גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלח הארץ: כך התגלגלה פרשת קרקעות המלח עד למעצר דנקנר

ההסכם עם המינהל שסלל את הדרך להשתלטות על בנק הפועלים ■ הביקורת החריפה של מבקר המדינה גולדברג ■ הקשר לאהוד אולמרט ■ כך התגלגלה פרשת השחיתות שהביאה למעצרם של דנקנר ואפרתי

יוני 1996

מינהל מקרקעי ישראל, בראשותו של עוזי וכסלר, חתם על הסכם עם חברת המלח, שעל-פיו תפנה החברה אלפי דונמים בעתלית ובאילת, שבהם בריכות מלח שלה. המינהל יקים על הקרקעות שכונות מגורים, ובתמורה יקצה לחברת המלח קרקע חלופית וכן 50% מזכויות הבנייה בשטחים שיפונו בעתלית ו-30% באילת, בסך-הכל בשווי של 80-90 מיליון דולר. המינהל התחייב לשלם את היטלי ההשבחה על שינוי הייעוד.

ספטמבר 1997

תעשיות מלח, ביחד עם קבוצת אריסון, רכשה 43% מהון המניות של בנק הפועלים, במסגרת הפרטת הבנק.

אפריל 2001

מבקר המדינה דאז, אליעזר גולדברג, מתח ביקורת חריפה על ההסכם בין המינהל ובין חברת המלח שבבעלות משפחת דנקנר. המבקר קבע כי הקצאת הקרקעות נעשתה שלא בהליכים המקובלים; וכי המינהל חתם על ההסכם ללא הערכת השווי הכספי של הקרקעות ושל הזכויות שתקבל קבוצת דנקנר.

המבקר קבע: "הדברים מצביעים על פגמים מהותיים בסדרי העבודה של הנהלת המינהל". המבקר קבע גם כי חובה היתה להביא את ההסכם לאישור מועצת מקרקעי ישראל - דבר שלא נעשה.

חודש לאחר מכן חשף כתב "גלובס" צביקה רובינס כי בספטמבר 1997 נטלה משפחת דנקנר הלוואה מבנק לאומי לצורך מימון הרכישה של מניות הפועלים. ההלוואה ניתנה בין היתר על סמך הערכות השווי של הקרקעות בעתלית ובאילת.

2002

בעקבות הביקורת החריפה של מבקר המדינה, גובש הסכם חדש בין המינהל לקבוצת דנקנר. בין היתר הוצאו מההסכם המקורי שטחים גדולים בעין עברונה שליד אילת, וכן בוטלה ההתחייבות להעמיד לחברת המלח קרקע חלופית. ההסכם המתוקן הועבר לאישור היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין.

יולי 2003

רובינשטיין מתח ביקורת על ההסכם החדש, וקבע כי חוות-הדעת של המינהל רצופה בסימני שאלה, בעיקר בסוגיית סיווג הקרקע (חקלאית/תעשייתית או עירונית), בשיעור ההטבות הגלום בעסקה, בהשלכות שיש להסכם על מקרים אחרים ועוד. רובינשטיין גם הנחה מפורשות להוציא מההסכם 225 דונם באזור אילת.

אוקטובר 2003

מועצת מקרקעי ישראל בראשותו של שר התמ"ת אהוד אולמרט אישרה את ההסכם המתוקן, למרות הסתייגויות היועמ"ש והתנגדות נחרצת מצד קק"ל.

מפרוטוקול הישיבה שבה אושר ההסכם עולה כי אולמרט תמך בהסכם ודחף לאישורו, וטען כי היוזמה להסכם הייתה של המינהל - ולא של דנקנר. "אני מדבר כי העניין הזה בוער בלבי. כפו את זה עליו", אמר אולמרט.

בתגובה פנתה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ, בטענה כי ההסכם בין דנקנר למינהל בנוגע לקרקעות המלח מנוגד לעיקרון הצדק החלוקתי ולעקרון השוויון. גם החברה להגנת הטבע עתרה לבג"ץ נגד ההסכם, בטענה כי הוא פוגע בטבע.

בג"ץ החליט לאסור זמנית את יישום ההסכם.

אוגוסט 2004

כתב "גלובס" איתי רום חשף כי בניגוד לטענת אולמרט, כבר באוקטובר 1994 שלח שמואל דנקנר מכתב למינהל בבקשה לשנות את ייעוד בריכות המלח באילת. מי שייצג אז את משפחת דנקנר היה אבי דרכסלר, לימים מנהל המינהל בעצמו.

עוד חשף רום כי כבר בסוף 1991 מכרו חברות המלח את זכויות החכירה שלהן ב-32 דונם משטחי בריכות המלח בעתלית ל-6 בעלי השליטה בחברה (אברהם, יצחק, דוד ושמואל דנקנר, ודוד ג'יניאו) - מתוך הנחה כי השטח הזה יהיה שווה בעתיד הרבה כסף.

2005

היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, אישר את ההסכם, לאחר שתוקנו בו, לטענתו, הפגמים העיקריים שמצא מבקר המדינה: בוטלה התחייבות המינהל להעמיד לרשות חברות המלח קרקע חלופית, בוטלה ההסכמה כי המינהל יישא בתשלום היטלי ההשבחה, ובוטלה תחולת ההסכם על 900 דונם בעין עברונה.

באשר לגובה הפיצוי, שתלוי בהגדרת הקרקע, קיבל מזוז את עמדתו של מנהל המינהל דאז יעקב אפרתי, שאמר כי חברות המלח זכו לפיצוי גבוה יותר מאשר היה מקובל לשלם עבור קרקע חקלאית, אך לא גבוה כפיצוי עבור קרקע עירונית.

מזוז קבע גם כי אולמרט, ששימש אז בתפקיד ממלא-מקום ראש הממשלה ושר האוצר, לא יוכל לחתום עליה גם כשר האוצר, שכן הוא שימש בתפקיד יו"ר מועצת מקרקעי ישראל בעת קבלת ההחלטה.

אפריל 2006

אהוד אולמרט, ממלא-מקום ראש הממשלה, חתם על החלטת מועצת מקרקעי ישראל המאשרת את הסכם בריכות המלח. בעקבות חשיפתו של כתב "גלובס" משה ליכטמן בעניין, הודיע אולמרט כעבור מספר שעות כי הוא מבטל את חתימתו ומעביר את הטיפול בעניין לשר האוצר הבא. בתגובה שמסר ל"גלובס" נאמר: "מדובר באי-הבנה לגבי עמדת היועץ המשפטי לממשלה".

מאי 2007

שרי אריסון רכשה ממשפחת דנקנר את השליטה בחברת תעשיות מלח, ודרכה את החזקותיהם בבנק הפועלים, כ-6%. בכך הפכה לבעלת השליטה היחידה בבנק הפועלים, ודני דנקנר מונה ליו"ר הבנק.

יוני 2009

דני דנקנר התפטר מתפקידו כיו"ר בנק הפועלים לאחר סכסוך חריף ורב-השמצות עם בנק ישראל. הסכסוך פרץ בעקבות דרישתם של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ושל המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, להעביר את דנקנר מתפקידו, על רקע מה שכינו "פגמים בממשל התאגידי בבנק הפועלים".

אפריל 2010

דני דנקנר ויעקב אפרתי, לשעבר מנהל המינהל, נעצרו על-ידי המשטרה בחשד כי דנקנר השתמש במאיר רבין, קרוב משפחתו של מנהל מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, יעקב אפרתי, כדי להעביר לאפרתי מאות אלפי שקלים כדי שיקדם פרויקטים הקשורים למקרקעין של חברת תעשיות מלח. מעצרם של דנקנר ואפרתי הוארך אמש (ד') ב-5 ימים בבית משפט השלום בראשון-לציון.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים