גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטים אקטיביסטים

בשבוע שעבר שבו שופטי העליון לעשות שימוש בנשק הלא קונבנציונלי של ביטול חוק

סעיף החקיקה הראשון שביטל בית המשפט העליון, כשנתיים אחרי שהכריז על סמכותו לעשות כן בפסק דין בנק מזרחי ב-1995 שסימן את המהפכה החוקתית, היה סעיף בחוק מנהלי ההשקעות שהטיל עליהם חובה להיבחן כדי לקבל רישיון לעסוק במקצועם. לא בכדי הואשם העליון כי זכויות האדם, שעליהן החליט להגן חוקתית, הן זכויות בורגניות המיושמות כדי להגן על השבעים והעשירים.

משהו בסיסי בדינמיקה של תהליך הבחינה החוקתית של בית המשפט העליון השתנה בשנים האחרונות, משימוש בכלים החוקתיים כדי להגן על יועצי השקעות - עד לפסק הדין מיום חמישי האחרון, שבו שוב עשו שופטי העליון שימוש בנשק הלא קונבנציונלי של ביטול חוק. מהגנה על יועצי ההשקעות ועד שמירה על זכותו של חשוד בעבירות ביטחון - בדרך-כלל לא מדובר על נצר לעם היהודי - להיות נוכח בדיון המשפטי על הארכת מעצרו.

פחות מ-3 חודשים חלפו מאז הפעיל העליון בפעם הקודמת את סמכותו החוקתית כדי לבטל חוק. בפעם ההיא זו היתה פצצה גרעינית של ממש - בפרשת הפרטת בתי-הסוהר. אז ביטלו 9 השופטים פרק שלם בפקודת בתי-הסוהר - התיקון המאפשר למדינה להקים בתי-כלא במימון פרטי.

הרציונל שהנחה את החלטת השופטים לבטל את החוק לקוח כל כולו מזירת ההגנה החוקתית על זכויותיהם של החלשים, המנודים, הנחשלים בחברה. אלה שכבר אינם צועדים בגאון בדרך המלך. אסירים שהוענשו בשלילת חירותם על-ידי המדינה, וכעת רצונה של המדינה היה לאפשר גם לעובדיה של חברה פרטית, הפועלת למטרות רווח, להפעיל כלפיהם סמכויות ענישה מרחיקות-לכת.

גם כעת, בשבוע שעבר, פעלו השופטים לא למען אלה הזוכים ממילא להגנה מלאה על זכויותיהם - אלא למען מי שאינם נהנים מרוב אוטומטי בהצבעות בוועדת הכספים. הפעם ביטול החוק לא בא לעולם באמצעות עתירה לבג"ץ לביטולו - כפי שקורה בדרך-כלל - אלא באמצעות ערעור שטיפס ועלה בין ערכאות בתי המשפט, על החלטת מעצר שהתקבלה בבית משפט השלום בירושלים.

העצור, ששמו נאסר לפרסום, הואשם בהתאגדות בלתי חוקית, בהתאם לתקנות ההגנה לשעת חירום - חקיקה ארכאית שנותרה בתוקף עוד מתקופת המנדט, ושספגה ביקורת חריפה לאורך השנים בדבר היותה דרקונית ובלתי מתאימה לימינו אלה.

אף ששתי החלטות המעצר המדוברות, שבהן סירבו "הממונים" מטעם גורמי הביטחון לאפשר את נוכחותו באולם המשפט בעת הדיון, התקבלו כבר ב-2007, והנושא כולו התייתר מאז, ואף שבית המשפט העליון מסרב בדרך-כלל לפסוק בעניינים אקדמיים ותיאורטיים - לא ויתרו הפעם השופטים על זכותם לדון ולקבוע החלכה בעניין זה.

הזכות להליך הוגן

בדין פעלו כך השופטים, מאחר שקשה להעלות על הדעת מקרה שבו יתגלגל תיק מעין זה לעליון בזמן אמת, עוד בזמן שהחשוד מצוי במעצר.

בדילמה דומה היו מצויים שופטי העליון לפני 11 שנה, בפרשת צמח, שעסקה במניין ימי המעצר של חיילים לפי חוק השיפוט הצבאי. גם אז היה מדובר בענייני מעצר, שמטבעם אורכים ימים ספורים בלבד, וגם אז עמדה על הפרק בחינה חוקתית, שמטבעה אורכת זמן רב יותר. גם אז, אגב, החליטו השופטים לדון בנושא אף שהפך תיאורטי במקרה הקונקרטי שהובא לפניהם, וגם אז הובילה הבחינה החוקתית לביטול סעיף חקיקה.

אף שביטול ממש של חקיקת הכנסת נעשה רק ב-7 פסקי דין קודם ליום חמישי האחרון, מהלך הניתוח החוקתי זכה לעיגון בעשרות רבות של פסקי דין - שברובם הוכרזה החקיקה כחוקתית וכמידתית.

ביסוס הפגיעה בזכות חוקתית המעוגנת בחוק היסוד בשלב ראשון, בדיקה של תנאי "פסקת ההגבלה" בשלב שני - אם מדובר בחוק התואם את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, האם הוא נחקק לתכלית ראויה, והאם הוא עומד במבחניה של המידתיות, ובמקרה של חוק בלתי חוקתי - בדיקת "הסעד החוקתי", האם מדובר בביטול סעיף החוק, ומאיזה שלב ייכנס ביטול זה לתוקף.

השופט אליעזר ריבלין, שכתב את פסק הדין בפרשה הנוכחית, הלך לפיכך בדרך סלולה היטב. כמו בנוסחה מתמטית, כל שנותר לו הוא להכניס את המשתנים למשוואה ולהכריע בהתאם לשיקול-הדעת שלו, המתבסס על ערכים ותפיסת-עולם באותה מידה שהוא מתבסס על ניתוח רציונלי קר.

"חובה לקיים את הדיון בהארכת מעצרו של העורר בנוכחותו", כתב ריבלין, בהסכמת כל 8 עמיתיו להרכב. "מבחינה חוקתית משמעות הדבר היא שיש לקרוא מעתה את חוק המעצרים כפי שהיה קודם לחקיקת הוראת השעה".

לדברי ריבלין, זכותו של נאשם להיות נוכח במשפטו היא מרכיב גרעיני של הזכות להליך הוגן, המעוגנת בזכותו החוקתית של אדם לחירות ולכבוד. "ההליך המשפטי אינו עוסק בפרטים-נעלמים אלא בפרטים-נוכחים", כתב, "הדברים יפים במיוחד להליך המעצר, שכרוך בפגיעה קשה בזכויות החשוד ומחייב הקפדה על הליך הוגן ועל ביקורת שיפוטית אפקטיבית".

אף שתכליתה של הוראת השעה שנחקקה - לשפר את יכולתם של גורמי האכיפה לבצע חקירה מהירה, רציפה ויעילה בתחום עבירות הביטחון - היא ראויה, נקבע כי האמצעי שנבחר אינו מידתי.

כמעט כל אחד מבין השופטים הוסיף אבחנות משלו, נוכח הרגע החוקתי יוצא הדופן. ראוי לציון הוא השופט סלים ג'ובראן, שהשווה את הוראת החוק שבוטלה לספר "המשפט" של פרנץ קפקא. "נדמה כי אין לנו אלא להיזכר בחוויותיו של יוסף ק' ולייאושו התהומי בתורו אחר משפטו הנסתר מן העין, עד לסופו המר", כתב ג'ובראן. "בשונה מעולם המשפט הקפקאי, בעולם המשפט המודרני הליברלי לא ניתן כלל להעלות על הדעת אפשרות כי יועמד אדם לדין על מעשיו בלי שתינתן לו אפשרות להיות נוכח בעת בירור אשמתו". (בש"פ 8823/07).

עוד כתבות

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחייה משנה כיוון ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

50% מס: האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שגורם לחברות לחשב מחדש את מדיניות הרילוקיישן שלהן

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה