גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלוויזיה רב-הרוסית

בעוד ש-yes מובילה באופן יחסי בקהל הרוסי ומשקיעה בדרמה חדשה, ב-HOT משיקים סדרה ושוקלים ערוץ ומהדורת חדשות ברוסית ■ בערוץ 9 דווקא מזלזלים במהלכים אלה ■ וגם: מהו ההיבט הפסיכולוגי של פרשת מעיין חודדה?

השבוע עלתה לשידור הדרמה היומית החדשה של yes, "בין השורות", שמתרחשת במסדרונות מערכת עיתון רוסי בישראל. בניגוד לדרמות יומיות אחרות שיצאו מבית היוצר של הלוויין, הסדרה החדשה דוברת רוסית והיא משודרת בערוץ yes רדוגה, שמיועד לקהל הרוסי, בשעות הפריים טיים.

את הסדרה, שמופקת על-ידי שי נשר, יצר וביים יבגני רומן, ומשתתף בה ארסנל מכובד של שחקנים ישראלים דוברי רוסית, ביניהם: ולדימיר פרידמן, איבגנה דודינה, הנרי דוד, ליאוניד קנייבסקי, מרינה שויף ואחרים. בסדרה הושקעו קרוב ל-1.3 מיליון דולר (כ-25 אלף דולר לפרק).

מבדיקה מול HOT עולה כי גם במשרדים ביקום חמים על המגזר הרוסי, ובימים אלה מחלקת הפקות המקור של הכבלים נמצאת בעיצומם של משאים ומתנים עם שחקנים מובילים מרוסיה, שיככבו במיני סדרה חדשה. הסדרה, מאת הבמאי לאון פרודובסקי והתסריטאי ארז קו-אל, תיקרא "השלושה" (שם זמני) ותופק בהשקעה של כחצי מליון דולר ל-4 פרקים. במוקד: 3 חבר'ה ממוסקבה, בתחילת שנות ה-30 לחייהם, שרגע לפני שהם הופכים לאנשים בוגרים, הם יוצאים להרפתקה רומנטית בארץ הקודש. בנוסף, וכחלק מהמאבק של הפלטפורמות בערוץ הייעודי "ישראל פלוס" (9), דנים כעת בחברת הכבלים יחד עם חברת החדשות של ערוץ 2, על הפקה משותפת של מהדורת חדשות ברוסית, שתשודר ב-HOT ותתחרה ישירות בערוץ דובר הרוסית.

עתה נשאלת השאלה, האם הפקות בשפה הרוסית - עד כה נחלתו הבלעדית של ערוץ 9 - צפויות להיכלל בתקציביה של הטלוויזיה הרב-ערוצית באופן שיטתי?

יונה ויזנטל, סמנכ"ל התוכן של yes, חושב שמדובר במגמה טבעית: "מלכתחילה, סימנו את המגזר הרוסי כקהל חשוב אסטרטגית. (לפי מקורות יודעי דבר, יותר מ-30% מלקוחות yes נמנים עם המגזר הרוסי - ד"י). לפני כשנתיים וחצי השקנו את yes רדוגה; יש לנו ממשק ברוסית, הרבה ערוצים שלנו מדובבים או מתורגמים לרוסית, אנחנו עובדים על תוכנית ראיונות בשפה, והפקת מקור ברוסית נראית לנו כהתפתחות טבעית".

* איך אפשר להתחרות מול הפקות הדרמה עתירות התקציב שנעשות ברוסיה?

"התוכן שלנו מאוד רלוונטי ואקטואלי לארץ ולרוסים בישראל".

* "השלושה" של הכבלים מיועדת לשידור בערוץ המרכזי '3 HOT'.

"אי-אפשר להשוות בין הפעילות של yes עבור המגזר לפעילות של HOT. במהלך 3 החודשים הקרובים נספק בכל יום שעת מקור ברוסית. בזמן שאנחנו מחבקים את המגזר הרוסי, ב-HOT רק קורצים לו".

בערוץ 9 לא מפחדים

לדברי קרני פלזנטל-זיו, סמנכ"ל תוכן HOT, העבודה על הסדרה החדשה התחילה בלי "אג'נדות מגדריות". "הרגשנו שיש לנו סיפור טוב שנכון לספר. הרעיון ללכת עד הסוף עם הניחוח הרוסי התבשל תוך כדי הדרך, באומץ גדול", היא משחזרת. "מיני-סדרה היא הפורמט הטלוויזיוני היקר והמושקע ביותר, ובכל זאת החלטנו להמר בגדול - כי זה התפקיד שלנו, כטלוויזיה רב-ערוצית.

"אנחנו מיעדים את הסדרה לערוץ המרכזי שלנו, כי היא מיועדת לקהל אוהב טלוויזיה באשר הוא. אותו קהל שאהב את 'להוציא את הכלב' ו'הבורר'. תפיסת העולם שלנו היא שהקהל הרוסי לא חי בגטו מגודר. הוא חי ונושם את התרבות הישראלית".

* קיימת אופציה למכור את הסדרה לשווקים זרים?

"זה בהחלט נמצא על הפרק".

* בעבר דובר על שיתוף-פעולה עם ערוץ 9 בהפקת הסדרה. זה עדיין רלוונטי?

"אנחנו מקיימים דיאלוג די ארוך מול ערוץ 9 על מספר שיתופי-פעולה, ביניהם 'השלושה'; אך הדברים עדיין לא הגיעו לבשלות".

* לא אחת הועלה במשרדיכם הרעיון להקים ערוץ ייעודי ברוסית. איפה זה עומד?

"הנושא כל הזמן נמצא על השולחן. מדובר במהלך לא זול ואנחנו מנסים לבחון איפה הכי נכון - עבורנו ועבור הצופים - שנשקיע את הכסף. האם בערוץ ייעודי נפרד, בהפקת תוכניות שישולבו בערוצים המרכזיים שלנו, או להמשיך ולרכוש תוכן איכותי מרוסיה ל-VOD?".

ליאוניד בלחמן, מנכ"ל ערוץ 9, לא מרגיש מאוים מהמגמה החדשה: "yes ו-HOT נכנסים לרחוב ללא מוצא. תוצאה של תחרות טיפשית בנו, ולא על הקהל". הוא אומר. "להפיק בארץ סדרות בשפה הרוסית זה אולי נכון ברמה התכנית והתדמיתית, אבל ברמה העסקית - זה לא יחזיק מים. גם אם הרייטינג שלהם יגדל באופן נקודתי בקרב הצופים הרוסים בעקבות הסדרות ברוסית, עדיין מדובר במספרים זניחים, שלא מצדיקים השקעה של מאות אלפי דולרים.

"יש כאן שריפת כסף יקר. כדי שסדרה תצליח, לא מספיק שהיא תהיה טובה, היא צריכה תמיכה של תוכן רלוונטי נוסף כמו חדשות ובידור. להערכתי, זו גחמה שלא תחזור על עצמה".

* לסדרות האלה יש סיכוי להימכר לרוסיה?

"לא לערוץ רציני. אולי לערוצים קטנים במחיר של 50-100 דולר לפרק".

על הספה

אחת התהיות שעלו בקרב גורמים המעורים בהפקות ריאליטי, היא האם מעיין חודדה - המודחת השערורייתית מ"האח הגדול" - עברה את שלב המבדקים הפסיכולוגיים, שמועמדים לתוכניות ריאליטי מחויבים לעבור. אלה התקשו להאמין ש"הג'ורה המהלכת" התנהגה מול פסיכולוגית מיומנת כליידי מעודנת ונחבאת אל הכלים (דעה מורחבת בעניין תמצאו משמאל).

בניסיון להבין מה כוללת חוות הדעת המקצועית של הפסיכולוג, שנפגש עם המועמדים לתוכניות ריאליטי, ומה משקלה בהחלטה הסופית לגבי כשירותם להשתתף במשחק, עולה שלא פשוט למצוא תשובות קונקרטיות מהגורמים הרלוונטיים. כך, למשל, הפסיכולוגית אמי ברמן - שאחראית בין השאר על המיונים של "האח הגדול" וכן של תוכניות ריאליטי נוספות, כמו "הישרדות", "היפה והחנון" והפורמט המיובא החדש, "הרווק" - חתומה על הסכמי סודיות דרקוניים מול הזכייניות, שאוסרים עליה לחלוק כל מידע שקשור בתהליך.

אלעד קופרמן - מפיק "האח הגדול" - ביקש שלא להתראיין, "מפאת הרגישות הרבה שכרוכה בנושא". מקשת נמסר: "תהליך בחירת המועמדים ל'האח הגדול' מורכב ויסודי ולוקחים בו חלק אנשי מקצוע מתחומים שונים. כל דייר מגיע עם האופי הייחודי לו. החוויה שעוברים הדיירים הינה עוצמתית ושונה במובנים רבים מחייהם בחוץ והסיטואציות בבית מובילות לתגובות שונות ובלתי צפויות. הדחת מעיין לא נבעה מאי התאמתה אלא מאחר שלא עמדה בחוקי הבית".

לעומתם, גיא המאירי מ"אבוט-רייפ-המאירי" - מפיקת "הישרדות" וריאליטי נוספות, דווקא חושב שמדובר בנושא שחשוב לדבר עליו. "אני משתמש כל-כך הרבה בשירותיהם בעבודה, שלפעמים נראה לי שאני צריך להחזיק פסיכולוג במשרה מלאה", הוא מספר ל"פירמה". "המיונים לריאליטי כוללים בדרך כלל תחקיר עומק, בדיקות רפואיות, דינמיקה קבוצתית ואבחון. כל המתמודדים שמגיעים לשלב ג' - דהיינו, 50 המועמדים האחרונים, נדרשים לעבור אבחון פסיכולוגי".

* מה זה כולל? איפה הקווים האדומים?

"הפסיכולוג אמור לאתר את הדברים שיושבים על הגבול האפור שבין המודע לתת-מודע - אלה שנשארים רדומים בתנאי היומיום, אבל עלולים לפרוץ החוצה בתנאי המעבדה האינטנסיביים של תוכניות ריאליטי; נטיות אובדניות, טראומות מודחקות, צלקות נפשיות שלא הגלידו. לא אחת פסלתי מועמדים, למרות הפוטנציאל הרייטינגי שהיה גלום בהם, כי חוות הדעת של הפסיכולוגית מצאה אותם לא כשירים. בדברים האלה, אני נמנה עם בית שמאי. עם בריאות הנפש לא מתעסקים".

ביחס לחשיבות הרבה שטמונה באבחון וליווי פסיכולוגי בתוכניות ריאליטי, משקלם בתקציב ההפקה זניח יחסית, ומסתכם, לפי גורמים המעורבים בהפקות ריאליטי, בלא יותר מ-15 אלף דולר להפקה.

לדבריו של המאירי, פרט לשלב המיונים, ההפקה עושה שימוש בדו"ח הפסיכולוג גם בשלב פיתוח המשימות שמוטלות על המתמודדים. "אנחנו משתמשים בדו"ח ככלי לפיצוח האישיות של המתמודד, על מנת למפות את הנקודות הרגישות שלו - כאלה שאפשר להפעיל עליהם לחץ במקרה הצורך, וכאלה שאסור ללחוץ עליהם בשום מצב".

* כמה זמן אורך שלב המיונים הפסיכולוגיים?

"כל מתמודד נפגש עם הפסיכולוג לפגישה אישית של כשעתיים".

* זה מספיק?

"ההשגחה הפסיכולוגית לא מפסיקה אחרי האודישנים. כמו שיש שני רופאים על הסט, ככה יהיה תמיד פסיכולוג - למקרים שבהם מתעוררים סימפטומים נפשיים שדורשים טיפול. צריך להבין שבריאליטי - פרט ל'האח הגדול' - המתמודדים עוברים את החוויה פעמיים: גם בשלב הצילומים וגם בשלב השידור. לכן, אנחנו מאפשרים להם להמשיך ולהיפגש עם הפסיכולוג, שליווה אותם במהלך הצילומים, גם אחרי תום ההפקה. בנוסף, אחרי שהשידור בטלוויזיה מסתיים, אנחנו מזמנים את המתמודדים שהשתתפו במשחק לשיחה אישית עם הפסיכולוג ומנפיקים דו"ח מסכם".

* מה קורה במקרים שבהם מועמד נמצא כשיר בכל השלבים, פרט לזה הפסיכולוגי?

"התפקיד של הניתוח הפסיכולוגי הוא לתת זווית התבוננות נוספת על המתמודדים. אני מרגיש שהצוות הבכיר שלי ואני, לאור העבודה הממושכת בז'אנר, הצלחנו לפתח רגישות ועין להבנת נפשם של אנשים. אם כולם מרגישים שמישהו כשיר ורק הדו"ח הפסיכולוגי מתנגד, ההחלטה תעלה לדיון משותף".

* מה דעתך על מקרה מעיין חודדה?

"אני לא רואה 'האח הגדול'. אין לי זמן".

עוד כתבות

מסך ההמראות בנתב''ג בעת מבצע ''עם כלביא'' / צילום: ap, Ariel Schalit

נתב"ג נפתח, למה ממשיכים עדיין לקבל הודעות על ביטול טיסות?

כאשר טיסה מבוטלת, החברה מחויבת על פי חוק להוציא לנוסע הודעת ביטול רשמית, הכוללת לפי החוק שלוש אפשרויות: טיסה חלופית, החזר כספי או שובר לשימוש עתידי ● שאלת השעה

מיקרוסופט ופובליסיס

מה עומד מאחורי הרחבת שיתוף הפעולה בין פובליסיס למיקרוסופט

קבוצת הפרסום הגלובלית וענקית התוכנה יבנו סוכני AI שיפעלו לכל אורך שרשרת השיווק ● יוסי לובטון, יו"ר ומנכ"ל פובליסיס ישראל: "המהלך יאיץ את השינוי בעולם הפרסום"

פיל אוכל מעץ המרולה / צילום: Shutterstock

שותים כדי לשרוד: על חיות שנהנות מדי פעם מאלכוהול ומה זה עושה להן

כשפירות מתחילים להירקב, תהליך טבעי יוצר שיכר באחוזי אלכוהול נמוכים, שקורץ למגוון רחב של בעלי חיים ● למה הם נמשכים אליו והאם זה פוגם להן בתפקוד?

עו''ד אייל בסרגליק / צילום: ליאת מנדל

האשים עורך דין בעושק ובהטעיה - ויפצה אותו בעשרות אלפי שקלים

תביעת רשלנות שהוגשה נגד עו"ד אייל בסרגליק נדחתה, ואילו תביעתו בגין לשון הרע התקבלה ● בית המשפט: "קיומם של פרסומים שליליים קודמים אינו מקנה 'רישיון' להטיח באדם האשמות חדשות וחמורות"

עשן מיתמר ממתקן הנפט בסעודיה לאחר ההתקפות האיראניות / צילום: Reuters

המתקפה של איראן על סעודיה והנזק המשמעותי שנגרם

סוכנות הידיעות של הממלכה אישרה פגיעה בצינור נפט קריטי ● גם סעודיה נפגעת מהסגירה של מצרי הורמוז

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

הממונה על שוק ההון לוקח את בעל השליטה בסלייס להוצאה לפועל על 71 מיליון שקל

עמית גל פנה להוצל"פ אחרי שביהמ"ש דחה עתירה של שמעון גולדברג נגד הדרישה להזרמת ההון, אך זה טרם העביר את התשלום ● באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין חיזק את הצהרת נציג הרשות כי לא ניתן לממש את ההחלטה בהוצל"פ" ● במקביל, המנהל המורשה של סלייס הודיע כי נכשל המו"מ עם קרנות פינברט: "אחיזת עיניים"

עסקים סגורים בזמן המלחמה עם איראן / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעלי העסקים עדיין מחכים למתווה פיצויים וחוששים: שוב נישאר בחוץ

מעל 40 יום עברו מאז נסגר המשק בתחילת מבצע "שאגת הארי", ולמרות הפסקת האש שנכנסה לתוקף, מתווה הפיצויים עדיין לא עבר ● יו"ר איגוד השכירים בעלי השליטה, גיל וקנין: "איך אפשר לשרוד כך? מה–1 במרץ חיים ללא שכר וללא הכנסות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ משתמש בנשק של איראן נגדה. מה המשמעות?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע כי הוא מטיל סגר ימי מלא במצר הורמוז לאחר כישלון השיחות עם איראן ● מדוע מדובר במכה שעשויה להיות קשה לאיראן, ומה יקרה למחיר הנפט? ● גלובס עושה סדר

מצב השווקים השבוע / צילום: רויטרס

איש העסקים החשאי שבדרך לאקזיט ענק - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בת"א מסכמת את חודש "שאגת הארי", מה השיא שהצליחה לשבור? ● היזם שבנה כמעט לבדו אימפריית תחנות כוח בשווי 10 מיליארד שקל ● המניה שממחישה לקח שכל חברה נוצצת צריכה להכיר ● וגם: מה מטריד את נביא הזעם של השווקים?

מה פירוש המילה הלטינית אולטימטום? / צילום: GEMINI-AI

מה פירוש המילה הלטינית אולטימטום?

איך נקראת יחידת המידה להתנגדות חשמלית, איזו יצרנית רכב ישראלית ייצרה את המכונית סוסיתא, ומה צבע הפריחה של העגבנייה? ● הטריוויה השבועית

אנשים נכנסים למקלט בזמן אזעקה

היערכות בישראל לאפשרות של חידוש הלחימה עם איראן: הדיון על החמרת ההנחיות

נשיא ארה"ב הודיע כי הורה לחיל הים להתחיל במצור ימי על איראן. בראיון לפוקס ניוז אמר: "אם הם לא יוותרו במו"מ, נחזור לתקוף אותם" ● בלבנון נערכים למו"מ עם ישראל שקורע את המדינה עוד לפני שבכלל התחיל; צה"ל החל בכניסה קרקעית לעיירה בינת ג'ביל ● סגן נשיא ארה"ב: "הבהרנו מה הקווים האדומים שלנו - ואיראן בחרה לא לקבל אותם. זו הייתה ההצעה הסופית והטובה ביותר שלנו" ● עדכונים שוטפים

בכמה נמכרה דירה בראשל''צ? / צילום: אייל ימיני

"מתחת למחיר השוק": בכמה רכש משקיע דירת 3.5 חדרים באשקלון?

הדירה, שנמצאת בשכונת שמשון באשקלון, ואין לה ממ"ד וחניה, נמכרה תמורת 950 אלף שקל - כאשר לפני המלחמה דירות דומות נמכרו ביותר ממיליון ● "המשקיע מעריך שהוא יכול להשכיר אותה תמורת כ־3,300 שקל בחודש" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנכ''ל בנק מזרחי טפחות משה לארי ומנכ''ל ישראכרט איתמר פורמן / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות וישראכרט מהדקים את שיתוף הפעולה

הידוק הקשרים בין בנק מזרחי טפחות ל־ישראכרט עולה שלב: הסכם חדש לחמש שנים להנפקת כרטיסי אשראי ללקוחות הבנק, כחלק מהעמקת התחרות בשוק התשלומים והרחבת פעילות ההנפקה ● במקביל, דלק מוטורס משקיעה כ־5 מיליון שקל במתחם תצוגה חדש לרכבי יוקרה בראשון לציון, שמרכז כמה מותגים תחת קורת גג אחת ● אירועים ומינויים

צ'ארלי ג'ביס מגיעה לבית המשפט במנהטן / צילום: Reuters, Mike Segar

ג'יי.פי מורגן תובע את משקיעי פרנק, קרן אלף בין הנתבעות

בנק ג'יי.פי מורגן דורש מהמשקיעים לשפות אותו על הפסדים של מאות מיליוני דולרים בגין רכישת הסטארט-אפ פרנק, לאחר שנחשף כי נתוני החברה נופחו, והמייסדת הורשעה ● התביעה, שהוגשה לבית המשפט בדלאוור, אינה טוענת כי המשקיעים, ובהם קרן אלף הישראלית, היו מעורבים בהונאה - אלא כי הם מחויבים לשאת בנזק

טיל טומהוק משוגר מספינת טילים / צילום: ap, Kenneth Moll

הטיל שבארה"ב רוצים להקפיץ את הייצור שלו ב-1,200%

הטכנולוגיה הסינית בה נעזרה איראן לתקיפת בסיסים אמריקאים ● באיראן טענו כי ארה"ב הטילה מוקשים נגד טנקים באזור הסמוך לתשתיות טילים בליסטיים תת־קרקעיים ● טורקיה רוצה יותר טילים בליסטיים, והצי האמריקאי רוצה יותר טילי טומהוק ● והודו מגבירה את הרכש מרוסיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

אירוע של פעם ב-30 שנה בשווקים ניצב בפתח. האם מחר הוא היום?

המשקיעים יגיבו לכישלון סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן ולהכרזת טראמפ על הטלת מצור ימי על מצר הורמוז ● הבורסות בת"א ובניו יורק חתמו את השבוע בעליות, אך המסחר צפוי להתנהל בתנודתיות ● השקל מתקרב בצעדי ענק ל-3 שקלים ● בישראל יפורסמו נתוני האינפלציה של חודש מרץ ● וגם: עונת הדוחות בוול סטריט בפתח, ובנק השקעות אחד מאמין שהיא תהיה חזקה במיוחד

סילבן אדמס / צילום: Reuters, USA Sipa/Radin Lev

הפילנתרופ הגדול שחי בתל אביב ורוצה להביא לנגב מיליון עולים

היזם המיליארדר סילבן אדמס, שנבחר ע"י מגזין TIME לאחד ממאה האנשים המשפיעים בעולם הפילנתרופיה לשנת 2025, נשאר לגור בישראל גם תחת טילים, מהמר על הנגב ושם 200 מיליון דולר על החזון: להביא לישראל מיליון עולים חדשים ● בראיון לגלובס הוא תוקף את "החליפות הריקות" של הפוליטיקה העולמית: "אין להם עמוד שדרה מוסרי"

מצר הורמוז. עדיין סגור / צילום: Reuters, Stringer

טראמפ הכריז מצור על הורמוז, מהן ההשפעות על מפת האנרגיה העולמית?

שבוע לתוך הפסקת האש, המצר צפוי להפוך למוקד של מצור ימי אמריקאי רשמי ● טראמפ מאיים להשמיד את "המסחטה" האיראנית ואוסר על תשלום דמי מעבר לטהרן ● ובנתיים, המרוויחות בחצי הכדור המערבי נהנות מביקושים אדירים ● כך נראית רעידת אדמה בנתיב הרגיש בעולם

רוברט אנטוקול, מייסד ומנכ''ל פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

המניה הישראלית הזו צנחה ב-90%. עכשיו היא (שוב) מחפשת רוכש

חברת הגיימינג הישראלית פלייטיקה צנחה לשווי של כמיליארד דולר והודיעה בפעם השנייה מאז הנפקתה על בחינת אפשרויות להצפת ערך לבעלי המניות ● לצורך כך היא שכרה את בנק מורגן סטנלי כיועץ פיננסי למהלך

הילה ויסברג בשיחה עם ארקדי מיל–מן / צילום: INSS

רוסיה שיחקה תפקיד הרבה יותר גדול במלחמה מכפי שאתם חושבים

שיחה עם ארקדי מיל־מן, ראש תחום רוסיה ב־INSS ● על היחסים ההדוקים בין איראן לרוסיה, הסיוע ההדדי בנשק ובמודיעין והסיבוב השלישי שצפוי לישראל "מול משטר קיצוני יותר"