גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": למרות חוק הטכנאים - הצרכנים עדיין מחכים

שנה לאחר שעבר חוק הטכנאים בקול תרועה, מסתבר כי הצרכנים עדיין מחכים ■ כדי לתקן את המקרר צריך עדיין לקחת יום חופש, וכדי להחליף בלון גז צריך לאחר לעבודה ■ "גלובס" מצביע על הכשלים בחוק ומציע פתרונות

לפני כשנה וחצי נכנס לתוקפו חוק הטכנאים, שמטרתו לצמצם את זמני ההמתנה הבלתי הגיוניים של לקוחות לטכנאים שונים ולמנוע את עוגמת-הנפש הנובעות מאי-הגעתם. החוק קובע כי משך ההמתנה לטכנאי לא יעלה על שעתיים, וכי איחור יזכה את הלקוח בפיצוי ללא הוכחת נזק: 300 שקל עבור איחור של שעתיים ו-600 שקל עבור איחור של 3 שעות.

עוד קובע החוק כי לשם הנוחות, החברות יכולות להציע לצרכן להמתין להתראה טלפונית לקראת בואו של המתקין, אולם הצרכן רשאי לסרב לכך, וכי הודעה על ביטול הגעתו של הטכנאי תתקבל עד 20:00 בערב שקדם לביקור המתואם.

ואולם, למרות הכוונות הטובות שמאחורי החוק, נראה כי מצבם של הצרכנים לא השתפר בהרבה. עבור מרבית הצרכנים, הזמנת טכנאי הביתה עדיין משמעותה התנגשות בשעות העבודה, לאור העובדה שהחוק לא מחייב את החברות להציע מועדי ביקור טכנאי גם בשעות אחר-הצהריים והערב.

"גלובס" קיבץ מספר בעיות מרכזיות שמצריכות טיפול שורש במסגרת החוק:

1. להציע שירות גם אחרי-הצהריים

ע' היא לקוחה שפנתה לספקית האינטרנט שלה כדי לשנות את מיקום נקודת האינטרנט שבביתה. הוסבר לה כי פעולה כזו תעלה 100 שקל, ומועדי ביקור הטכנאי לימים הקרובים שהוצגו בפניה היו בשעות הבוקר בלבד. "הסברתי ששעות הבוקר והצהריים אינן אפשריות מבחינתי כי אני עובדת", היא מספרת, "ונאמר לי כי המועד הקרוב בשעות הערב הוא בעוד חודש - מה שתמוה בעיניי בעיקר עבור שירות שכרוך בתשלום".

במקרה אחר, חברת הגז אמישראגז איפשרה בדיקת תקינות בשעות הבוקר בלבד: נ' מספרת כי כאשר הזמינה את חברת אמישראגז להחליף את מיכלי הגז בביתה, כתנאי להמשך התהליך חייבו אותה לבצע בדיקת תקינות מקדימה באמצעות טכנאי. בדיקה זו אינה כרוכה בתשלום, אך מועדי הבדיקה שהוצעו לה היו בין 09:00 ל-14:00. לאור בקשתה לתאם ביקור לשעות אחר-הצהריים, נענתה כי אלה שעות הבדיקה הרלוונטיות לאזור מגוריה, וכי תוכל לקבל התראה טלפונית של חצי שעה. מכיוון שנ' עובדת בעיר מרוחקת, התראה זו אינה מעשית.

בעקבות פניית "גלובס", ביום חמישי האחרון בשעות הערב המוקדמות הגיע טכנאי לביתה של נ', ללא תיאום או התראה, וביצע את בדיקת התקינות.

מאמישראגז נמסר בתגובה: "אמישראגז היא חברה הפועלת בפריסה ארצית, ולכל אזור פעילות מוגדרות שעות להגעת טכנאי. ללקוחות ניתנת אפשרות של קבלת התראה של חצי מראש לנוחיותם. במקרה הנ"ל הלקוחה סירבה".

2. להציע יותר ממועד אחד בטווח של שעתיים

טקטיקה נוספת של החברות היא לכאורה לעמוד בדרישות החוק, אך למעשה לא להותיר לצרכן ברירה. למה הכוונה? כדי לא להפר את החוק, הן מציעות מועד אחד שעולה בקנה אחד עם החוק ומאפשר הגעה בטווח זמן של שעתיים, אך לרוב מדובר בשעתיים בשעות הבוקר. אם הלקוח לא יכול להתאים את עצמו למועד זה, כל יתר המועדים המוצעים לו נעים בטווחי זמן רחבים הרבה יותר.

כך מסתתרות החברות מאחורי הטענה כי הן עומדות בדרישות החוק, כשבפועל הן לא באמת מספקות ללקוח אפשרויות בחירה רלוונטיות.

כך לדוגמה במקרה של צ', שאמור היה לקבל שירות על תקלה במקרר. "הציעו לי שטכנאי יגיע בטווח המתנה של 3 שעות", הוא מספר. "לאחר שהערתי למוקדנית כי לפי חוק עליהם לתת לי טווח של שעתיים, הוצע לי טכנאי בטווח המתנה של שעתיים - אבל רק במועד אחד ללא אפשרות בחירה. אם אסכים להמתנה של 3 שעות, כך הסבירה, יעמדו בפניי מספר אפשרויות בחירה".

"על נותן השירות לעשות הכל כדי למצוא מועד ביקור שיתאים לצרכן. התנהלות של נותן שירות המציע מועד אחד אפשרי, כשמנגד קיימים תאריכים נוספים בהם הצרכן יידרש להמתין מעבר לזמן ההמתנה שנקבע בחוק - נראית בלתי סבירה ואינה עולה בקנה אחד עם מטרת החוק", מדגישה עו"ד יעל כהן-שאואט, יועצת משפטית במועצה הישראלית לצרכנות.

לדבריה, "אם הקלקול מונע את השימוש העיקרי שלשמו נקנה המוצר, על היצרן לתקן את המוצר תוך יום עד 3 ימים - ובמקרה של מקרר תוך יממה. אם הקלקול אינו מונע את השימוש במוצר, התקנות קובעות כי על היצרן לתקן אותו תוך 7 ימי עבודה".

3. החלת התקנות גם על מתקינים

לפי החוק, טכנאי הוא נותן שירות מטעם החברה בתקופת האחריות על המוצר ואחריה. אבל מה קורה כאשר אדם רכש מכשיר חשמלי - ומי ש"הבריז" הוא המתקין/מוביל של המכשיר הנרכש? האם מקרה כזה נכלל תחת חוק הטכנאים?

כך לדוגמה במקרה של ש', אשר רכש ב"בונדד חשמל" מקרר ושני מסכי טלוויזיה: "המקרר הגיע לביתי במועד המוסכם, ולהובלת מסכי הטלוויזיה נקבע מועד אחר - אולם המתקין לא הגיע ולא הודיע. כשטלפנתי לחנות נאמר לי כי הוא נמצא בחו"ל וכי אצטרך לחכות עד שישוב. בסופו של דבר אחרי כשבועיים המתקין הגיע, אולם הוא הביא עימו דגם אחר מזה שהזמנתי, כך שהתנגדתי לבצע את ההתקנה ודרשתי לבטל את העסקה על המסך".

ש' פנה למשרד התמ"ת במטרה לבדוק האם זכאי לפיצוי בהתאם לחוק הטכנאים, שם הודגש בפניו כי היות ומדובר על "הובלת טובין" - התיקון לחוק אינו חל על מקרים אלה.

אולם, כפי שהשיבה ח"כ אורית נוקד לפנייתו, המקרה רלוונטי לסעיף האחריות והשירות שלאחר המכירה בתקנות הגנת הצרכן, בהן מוגדר כי "נדרש ביקור טכנאי במעונו של הצרכן לשם קיום חיובי היצרן לאחר מכירת הטובין, יתאם היצרן עם הצרכן את המועד ושעת הביקור".

ומחדד הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, עו"ד יצחק קמחי: "במקרים בהם היצרן דורש כי התקנת הטובין תעשה על-ידו, מה שנפוץ למשל ברכישת מכונות כביסה - אזי חוק הטכנאים תקף. אבל, הוראות החוק אינן תקפות על הובלת המוצר או התקנה שאינה מחויבת לפי הוראות היצרן".

ח"כ נוקד המליצה לש' לפנות לערכאות המשפטיות, וכך הוא עשה. בסופו של דבר הושגה פשרה עם החנות שביטלה את העסקה חלקית ופיצתה אותו עבור המסך. פיצוי עבור אי-הגעת הטכנאי לא נכלל בפשרה.

לא להסס לתבוע פיצוי כספי

ע' הוא לקוח של yes המתגורר בירושלים. לפני זמן מה הוא הזמין טכנאי של החברה לתיקון תקלה בממיר. טווח שעות הגעת הטכנאי שנמסרו לע' היו בין 17:00 ל-19:00 (לבקשתו לקביעת שעות מאוחרות יותר נמסר כי זהו הטווח המאוחר ביותר והרלוונטי לאזור מגוריו).

בשעה 18:00 צלצל ע' למוקד yes בכדי לוודא כי הטכנאי אכן יגיע - וזכה לתשובה חיובית. בשעה 18:30 צלצל הטכנאי ומסר כי יתעכב ויבוא בין 19:00 ל-21:00. ב-20:30 הטכנאי צלצל שוב, התנצל ו"הזיז" את מועד הגעתו לטווח שבין 21:00 ל-23:00. הטלפון השלישי מהטכנאי בישר כי לא יוכל להגיע כלל.

למחרת היום פנתה נציגת yes ללקוח והציעה מיוזמתה פיצוי של 15 סרטים. "זכרתי כי החוק קובע כספי פיצוי מוגדר, לפיכך לאחר עיון בסעיפיו צלצלתי ל-yes בדרישה לפיצוי הקבוע בחוק על סך 600 שקל", אומר ע'. "ב-yes השיבו כי כבר קיבלנו פיצוי, אולם הערתי את תשומת-ליבם לכך שלפי חוק עליהם להציע לי את האפשרות לבחור בין הפיצוי הכספי ובין פיצוי אחר, ומכאן שאני בוחר לוותר על הסרטים ומעדיף את הזיכוי הכספי - וכך היה".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי בפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד ושם קץ למסע ההכפשות שניהלו האחים נגדו"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"