גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ומייסד זרועות ברקן: "הבנתי שאני מנהל גרוע"

אחרי שהתגבר על האגו שלו הבין ליאור ברקן שהוא לא יודע לנהל את הביזנס שלו מספיק טוב ■ ולאחר שהתגבר על 3 משברים עסקיים רציניים, הוא גם פיתח שיטת ניהול חדשה: "מוח ארגון"

זירת הניהול גדושה בדוקטרינות שמבטיחות למנהלים את האור הגנוז. את אותו טריק סודי שיהפוך את הפירמה שלהם לרווחית, לנצחית, ול"מתקתקת". בכל תורת ניהול כזו מקופלת חוכמה עמוקה, פילוסופיית חיים שניתן להרחיב וליישם גם ברמת הניהול האישי. כל תורה ניהולית כזו מתהדרת ב"גרופיס", מנהלים מפורסמים ש"מורעלים" עליה, או במקרי בוחן של ארגונים ממותגים שיישמו אותה ויצאו מפלונטר עסקי סבוך. כל תורה כזו גם מתחייבת לחסידיה שהיא אוניברסלית ומתאימה לקשת רחבה של ארגונים, החל מפירמות גדולות ותאגידים, דרך עסקים קטנים וכלה בגופים ממשלתיים.

הבעיה היחידה היא שהתורות הללו מתחלפות בשמי הניהול כזיקוקי דינור שמותירים אחריהם שובל מתפוגג של עשן. אם רק נעצור ונחשוב איפה נמצאת היום תורת ה-TQM שכולם גמרו עליה את ההלל לפני עשור וחצי בלבד? איפה נמצאים היום הבאלאנס סקורקרד (BSC), שיטת ה-MBO (ניהול לפי יעדים), שיטת ה"ניהול לפי ערכים", ועוד לא הזכרנו שיטות ניהול על-שם מפתחיהן כמו גולדרט ואדיג'ס.

לתוך המרחב הצפוף הזה מנסה היום ליאור ברקן, המייסד הבעלים והמנכ"ל של זרועות ברקן, להחדיר דוקטרינה חדשה שפיתח במהלך 15 השנה האחרונות, והגיש עליה פטנט בארה"ב. השיטה, שעונה לשם "מוח ארגון", גם תילמד במסגרת לימודי MBA אקזקיוטיב באוניברסיטת בר-אילן.

"מה ההבדל בין 'מוח' (Brain) לבין 'שכל' (Mind)?", שואל ברקן עם פתיחת הראיון שהוא מעניק ל"גלובס" ומסביר, "מוח הוא החומרה, החוטים, החיווט; ו'שכל' הוא התוכנה, התהליך שזורם בתוך החוטים הללו. שיטת הניהול שאנו מציעים היום מכילה את שני האלמנטים הללו יחד: גם את המתודולוגיה וגם את התוכן. אנחנו מעניקים את מערכת ההפעלה והארגון יוצק לתוכה את ה'שכל'".

"כבוגר יחידת צנחנים ניחנתי באגו נפוח"

"הכול התחיל בשנת 1993", מספר ברקן, "כשהפירמה שלי 'זרועות ברקן' נקלעה למשבר והיה חשש לקיומה. כבוגר יחידת צנחנים ניחנתי אז באגו נפוח, אבל למרות זאת הבנתי שאני לא יודע לנהל את הביזנס מספיק טוב. ללא השכלה פורמלית בניהול, התחלתי לרכוש ספרי ניהול ושיווק וללמוד אותם בשקיקה. דרכם נחשפתי לאמיתה שאני מנהל גרוע, שחסרה לי מקצוענות בתחום. הבנתי, שניהול זה לא רק ניסיון, כישרון, שכל ישר או אינטואיציה; אלא דיסציפלינה בפני עצמה.

"לאחר ניתוח הכשלים של הפירמה הבנתי, שהרכיב שהיה חסר לנו במיוחד היה שיטות עבודה ונהלים סדורים. עד אז העובדים שלי עבדו עם רצון טוב והשתדלות, אבל לא היה ביניהם סנכרון: לא היה ברור מה צריך להיעשות, ומה מגיע אחרי מה. כשהתחלתי להחיל וליישם 'שיטות עבודה' החברה החלה להבריא, אבל נקלעה למשבר שני שבעקבותיו הבנתי ששיטות עבודה הן תנאי הכרחי, אבל לא מספיק. להיפך הן אפילו יכולות להזיק".

*למה הכוונה?

"המציאות העסקית הרבה יותר מורכבת מכדי ששיטת עבודה תכסה אותה באופן שלם. כלים ושיטות ניהול נותנים מענה לתקופה מסוימת אבל לא לאחרת, לעובד אחד אבל לא לעמית שלו. כדי ששיטת העבודה 'תתקתק' נדרשת בקרה, אבל גם לאחר החלת הרכיב הזה החברה התרוממה ושוב נקלעה תוך זמן קצר למשבר שלישי.

"בעקבותיו הבנתי ששיטות עבודה ובקרה לא מספיקות ושמה שנדרש הוא שיתוף העובדים. עד אז התעלמתי מהידע הקריטי שנמצא אצל העובדים וכתיבת הנהלים נעשתה על-ידי צוות ההנהלה בלבד. רק לאחר שילוב שלושת הרכיבים הללו הפירמה החלה באמת להמריא ולנצח בשווקים תחרותיים, כמעט בלתי אפשריים.

"למשל, אחד האיומים הקשים על עסקים במערב היא התחרות עם יצרנים סיניים שמגיעים לשוק עם מוצרים דומים בעשירית מהמחיר שלך. היישום ההדוק של שיטת 'מוח ארגון' אפשרה לנו להגיע לעלויות ייצור משופרות, ולהתייעלות עד כדי כך שגברנו על מתחרה סיני קשה וחדרנו לרשת עשה זאת בעצמך השלישית בגודלה בארה"ב, רשת Menard".

*עם כל-כך הרבה דוקטרינות ניהול, למה אתה חושב שהעולם צריך עוד אחת?

"אם עד היום ארגונים לוקחים יועץ ארגוני או יועץ עסקי שתופר להם תוכנית או בונה להם תהליכים ככפפה, הרי שאנחנו מציעים 'מוצר מדף' חלופי, תוכנה אינטרנטית ש'מחזיקה למנהלים את היד', מעין יועץ ארגוני ממוחשב שמלווה אותם בצורה מובנית במיפוי תהליכים, בבניית תהליכים, בתיעוד, בהגדרת מטרות, בעצירת התהליך (כשההתקדמות לא הולכת בכיוון הנכון) וכלה בהטמעה. יש אומנם תוכנות מחשב כמו Workflow, CRM ו-ERP שמלוות את המנהל, אבל הכלי הממוחשב שפיתחנו מעניק שכבה נוספת, עמוקה יותר, של המתודולוגיה".

"הניהול בארץ חלש מאוד"

*למה כל כך הרבה אנשים חושבים שהם יכולים "ללמד מנהלים"? אחרי הכול, ניהול ביזנס באמת מבוסס על שכל ישר, על כך שההוצאות יהיו נמוכות מההכנסות.

"הניהול אצלנו בארץ חלש מאוד. חמי פרס מ'פיטנגו' אמר פעם: 'בארץ קיים מחסור במנהלים עם ניסיון בינלאומי'. אצטט לך גם את מאיר שמיר שאמר: 'חד-משמעית, ישנו מחסור של מנהלים טובים במשק'. וגם את פרופ' שלמה נוי, סמנכ"ל מחקר ופיתוח ב'שיבא' שאמר: 'יש לנו ידע עצום, אבל אנחנו לא יודעים איך לתרגם אותו באופן מעשי'.

"המנהל הישראלי הטיפוסי מרבה לאלתר, לכבות שריפות, עובד לפי Common sense ולפי הדפוס של 'יהיה בסדר'. הוא גם חכם מאוד, פתוח לשינוי וגמיש מחשבתית - והוא יכול להצליח בקנה מידה קטן או מקומי. אבל אם הוא נדרש לעבור לשלבים של יצוא, הרי שאם תהליכי הניהול שלו לא מדויקים, מובנים ומקצועיים הוא לא יצליח מול המתחרים הגלובליים.

"הבעיה המרכזית שלנו בארץ היא שאין לנו תהליכים מובנים מסונכרנים: יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה. אין העברת ידע מסודרת ואין הפקת לקחים. אם נסתכל, למשל, על האירוע המביך עם ג'ו ביידן: אלי ישי עושה דברים בלי שנתניהו מסונכרן עליהם.

"אירוע זה, הגם שהוא במרחב הניהול הציבורי, מדגים אב טיפוס קלאסי לדפוסי העבודה בפירמות עסקיות. אני חושב שעדיין לא ממש הפנמנו כאן בישראל שניהול זה מקצוע. כשלעצמי הייתי צריך לחטוף שלוש סטירות לחי עסקיות כדי להבין את זה. יחד עם זאת היתרון שלנו כישראלים הוא שאנחנו פתוחים ורוצים ללמוד".

*ואכן, לימודי מנהל עסקים בארץ נמצאים במגמת עלייה כמו גם תוכניות ה-MBA אקזקיוטיב.

"הבעיה היא שבאוניברסיטאות לא מלמדים ממש לנהל, מלמדים את המנהל לעתיד כלים תיאורטיים, כלים סטטיסטיים, מקרי בוחן; אבל מנהל שיוצא עם תואר שני לשוק למעשה נזרק למים - הוא לא יודע לתרגם את כל הידע הזה לשיטות עבודה תכלס. כשמהנדס מסיים לימודים הוא יודע לתכנן. כשרופא מסיים שבע שנות לימוד באוניברסיטה הוא יודע לרפא, לנתח או לאבחן. עורך-דין שמסיים השכלה אקדמית יודע לכתוב חוזה. אבל בוגר מנהל עסקים של מוסד אקדמי יוצא בלי ידע מעשי. הוא לא יודע איך מנהלים פירמה".

*למה לדעתך יש כזו אינפלציה בשיטות ובאופנות ניהול?

"כי יש לנו הרבה מאוד פרופסורים שחייבים לפרסם מאמרים כדי להתקדם. כשהשיטות שלהם באמת מעניינות או מאתגרות מחשבתית, הן הופכות גם לספרים. ככה אנחנו חווים כל פעם אופנת ניהול אחרת. צריך להבין גם שניהול זה לא מדע מדויק. מנהל מקבל לידיו מכונה מורכבת ללא הוראות הפעלה. בתנאים כאלה כל שיטת ניהול נותנת מענה חלקי בלבד לבעיות של המציאות העסקית המורכבת".

ליאור ברקן
תפקיד: המייסד הבעלים והמנכ"ל של זרועות ברקן ומפתח שיטת 'מוח ארגון'
גיל: 50
מצב משפחתי: נשוי פלוס שלושה
מגורים: תל אביב
השכלה: הנדסת מכונות, אוניברסיטת תל-אביב
עוד משהו: מלמד ניהול בחטיבת הצנחנים, שיטת הניהול שפיתח תילמד במסגרת לימודי MBA אקזקיוטיב באוניברסיטת בר-אילן

עוד כתבות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן