גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גולדמן רוצה לסחור בנוסטרו? שיוותר על הרישיון הבנקאי"

האיש שמאחורי הרפורמה הבנקאית של אובמה, פול וולקר, בראיון מיוחד ל"פייננשל טיימס": "גולדמן הסתדרו היטב עשרות שנים עד כשהם קיבלו לפתע ב-2008 רישיון בנקאי בנסיבות קיצוניות"

פול וולקר נתפס כאחד הזקנים החכמים של החיים הציבוריים בארה"ב. כיו"ר הפד תחת הנשיאים ג'ימי קרטר ורונלד רייגן, הוא הכניע את האינפלציה הדו-ספרתית, הישג שהיה בשעתו שנוי במחלוקת, אך היום מכירים בו כולם.

עם בחירתו של ברק אובמה לנשיא, התמנה וולקר ליו"ר מועצת הייעוץ להבראה כלכלית, משרה שנחשבה תחילה לטקסית בעיקרה. אך וולקר חזר בחודש שעבר למרכז הדיון הכלכלי והפיננסי, כאשר אובמה אימץ את הצעתו להפרדה בין בנקאות מסחרית למסחר הנוסטרו של הבנקים, במסגרת מה שמכונה "חוק וולקר".

כריסטייה פרילנד, עורכת פייננשל טיימס בניו יורק, ראיינה את האיש שמאחורי הרפורמות הגדולות.

"חוק הגיוני וראוי"

תודה שאתה איתנו כאן. האם "חוק וולקר" אכן ייחקק?

"בוודאי. הוא הגיוני ולכן הוא צריך להיחקק. אני חושב שזה חוק חשוב, אך הוא קיבל יותר תשומת לב ממה שהגיעה לו. אנשים חושבים שזו כל הרפורמה.

"זה חלק אחד של הרפורמה, המשלים אמצעים נוספים. אני חושב שמה שלא מיוחד בחוק הזה, אבל מה שחשוב, הוא שהחוק כולל את מה שהייתי מכנה אמצעים מבניים שצריכים להיות מעוגנים בחוק, כדי שלא נסמוך רק על השיפוט של הרגולטורים. השיפוט הזה חשוב, כולל השינויים בפרקטיקה של הבנקים, אך הדברים הללו עלולים להתמסמס קצת. צריך לקבוע כמה כללי מסגרת שבתוכם כל זה יתנהל".

אתה חושב שלרפורמות הייחודיות הללו שלך, חוק וולקר, יש כעת תמיכה מקיר לקיר בצוות הכלכלי של הנשיא?

"אני חושב שהם חלק מצוות, והנשיא קיבל את זה, ואני מניח שהאחרים קיבלו את זה והבינו את זה, חלקם בהתלהבות רבה".

וחלק בפחות התלהבות?

"אני חושב שזה חלק מתוכנית, וחלק משמעותי מהתוכנית, ובאותה מידה יש חלקים אחרים בתוכנית, שהיו בה מההתחלה, שאני מצדד בהם בהתלהבות. הדבר החשוב הוא שעיצבנו את המבנה הנכון. הרעיון של, בואי נדייק במונחים, רשות הפתרונות (resolution authority), כפי שאנחנו קוראים לה, בהחלט זקוק לחקיקה.

"זהו חלק מבני חיוני נוסף בגישה שלנו, שיש לו אינטראקציה מסוימת עם ההגבלות על מסחר נוסטרו. אלמנט גדול אחר, כפי שאת יודעת, הוא הנגזרים ואיך לטפל בהם, ואם הם צריכים לעבור הליכי סליקה או ההסדר ממוסדים יותר.

"יש נושאים נוספים. כמה מהם יצטרכו לחכות, כמו מה אנחנו עושים עם שוק המשכנתאות, שזו בעיה מבנית גדולה מאוד. יש לי בראש נושא נוסף של מה לעשות עם קרנות שוק הכספים (קצרי המועד). זה נושא שניתן לטפל בו במידה מסוימת באמצעות רגולציה ופיקוח, שגם היא תחייב חקיקה".

"אז הכל נכנס, אנחנו מקווים, לחבילה אחת. כולם מדברים על דרישות הון, הגבלות מינוף, דרישות נזילות, כולם נושאים חשובים, אך כל זה הוא בתחום הפיקוח".

פול וולקר,, נגיד הפד האמריקני לשעבר / צלם בלומברג

חיסול מסודר

אם חוק וולקר ייחקק, האם מוסד פיננסי יוכל לוותר על הסטטוס שלו כחברת אחזקות בנקאית כדי להתחמק מן החוק הזה? גולדמן זאקס יכול להיות דוגמה לכך.

"כל ארגון יצטרך להחליט לעצמו. אם הם רוצים להיות בנק, לקבל גישה לפדרל ריזרב, גישה לביטוח הפיקדונות - הם יצטרכו לציית לחוקים של הבנקים. אם הם אינם רוצים להיות כפופים לחוקים הבנקאיים, לא צריך להיות להם רישיון בנקאי. זה פשוט מאוד".

ואתה חושב שיהיה בסדר מבחינת מוסד פיננסי לומר "אוקיי, עם חוקי המשחק החדשים הללו של חוק וולקר אנחנו בוחרים לא להיות חברת אחזקות בנקאית"?

"כן, בהחלט, אבל זה לא אומר שהם יתחמקו מכל הפיקוח והרגולציה. הממשל הציע מלכתחילה שאם יש לך מוסד גדול ורגיש מבחינה מערכתית, תהיה כפוף לפיקוח מסוים. תהיה כפוף לכמה מגבלות הון, מינוף, נזילות".

אם גוף כמו גולדמן זאקס לדוגמה, יוותר על מעמדו כחברת אחזקות בנקאית, אתה חושב שהממשל והמפקחים יוכל לומר בצורה אמינה לשווקים שהם יאפשרו למוסד כזה לקרוס?

"ובכן, זו המטרה".

זה אפשרי, אפילו עם מוסד בסדר הגודל של גולדמן זאקס?

"זו הסיבה שאנחנו צריכים את רשות הפתרונות. כדי שנוכל לומר את זה בצורה אמינה. קודם כל, אם הם באמת גדולים, יהיה עליהם פיקוח מסוים. זו הדעה הכללית בעיני כמעט כולם, גם בממד בינלאומי. יהיה פיקוח מסוים.

"נכון, אנחנו רוצים שיאמינו לנו שהם יכולים לקרוס, אך תהיה לנו גם רשות ספציפית שתתערב ותשמור על המשכיות הפעילות, כאשר המוסד הזה יתחסל בצורה מסודרת".

התקשורת הקדישה תשומת לב רבה לשאלה מה יהיו ההשלכות של חוק וולקר על גולדמן. האם שוחחת על כך עם המנכ"ל, לויד בלנקפיין?

"לא שוחחתי איתו. בכלל, בחודשים האחרונים לא היתה לי כל תקשורת עם מר בלנקפיין".

מה אתה חושב שיהיו ההשלכות על גולדמן?

"ההשלכות על גולדמן, או על כל מוסד אחר יהיו - אתה רוצה להיות בנק? אתה רוצה את רשת הביטחון? - ציית לחוקים הבנקאיים. אם אתה לא רוצה להיות כפוף להם, ואתה רוצה ללכת לעסוק במסחר הנוסטרו שלך, זה בסדר גמור, אבל אל תעשה זאת עם רישיון של בנק.

"כמו שאמרתי, אם אתה מחוץ למעגל, ואתה גדול מאוד, עדיין תקבל מידה מסוימת של תשומת לב רגולטורית. זה היה בתוכנית של משרד האוצר מלכתחילה. זה לא היה סלע מחלוקת. זו לא הבעיה.

"כל זה כלול בהצעת החוק של בית הנבחרים, וכולם מבינים שבעולם החדש הזה יהיה תפקיד מסוים למפקחים. סוכנות פיקוח כלשהי תפקח על מי שהיו בנקי השקעות או קרנות גידור או אקוויטי ענקיות. זה היה בעבר התפקיד של רשות ניירות ערך (SEC), אך הם לא הקדישו לכך תשומת לב רבה. בעתיד, מישהו יקדיש תשומת לב".

אתה באמת מאמין שאחרי החילוץ של הממשל, ואחרי שהם הפכו לחברת אחזקות בנקאית בעיצומו של המשבר, מוסד כמו גולדמן זאקס יוכל לוותר על המעמד הזה?

"בהחלט כן".

ולא ליהנות מרשת ביטחון ממשלתית במשבר הבא?

"גולדמן הוא בנק השקעות נהדר, עם היסטוריה מכובדת מאוד. הם גאים מאוד בטכניקות ניהול הסיכונים שלהם. הם גאים ביכולות המסחר שלהם. הם קיימים כמעט מאה שנה. הם הסתדרו היטב עשרות שנים עד 2008, כשהם קיבלו לפתע רישיון בנקאי בנסיבות קיצוניות. אבל זה לא אומר שהם חייבים להחזיק רישיון בנקאי לעולמים".

לא, אבל זה אומר אולי שהשווקים יניחו שבמשבר הבא הם יקבלו רישיון בנקאי, אם הם יהיו על פי תהום.

"לכן תהיה לנו רשות פתרונות. הרשות הזו אומרת למעשה 'אל תניחו מראש שהם יקבלו טיפול של בנק'. לרשות הזו לא תהיה רק הסמכות המתאימה, יהיו לה גם המשאבים להניח לגולדמן ליפול בצורה רכה. זה יכול לקחת זמן, אבל כל המטרה היא להבטיח - בנוסף למגבלות הרגולטוריות שיהיו עליהם - שיש להם את הסמכות והמשאבים הנחוצים להבטיח קבורה הולמת באמת (לגולדמן, לדוגמה). זו לא תהיה קבורה מאוד יפה, אבל זו תהיה קבורה".

"למעשה, יש מעט מאד בנקים שהחוק הזה נוגע להם. זה מדהים".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו