גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוחש לסוסים

בגיל 12 אלעד יניב צפה בתחרות סוסי קפיצה בהולנד, והתאהב. שלוש שנים לאחר מכן הוא עזב את ישראל לבדו בדרך להפוך למקצוען. היום, בגיל 31, הוא מתחרה בסבב העולמי, ומחזיק בחווה בגרמניה. המטרה היא האולימפיאדה, אבל בשביל זה צריך כסף. אז הוא גם משביח סוסים וסוחר בהם. מוריס קאהן כבר השקיע

אלעד יניב הוא לא אדם שגרתי. אדם שגרתי לא היה עוזב את ישראל בגפו בגיל 15 וחצי ועובר להולנד, למען מטרה מוזרה עד הזויה לאוזן המקומית: קריירה בקפיצות ראווה על סוסים. מילא כדורגל, כדורסל או טניס; אבל סוסים? אמנם ענף ספורט אולימפי, אבל מי בארץ שמע עליו, שלא לומר עוסק בו. אבל יניב בשלו - הוא סימן מטרה, ממש כפי שסוסי קפיצות מאומנים מסמנים את המכשול הבא שהם צריכים לעבור, בדרך כלל בגובה 1.60 מטרים, וקפץ. "אני זוכר שקראתי, לאחר שעברתי לגור בהולנד, כתבה גדולה על יוסי בניון, שעבר לשחק באיאקס בגיל 15, אבל חזר לישראל בגלל שהתגעגע למשפחה שלו", הוא מספר. "חשבתי על זה והבנתי שלי זה לא יקרה. ידעתי כל הזמן מה אני רוצה לעשות ולאן אני רוצה להגיע, גם אם יהיה קשה בדרך. והיו קשיים; בשנתיים הראשונות גרתי בקרוון".

16 שנה מאוחר יותר, בגיל 31, יניב יכול לסמן וי על חלק משאיפותיו. הוא מתחרה בקביעות בסבב המקצועני של קפיצות הראווה, ומחזיק בשמונה סוסים תחרותיים בחווה הממוקמת בעיירה ויליך, בין דיסלדורף למנשנגלאדבך בגרמניה. הוא גם משביח סוסים שהוא קונה בזול, ומוכר אותם בתשואות גבוהות. עם זאת, אם תשאלו אותו, הרי שהמסע שלו רק התחיל.

"אם יהיו לי הכלים", הוא אומר, "אוכל להיות בין חמישים הטובים בעולם, ולעמוד בקריטריון של ישראל לאולימפיאדה, למרות שאני חושב שבישראל הציבו את הקריטריון אנשים שלא ממש מבינים את הספורט. הדירוג האישי נקבע על-פי תחרויות דירוג, וככל שיש לך יותר סוסים אתה הולך ליותר מקצי דירוג. הסוס שלי, לפני האולימפיאדה האחרונה בבייג'ין, היה בין 48 הטובים בעולם. הבעיה היא שאני מתחרה מול רוכבים שיש להם שלושה סוסים ברמה גבוהה, ולי יש רק את ליברטי".

אין זו הפעם הראשונה שיניב יזכיר את ליברטי במהלך הראיון, ובכל פעם שיעשה את זה, יתגלה הניצוץ בעיניו. הוא מתייחס לסוס כאילו היה בנו, וגם כשנשאל במי יבחר, אם ייאלץ לעשות זאת (היפותטית כמובן), בין ליברטי לבין בת זוגו בחמש השנים האחרונות אנה, הוא מתקשה לענות. "עזבתי כל מה שיש לי בישראל", אומר יניב, "ועזבתי תנאים טובים, כי הייתי יכול להישאר ולחיות כמו מלך, אבל הלכתי אחרי החלום. בחרתי בקשיים. הדבר הזה הוא כבר לא הובי בשבילי, זו דרך חיים, ואם אני צריך לבחור בין החיים הפרטיים שלי לדרך החיים שלי, אז אני הולך על דרך חיים".

* מה זה אומר?

"קפיצות סוסים זה ספורט מאוד ייחודי, כי למרות שאני ספורטאי על כל מה שכרוך בכך, הספורטאי העיקרי הוא בעצם הסוס. זה דומה לפורמולה 1, שם צריך שילוב טוב בין הרכב לנהג. מכונית טובה לא יכולה לעשות לבד שום דבר, אותו דבר לגבי סוס".

מדליה? יש על מה לדבר

קבענו להיפגש במושב בצרה, בעת שיניב הגיע לחופשת מולדת קצרה. במושב לא מצאתי אותו במשך דקות ארוכות. בסופו של דבר התגלגלתי לאוורת הסוסים של אביו, שם קלטתי אותו מרחוק, מתקשר עם אחד הסוסים באופן מוזר. "אני מסיים לעשות לו תרפיה, ואז אני מתפנה אלייך", הוא אמר. לשאלתי אחר כך, מה פתאום סוסים זקוקים לתרפיה, ענה: "סוס הוא אתלט לכל דבר. ממש כמו בן אדם, כשהוא לא 100% מבחינה פיזית, הוא מתרחק גם מה-100% המנטלי שלו. כדי שזה לא יקרה אנחנו צריכים לתת לסוסים את תנאי המקסימום. זו דרך חיים, מדע שלם".

יניב גדל בבצרה. אמו מנהלת מרכז לנכי צה"ל, אחותו עורכת דין, ואח נוסף סטודנט לראיית חשבון. את האהבה לסוסים ירש מאביו גדעון, קבלן מבני תעשייה במקצועו, שהחזיק בבית כמה סוסים. "בגיל 12 יצאתי לחו"ל עם אבא שלי", הוא מספר, "וראיתי תחרות קפיצות של סוסים בהולנד. זה השאיר אצלי רושם כל-כך עמוק, שאני זוכר שלא יכולתי להוציא מילה מהפה בכל אחר הצהריים של אותו יום. לא הרגשתי שאני אוהב את הדבר הזה; הרגשתי שאני שייך לדבר הזה. ואז נכנסתי לזה לעומק - ראיתי תחרויות ביורוספורט, התעניינתי ואחר כך נסעתי לחו"ל כדי לבנות את היכולות שלי ולהתאמן".

בגיל 14, עדיין בארץ, עבר יניב תאונת דרכים קשה, שבגינה שוחרר לימים מצה"ל מסיבות רפואיות. להולנד הגיע כאמור בגיל 15 וחצי. "אחרי שנתיים בהולנד עברתי לגרמניה, המעצמה הבולטת בתחום בעולם", הוא אומר. "שם קפיצות סוסים זה הענף השלישי הכי פופולרי אחרי כדורגל ופורמולה 1. בגיל 20 כבר הייתי הרוכב הכי צעיר בתולדות הענף שמשתתף בגמר אליפות אירופה הפתוחה".

* איפה למדת לרכוב?

"המיומנות שלי נרכשה אצל פרנקה סלוטהאק הגרמני, המאמן הכי טוב בתחום, שהיה אלוף עולם, אלוף אולימפי ואלוף אירופה. תמיד כיוונתי לרמה הכי גבוהה, חייבתי את עצמי לעשות את הדברים בצורה הכי קשה, אבל הכי משתלמת - ואצל סלוטהאק זה בדיוק היה המצב".

אם תצליח להגיע למשחקים האולימפיים, יש מה לדבר על מדליה?

"כן, אני לא רוצה להגיע לאולימפיאדה רק כדי להשתתף, זה לא מעניין אותי. ואם לא לונדון, אז ריו 2016; ואם לא ריו, אז האולימפיאדה אחר כך".

* אבל אתה כבר בן 31, הזמן לא משחק לרעתך?

"אין גיל בספורט הזה. האלוף האולימפי בבייג'ין היה אריק לאמזה, קנדי בן 50. יש יתרון לניסיון במקצוע הזה, וזה בעיקר העניין של למצוא את הסוס הנכון ולעבוד איתו בכימיה טובה, משהו שאני יודע לעשות".

* ואת זה תוכל לעשות עם ליברטי?

"לא. בהשוואה לכדורגל, ליברטי הוא כמו סוס בינוני בצ'מפיונס ליג. הוא בן 13, אחרי פציעות ואחרי השיא שלו, אבל הוא מאוד אקספשיינל; אני קשור אליו ברמה הנפשית, ומתגעגע אליו בכל יום שאני כאן בארץ. אני אומר לך באחריות, אין רכישה יותר טובה מסוס. אתה קונה אותו, מגיע איתו לרמה הגבוהה, נכנס איתו למקצים הענקיים של מכשולים של 1.60 גובה ו-2.10 רוחב בכל הערים הגדולות בעולם. והסוס מגיע לשם ומוכן לתת הכול, את כל הבריאות שלו, רק כדי שתצליח ושתשמח. כשאתה חווה דבר כזה עם סוס, גם בתור רוכב וגם בתור בעלים של סוס, ומבחינתי זה אותו דבר, אין הרגשה טובה מזה. זה כמו שהילד שלך משחק במונדיאל".

יניב מתכוון כעת לגייס משקיעים, לקנות סוסים עם פוטנציאל בני 6-7 שנים, שיהפכו עד אולימפיאדת לונדון, ל"סוסי טופ קלאס", כהגדרתו.

לא כמו סוסי מירוץ

קפיצות סוסים הוא ספורט שפותח בבריטניה בתחילת המאה ה-19. התיעוד הראשון לספורט הזה, במתכונתו העתיקה יותר, נרשם ב-1869 בדבלין באירלנד, במסגרת תערוכת סוסים. הוועד האולימפי אימץ את הספורט האצילי כבר באולימפיאדה השנייה, שהתקיימה בפריז ב-1900.

חוקי התחרות פשוטים למדי: על מנת לנצח צריך רוכב לעבור עם סוסו מסלול מכשולים, בזמן מוקצב מראש. רוכב שהפיל הכי פחות מכשולים ובזמן הקצר ביותר מקבל את הניקוד הכי גבוה. מה ההבדל בין קפיצות סוסים למירוצי סוסים (שמוכרים אולי טוב יותר לקהל הישראלי, בעיקר משום שניתן להמר עליהם דרך האינטרנט?. "סוס מירוץ נותן 100% בכל תחרות, בעוד שסוס קפיצות לא מגיע ל-100%, אנחנו לא דורשים את זה ממנו", מסביר יניב. "אתה יכול להשוות קפיצות לריצה של מאה מטר - לאצן שמסיים ריצת מאה מטר יש התפוצצות אנרגיה, אבל הוא לא 'גמור' לגמרי. הוא מסדיר את הנשימה, ואז הוא בסדר. אצן שעשה ריצה של כמה קילומטרים מסיים אותה בלי אוויר, ובכך זה יותר מזכיר את סוסי המירוץ".

* לא חשבת לעבור לסוסי מירוץ בשלב כלשהו?

"זה כמו להגיד למישהו שנוהג על אופנועי שטח, למה הוא לא עובר לאופנועי מירוץ, לכדורסלן למה הוא לא מתעסק גם עם כדורגל. אלה שני דברים שונים לגמרי, תורות אימון אחרות לחלוטין, גידול שונה של הסוסים".

מזה מספר שנים נחשב יניב לכישרון עולה בתחום בזירה הבינלאומית. דירוג השיא שלו בסבב קפיצות הסוסים העולמי נקבע ב-2003 והיה מקום 75 בעולם. השנה האחרונה הייתה לא קלה עבור יניב וליברטי. פציעה של ליברטי דירדרה את יניב מהמקום ה-90 למקום ה-700, ורק עכשיו, אחרי חזרתו של ליברטי לכשירות, הם מטפסים חזרה, בינתיים למקום ה-500 בעולם. אגב, ממש כמו בסבב הטניס המקצועני, מדובר בדירוג חודשי - יש נקודות שצריך "להגן עליהן" מתחרויות השנה הקודמת.

מתחרים בולטים מישראל אין ליניב על המקום האולימפי, אבל בשביל זה הוא ייאלץ, כאמור, להשיג את הקריטריון של הוועד האולימפי הישראלי - מקום חמישים עד שישים בעולם בתחילת 2012. בארץ אמנם יש תחרויות בתחום, וכ-150 רוכבים, אבל הקפיצות הן בגובה מקסימלי של 1.30 מטרים (הרמה הגבוהה היא 1.60 מטרים), ובסך-הכול מדובר בספורט חובבני. התחרויות מתחילות בנובמבר ונמשכות עד מאי. הפרסים נמוכים מאוד ועומדים על 2,000-3,000 שקלים למנצח; לא משהו שמזכיר את המספרים בעולם, שם עומד סך הפרסים בכל תחרות על כ-300 אלף אירו, מתוכם 100 אלף אירו למנצח (פרט לתחרות בדוחא, שם סך הפרסים הוא 900 אלף, והזוכה מקבל 300).

* מה עוצר בעדך להתקדם?

"לאנשים שעושים את הספורט הזה ברמה הכי גבוהה יש מי שתומכים בהם, וזה ההבדל העיקרי ביני ובינם, כי הם מתמקדים רק בספורט. ככל שההשקעה יותר גבוהה, כך התוצאות יותר גבוהות באופן גורף. כיום אני מוגבל ביכולת ההשקעה שלי; המיקום הריאלי שלי הוא תמיד בין מאה הטובים בעולם, וזה בלי ספונסרים ועזרה, ועם סוס אחד בלבד שמתאים לרמות הגבוהות. אם תהיה לי תמיכה, אין לי ספק שאני יכול גם להיות בין העשרה הכי טובים בעולם".

* מי המודל לחיקוי שלך, הפדרר של ענף הקפיצות?

"לודגר בירנבוים הגרמני. יש לו ספונסרית בשם וינטר-שולצה, שהייתה בעבר בין הבעלים של אאודי. הוא תמיד נמצא בטופ-10 של הרוכבים בעולם. במקביל לרכיבה הוא עוסק בהשבחה, וזה מתאפשר לו כי הוא מקבל מימון רציני. בכלל, החבר'ה בטופ מרוויחים בערך חצי מיליון אירו בשנה מפרסים כספיים ומחסויות. כמובן, מי שמשלב גם ביזנס ולא רק רכיבה יכול להרוויח הרבה יותר, אבל זה לא מתאפשר אם לא מקבלים תמיכה חיצונית".

* ההתאחדות לספורט רכיבה בישראל תומכת בך?

"לא, אבל זה בסדר; זה לא בדיוק שיש להם מיליוני אירו עודפים ואין להם מה לעשות איתם. אני לא פרוספקט שלהם. אין להם תוכנית לייצר עוד כמוני, והייתי צריך לעזוב את הארץ כדי להגיע לרמה שאליה הגעתי. אם הרמה האולימפית היא 10, והתחרויות הגדולות בעולם הן 9, אז אני באזור ה-8.5. הרמה בישראל היא 4".

ירון מיכאלי, המייצג את התאחדות ספורט הרכיבה, מסר כי "ב-2009 ההתאחדות העניקה לאלעד יניב תמיכה בסך 20 אלף שקל. מעבר לכך, ההתאחדות רכשה עבורו את המקום בכמה תחרויות שגובות דמי כניסה, וגם זה שווה עוד כמה עשרות אלפי שקלים בשנה. ההתאחדות מטפלת בכל הצד הארגוני שלו, ומסייעת לו ככל האפשר".

תשואה של 300%

כך או אחרת, אלפי שקלים הם לא מה שיספיקו ליניב כדי להגיע לטופ העולמי. "כדי להיות בטופ של הטופ עם סוסי קפיצות אתה צריך תקציב גדול, שאף פעם לא היה לי", הוא מצביע על עקב אכילס שלו. "אבל תמיד עשיתי את מה שאני עושה בזכות הרבה הקרבה ואהבה לספורט, ומנטליות שאומרת שאין דרך לחזור הביתה. באתי לעשות משהו, ואני אעשה אותו".

עד שיגיע משקיע גדול באמת (ליניב יש רק ספונסר לציוד ולהלבשה - חברת GPA), מטפח יניב היתכנות כלכלית באמצעות החווה שבבעלותו. אמנם בשנתיים האחרונות הוא הרוויח 150 אלף אירו בתחרויות, אבל אין די בכך. את הכסף הוא עושה ברכישת סוסים בזול, בהשבחתם המקצועית, ואז במכירתם ברווח. "מבחינה כלכלית, כדי להמשיך לעשות את מה שאני עושה היום, אני חייב למכור סוסים", הוא אומר. "מה שאני עושה היום, גם באמצעות משקיעים, זה קנייה של סוסים צעירים עם פוטנציאל. אני משקיע בהם עבודה, נותן להם ניסיון בתחרויות, ומביא אותם למצב שהם סוסים מנוסים, שיכולים להימכר לשימוש ברמה הכי גבוהה. אני חייב למכור אותם כדי לשרוד כלכלית. אבל אני רוצה להשתדרג מהבחינה הזאת, וכן למשוך משקיעים נוספים שיעזרו לי לעשות מהסיפור הזה כסף גדול, ובמקביל לבנות נבחרת סוסים שגם תביא תוצאות על הזירה".

* סוג של מעגל קסמים - ללא סוס טוב משלך לא תגיע לטופ, אבל ללא מכירת סוסים לא תוכל לשרוד.

"נכון, כרגע אני יכול להרוויח רק בהשבחה. אני מוכר אותם כשהם מגיעים לרמת הגראנד פרי, פשוט כי אין לי דרך אחרת להתקיים. חוץ מזה, כשאנשים מעבירים ביקורת עליי ועל התוצאות שאני עושה, שיחשבו שאני כל הזמן צריך להתעסק עם החשבונות שלי, עם החווה שלי, עם הטיפולים הווטרינריים, עם התחרויות, עם העובדים, וזאת הייתה הבעיה שלי עד עכשיו. אין לי, בניגוד לרוכבי הצמרת בעולם, חברות שתומכות בי מ-א' עד ת'. אני צריך להתעסק גם בספורט וגם בביזנס".

לפני כמה שנים התחבר יניב לאיש העסקים מוריס קאהן, שתמך בו במשך תקופה מסוימת. "כשהייתי בן 19, הוא שמע שיש בחור ישראלי בחו"ל שעמוק בתוך הקטע. המזכירה שלו הרימה אליי טלפון ואמרה לי שאני יכול לפגוש אותו בקאן, כי בדיוק הוא נחת שם. אכלנו יחד ארוחת צהריים, ומשם הסיפור התגלגל. אם הספורט בישראל היה יותר מפותח, אני מאמין שיותר אנשים כאלה היו חזק בעניין".

* על אילו תשואות אתה מדבר למשקיעים?

"אני מאמין שאפשר לקנות סוסים יותר מבוגרים ויותר איכותיים ממה שאני קונה היום, להתחיל מלכתחילה ברמה יותר גבוהה. אם אני קונה היום סוסים ב-50-100 אלף אירו, ומוכר אותם ב-200-300 אלף (ליברטי, למשל, שווה בין 300 ל-500 אלף אירו, ש' ב'), אז אני רוצה להגיע למצב שאני קונה סוסים טובים יותר ב-300 אלף אירו, ומוכר אותם במיליון. זה ריאלי, ואלה תשואות שכל הזמן מקבלים בענף. עם זאת, את הסוסים הטובים בעולם אי-אפשר לקנות, גם לא תמורת 5 מיליון אירו. הסיפור בעסק הזה הוא השבחה".

* זו גם המטרה העסקית שלך?

"אני שואף למצוא כמה אנשים שיבואו יחד ויגידו, 'בואו נעשה סל השקעות', באדג'ט רציני, נפזר את הסיכון על-פני כמה השקעות, ובאמצעות הכסף הזה נגיע לרמות הגבוהות, ואז גם אפשר יהיה להרוויח. אין לי בעיה גם להיכנס בעצמי כשותף למיזם כזה. כל הסוסים שיש לי כיום שייכים לי ב-25% עד 100%".

* כמה כסף צריך להשקיע כדי להקים מערך סוסים ברמה הכי גבוהה?

"תמיד כשאומרים לי 'תן סכום', אני אומר 5 מיליון אירו, אבל זה לא מדויק, כי אפשר לעשות את זה בהרבה דרכים. אם אתה רוצה לתקוף את האולימפיאדה הבאה עם צ'אנס, זה מה שצריך להשקיע וזה מה שהמתחרים שלי עושים. אבל אפשר גם לקנות שלושה-ארבעה סוסים צעירים במיליון אירו בסך-הכול, לבנות אותם כמו שצריך, ולהרוויח מהם הרבה כסף בעוד כמה שנים. כבר קרה בסוסים שהתשואה הגיעה לבין 100% ל-300%, וזה הרווח שאני מאמין שאפשר להגיע אליו".

* לא כל סוס הופך למכרה זהב.

"כל ביזנס בעולם שיש בו אפשרות לרווח גדול הוא היי-ריסק ביזנס. אנחנו עובדים עם בעלי חיים, ובעל חיים, בדיוק כמו בן אדם, יכול לפעמים להיעצר ולא לעמוד בציפיות. החוכמה שלי היא למזער את ההפסדים, כי למכור הצלחות זה לא בעיה".

* מלבד הכסף, מה עוד אפשר להרוויח מקניית סוס?

"כמעט בכל סוף שבוע במהלך השנה יש תחרות של קפיצות סוסים בעולם, ואלה הזדמנויות עבור בן אדם להתחבר למשהו ולראות אותו צומח. זה קניין רוחני. אני אספר לך משהו. יש בחורה אמריקאית בשם ג'יין קאר, והיא קונה בכל שנה סוסים במיליון דולר. מתוך אהבה, זה הבייבי שלה. בן אדם שיש לו 100 מיליון דולר, מה הוא עושה איתם? קונה פורשה, פרארי, למבורגיני, מטוס פרטי, מסוק פרטי, ויש כאלה שקונים סוסים. יש אנשים עשירים באירופה שבונים קבוצות של סוסים, משקיעים ברוכבים, והולכים לתחרויות ברומא, בסט. גאלן, בפריז, בניו יורק ובריו דה ז'נרו ואיפה שלא יהיה. הבת של מייקל בלומברג רוכבת, ונסיכים מסעודיה רוכבים. הנשיאה של התאחדות הסוסים העולמית היא הנסיכה מירדן. ההיי-סוסייטי מאוד בעניין של הספורט שלנו".

* איך אתה מסכם את הסיכויים שלך?

"בדירוג העולמי יש 3,500 רוכבים. בכל שנה נולדים חצי מיליון סוסים שמיועדים לתחרויות, ורק אחד יכול להביא זהב באולימפיאדה. להגיע למקום הזה זה מאוד קשה, אבל עצם זה שיש לי כבר עכשיו סוס ברמת גראנד פרי זה מזל גדול. עכשיו אני רוצה לבנות מערך שבזכותו כל העניין יהיה פחות בגלל מזל, ויותר בגלל יכולת".

Sharon-b@globes.co.il

עולים על הסוס / סוס עולה 25 אלף אירו בשנה, אבל יכול להיות שווה 1.5 מיליון אירו

כמה זה עולה?

תחזוקה שנתית לסוס בגיל 7-8, שמתחרה בתחרויות בינלאומיות, מוערכת ב-25 אלף אירו. ההוצאות כוללות עלויות הובלה לתחרויות במשאיות, וטרינריה ועלות אחזקת מטפל צמוד. רוב הסוסים בעלי הפוטנציאל נרכשים בגילאי 5-6, רגע לפני הפריצה ובמטרה להגדיל את התשואה הפוטנציאלית.

כמה זה שווה?

מדי חודש נרכשים ברחבי העולם סוסי קפיצות בשווי כולל של כ-1.5 מיליון אירו בממוצע. סוס הקפיצות היקר ביותר, פלאש רוז', נקנה ב-2003, ב-3 מיליון אירו. בתחום סוסי המירוץ מדובר בסכומים גבוהים בהרבה, גם מפני שמדובר בענף שמגלגל הרבה יותר כסף, לא מעט בשל תעשיית ההימורים. לאחרונה נמכר סוס מירוץ באנגליה ב-24 מיליון ליש"ט.

איפה מתחרים?

"הגלובל צ'מפיונס טור" הוא סבב תחרויות העילית של קפיצות הסוסים. המיקום של התחרויות משתנה מדי שנה ותלוי בהסכמי חסות. בגדול ניתן להצביע, בין השאר, על תחרויות במונטה קרלו, בוולנסיה, בריו דה ז'נרו ובדוחא. מלבד תחרויות אלה, מתקיימת מדי ארבע שנים אליפות העולם, מדי שנתיים אליפות אירופה, ומדי ארבע שנים התחרות האולימפית.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן