גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיבלתי פרופורציה

אני אוכל סביח, לידי מטפטף מישהו טחינה על תמונות בעיתון של אנשים מתים שאני מכיר

א.

כל הקטל בדרכים שהיה השבוע נראה שונה לגמרי כשאתה יודע במי מדובר. בערב אתה קורא כותרת על עוד תאונה עם הרוגים - מחרידה, בטח מחרידה. מזעזעת. נוראית. טרגית. הפרמדיק עוד לא ראה דבר כזה - מדחיק וממשיך בעיסוקיך. בבוקר, כשאתה קם ומתיישב מול המחשב, כבר יש יותר פרטים, ויש תמונות, ואז אתה קולט, ולוקח לך איזה דקה לקלוט שאתה רואה את מה שאתה רואה ושמה שאתה רואה זה מה שקרה. ואז כאילו מישהו מסובב כלפי מטה את כפתור הווליום של העולם.

אני לא מתכוון לומר במי ובאיזו תאונה מדובר. לא בא לי לקחת חלק בפסטיבל הפורנו-מוות הזה. כי ברגע שאתה יודע במי מדובר, כל עמודי השער עם הגופות השרופות והמכוניות המעוכות ופרטי הפרטים שעולים כל הזמן, והטוקבקים, ומאמרי הפרשנות - הכול נראה לך די חולה ומעוות. אתה לא רוצה, אתה לא יכול, לקחת בזה חלק.

רגע אחד מוזר כזה, כמעט קולנועי. ביום שאחרי, אני אוכל סביח. לידי על הדלפק מטפטף גבר מבוגר טחינה על פרצופים מתים של אנשים שאני מכיר וטיפות הטחינה נופלות על העיתון, מתנפצות ברעש גדול ומכסות את הפנים. הרחוב הראשי דמם וכל שנשמע היה קול טיפות הטחינה על העיתון.

ברחתי משם.

ב.

דברים כאלה גורמים לך לחשוב, אתם יודעים, על המוות וכל זה. על הדברים שאתה יכול לאבד ברגע. על כאב שאתה לא יכול אפילו להתחיל ולדמיין, כי הבור הזה אפל מדי ואימה קרה שוטפת במורד הגב רק מלחשוב על להתקרב אליו. על המקריות המוחלטת. חצי שנייה לפה חצי שנייה לשם וכל זה לא היה קורה לו, רק ולו רק ולו רק. דברים כאלה גורמים לך לפקפק עוד יותר בכל מה שלא האמנת בו מלכתחילה.

יש תחושה כאילו שד גדול ושחור של כאב ופחד ואובדן נמצא בחדר, ואתה לא יכול להפסיק לנסות לגרש אותו, וככל שאתה מגרש אותו הוא רק גדל. זו מכה בבטן. אז אני שם את הילדים על האופניים, ואני רוכב בזהירות יתרה כל הדרך לים, אף על פי שעכשיו אני לא יכול שלא לחשוב שכמה זהיר שלא אהיה על האופניים, בכל רגע יכול למחוץ אותי איזה ג'יפ ענק ואפילו לא להרגיש. זה הרי כל-כך לא תלוי בנו.

הים הוא המקום היחיד שאפשר לחשוב בו על מוות כמו בני אדם, והמוות היחיד שאפשר לחשוב עליו כמו בן אדם זה מוות של מישהו אחר. אלא שקשה לחשוב על מוות כשאתה עם הילדים שלך. עירומים הם רצים לים כשהוא נסוג ונמלטים ממנו בשאגות אימאל'ה כשהוא מתקדם, זורקים את עצמם עליי ועל החול. אני מחייך, והדעת מוסחת מהמוות אל החיים. והחיים, הם נמשכים.

וזה לא דבר רע כל-כך כשחושבים על זה.

ג.

החיים נמשכים, השאלה לאן. נדמה שעכשיו, אחרי שנגמר האח הגדול (אני לא מתכוון לומר מילה בעניין) ובזמן שנותר עד שתתחיל להתחמם העונה הבאה של כוכב נולד, יש בדיוק חלון הזדמנויות מגניב לאיזו מלחמה קטנה או אינתיפאדה קצרה, לא ככה? משהו טוב וחזק צריך לאחד את העם ויפה שעה אחת קודם. כי גלעד שליט כבר לא עובד כמו פעם, אני מתרשם. בטח לא עכשיו כשיש סדרת טלוויזיה.

אבל אתם יודעים מה, עזבו את העם, למי אכפת מהעם, עכשיו זה זמן טוב למלחמה כי משהו צריך לאחד את הקואליציה. זה הרבה יותר חשוב. החברים שם די יוצאים משליטה, אם תשאלו אותי.

אפרופו מלחמות ומוות וקואליציה, לא יכולתי שלא לחשוב על הוויכוח שהתנהל בכנסת השבוע סביב חוק הגיור. ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו יצא נגד יהדות התורה וטען שכש"אגיע לעולם האמת, אחרי שאעביר את החוק הזה, אנפנף בו ואקבל גן עדן. מי שיעצור אותו", איים רותם, "אני לא יודע מה יקבל". הדבר עורר סערה רבתי, ואיתן כבל - בכבודו ובעצמו - אמר שהוא "בכלל לא רוצה להיות איתכם בעולם הבא".

אתם מבינים? כנסת ישראל, ועדת חוקה, והאנשים שיושבים שם מתווכחים בלהט איזה חוק יכניס את מי לגן עדן ומי ינפנף במה בכניסה ומי ישב שם עם מי ומי כן רוצה ומי לא רוצה. זה כל-כך אידיוטי שפשוט אין מילים לתאר את זה. פשוט מביך שאלה חברי פרלמנט במדינה שרואה את עצמה מתוקנת. אנחנו באלף השלישי, לכל הרוחות; האם באמת יש אנשים, מעל גיל 5 הכוונה, שמאמינים בגן עדן?

אין, אתה חייב לאהוב את ישראל ביתנו. זו באמת חבורה משעשעת, גם אם לא אחידה ברמתה, של גברים ונשים. וזה לא רק הם, האמת; נדמה שמספר המטורללים שמקיפים אותנו רק גדל והולך.

ד.

אבל זה בכלל היה אמור להיות טור אופטימי. אני יודע שבזמן האחרון קצת הקשיתי עליכם בסדרת טורים וקיטורים על המצב. מצד שני, בשבועות האחרונים היו לי גם כמה מפגשים מעניינים מאוד שהפיחו בי תקווה חדשה, כמו שאומרים. אולי זה רק האביב שבפתח. אבל אולי לא, אולי באמת יש משהו באוויר.

לפני שבועיים-שלושה הזמינו אותי להנחות כנס הזדהות של חברי כנסת עם אשקלון והדרום נגד הקמת תחנה פחמית. דיברו שם לא מעט ח"כים וראשי רשויות ששטחו את טענותיהם המוצדקות. לא מדרגות לגן עדן ולא נעליים; דברים אמיתיים, רציניים. אבל מה שהיה מסעיר הרבה יותר הוא פרויקט שנעשה בכמה תיכונים בעיר: משפט ציבורי בנושא הקמת התחנה. פגשתי שם חבורה גדולה מאוד של בני נוער חריפים ורהוטים, שמגויסים מטעם עצמם ולמען עצמם ועתידם למאבק סביבתי חשוב, וששולטים בחומר ברמות מפתיעות וכולם אמונה ולהט. היה כיף לראות את זה.

יצא לי לטייל קצת בארץ, ובחיי שהפעם לא פגשתי אף אחד שניסה להרוג אותי. מה שכן פגשתי זה הרבה גברים ונשים שמסורים לרעיונות שלהם, שמקדישים את זמנם לטובת הכלל, שמוכנים לשלם מחיר; עובדים שיוצאים למאבקים על זכויותיהם, מתנדבים בעמותות, אנשי זכויות אדם ואזרח, אקטיביסטים ירוקים, פעילים פוליטיים, יזמים חברתיים.

כיף גם לראות את העלייה העקבית במספר המצטרפים להפגנות השמאל בשיח ג'ראח בירושלים. מעשרות למאות, ממאות לאלפים. אוטובוסים מלאים מגיעים מכל הארץ. הרבה זמן לא ראינו דברים כאלה. אפשר למצוא דרכים להתלונן גם על זה, אבל למה?

ה.הרבה יותר קל להיתפס לדכדוך מאשר להידבק באופטימיות, ואלוהים עדי שיש מספיק דברים מדכאים באוויר, אבל לאחרונה אני מרגיש שדווקא יש על מה לבנות. אולי זה היה שם תמיד ורק עכשיו הפניתי את המבט, ואולי זה משהו חדש, אבל זה פה. מתחת לפני השטח מבעבע משהו חדש שעדיין אין לו שם ומנדטים. זה לא בדיוק שמאל, או לפחות לא רק שמאל, זו יותר מין כמיהה להגינות בסיסית, אולי אפילו הייתי אומר תודעה מעמדית. האסימון שנפל לתלמידי התיכון באשקלון ולמפגינים בשיח ג'ראח ולחבורות עובדים מרחבי הארץ הוא פחות או יותר אותו אסימון, גם אם הוא עושה צליל שונה: משהו פשוט נראה להם מסריח. אבל הם לא שקעו לשום ייאוש ולא חיכו לשום גן עדן, הם קמים ועושים.

אז למרות השבוע המחורבן, אני די אופטימי בסך-הכול.

דרור פויר

לאחרונה אני מרגיש שדווקא יש על מה לבנות. אולי תמיד היה ואולי לא, אבל זה פה. בכל זאת משהו אופטימי

עוד כתבות

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית