גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנת התלת-מימד

LG, סוני ופנסוניק מתכננות מהפכה בשוק המסכים השטוחים עם טכנולוגיית 3D

אם צריך לבחור טכנולוגיה אחת שהשפיעה יותר מכל אחת אחרת על שוק האלקטרוניקה האישית, העסקית והבידורית בעשור האחרון - הרי שזו תהיה טכנולוגיית המסכים השטוחים.

טכנולוגיה זו הניעה בתחילת העשור את התפתחותם המואצת של מכשירי ה-PDA (סייענים דיגיטליים אישיים) הצבעוניים, שמהם התפתחו הטלפונים החכמים ומכשירי המגע למיניהם, כולל ה-iPhone.

מסכי ה-LCD השטוחים היו המנוע שהוביל את צמיחת שוק המחשבים הניידים, ואיפשר למחשבי הנטבוק ליצור שוק חדש, יש מאין. מסכים אלה שדרגו את סביבת העבודה ואת איכות הצפייה עבור מאות מיליוני משתמשי מחשבים נייחים בעבודה ובבית, ויצרו מהפכה בשוק הטלוויזיות הביתיות.

לקראת סוף העשור, נראה כי הטכנולוגיה הזו מתקרבת לשלב הבגרות והקיפאון. הייצור ההמוני של מסכים שטוחים ועודף התפוקה של המפעלים בסין הובילו לירידה חדה במחיר המסכים, והם נמכרים כיום בפחות מהמחיר הממוצע שבו נמכרו טלוויזיות CRT (שפופרת) בגודל דומה בסוף דרכן השיווקית.

נוסף לכך, איכות הצפייה הפוטנציאלית (HD מלא) של הטלוויזיות השטוחות הנפוצות, שנמצאות בבתי הצרכנים בחלקים נרחבים של העולם, מקדימה בדור אחד לפחות את איכות השידור שמספקות רשתות הטלוויזיה והכבלים ואת איכות הסרטים הזמינים לרכישה.

בשנה האחרונה ראינו שתי מהפכות קטנות בתחום - מעבר לטכנולוגיית LED, ושילוב אינטגרלי של גלישת אינטרנט בטלוויזיות. עם זאת, בשני המקרים מדובר בשיפורים עם יותר ערך מוסף שיווקי מטכנולוגי.

טכנולוגיית LED פותרת כמה בעיות מולדות של ה-LCD, כמו שיפור עוצמת התאורה וחיסכון בחשמל. האינטרנט בטלוויזיה הוא לא הרבה יותר מהסבת מסכי הטלוויזיה לעוד מסך מחשב ביתי.

מתברר כי גם בשוק רווי ובוגר יש עוד מקום לפריצות דרך, ושנת 2010, כפי שמסתמן כרגע, תהיה שנת התלת-מימד (3D).

רעיון ותיק בעטיפה חדשה

הרעיון הטכנולוגי של יצירת אפקט תלת-מימד באמצעות הקרנת תמונות שונות במקצת לכל אחת מהעיניים הוא רעיון ותיק בתחום הקולנוע. בשנים האחרונות הוא מופיע גם במסכים שטוחים יקרים, שפנו לשוק המקצועי.

פריצת הדרך, שמתוכננת להתחיל במחצית השניה של 2010, שונה מהשימושים הקודמים בטכנולוגיית 3D הן בתחכום הטכנולוגי והן בפוטנציאל המסחרי לתפוצה המונית.

בחודשים האחרונים הכריזו 3 חברות ענק - סוני, פנסוניק ו-LG - על כוונתן להיכנס לתחום. הן עדיין שומרות את הקלפים הטכנולוגיים קרוב לחזה, ומסתפקות בכינויים סבוכים דוגמת "Active Shutter Glass".

ל-3 החברות יש גם וריאציות שונות על הנושא. פנסוניק מתכוונת להשיק את הטכנולוגיה התלת-מימדית במסך פלזמה ולא במסך LCD, ובאותה הזדמנות להציג כמה שיפורים באיכות התמונה שישדרגו את התחרותיות של כלל טלוויזיות הפלזמה.

סוני ו-LG מתמקדות במסכי LCD, אך שונות זו מזו בגישה: סוני תתמקד בשלב הראשון בחלק העליון של שוק הפרמיום, ואב הטיפוס הראשון שהציגה עד כה הוא בגודל של 50 אינץ'. פרט לכך, מתכוונת סוני לשווק בנפרד את המשקפיים לצפיה בתלת-מימד, שעלותם מוערכת ב-150 עד 200 דולר ליחידה.

בעיות מצד התוכן

LG, לעומתה, הכריזה השבוע כי החל מהמחצית השניה של 2010 תשיק קו שלם ורחב של טלוויזיות 3D שטוחות, ותמכור למעלה מ-3.4 מיליון יחידות ב-2011. החברה הקוריאנית מתכוונת לספק לפחות זוג אחד של משקפיים עם כל מסך שיירכש.

למרות ההבדלים, העקרונות הבסיסיים של כל מכשירי הגל הראשון יהיו דומיםף באמצעות תוספות חומרה למסכים קיימים, האצה משמעותית של קצב הפריימים לשניה ומשקפיים מיוחדים, הטלוויזיות החדשות ייצרו אפקט תלת-מימדי באיכות הגבוהה ביותר שמאפשרים כיום המסכים השטוחים, כלומר שידור באיכות HD מלאה (i1080) לכל אחת מהעיניים.

הוספת חומרת 3D למסכים השטוחים הקיימים לא תקפיץ באופן דרמטי את עלויות הייצור של הטלוויזיות עצמן. החסרונות נמצאים דווקא בצד של ספקי התוכן.

עלות הפקת סרטי טלוויזיה וקולנוע שתומכים בתלת-מימד צפויה להיות גבוהה הרבה יותר מהנוכחית. מלבד זאת, לא קיימים עדיין בשוק נגנים ותקליטורים שתומכים בפורמט החדש, והעברתם באינטרנט תדרוש רוחב פס מסיבי.

היצרנים מתכוונים להרגיע את החששות במספר דרכים. בתור התחלה, לכל הטלוויזיות החדשות תהיה תאימות לאחור, והן יוכלו לשדר תכני 2D מקובלים באיכות גבוהה. בנוסף מתכוונות כל החברות להשיק במקביל נגני בלו-ריי, שיתמכו בתקן 3D החדש, שהוכרז החודש על-ידי הגוף האחראי על תקינה בתחום.

הנגנים הללו יוכלו להריץ סרטי 2D רגילים, עד שזמינות התוכן התלת-מימדי תגדל, והמחירים (שמוערכים בכמה עשרות דולרים לתקליטור) ירדו. מנגד, נגני בלו-ריי רגילים מהדור הנוכחי יוכלו להקרין תקליטורי 3D כאילו היו תקליטורים רגילים.

תקן המדיה החדש מתוכנן מראש לתמוך גם במשחקי 3D בקונסולות כמו פלייסטיישן 3, וליצור תוך כדי כך מהפכה של ממש בעולם הגיימינג. אבל זה כבר נושא לכתבה נפרדת.

עוד כתבות

סטיבן שוורצמן, מנכ''ל בלקסטון / צילום: Associated Press, Richard Drew

אחד המנכ"לים המשפיעים בוול סטריט הודיע: חוזר לתמוך בטראמפ לנשיאות

סטיבן שוורצמן מנכ"ל בלקסטון ואחד האנשים העשירים בעולם צפוי לחזור ולתמוך בטראמפ, כך על פי דיווחים בארה״ב. ברקע, מדיניותו של ביידן בנושאים שונים ועליית האנטישמיות

מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

שני טילי נ"ט פגעו בשני בתים במטולה, נזק רב במקום

צה"ל חיסל את סגן מפקד הביטחון הלאומי של חמאס בעזה ● דיווח: קצין סורי המקורב לחיזבאללה חוסל בפיצוץ מכונית בדמשק ● בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח • שני רימונים הושלכו לחצר שגרירות ישראל בבלגיה, אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

מנכ''ל ביומיקה, ד''ר אלרן חבר / צילום: יח''צ

טיפול בסרטן באמצעות חיידקי המעי הצליח בניסוי קליני ראשון

הניסוי בוצע על־ידי חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן הבורסאית, ובו השתתפו 11 חולים בסוגי סרטן שונים, שטופלו עד היום באימונותרפיה ללא הצלחה ● בעקבות הפרסום, מניית הקבוצה עלתה ב־6.7%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 113 מיליון שקל

הריקשות מובילות מהפכה חשמלית בהודו / צילום: Shutterstock

בעלות של אלפי שקלים בודדים: הכירו את המהפכה החדשה של הודו

סובסידיות לתחבורה נקייה, צניחה בעלויות הסוללות וכניסת טכנולוגיות מסין הצמיחו בשנים האחרונות תעשיית רכב חשמלי בהודו ● אלא שבמקום מכוניות, מאות יצרנים מקומיים מוכרים בכל חודש עשרות אלפי ריקשות חשמליות שגודשות את הכבישים, מקטינות את הזיהום ומגדילות את הזדמנויות הפרנסה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי ממ"ד ובלי מעלית: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבאר שבע?

בשכונה ב' בבאר שבע, בבניין ישן נמכרה דירת 3 חדרים, 71 מ"ר ב־700 אלף שקל ● הקונים הם זוג צעיר ללא ילדים שקנה את הדירה למגורים ● דירת 3 חדרים במודיעין, שהייתה על המדף 3 חודשים נמכרה ב-2 מיליון שקל ●  ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט הסעירה את המערכת הפוליטית בישראל ● רבים זעמו על התערבותו של ה־ICC, למרות שישראל לא חברה בו, אבל הרש"פ פתחה לו דלת אחורית ● אחרים התבלבלו עם ה-ICJ ● המומחים מציעים פתרונות מוועדת חקירה ועד כפירה בסמכות ● המשרוקית של גלובס

סשה טרופנוב, עובד אמזון. נחטף ב–7 באוקטובר / צילום: פרטי

עובדי אמזון: בחברה העולמית המליצו לנו לא להביע הזדהות עם העובד החטוף

מאז נחטף סשה טרופנוב, מהנדס חומרה באמזון, עובדי החברה בישראל ערכו שלל יוזמות הקוראות לשחרורו ● החברה העולמית, לעומת זאת, לא הביעה הזדהות רשמית כלל ● כעת מתברר כי מאחורי הנמכת הפרופיל הציבורי עומדת מדיניות, וכי אמזון אף הנחתה את העובדים שלא להביע תמיכה פומבית

חיילי צבא אוסטרליה בתרגיל. מדיניות של הרתעה / צילום: Associated Press, Aaron Favila

טילים ארוכי טווח וצוללות מונעות גרעין: אוסטרליה נערכת לאיום הסיני

אוסטרליה אמנם נמנעת מלהגדיר את סין כאיום, אך העיניים בקנברה נשואות כל הזמן לאסיה ● הכוונות הגלויות של סין להשתלט על טייוואן והאימונים רחבי ההיקף של כוחות הצבא הדליקו נורות אזהרה, והובילו את שר ההגנה האוסטרלי להודיע בחודש שעבר על מדיניות ביטחון חדשה: "צבא גדול שיתמקד בחצר האחורית"

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

קרוקט בצלים שרופים / צילום: גיל אבירם

הביסטרו המשוחרר של פיינליסט "משחקי השף" מציע ביסים טעימים וממזריים

עם רגל במכונת גלידה ורגל בג'וספר, יהונתן שרביט, שהתמחותו בקולינרית מגיעה ממילאנו, יודע איך עושים אוממי ישראלי

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן בטוח: כולם טועים לגבי כיוון האינפלציה

ג'יימי דיימון לא מאמין שהריבית תרד, יותר מזה - הוא אומר שהיא עלולה לעלות ● בנוסף הוא לא שולל נחיתה קשה לכלכלה האמריקאית, ואומר השוק טעה בקרוב ל-100% מהתחזיות שלו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, עם יישות בינה מלאכותית / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה 2030: השלב הבא של המניה החמה ביותר בוול סטריט

היא עשתה זאת שוב: ענקית הטכנולוגיה הדהימה את וול סטריט, עקפה את התחזיות וסיפקה שלל הבטחות לעתיד ● "המהפכה התעשייתית הבאה החלה", הכריז המנכ"ל והמייסד המיתולוגי ג'נסן הואנג ● מהדור הבא של המעבדים, דרך שירותי התוכנה המתקדמים ועד לענן - מומחים מנתחים איך תיראה המהפכה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

לנהל 40 מיליארד שקל בשנה? למירי רגב אסור להישאר בתפקיד אפילו עוד יום אחד

תחקיר "המקור" ששודר בערוץ 13 חשף עד כמה שיקולים פוליטיים צרים מושרשים עמוק בתוך התנהלותה המקצועית של השרה רגב ● רגב ואנשיה משתמשים בתקציב המדינה כדי לשמר את כוחה בליכוד, על חשבון קידום פרויקטים לרווחת הציבור - והיא איבדה כל לגיטימציה ציבורית לכהן כשרת תחבורה

אלברט איינשטיין / צילום: לע''מ

החוקר שמנסה לפרק את המיתוס של אלברט איינשטיין

נתחיל מהסוף: איינשטיין היה גאון. אבל האם הסיפור שהוא שינה לבדו את כל מה שאנחנו יודעים על העולם שבו אנחנו חיים נכון? ספר שיצא לאחרונה באוניברסיטת פרינסטון מציג מציאות מורכבת יותר ● פרופ' חנוך גוטפרוינד, המנהל המדעי של ארכיון איינשטיין באוניברסיטה העברית ומחבר משותף של הספר, מסביר מדוע איינשטיין לא פעל בחלל ריק

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל עמוק בבוץ: מה יקרה ביום שני הקרוב?

האינפלציה הגואה לא מאפשרת לבנק ישראל להוריד את הריבית, אך כנגדה עומדת האטה בצמיחה ● הגירעון המאמיר, פרמיית הסיכון מהווים מכשול עבור מתווה ההקלות של הבנק ● שפריר מפועלים: העתיד תלוי בתמונה הגיאופוליטית

NIO EL7 / צילום: יח''צ

אם אתם מוכנים לשלם יותר מחצי מיליון שקל על חשמלית סינית, זו כנראה המכונית שאתם צריכים

ל-EL7 של NIO הסינית יש מחיר שאפתני, אבל היא מציעה ממדים מכובדים, תא מרווח, חבילת ביצועים, אבזור וטכנולוגיה - שעליה גובים המתחרים האירופים עשרות אחוזים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

איך נקרא הסרט החדש של ג'רי סיינפלד ובאיזה מאכל הוא עוסק?

איפה נשבר השבוע שיא עולמי במספר בעיטות בדו קרב פנדלים בכדורגל, איזו עיר זכתה לכינוי "עיר הקורנפלקס"  ועל מי נכתב השיר American pie? ● הטריוויה השבועית

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

בניסיון למלא את הקופה בעוד מאות מיליוני שקלים: באוצר בוחנים גזרה חדשה

משרד האוצר בוחן להעלות את המס על רכבי בנזין, על־ידי הקטנת ההטבה הכספית של "המס הירוק", שמוענקת לכל כלי הרכב המיובאים לארץ, בהתאם לרמת הזיהום שלהם ● וגם: שלושה דגמי פרימיום חדשים של ב.מ.וו, אאודי ו־JEEP הושקו בארץ ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP

הצניחה בשוק המשרדים מגיעה למגדל של טראמפ בוול סטריט

מגדל המשרדים במנהטן איבד שוכרים ובשנה הבאה מחכה לו תשלום גדול למשכנתה - שצפויה לגדול בשל עליית הריבית ● טראמפ הכיר במצבו של שוק המשרדים בניו יורק כשכתב בתצהיר: "למרבה הצער הוא הלך לעזאזל"