו כעובדים חדשים בהסכם קיבוצי, אך ללא ותק".

לדברי מקורבים לרשת, האמוציות הגדולות מצד הספקים נובעות מעליית המותג הפרטי. "אם זה היה קורה לפני 5 שנים, האמוציות היו פחותות. עכשיו האמוציות גדולות כי יש מותג פרטי בישראל והשוק משתנה. המותג הפרטי בשופרסל מהווה 11% מהמכר בקטגוריות שבהן הוא פועל. מותג פרטי יש גם ברבוע כחול וברשת הרביעית. בסוף קמעונאים יסדרו את המוצרים על המדף".

יתרה מזאת, מקורבים לרשת מאשימים את הספקים בכך שתמכו בקלאבמרקט גם כאשר היה ברור כי הרשת עומדת להתמוטט. "הם תומכים היום ברשתות הפרטיות, שהם קוראים להן 'הרשת הדינמית'. פעם זה היה 'מועדון הפלטינום' שלהם. הם מוציאים את בעלי הרשתות לטיולים בחו"ל, והרשתות יושבות יחד ומעבירות מחירים. הבדיחה אומרת שהם גם משווים קבלות. עובדה - הרשתות הפרטיות צומחות, וזה אומר שמישהו מעודד אותן".

איגוד יצרניות המזון מסר בתגובה לטענות המועלות בכתבה כי "טענות שופרסל הן מופרכות. שופרסל ממשיכה לפעול בכוחנות תוך זריית חול בעיני הציבור. איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים מייצג את היצרנים הקטנים, הבינוניים והגדולים, כפי שנהג לאורך השנים, וכל ניסיון של שופרסל לטעון אחרת הוא מגמתי וחסר כל שחר".

הספקים הקטנים: "הספקים הגדולים דואגים בעיקר לעצמם"

"ביצוע הסדרנות על-ידי שופרסל עלול להביא לפגיעה בלתי הפיכה ביצרני המזון, ובמיוחד הבינוניים והקטנים", כותב איגוד תעשיות המזון בפנייה לממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, שבה הוא מבקש אישור להתאגד לצורך ניהול משא-ומתן משותף מול שופרסל. אך מתברר כי חלק מהספקים הקטנים בשוק מטילים ספקות באשר להצהרת הכוונות הזאת.

"היחידים שמודאגים באמת הם הספקים הגדולים", אומר ספק קטן. "אני לא מוטרד מהמהלך, כי אני משלם עבור הסדרנות כבר היום. אני לא מאמין שהספקים הגדולים מובילים את ההתארגנות למען הקטנים".

לדברי ספק אחר, גם ללא קשר לסדרנות - הספקים הקטנים נעלמים והולכים: "כבר היום רובם אינם נמצאים בשופרסל וברבוע כחול, ומי שנמצא - או שהוא יתחיל לייצר מותג פרטי, או שהוא תוך שנתיים ייעלם".

חלק מהספקים הקטנים, ששופרסל כבר היום מבצעת את עבודת הסדרנות עבורם, אינם מרוצים מעבודתה ומקווים כי המהלך שלה ישפר את המצב. "שופרסל עד היום לא עשתה את הסדרנות כמו שהבטיחה לנו, אז אולי עכשיו היא תעשה את העבודה כמו שצריך", אומר אחד הספקים הקטנים. "עדיף שהרשת תסדר גם את הסחורה של המתחרים. אם היא תרוויח יותר כתוצאה מהמהלך - אז אולי יהיה לה אינטרס לשמור עליי", מוסיף אחר.

עיקר דאגתם של הספקים הבינוניים והקטנים היא מהיעדר כוח המיקוח מול שופרסל ודרישותיה שיביאו בסופו של דבר להעלאת מחירים. "זה כמו הבונוסים השנתיים שהרשת דורשת. אין לזה סוף", אומר אחד הספקים. "היום הם מבקשים 5% על סדרנות, ומחר יבקשו 7%, והיצרנים יצטרכו לשלם כי אין לך אלטרנטיבה".

ספק בינוני, התומך בהעברת הסדרנות, מלין אף הוא על דרישות שופרסל: "הרשת רוצה להפוך את הסדרנות מוקד ליצירת רווחים. היא מתכוונת לגבות תשלום אחיד, ואנחנו נממן חברות כמו שטראוס ותנובה. לסדר מדף עם אקונומיקה זה לא כמו לסדר מדף עם מוצרי חלב".

המהלך של שופרסל צפוי להשפיע גם על חברות ההפצה המבצעות עבודות הפצה וסדרנות ליצרנים, כמו שסטוביץ, דיפלומט, גורי ואחרים. בשלב זה הן מנסות לשדר עסקים כרגיל. "זה הפיתרון הנכון לטווח ארוך, אם כי יש ויכוחים בדרך על כמה לשלם ואיך זה יתבצע", אומר עודד גורי, מנכ"ל חברת גורי.

שופרסל תרוויח כ-150 מיליון שקל בשנה בעקבות העברת הסדרנות לידיה

שופרסל תרוויח כ-150 מיליון שקל בשנה כתוצאה מהעברת הסדרנות לידיה. החשבון פשוט. מחזור מכירותיה השנתי של שופרסל עומד על כ-11 מיליארד שקל בשנה, לא כולל מע"מ. אם נפחית ממנו את הרווח הגולמי (27%) - נגלה כי היקף הרכישות של הרשת מהספקים הוא 8.5 מיליארד שקל. כ-6 מיליארד שקל מוקצים לרכישת מוצרים הרלוונטיים לעניין הסדרנות.

שופרסל דורשת מהספקים עבור הסדרנות תשלום של 4%-7% מהמכירות. גם בהנחה ששופרסל תצליח בסופו של דבר לגבות מהספקים רק 4%, היא תשיג הכנסות בהיקף של 240 מיליון שקל בשנה.

שופרסל הצהירה כי לצורך הסדרנות היא תעסיק 1,275 סדרניות ברשת. בהתחשב ברמת השכר של סדרניות, עלות המעסיק תעמוד על כ-30 שקל לשעה, קרי כ-5,300 שקל לחודש. לפיכך, עלות העסקת הסדרניות בשופרסל תעמוד על כ-80-85 מיליון שקל בשנה, ולשופרסל יישאר רווח תפעולי נאה של כ-150 מיליון שקל בשנה.

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"