גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה שהפעם זה יהיה שונה?

לאמון יש תכונה מוזרה ביותר - הוא מתפוגג כהרף עין ■ וגם עדכון טכני של S&P 500

קוראיי הנאמנים יודעים שאני סבור שסקרנות כלכלית מועילה לתהליך קבלת ההחלטות בתחום שוקי ההון. סקרנות כלכלית פירושה עדכון בנעשה בשווקים וזאת על ידי עיתונות כתובה, אינטרנטית או ערוצי טלוויזיה יעודיים מסוג CNBC ו-Bloomberg המוצעים כיום בערוצי לווין וכבלים.

תולדות המשברים הפיננסיים

מדיי פעם, מופיע ספר המתרומם מעל הזרם הבלתי פוסק של המילים הנכתבות בתחום זה, ואשר תופס את תשומת הלב. כזה הוא ספרם של קנת רוגוב (Kenneth Rogoff) וקרמן ריינהארט(-Carmen M. Reinhart) הנושא את הכותרת האירונית: "This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly", וכל תוכנו בא ומפריך את הטענה ש"הפעם זה שונה". האמונה הבאה לידי ביטוי בשלוש מלים אלו, הייתה ונשארה מהמסוכנות ביותר בתחום הפיננסי, משום היותן המכשול העיקרי הגורם לציבור המתוחכם - יותר או פחות - להתעלם מן ההיסטוריה.

הכותבים מגוללים מהלכם של משברים פיננסיים ממקורותיהם, דרך ועד סיומם, והמסקנה ההיסטורית הכוללת הנובעת מאוסף זה. מתוארים שם כ-250 משברים אשר קרו ב-66 מדינות, ואשר בכל אחד מהם, ניסו מנהיגי הדור להתעלם במידה זו או אחרת של אי הצלחה מן הבלתי נמנע. בכמה מילים אנסה להביא לכם את אחת הנקודות החשובות שאני רואה במחקר מעמיק זה, ובמה נקודה זו רלוונטית לימינו אלו.

אמון הוא המושג המבטא בצורה הטובה ביותר נקודה זו. כאשר מדובר במכשיר פיננסי, במנהיג כלכלי, באמיתות נתונים סטטיסטיים או ביכולת להחזיר ולגלגל חוב, המסמר שמחזיק את הכול הוא האמון הניתן מצד המשקיעים.

ולאמון יש תכונה מוזרה מאוד: הוא יכול להתפוגג באופן פתאומי. תהליכים כלכליים יכולים להתקיים לאורך שנים רבות, ואף לקבל עידוד מכל קשת הדעתנים בנושא, ולפתע, בגלל סיבה שניתן לסברה רק בדיעבד, האמון נעלם ואז פורץ המשבר.

האזובית והארזים

כדוגמא אציין את מה שקורה כבר חודשים סביב יוון. האם ליוון הייתה אי פעם מדיניות ריסון פיסקאלי? האם בעיותיה התרחשו בין לילה? האם גרעונותיה צמחו ביום אחד? בוודאי שלא.

כניסת יוון, ומדינות דרום נוספות, לאיחוד האירופאי, לוותה בעיקום אף מצד המדינות הצפוניות החזקות, בשל חשש להחלשת הכלל. אז למה פתאום הריבית הנדרשת היום מיוון כה גבוהה, ומדוע האירו צלל כמו אבן בגללה מאז שהה בסביבות שער 1.50 לדולר?

התשובה טמונה בערעור האמון ביכולת יוון לעמוד בהתחייבויותיה, ובכל מנגנון האיחוד שמאחוריה. אם יוון (האזובית), בעלת תוצר שאיננו עולה על 2.5%, אינה מסוגלת למצוא פתרון לבעיותיה "בתוך המשפחה", מה יגידו מדינות הארזים כגון איטליה, ספרד, אירלנד, וצרפת?

גרירת הרגליים של הפוליטיקאים הביא את חוסר האמון, שהוביל להורדת דירוג ולעלייה במחיר הכסף לצורך גיוס וגלגול החוב. יתר על כן, הבאת IMF כשותף, מצביעה כאלף עדים על חוסר האונים של האיחוד לפתור את בעיותיו. לכן, למרות שצריך לצפות לעיתים לתיקונים טכניים באירו, הבאים אחרי סיכומים בדבר חבילת הצלה כמו זו שאנו עדים לה בסוף השבוע, לדעתי מתקיים לנגד עינינו תסריט פירוקו הבלתי נמנע.

יוון היא רק דוגמא. העיקר הוא להבין שאין דבר מובן מאליו. האמון ביכולת מדינה, חברה או כל גוף אנושי כלכלי אחר לעמוד בציפיות, יכול להתאדות בין רגע.

מה שמדאיג אינן דובאי, יוון ואירלנד, אלא בריטניה יפן, ולבסוף ארה"ב. האם הן יוכלו לעמוד בציפיות המשקיעים, ולגרום להמשך האמון במכשירים הפיננסיים שהן מוכרות כדי לתת זמן להמשך תהליך "ניקוי" של הנכסים הרעילים?

במלים אחרות: האם השוק ייתן לפוליטיקאים זמן כדי להוריד בהדרגה את העול שלקחו על עצמן מדינות כדי להציל את המערכת הפיננסית? על פי רובוב וריינהארט, התשובה שלילית - "למה שהפעם זה יהיה שונה?", הם שואלים. ובצדק.

המגיבים בטור מלפני שבועיים ביקשו לקבל ספרור חדש של מדד S&P500:

משה שלום ספרור ספ500

לפני שאתייחס לגרף שלעיל, אחזור על כמה נקודות חשובות לגבי גלי האליוט:

  1. בעיני הן דבר נהדר ככלי תומך, לצורך קביעת מפת דרכים, אבל קצת מסוכן כבסיס בלעדי למסחר. עקב התכונה הקיימת של כמה ספרורים אפשריים, וחוקיים, בו זמנית, ניתן לעיתים להיות בפוזיציה הלא נכונה, אם זו המתודולוגיה היחידה.
  2. ככל שהטווח רחוק יותר, כך היכולת לספרור תהיה טובה יותר.
  3. גלים מתקנים ובמיוחד גלי B ו-4 מאוד קשים כי הם יכולים להיות בעלי קומבינציות שונות ומשונות של אבני היסוד הקיימים לצורך הגלים האנטי מגמתיים (Zigzags, Flats, Triangles).

וכעת למצב הנוכחי:

לדעתי, המדד ממשיך לנוע לקראת היעד שציינתי במפת המשבר, דהיינו לקראת אזור תיקון שני השליש הנמצא בין 1200 ו-1250. יש לי בעיה עם העובדה שיעד זה מצוטט כבר בכל המדיות אבל לעת עתה זו הסברה ההגיונית ביותר.

המדד נע ליעד זה בזיגזג משולש (ממרץ 2009), בפברואר 2010 החל הזיגזג השלישי - דהיינו גל Z. בניגוד למה שחשבתי בזמנו, הירידה בינואר לא הייתה תחילת השלב הבא במשבר, אלא גל ה-X השני של הזיגזג המשולש כולו.

ברמה היומית, ניתן לראות היטב את שלושת הגלים (ABC) של ה-X ואיך התפתחו חמישה גלי A של Z. על פי ספרור זה, לפני המדד ניצב גל B מתקן מטה, ואחריו גל C עולה אחרון, לפני סיום Z. לדעתי, סיום גל C של Z יהיה באזור המיועד, ואולי קצת יותר, כי תמיד המהלכים נמשכים מעט יותר מן המצופה (ולקראת סופם בהתלהבות יתרה.

בימים אלו של אחרי ולפני חגים, אני שוב מאחל לכם הרבה הצלחה במעשיכם בכלל ובשוקי ההון בפרט.

  1. משה שלום הינו מנתח שווקים פיננסיים בכיר, וחלק מצוות אתר "הכול בגרפים" (http://www.grafim-online.com)
  2. המספק שירותים למשקיעים וסוחרים. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
  3. משה שלום עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם