גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" חושף מכונת המזומנים והמספרים בהנפקת הענק של עזריאלי: המניה תיכנס למעו"ף

הקבוצה תונפק לפי מכפיל הון נמוך יחסית ותהפוך לעשירית בשווייה בבורסה ■ גורם בשוק: "עזריאלי לא גרידי. הוא רוצה שההנפקה תהיה נדיבה, שכולם ירוויחו ויהיה אפסייד לרוכשים" ■ הונה העצמי של הקבוצה עומד על כ-7.2 מיליארד שקל - צפויה לגייס 2.5 מיליארד שקל

"גלובס" חושף את נתוני קבוצת עזריאלי לקראת הנפקתה הצפויה. הנפקת עזריאלי, אחת ההנפקות הגדולות ביותר שידע שוק ההון הישראלי בשנים האחרונות, צפויה לצאת אל הפועל במאי.

קבוצת עזריאלי, שבשליטת איש העסקים דוד עזריאלי, מתכננת להנפיק 25% ממניותיה לציבור לפי שווי חברה של כ-10 מיליארד שקל (אחרי הכסף), כך שהקבוצה צפויה להיכנס היישר למדד המעו"ף (ת"א 25) ותמוקם בו במקום העשירי. שווי הקבוצה להנפקה יהיה 7.5 מיליארד שקל (לפני הכסף) על בסיס הון עצמי של 7 מיליארד שקל. עזריאלי תגייס 2.5 מיליארד שקל שייכנסו לתוך החברה, כך שלאחר ההנפקה יעלה שווי החברה לכ-10 מיליארד שקל.

ל"גלובס" נודע כי ביום חמישי אחרי-הצהריים נפגשו לראשונה 4 החתמים שיובילו את ההנפקה: טל רובינשטיין מכלל חיתום, דני ברק מלידר, רונן צלניר מפועלים אי.בי.אי ועופר גרינבאום מלאומי חיתום. מטרת הפגישה, שבה השתתף סמנכ"ל הכספים של קבוצת עזריאלי יובל ברונשטיין, היתה לדון בהתקדמות ההנפקה. בפגישה סוכם על אבני-הדרך להנפקה שעתידה לצאת לדרך לאחר יום העצמאות.

"עזריאלי לא גרידי", אמר ל"גלובס" מקורב לקבוצה העוסק בהנפקה, "למרות שחברות נדל"ן מניב דומות כמו בריטיש ישראל, מליסרון ואמות נסחרות לפי מכפיל של 1.1-1.3 על ההון העצמי (שווי שוק חלקי הון עצמי), הנפקת קבוצת עזריאלי תהיה במכפיל נמוך של 1.05 על ההון העצמי. עזריאלי רוצה שההנפקה תהיה נדיבה, שכולם ירוויחו ושיהיה אפסייד לרוכשים בהנפקה".

גורם בשוק ההון, הבקי בהערכות להנפקה, אמר ל"גלובס" כי מאחר שמדובר בהנפקת ענק בהיקף לא מוכר בשוק, "כדי שהשוק יקלוט את ההנפקה - המחיר צריך להיות טוב".

רווח של מיליארד שקל

קבוצת עזריאלי היא אחת החברות הפרטיות הגדולות בישראל. הקבוצה מחזיקה ב-11 קניונים, ב-20% מחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, ב-4.8% ממניות בנק לאומי ובשליטה בגרנית הכרמל.

לראשונה, "גלובס" חושף את נתוניה הכספיים של הקבוצה. את שנת 2009 צפויה קבוצת עזריאלי, שבניהולו של האלוף (מיל') מנחם עינן, לסיים עם רווח נקי של כמיליארד שקל. רווח זה כולל רווחי הון בהיקף של כ-450 מיליון שקל, שהושג בזכות ההשקעה המוצלחת של הקבוצה במניות בנק לאומי. לפי הערכות עשוי עינן, יד-ימינו של עזריאלי, לקבל מניות בהנפקה.

נכסיה של הקבוצה מגוונים. עיקר הפעילות היא בתחום הנדל"ן המניב. עזריאלי מחזיק ב-11 קניונים, ובהם מרכז עזריאלי בתל-אביב, קניון איילון ברמת-גן, קניון מלחה בירושלים וקניון גבעתיים. לאחרונה רכשה הקבוצה מדלק נדל"ן את קניון חיפה.

מהערכת השווי שבוצעה לקראת ההנפקה עולה כי נכסי הנדל"ן של הקבוצה, שעיקרם הוא הקניונים, מוערכים לפי שווי של 11 מיליארד שקל. שוויה של ספינת הדגל, קניון מרכז עזריאלי תל-אביב, נחשף כאן לראשונה: מנתוני ההנפקה עולה כי השווי של מרכז עזריאלי בתל-אביב מוערך ב-3.5 מיליארד שקל.

אחזקה נוספת היא כאמור גרנית הכרמל , המחזיקה בסונול, סופר גז וטמבור. גרנית נסחרת לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל ושווי אחזקות עזריאלי (60.8%) בה הוא כ-780 מיליון שקל. לעזריאלי 20% מלאומי קארד, נתח שנרכש בשנת 2008 לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל ומוערך כיום בכ-2.4 מיליארד שקל. עזריאלי גם רכש במאי אשתקד 4.8% מלאומי מקרנות סרברוס תמורת 736 מיליון שקל. שווי האחזקה כיום הוא 1.2 מיליארד שקל.

מהנתונים שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי הפעילות העסקית השוטפת של הקבוצה הניבה הכנסות בגובה של כמיליארד שקל, הכוללים גם עליית ערך של קניוני הקבוצה. ה-EBITDA (רווח תפעולי לפני הוצאות מימון ופחת) לשנת 2009 צפוי לעמוד על כ-850 מיליון שקל. לעזריאלי איתנות פיננסית חריגה לגבי חברות נדל"ן ורמת המינוף של הקבוצה נחשבת נמוכה יחסית. היקף החוב של הקבוצה עומד על 40% משווי הנכסים, כלומר מוערך ב-5 מיליארד שקל.

ההון העצמי של קבוצת עזריאלי עמד בסוף 2009 על כ-7.2 מיליארד שקל. בעקבות ההנפקה צפוי ההון לגדול לכ-9.7 מיליארד שקל. שווי החברה בהנפקה יעמוד על כ-10 מיליארד שקל, כלומר החברה תונפק לפי מכפיל הון של 1.05. מדובר במכפיל הון שמרני, הנחשב לנמוך יותר לעומת מכפילי ההון שבו נסחרות כיום חברות הנדל"ן המניב בבורסה. לדוגמה, חברת מליסרון שבשליטת משפחת עופר נסחרת לפי מכפיל של 1.14, וחברת אמות שבשליטת נתן חץ נסחרת לפי מכפיל הון של 1.22.

"עוגן בכל תיק מוסדי"

השמרנות שקבוצת עזריאלי מעדיפה לנקוט נובעת מכך שמדובר בהנפקה בהיקף מאוד גדול, ולכן להצליח עליה להיות אטרקטיבית ככל הניתן. הקבוצה תשווק לגופים המוסדיים כהשקעה סולידית הן בזכות האיתנות הפיננסית, הן בזכות אופי הפעילות והן לאור הכוונה להיות חברה עם תשואת דיבידנד גבוהה. "המטרה היא להפוך את קבוצת עזריאלי לעוגן בכל תיק השקעות של משקיע מוסדי", ציין גורם בשוק ההון.

לא ברור עדיין למה ישמש הכסף שיגויס בהנפקה. על פי הערכות של מקורבים לקבוצה תופנה עיקר התמורה להתרחבות בפעילות הנוכחית, קרי פעילות הקניונים בישראל באמצעות הקמת קניונים גם באזורי הפריפריה. כמו כן, ייתכן שחלק מהכסף ישמש לפירעון אשראי שנטלה על עצמה הקבוצה כדי לממן רכישת מניות בנק לאומי.

אפשרות נוספת היא התרחבות בענף הפיננסים. לאחרונה פורסם כי עזריאלי התעניין ברכישת חברת הביטוח מגדל, אולם לדברי גורמים בשוק, הסיכוי לעסקה כזו נחשב לנמוך מאוד. ג'נרלי לא מביעה רצון למכור את מגדל ורכישת נתח בחברת ביטוח תטיל הגבלות רגולטוריות על הקבוצה לאור העובדה שעזריאלי מחזיק גם במניות לאומי ובלאומי קארד.

דובר קבוצת עזריאלי סירב להתייחס לידיעה.

‎‎‏ רווח של 60% בלאומי‏

פחות משנה אחרי ביצועה, מתבררת עסקת רכישת מניות לאומי מסרברוס על ידי עזריאלי כאחת מהעסקאות הרווחיות ביותר שלו, שבוצעה בעיתוי אופטימלי. במאי 2009 רכש עזריאלי 4.83% ממניות בנק לאומי, שאותן החזיקו קרנות סרברוס גבריאל, תמורת 736 מיליון שקל. סכום זה משקף מחיר של 10.5 שקל למניה, שהיה נמוך ב-1.4% ממחיר מניית לאומי בבורסה דאז.

מכירת המניות נבעה מהצורך של סרברוס וגבריאל במזומנים לאור הפסדי העתק שנגרמו להן מהמשבר. גבריאל בניהולו של עזרא מירקין, למשל, הסתבכה עם השקעותיה בקרנות הגידור של ברני מיידוף; סרברוס, מבעלי קרייזלר, פשטה את הרגל ו-GMAC נזקקה לסיוע ממשלתי אמריקני. המכרז שערכו קרנות הגידור נכשל כאשר קבוצת עזריאלי היתה היחידה שהגישה הצעה. מכך, כאמור, הרוויח עזריאלי.

מיד לאחר הרכישה החלה ההתאוששות בשווקים ומניית בנק לאומי קפצה בעשרות אחוזים. היום עומד שער המניה על 17 שקל, כ-60% מעל המחיר שבו רכש עזריאלי את המניות. שווי המניות בידי עזריאלי קפץ ל-1.2 מיליארד שקל, וכפי שעולה מנתוני ההנפקה, הרווח מלאומי תרם רבות לרווחיות הקבוצה בשנת 2009.

בין בנק לאומי לעזריאלי קשרים הדוקים. בשנת 2008 רכש עזריאלי 20% מלאומי קארד לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל (אחרי הכסף). עזריאלי השקיע ברכישה 360 מיליון שקל. מאז התהדקו הקשרים, קניוני עזריאלי סיימו את ההתקשרות עם ישראכרט ולאומי קארד הנפיקה כרטיס אשראי משותף עם הקבוצה. עד כה הונפקו 50 אלף כרטיסי "מולטי עזריאלי".

שווייה של לאומי קארד הוערך לאחרונה על-ידי יובל בן-זאב, מנהל מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז', ב-2.4 מיליארד שקל. מהערכה זו נגזרה למניות שבידי עזריאלי עליית ערך של 33% בשנתיים.

מעבר לכך, לעזריאלי כבעל מניות גדול בבנק לאומי תהיה השפעה רבה על המינוי ליו"ר בבנק לאומי ועל בחירת הדירקטוריון. מדי פעם עולות שמועות כי בכוונת עזריאלי להיות שותף בגרעין השליטה בבנק לאומי. זאת אם וכאשר יממש שר האוצר יובל שטייניץ את התחייבותו וימכור את מניות המדינה בבנק.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים