גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמיעד: "נהפוך לאחת מחברות הסינון הגדולות בעולם"

עמיעד מערכות סינון תרכוש את המתחרה הישראלית ארקל ב-70 מיליון שקל, ועבור אריק דיין, המנכ"ל, מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית ■ הרכישה תתבצע במזומן ובמניות, כשאת המזומן יקבל קיבוץ בית הזרע, מבעלי השליטה בארקל, שנקלע לקשיים ■ דיין: "לא יהיו פיטורים. להיפך, נגייס עוד עובדים"

"המרחק הפיסי בין עמיעד מערכות סינון לבין חברת ארקל הוא רק 30 ק"מ. קיבוץ עמיעד ממוקם בקצה הצפוני של הכנרת ואילו קיבוץ בית הזרע - בעל השליטה בארקל - ממוקם בקצה הדרומי של הימה", אומר ל"גלובס" אריק דיין, מנכ"ל עמיעד, בעקבות הודעת החברה מהיום על רכישת המתחרה הישראלית ארקל ( Arkal ).

אין אולי דרך ציורית יותר לתאר את ההיגיון הטמון במיזוג בין שתי החברות הקיבוציות (שאחת מהן כבר הפכה לציבורית ואחת נותרה פרטית). עמיעד, שנסחרת בבורסת המשנה הבריטית ( AIM ) הודיעה על חתימת הסכם סופי לרכישת ארקל מערכות סינון, שבבעלות קיבוץ בית הזרע (שני שלישים מההון) וחברת בקרת ההשקיה ברמד ( Bermad ), שבשליטת שני קיבוצים - עברון וסער.

תמורת הרכישה תעמוד על 10 מיליון דולר במזומן, ותכלול גם הקצאת מניות עמיעד בשיעור של 14.5% (בדילול מלא). לפי ההסכם, חלק המזומן יועבר כולו לקיבוץ בית הזרע - שנקלע לקשיי נזילות - ואילו הקצאת המניות תתחלק בין הקיבוץ (5.5%) לבין חברת ברמד (9%).

תיעזר במערכת הבנקאית

מניית עמיעד נסחרת לפי מחיר של 192.5 פני המשקף שווי חברה של 60 מיליון דולר, לאחר שהמניה עלתה בשנה האחרונה בשיעור של 43%. לכן, שווי המניות שיוקצו לבעלי המניות של ארקל הוא 8.8 מיליון דולר, ושווי הרכישה הכולל הוא 19 מיליון דולר בקירוב - 70 מיליון שקל - סכום בהחלט מכובד עבור חברה בסדר הגודל של עמיעד.

לרוכשת יש כיום בחשבון העו"ש מזומנים בשווי של 7 מיליון דולר בקירוב, ולדברי דיין החברה תסתייע במערכת הבנקאית לשם השלמת חלק המזומן של העסקה.

מלבד היותן חברות קיבוציות שנסיעה בת כשעה מפרידה ביניהן, עמיעד וארקל חולקות נקודות דמיון נוספות. לכן, אין זה מפתיע שדיין מספר כי "השתיים מתחרות כבר למעלה מארבעה עשורים והמיזוג ביניהן היה תמיד באוויר, אך לא צלח מאלף סיבות שונות".

ובכן, לאחר ארבעה עשורים הגיע הרגע הנכון. לפני כשנה נקלע קיבוץ בית הזרע לקשיי נזילות, והחל לחפש אחר פיתרון לבעיית החוב שהיה לו מול חלק מהבנקים בארץ. טל ישועה, יו"ר עמיעד, מספר ל"גלובס" כי ארקל ניהלה מגעים למכירתה גם מול חברות השקעה ישראליות וחברות בינלאומיות הפועלות בתחומה. "התחרות המרכזית הייתה בינינו לבין החברות הזרות".

מה הכריע הכף לטובתכם?

ישועה: "ראשית, שילמנו מחיר יותר טוב. שנית, מודל העסקה התאים לשני בעלי המניות בארקל. קיבוץ בית הזרע נזקק למזומנים, ואילו חברת ברמד רצתה ליצור שת"פ איתנו, ולכן קבלת מניות תמורת החזקותיה שירתה את מטרתה".

כפי שציין דיין, עמיעד וארקל פועלות כבר למעלה מארבעה עשורים, ובתחילת דרכן היו השתיים שוות בגודלן (במונחי מחזור מכירות). עם הזמן פרצה עמיעד קדימה ואילו ארקל נותרה מאחור, וכך יחסי הכוחות בין השתיים שונו וכיום מחזור המכירות של עמיעד גדול פי שניים מזה של ארקל.

סינרגיה רבה

עמיעד הוקמה לפני 47 שנה והונפקה לפני ארבע שנים. מלבד הקיבוץ שמחזיק בשיעור של 53.8% מהונה, 23.1% ממניותיה מוחזקות בידי קרן ויולה, קרן פרייבט אקוויטי ישראלית שהקימו הראל בית און, אוסנת רונן, יונתן קולבר וסמי תותח.

הבחירה של עמיעד שהטתה את הכף לטובתה - בתחרות מול ארקל - הייתה כניסתה לתחום התעשייתי והמוניציפלי מלבד החקלאי. החברה מספקת כיום פתרונות סינון לשני תחומים. הראשון, מערכות לטיפול במי ביוב שנועדו להשקיית גינות וגנים וטיפול במי השקיה עבור חממות. השני, מערכות לקירור טורבינות כוח בעזרת מים, דרך מתקני התפלה וכלה במסננים לאסדות קידוח נפט.

ארקל בחרה שלא להתרחב והתמקדה בפיתוח מערכות סינון לתחום ההשקיה בלבד, וכך הגבירה את תלותה במצב ענף החקלאות, שנפגע קשות במשבר האחרון. "מבנה השליטה בארקל האט את יכולות ההתרחבות של החברה", אומר ישועה.

ואכן, תוצאותיה הכספיות של ארקל ממחישות זאת. אם בשנת 2008 עמדו הכנסות החברה על 42 מיליון דולר, והרווח הנקי היה 2.5 מיליון דולר, בתשעת החודשים הראשונים של 2009 נפלו ההכנסות לרמת 21 מיליון דולר, והרווח הנקי הצטמק לרמה של 140 אלף דולר בלבד.

עמיעד סיימה את 2008 עם הכנסות של 73 מיליון דולר ורווח נקי של 5.2 מיליון דולר. את המחצית הראשונה של 2009 (החברה אינה מחויבת בדיווח רבעוני) סיימה החברה עם הכנסות של 37 מיליון דולר ורווח נקי של 3.7 מיליון דולר - מספרים הממחישים כי התרחבותה לתחום התעשייתי סייעה בידה להתגבר על השלכות המשבר על ענף החקלאות.

מלבד האווירה הקיבוצית ששוררת במפעלי שתי החברות, המיזוג ביניהן טומן בחובו סינרגיה רבה. "ארקל מתמחה בפיתוח מסנני פלסטיק, ואילו עמיעד מתמחה בפיתוח מסננים מבוססי מתכת", אומר דיין.

לא מדובר בשתי טכנולוגיות מתחרות?

"להיפך. הסינרגיה ביניהן היא יתרון מצוין עבור החברה הממוזגת. אנו יכולים ליישם את ההתמחות של ארקל בפלסטיק לתוך פיתרון של עמיעד, וכך אני לא צריך לפתח משהו משל עצמי".

דיין מדגיש כי קיימת גם התאמה גיאוגרפית. לעמיעד יש כיום שמונה חברות בת ברחבי העולם. לארקל יש חברת בת אחת בחוף המזרחי של ארה"ב, בעוד לעמיעד יש חברת בת בחוף המערבי. "המיזוג יוצר את אחת מחברות הסינון הגדולות בעולם".

הסינרגיה בין השתיים מעוררת את השאלה האם המיזוג יגרור צמצום במצבת כוח האדם. "לא ולא", שולל דיין את הרעיון. "שתי החברות מתחילות להתאושש מהמשבר, וכפי שאני רואה זאת כרגע צפוי גידול במצבת". עמיעד מעסיקה בארץ 250 עובדים ועוד 140 ברחבי העולם, ואילו ארקל מעסיקה בארץ 180 עובדים ועוד 40 ברחבי העולם.

"ההשקעות בתחום המים תמיד גדלות כי תמיד אין מספיק מים", אומר דיין ומוסיף "מדובר בתחום שצומח בשיעור שנתי ממוצע של 6%, אך אני מקווה לצמוח בשיעור גבוה יותר".

"שוק המים צמא לפתרונות חדשים", מסכם ישועה את הראיון במשחק מילים. עכשיו הוא וחבריו צריכים לדאוג שיהיו אלו הפתרונות של החברה הממוזגת שירוו את השוק הצמא.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"