גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פצצת מיצרר באירופה

משבר החובות המתגלגל באיחוד הוא סדרה בהמשכים - הפרק האחרון עודו רחוק-רחוק

מה נאמר ומה נדבר.

אנחנו צופים בסדרה בהמשכים, בטוחים שהפרק האחרון הגיע ושהוא יסתיים בהפי אנד, שבו הבלש המסוקס ינתק את החוט הנכון בפצצת הזמן (הכחול. זה תמיד הכחול), שניות ספורות לפני הפיצוץ, ולא.

בשניות האחרונות של הפרק שחשבנו לאחרון, מסתבר שסיום הספירה לאחור בפצצה אחת, איתחל ספירה לאחור בפצצות משנה שפזורות בשלל אתרים. כמו עונה מייגעת של "24", שבפרק האחרון שלה מסתבר שאנחנו צופים בכלל ב-"48", ואנחנו רק באמצע העונה. מתיש.

באיחור אופנתי

האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית כבר סיכמו במאמץ רב ואחרי מאבקי אגו לא פשוטים על חבילת סיוע ליוון.

זה היה אמור להיות הסוף, נדרש רק עוד אישור טכני של כל אחת מ-16 מדינות מרחב האירו. ואז, בעוד אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, עושה קולות (מפתיעים בישראליותם) של נחישות ונחרצות לא לצאת פראיירית עם הסיוע שתתן ליוון, התחילה עלייה מהירה בתשואות על אג"ח מדינות ה-PIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד), ועלייה מהירה לא פחות בפרמיית הביטוח מפני חדלות פירעון שלהן (CDS).

S&P לא נותרה אדישה לתהליך, ואתמול היתה המדרגת הראשונה שהורידה את הדירוג של יוון ל"זבל". ראשונה, אבל עדיין באיחור אופנתי, לאחר שהשוק אמר את דברו. הדירוג של יוון היום, BB פלוס, זהה לזה של מצרים ושל אזרביג'אן(!) ונמוך מהדירוג של איסלנד.

הדירוג של פורטוגל הופחת גם הוא אתמול, בצירוף הערכה שרבים הסיכויים שהוא יופחת שוב בעתיד. לא רק יוון חולה מאוד, עכשיו שאר החזירים הולכים ונדבקים.

דז'ה וו

סיפורו של השלב הנוכחי במשבר העולמי הוא תוצאה של מיתון כבד בשלב הקודם של המשבר, בשילוב הרחבה פיסקלית, שמטרתה היתה קיצור אותו מיתון ורידודו, והזרמות כספים, שמטרתן חילוץ המגזר הפיננסי והעסקי.

כל אלו הובילו לצבירת חובות ציבוריים מאוד כבדים בשורה מאוד ארוכה של מדינות בעולם. במקרה של מדינות ה-PIGS התווספה בעיה נוספת: רמת תחרותיות נמוכה, שמקשה על הצמיחה והעדר מטבע מקומי, בו ניתן להיעזר ככלי מדיניות.

לא צריך מאוד להתאמץ כדי למצוא נקודות דמיון בין ההסתבכות של מדינות אירופה, שהובילה להפחתות הדירוג שם, שהובילו לזינוק בתשואות על אג"ח וב-CDS ולהחמרת ההסתבכות כתוצאה מזה, לבין הסתבכות חברות הפיננסים לפני שנתיים, שהובילו להפחתות הדירוג שלהן, לזינוק ב-CDS, לקריסה במחיר המניה, ולהחמרת ההסתבכות שלהן כתוצאה מזה.

כמו בשלב הפיננסי של המשבר, גם בשלב הנוכחי שלו, עומדת החשיפה של גופים פיננסיים לאותם נכסים שהדירוג שלהם ירד ו/או ה-CDS והתשואה שלהם זינקו. ההערכה היא שהבנקים הגרמניים והצרפתיים, למשל, מחזיקים בחוב יווני בשווי 170 מיליארד דולר.

גם כאן, בדיוק כמו בשיאו של המשבר לפני שנה וחצי-שנתיים, יש סכנה של הידבקות כתוצאה מאותה חשיפה - גם בין מגזרים וגם בין מדינות. (אם כי, חייבים לציין שבשלב זה איש לא חושב שהמשבר יתגלגל לעוצמה שנרשמה בשיאו לפני שנתיים).

יש מי שממשיך את ההקבלה בין סיפורי החוב של המדינות לבין הקריסה הפיננסית, ומוצא שהשותפות במרחב האירו יצרה זחיחות אצל המשקיעים, בדומה לזחיחות לנוכח הדירוגים שהעניקו חברות הדירוג לגופים הפיננסיים ולמכשירים שייצרו.

השוואה יפה, חייבים להודות: בדיוק כשם שאנשים קנו באופן עיוור מוצרים בעלי דירוג גבוה, מתוך תחושה ש"אם הדירוג גבוה, סימן שהמוצר או החברה לא מסוכנים", כך אנשים קנו באופן עיוור חוב של יוון מתוך מחשבה, שאם היא חברה במרחב האירו, תמיד יהיה מי שיעזור לה וימנע את הדיפולט, או את הסדר חוב. יש בזה משהו.

אבל בעוד שבקריסה של המוסדות הפיננסיים בעקבות מהמרי CDS, אפשר היה להאשים את מנגנוני השוק חסרי הבקרה, במקרה של יוון, אין ליוונים אלא להאשים את עצמם.

כל מדינה יכולה למצוא עצמה עם חוב גדול, שאותו צריך למחזר ולשרת, וב-2010 שורה ארוכה מאוד של מדינות מצאו עצמן במצב זה בדיוק. אלא שחלקן - ואירלנד היא דוגמא בולטת - כבר עובדות על הכנת הלימונדה מערימת הלימונים עמה נתקעו.

בעוד אחרות - ויוון ללא ספק ניצבת בראש קבוצה זו - לא זו בלבד שבמשך שנים צבעו את כל הלימונים שלהן בכתום ומכרו אותם כתפוזים, אלא שעכשיו כשמעשה המרמה התגלה, מבהירים היוונים בלי להתבייש בכלל, שהם מצפים משכניהם לטפל בהררי הלימונים שהם יצרו.

אין דרך אחרת לפרש את הפגנות האיגודים והציבור היווני נגד קיצוצי שכר וקיצוצי תקציב ונגד העלאת גיל הפנסיה, שעומד היום ביוון על 61 שנים בלבד. פנסיה מוקדמת, חוף ים, כוס אוזו, מנה סופלקי ומוסיקה של יהודה פוליקר ברקע. גם היוונים מסכימים שזו חבילה לא רעה, ולא ששים לקצץ בה.

הוסיפו על זה גם חוסר מזל של היוונים: במקרה, בעוד שבוע וחצי מתקיימות בחירות באחד המחוזות בגרמניה, בו עלולה מפלגתה של מרקל לאבד את הרוב. קנצלרית גרמניה לא יכולה להרשות לעצמה להיתפס כרכרוכית שמסייעת לפנסיונרים הצעירים וחסרי האחריות של יוון על חשבון משלמי המסים הגרמנים העמלים. הגרמנים צודקים בזעמם, אבל זה מקרה קלאסי של חיתוך האף בשביל להרגיז את הפנים.

לא נבהלו מספיק

מצד אחד, עם כל יום שעובר מחמיר את תסמיני המחלה של יוון, שגולשים גם למדינות ולמגזרים אחרים, ומעלה שאלות בדבר עתידו של מרחב האירו. תוכנית הסיוע ליוון מצטיירת כשלב ראשון בלבד, או כספתח לתוכניות עתידיות נוספות מהן לא יהיה מנוס.

מצד שני, ההתפתחויות האחרונות במערב אירופה, במדינות שהן מהמפותחות והעשירות בעולם, הן כל-כך מהירות ודרמטיות, עד שאי אפשר שלא לחשוב שהאמרה המיוחסת ללנין: "ככל שיהיה רע יותר, יהיה טוב יותר" תתפוס.

אזרחי יוון, קנצלרית גרמניה, ושאר החברים באיחוד כנראה עוד לא נבהלו מספיק בשביל לשנס מותניים ולגבש תוכנית חדשה, שבניגוד לקיימת - תקדים את השווקים ולא תרוץ עם דלי מים מנוקב אחר השריפות המתפשטות.

ורד דר היא כלכלנית ואסטרטגית ראשית, פסגות בית השקעות

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"