גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפת השוק: כיצד לקרוא את דו"חות הרווח והפסד של החברות?

כיצד בנוי דו"ח רווח והפסד של חברה, אילו מסעיפיו חשובים לקביעת מצבה ומדוע השורה התחתונה שלו אינה תמיד הכי חשובה כתבה שלישית בסדרה

לאחר שראינו מהו המאזן, הדו"ח הראשון מבין ארבעה שכולל דו"ח כספי של חברה ציבורית, נתחיל היום לפרט כיצד בנוי הדו"ח השני (לפי סדר הופעתם בדו"חות הכספיים) - והוא דו"ח רווח והפסד (או בקיצור רו"ה).

דו"ח רווח והפסד, נזכיר, סוקר את פעילות החברה במהלך תקופת זמן שמוגדרת מראש, וברוב המקרים מדובר על שלושה חודשים (רבעון). יש חברות שהשנה הפיסקאלית שלהן אינה מסתיימת בדצמבר אך דו"ח רווח והפסד מתייחס תמיד לתקופה של שלושה חודשים. אמדוקס, לדוגמה, שנסחרת בארה"ב, מסיימת את השנה הפיסקאלית בספטמבר, ולכן הרבעון הראשון של החברה מתייחס לחודשים אוקטובר עד דצמבר (במקום ינואר עד מארס במקרה של רוב החברות).

כפי שציינו, דו"ח רווח והפסד נותן תמונה של הכנסות החברה מול הוצאותיה, ומה שנותר בניכוי ההוצאות והוא הרווח הנקי, או ההפסד אם סך ההוצאות גבוה מסך ההכנסות.

הכנסות (או מכירות)

סעיף זה הוא הראשון בדו"ח רווח והפסד, וערכו הוא שווי עסקות המכירה שביצעה החברה במשך אותם שלושה חודשים, בין אם התמורה הכספית התקבלה בפועל ובין אם לקוחות החברה עדיין לא שילמו עבור מוצריה (דהיינו מכירות באשראי).

מה שקובע את רישום המכירה כהכנסה הוא לא המסירה הפיסית של המוצר ללקוח או גביית התשלום עבורו כי אם העובדה שהבעלות - מבחינה משפטית - על הסחורה עברה מהמוכר לקונה.

נתון ההכנסות, כמו שאר נתוני הדו"ח, מדווח במונחים כספיים ולא כמותיים. לכן, ייתכן מצב שבו חברה למכירת משקאות קלים מכרה פחות בקבוקי שתייה אך מחיר של בקבוק שתייה עלה, ולכן סך המכירות נותר בעינו (לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת) או אף עלה.

לפיכך, נתון ההכנסות מצביע על היקף הפעילות של החברה וניתן ללמוד ממנו האם החברה צומחת (ההכנסות גדלו) או שיש נסיגה בפעילותה (ההכנסות ירדו).

עלות המכר

עלות המכר פירושה כמה עלה לחברה לייצר או לרכוש את המוצרים שנמכרו. במקרה של אסם, לדוגמה, עלות המכר אומרת כמה עלה לחברה לייצר את אותן שקיות במבה, ביסלי ושאר מוצרי החברה.

עלות המכר כוללת, בין היתר, הוצאות בגין רכישת חומרי גלם (כמו קמח לייצור עוגיות), שכר של עובדי פס ייצור, פחת על מכונות מפעל, ובמילים אחרות - הוצאות שקשורות באופן ישיר ליצירת המוצר.

רווח גולמי

ההכנסות, בניכוי עלות המכר, יוצרות את הרווח הגולמי. גידול בשיעור הרווח הגולמי מסך ההכנסות (נמדד באחוזים) פירושו שהחברה התייעלה, והקטינה את עלות המכר. ככל ששיעור הרווח הגולמי גדול יותר, פירוש הדבר הוא שהחברה חסכונית יותר.

הוצאות מכירה ושיווק

מיד לאחר חישוב הרווח הגולמי מפרטת החברה את שאר הוצאותיה התפעוליות. כאן הכוונה היא לשתי קבוצות עיקריות של הוצאות. הראשונה, הוצאות מכירה ושיווק, שכוללות משכורות של אנשי מכירות, עלויות פרסום (בכלי המדיה השונים), משכורות של אנשי מחלקת השיווק של החברה, ואף הוצאות בגין תשלומי חשמל, מים, מיסי עירייה, שכר דירה (אם החברה שוכרת את הבניין שבו ממוקמים משרדיה) וגם פחת על חלק מנכסיה (כמו מפעל).

מטבע הדברים, כשההכנסות גדלות, גדלות גם הוצאות אלו, ולכן - בדומה לעלות המכר - אם שיעורן מסך ההכנסות קטן - פירוש הדבר הוא שהחברה התייעלה.

הוצאות הנהלה וכלליות

הקבוצה השנייה של ההוצאות התפעוליות כוללת הוצאות הנהלה וכלליות, וכאן הכוונה לשכר מנהלים בכירים, הוצאות שילוח ותקשורת (שימוש ברשת טלפוניה), עלויות של ציוד משרדי ואף עלויות משפטיות (כמו שכר טרחה לעו"ד שמייצג את החברה במקרה הצורך).

רווח תפעולי

לאחר שמנכים את ההוצאות התפעוליות מהרווח הגולמי מקבלים את הרווח התפעולי שהפך בשנים האחרונות לנתון הכי חשוב בדו"ח רווח והפסד. רווח תפעולי פירושו הרווח שנוצר לחברה בניכוי ההוצאות שקשורות באופן ישיר ועקיף לייצור מוצרי החברה, ושלחברה יש יכולת לשלוט על גובהן ומכאן יכולתה לשפר את שיעור הרווח התפעולי מסך ההכנסות. גם במקרה הזה, גידול בשיעור הרווח התפעולי פירושו התייעלות.

הוצאות / הכנסות מימון

לאחר הרווח התפעולי, מפרטת החברה את גובה הוצאות המימון ו/או הכנסות המימון. במקרה של הוצאות הכוונה היא לתשלומי ריבית שהחברה משלמת בגין הלוואות שלקחה. במקרה של הכנסות הכוונה היא לריבית שנצברת על המזומנים שמונחים בחשבון העו"ש של החברה.

הוצאות מימון גבוהות עלולות להוות תמרור אזהרה מכיוון שהן עלולות לסכן את מידת הנזילות של החברה. במילים אחרות, חברה שאין באמתחתה מספיק אמצעים נזילים, נאלצת לקחת הלוואות גדולות כדי לממן את פעילותה וכך נוצרות הוצאות מימון גבוהות.

רווח לפני מס על ההכנסות

רווח תפעולי לאחר שניכו ממנו את הוצאות ו/או הכנסות המימון.

מס על ההכנסה

לא רק אנחנו משלמים מס הכנסה - גם החברות הציבוריות משלמות מס על רווחיהן והרווח שלפיו מחשבים את גובה המס הוא זה שמופיע בסעיף הקודם - רווח לפני מס. שיעור מס החברות (כך נקרא מס ההכנסה שחל על חברות) בישראל עמד בשנת 2009 על 26% (לעומת 27% בשנת 2008) ואילו השנה הוא יעמוד על 25% - כמקובל בחלק ניכר ממדינות אירופה.

הרווח הנקי

לאחר ניכוי ההוצאות השונות, כולל התשלום לרשויות המס, מתקבל הרווח הנקי של החברה, שהוא השורה האחרונה של דו"ח רווח והפסד. הרווח הנקי משמש, בין היתר, לחישוב יחס שנקרא "מכפיל רווח" לפיו אמורה להיסחר חברה, וכך לתת אומדן לשווייה של החברה בשוק ההון.

במדורים הבאים נפרט על יחסים פיננסיים - קבוצה של יחסים בין סעיפים שונים מהמאזן ומדו"ח רווח והפסד - אשר "מכפיל רווח" הוא אחד מהם, ובעזרתם ניתן לנתח מגמות עיקריות בפעילות החברה ובשווייה הבורסאי.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר