גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנצח "אחד אפס": איך להשקיע בהצלחה במניות ביומד - ומהן 5 המומלצות?

גלובס tv ענף הביומד נחשב ל"תחום בינארי" שהתוצאה בו היא או "אפס" (כישלון מוחלט) - או "אחד" (הצלחה גדולה) ■ ממה יש להיזהר, ועבור איזו חברה 2010 תהיה "שנת מפתח"? ■ מדריך להשקעה נכונה בענף

העשור הראשון של המילניום החדש נפתח עם הייפ הטכנולוגיה, שנשא על גבי האוויר החם בשווקים גם חברות טכנולוגיה ישראליות רבות, עד שהגיעה הקריסה הגדולה. היום, עם פתיחתו של עשור חדש, נראה כי הגיע הייפ חדש לשווקים, לפחות בישראל, וזוהי האופנה של חברות הביומד.

ענף הביומד מכיל חברות מחקר ופיתוח בתחומי מדעי החיים, הכוללות חברות המפתחות תרופות לצידן של חברות המפתחות ציוד רפואי מתקדם. לאורך ההיסטוריה ראה הענף הצלחות גדולות לצד כישלונות גדולים, וזכה להיקרא בין היתר "ענף בינארי", כלומר כזה שהתוצאה בו היא או 0 (כישלון מוחלט) או 1 (הצלחה גדולה).

מדד הביומד החדש שהשיקה הבורסה לפני מספר שבועות פותח דלת לענף עבור משקיעים חדשים, ומאפשר למי שמעוניין בכך להיחשף לענף, מבלי להתמחות בתחום. המשקיעים בישראל אכן מגלים עניין רב במדד הביומד ובחברות המרכיבות אותו, אך למרות זאת, ועל אף החדשנות שהן מציעות, מניות הביומד אינן מתאימות לכל אחד. על המשקיעים שמעוניינים לשלב אותן בתיקים שלהם, לבחון היטב האם הן תואמות את פרופיל הסיכון שלהם.

"חלקן הגדול של חברות הביומד הישראליות הן צעירות מאוד, גם בגודל וגם בשלב הפיתוח בו הן נמצאות", אומרת נתלי גוטליב, אנליסטית ב-IBI, שמסקרת את התחום. "יש הרבה חברות שנמצאות בשלבי הפיתוח בלבד ואין להן כלל הכנסות. זהו הסיכון הגדול. למעשה, מתוך חברות הביומד המקומיות ייתכן שבעוד חמש או עשר שנים נראה את הטבע הבאה, אך קיים גם הסיכון שחלק מהן בכלל יימחק".

לכן, טוענת גוטליב, "ההשקעה בביומד מתאימה למשקיעים מתוחכמים או מוטי סיכון, וגם למי שמוכן להיחשף אליהן באחוזים בודדים בלבד מהתיק. גם שונאי סיכון יכולים להשקיע בביומד, אם כי באחוז קטן מהתיק הכולל".

הגישה של מחלקת המחקר של בית ההשקעות הלמן אלדובי מחזקת את ההנחה שההשקעה בביומד אינה נחלתם של המשקיעים המתוחכמים בלבד. "יצירת תיק בעל פיזור מספק עבור משקיע לטווח הבינוני-ארוך, הוא בהחלט הזדמנות השקעה מעניינת", אומרים שם.

יניב רחימי, משנה למנכ"ל רמקו, מחלק את המשקיעים הפוטנציאליים בביומד לשתי קבוצות: "משקיעים לטווח ארוך שיוכלו לסבול את הזמן שלוקח לחברה לפתח את מוצריה, או לחילופין משקיעים שיכולים ומסוגלים לספוג תנודתיות גבוהה".

הפרמטר החשוב: איכות ההנהלה

אם בכל זאת החלטתם להשקיע בסקטור, חשוב לבחון מספר אלמנטים בטרם בוחרים את המניה המתאימה להשקעה. ראשית, מציין רחימי, "בביומד אין מחירים אבסולוטיים, ולכן לא ניתן להתייחס למחירים של חברות". הכוונה היא שקיים קושי אמיתי לתמחר את החברות, שהצלחה יכולה להוביל אותן להכנסות עתידיות גבוהות במיוחד, אך בשלב הנוכחי הן נעדרות תזרים מזומנים להיוון.

רחימי, כמו גם גוטליב ועמיתיהם מהלמן-אלדובי, מציין לפיכך את איכות ההנהלה כפרמטר העיקרי להשקעה בחברה. "יש הרבה חברות שנמצאות על גבול השרלטנות", מזהירה גוטליב. "זה אולי חריף לומר, אך יש חברות שקשה להבין את הפיתוח שעומד מאחוריהן ולכן חשובה האמינות של ההנהלה".

גוטליב מציינת מספר פרמטרים שיכולים ללמד על איכות ההנהלה, כמו ההיגיון שמאחורי המוצר, כמות הכסף ש"נשרפת" מדי רבעון, כמות המזומנים בקופה ומתי היא צפויה להיגמר.

רחימי מוסיף שעדיף להשקיע בחברות בעלות מספר מוצרים, כאלה שאינן נשענות על מוצר אחד, ולא כל הביצים שלהן מונחות באותו הסל. בהקשר זה הוא מזכיר את כלל ביוטכנולוגיה , שמחזיקה בפורטפוליו של חברות שנמצאות בשלבי פיתוח שונים. "רוב החברות בתחום הביומד ייכשלו, וחברה עם סל מוצרים מסייעת להתמודד עם העובדה הזו".

חברה נוספת עליה הוא ממליץ היא אלביט הדמיה , שפעילות הנדל"ן שלה מקטינה את הסיכון שבחברות המוחזקות על ידה, אינסייטק וגמידה סל, שמהוות את הפוטנציאל של החברה.

בקרוב: השקעה גם במדד

בהלמן אלדובי ממליצים על מניית ביוליין - שמוחזקת גם על ידי קופות הגמל של בית ההשקעות - הרבה הודות לסל התרופות של החברה, שכולל 12 תרופות, מתוכן שתיים בשלבים מתקדמים. כמו כן, הם מציינים שם לחיוב את בריינסוויי , שהחלה במכירות ראשוניות בדצמבר האחרון באיטליה.

חברה פורצת דרך אחרת עליה ממליצה גוטליב היא מזור , שעבורה "2010 עשויה להיות שנת מפתח". לדבריה, הסיבה שבגללה היא נותנת עדיפות לחברה היא בשל מוצריה שנמצאים ברמת בשלות גבוהה, כזאת שלא מצריכה פיתוח נוסף.

וקיימת גם האפשרות להשקיע במדד, שתפתח בעוד מספר שבועות עם השקתן של תעודות הסל על המדד. "משקיע מתוחכם ידע אולי לבחור את שלוש או ארבע החברות הטובות בענף, אבל המשקיע הפחות מתוחכם, שירצה תמהיל נכון של סיכון-סיכוי יוכל לעשות זאת דרך תעודות הסל", אומרת גוטליב.

לנצח

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"