גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלנים, תרגיעו: פאניקה מיותרת בביטוחי הקמה בנדל"ן

מתי שמעתם על מישהו שאומר ללקוחות שהם רוכשים ממנו יותר מדי ומשלמים מעבר למה שרצוי מבחינתם? זו בדיוק האמירה של גדעון המבורגר ושלמה פוקס, בכירי קבוצת הביטוח הראל

ספק שירותים רוצה למכור כמה שיותר ויצרן מוצרים רוצה למכור את המוצרים שלו, ובמחיר הכי גבוה שרק אפשר. מתי, אם בכלל, שמעתם על מישהו שאומר ללקוחות שהם רוכשים ממנו יותר מדי ומשלמים מעבר למה שרצוי מבחינתם? זו בדיוק האמירה של גדעון המבורגר, נשיא הראל, ושלמה פוקס, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת ביטוח כללי-עסקי בקבוצת הביטוח, ביחס לביטוחי הקמה לפרויקטים גדולים של נדל"ן ותשתיות וביטוחים קבלניים.

"בישראל כל אחד רוצה את הפוליסה הכי טובה ולהיות מוגן מהכל", אומר המבורגר. לדבריו, "זה טוב, אבל, לפעמים אנו מסבירים שלעתים לא מדובר בפרויקט כה גדול שמצדיק את ההרחבות הללו". פוקס מציין כי "לקניון בשוק המקומי, שמוקם ב-50 מיליון דולר, יש יותר הרחבות בביטוח מאשר מלון בדובאי, שנבנה ב-5 מיליארד דולר. להם יש את הכיסוי הסטנדרטי והם לא מתווכחים איתך שהם רוצים הרחבות".

גשרים ומנהרות

בראיון מיוחד ל"גלובס" אומרים המבורגר ופוקס בגלוי כי גם בביטוח יש דבר כזה לקנות יותר מדי. מסתבר שהלך הרוח הזה חי וקיים בשוק הנדל"ן המקומי, אפילו אם מדובר בביטוח שחובה לרכוש. "היום כבר אי אפשר לקחת את הסיכון על עצמך כקבלן וצריך לעשות ביטוח", מבהירים השניים למי שהיה לו ספק. אבל במקביל, הם מדגישים כי לרוב לא משתלם ללכת לקיצוניות, כשבשוק המקומי "רוצים לעטוף יתר על המידה".

הראל הינה קבוצת הביטוח השלישית בגודלה בשוק. בביטוח הכללי כבר מדובר באחת משתי הגדולות, והיא אוחזת בנתח שוק משמעותי משוק הביטוחים העסקיים. בכלל זה גם שוק ביטוח עבודות קבלניות, אשר מבטח מבנים וציוד אחר בעת הקמה, כולל עבודות עפר ותשתיות. ככלל, פוליסות אלו כוללות ביטוח כל הסיכונים לרכוש המוקם כולל: ציוד קל לבניה, מבני עזר וחומרים, וכיסוי לאחריות כלפי צד שלישי על פי פקודת הנזיקין לנזקים הנגרמים כתוצאה מעבודות ההקמה כולל נזקי טבע ורעידות אדמה, וזאת לכל אורך חיי הפרויקט - התכנון, העבודה עצמה, תקופת תחזוקה אחרי הסיום, וניתן לרכוש גם אחריות מקצועית.

"כבר מספר שנים שהראל מובילה את תחום ביטוח הקבלנים - גם בהקמת מבנים וגם בתשתיות", מספר המבורגר. "יש מעט מאוד חברות ביטוח שלפני מספר שנים החליטו להתמחות בזה, ואנו בראשם. התחלנו בזה לפני הרבה שנים עוד לפני 'בום' הבנייה בארץ. בעבר היינו המבטח של כביש 6 ולאחר מכן השתתפנו גם בחלק הדרומי שלו. כיום אנו בפרויקטים ההנדסיים המסובכים ביותר, כולל במנהרות - למשל מנהרת הכרמל מבוטחת אצלנו; גם גשר המיתרים בירושלים, ר.ש.), הרכבת הקלה בירושלים (שהראל נמנית על בעליה, ר.ש.) וביטחנו גם את הקמת נתב"ג 2000. זה לא מתבטא רק במנהרות וכבישים אלא גם במבנים גדולים. אנחנו גם המבטחים של מספר קבלנים מאוד גדולים שעוסקים בהקמת מבנים וקניונים וגם בתשתיות, כגון אשטרום ושפיר", הוא מפרט.

אחריות ל-12 שנה

מהניסיון הזה, וכמובן פרויקטים רבים בהיקף קטן בהרבה, בהראל יודעים לספר על המאפיין העיקרי של שוק הביטוחים האמור - מדובר בביטוח חשוב שלא ניתן לפעול בלעדיו, אבל עם נטייה לבטח יותר מדי, אולי על רקע החשש הישראלי הנובע מעודף עורכי הדין החיים בינינו.

"באופן כללי הביטוחים הללו הם מאוד ייחודיים כי יש מעט מאוד יועצי ביטוח שמבינים בתחום. אותם יועצים שכן מבינים דורשים פוליסה מאוד רחבה ומיוחדת, כך שהיום יש הרבה מאוד הרחבות בפוליסות הללו בישראל", מסביר המבורגר.

פוקס: "היועצים רוצים לשמור על מתווה ביטחון ונוקבים בסכומי סיכון גבוהים מאוד. לעתים ללא פרופורציה לסיכון האמיתי".

אז מה הבעיה? הרי מדובר בסוף בעניין של העדפה - פחות פגיעות לנזקים פוטנציאליים שאינם בסבירות גבוהה?

פוקס: "בחלק מהמקרים היקף ההרחבות והכיסויים הנוספים מוגזם ורחב יותר מדי. זה מייקר את הפוליסות ומעלה מחירים, כשרף הביטוח גבוה היום מבעבר. אנו לא מפסידים מזה אבל זה משגע את השוק. כמו כן, אין שוק גדול אצל מבטחי המשנה להרחבות יצירתיות, ולפעמים לא ניתן להשיג כיסוי בחו"ל להרחבות הללו".

אבל מה הבעיה מבחינתכם - הרי אם רוכשים יותר משלמים יותר.

המבורגר: "הדרישות שלנו נרחבות מאוד גם ביחס למה שמבטחי המשנה מכירים. יש מעט מאוד מדינות המבקשות הרחבות שכאלו. לאחרונה אמר לי מבטח משנה שעדיף לו לעבוד עם מדינות ערב כי שם המוצרים סטנדרטיים. פה כל אחד רוצה את הפוליסה הכי טובה ולהיות מוגן מהכל".

זה מאפיין של השנים האחרונות?

פוקס: "בעבר ביטוח הקבלנים היה פשוט. היית מבטח את העבודה, את העובדים וצד ג'. כיום זה הרבה יותר מורכב ומסובך. במצב הנוכחי היזם ירצה לראות שיש לו חבילה מושלמת שתגן עליו מהרגע שהחל לתכנן את הפרויקט, תוך כדי ביצוע, ועד כמה שיותר שנים אחרי הביצוע. יש כאלו שרוצים כיסוי ביטוחי גם עד 12 שנה לאחר השלמת הפרויקט. זה לא תמיד ניתן להשגה וזה בעיקר מאוד יקר. מדובר בביקוש בשוק למטריה רחבה של אחריות מוצר ואחריות מקצועית וזה נותן שקט לגופים שמזמינים פרויקט כך שלא יוותרו חשופים בעתיד".

המבורגר: "למשל הכיסוי לאחריות כלפי צד שלישי הייתה בעבר בסכום ביטוח מאוד נמוך וכיום הקבלנים מבקשים ביטוח צד ג' גבוה. עברו מקיצוניות לקיצוניות".

פוקס: "לא צריך גבולות אחריות קטנים של 5 מיליון דולר, כפי שהיה בעבר, אבל אנו ממליצים לא ללכת לסכומים גדולים מדי ללא קשר לסיכון. אפילו שיש מקרים בהם הנזק גדול מאוד. זה תלוי באופי הפרויקט. אם אתה בונה צינור ביוב במדבר אתה לא צריך כיסוי גבוה ואולי כן אם אתה בונה בתל אביב.

"צריך להבין שהפוליסות הסטנדרטיות בישראל די רחבות והן לא באמת סטנדרטיות. הפוליסה הבסיסית היא מאוד רחבה - היא מכילה את הפרויקט - ביטוח קבלנים לעבודה עצמה וכל מתקני העזר, הציוד, ביטוח צד ג' וביטוח לעובדים. ויש גם ביטוחי אחריות מקצועית לפרויקטים שהולכת לפי הגרסה הבינלאומית שהיא בסדר".

עודף ביטוחים מאפיין את כל השוק?

פוקס: "כל השחקנים הגדולים יודעים לטפל בחשיפות שלהם אבל לא כל הקבלנים. שיכון ובינוי ומע"צ, לדוגמא, הם גופים גדולים היודעים לבוא בדרישות ששומרות עליהם והם מזמינים עבודה מול קבלנים שגם צריכים לסגור את החשיפה שלהם מול הביטוח".

זה יוצר בעיה מבחינת הקבלנים - אשר מחויבים לעתים בביטוח מקיף 'מלמעלה'?

פוקס: "אסור להם לחכות עד לאחר המכרז, כי זה יכול להיות מאוחר ויקר. הביטוח הזה דורש היום התמחות והבנה ובעיקר הגנה על הקבלן. הם יושבים היום מול גופים גדולים ומתוחכמים שאומרים להם שזה מה שיש ואין להם ברירה. הקבלנים צריכים לעשות עבודה מקצועית טרום עבודה וטרום חתימה על מכרז, לחתום על חבילת ביטוח ראויה ולהגן על ההתחייבויות שלהם. קורה ואחרי שהם זכו במכרז גדול הם פתאום מגלים שהביטוח יקר מדי והם כבר חתומים על הסכם.

"אתן טיפ לקבלנים קטנים, קבלני משנה. הם יכולים לדרוש ממי שהם עובדים עבורו - הקבלן הראשי - שיעשה את הביטוח עבורם. מכיוון שלקטנים אפשר ויהיה קשה או יקר לרכוש פוליסה משמעותית. כלומר, שיצטרפו לפוליסה של המזמין".

יש תביעות בתחום?

המבורגר: "כמובן שיש. הפרויקטים מאוד חשופים לנזקי טבע וקורה שכביש בבנייה נסחף בגלל גשמים. בכלל, כל פרויקט בשלב ההקמה חשוף לנזקי טבע וזה קורה".

אחד הנושאים המעניינים בענף הנדל"ן הוא תמ"א 38 לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תוך מתן תמריצים. מדובר במהלך חשוב, במיוחד על רקע רעידות אחרונות שקרו האדמה בהאיטי וצ'ילה, שעשויות להיות לו השפעות אדירות על חברות הביטוח.

יש להתייחס באופן שונה מבחינה ביטוחית בכל הקשור לתמ"א 38?

פוקס: "לא הביטוח הוא הסוגיה, והוא אינו הופך פרויקט שיפוץ כזה לכלכלי או לא כלכלי. מבחינתנו זה כמו לשפץ במפעל קיים ועובד. זה אכן לא ביטוח לבנייה רגילה, כי יש סיכון לנזק גם לתכולות".

המבורגר: "מדובר בביטוח שעשוי סה"כ להיות יותר זול מביטוח קבלנים רגיל כי אין הקמה. אולי יש תעריף קצת גדול יותר לגבי צד ג'. מבחינתנו זה ביטוח רגיל לשיפוץ".

פוקס: "היו מעט מאוד פניות בנושא. זה לא נושא גדול מבחינת ביטוח".

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט, דיסני ב-6%


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

ירי בלתי פוסק לצפון, דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים