גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות המיחזור לבג"ץ: הממשלה מזניחה את הטיפול בפסולת בניין

פורום חברות המיחזור טוען כי הממשלה אינה מחייבת שימוש בחומר ממוחזר של לפחות 20% במפרטי בנייה וסלילה של החברות הממשלתיות - זאת למרות שהחשכ"ל פרסם הוראה מחייבת כזו לפני כחודשיים ■ המשרד להגנת הסביבה: העתירה מבוססת על אי דיוקים רבים

פורום חברות המיחזור הגיש היום (א') עתירה לבג"ץ כנגד משרדי ממשלה וחברות ממשלתיות בגין אי-קיום החלטת ממשלה משנת 2003, בה נקבע כי השר להגנת הסביבה יסדיר את הטיפול בפסולת הבניין בישראל בתוך 3 שנים.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד דן צפריר, ראש מחלקת איכות הסביבה במשרד ליפא מאיר ושות', טוען הפורום כי משרדי ממשלה - ובהם המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים, משרד התשתיות ומשרד הבינוי והשיכון - לא העבירו את התקציב שנקבע בהחלטת הממשלה לצורך ביצוע התוכנית להסדרת הטיפול בפסולת הבניין.‏

המדובר בתוכנית ארוכת-טווח, שאושרה כאמור בהחלטת ממשלה ונועדה לטיפול במפגעי פסולת הבניין בישראל, תוך מתן כלים ותמריצים ליצירת שוק למוצרים העשויים מחומר ממוחזר.

עוד נטען בעתירה כי מתוך תקציב של 54 מיליון שקל, שיועד למימוש התוכנית, ניצל המשרד להגנת הסביבה 19.4 מיליון שקל בלבד.

בנוסף נטען כי בניגוד לאמור בהחלטת הממשלה, המשרד להגנת הסביבה טרם תגבר את המשטרה הירוקה ב-20 מפקחים, "ובכך נפגעים מאמצי האכיפה כנגד עבריינים המשליכים פסולת בניין".

כמו כן קובל הפורום על היעדר קיומה של הוראה המחייבת שימוש בחומר ממוחזר בשיעור מינימלי של 20% במפרטי בנייה וסלילה המשמשים את החברות הממשלתיות, וביניהן מע"צ, רכבת ישראל וחברת החשמל, בהתקשרויות בפרויקטים המתבצעים על-ידן. זאת, על אף שלפני כחודשיים פרסם החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, הוראה המחייבת שימוש בחומרי בנייה ממוחזרים בהתקשרויות משרדי הממשלה ובמכרזי תשתית גדולים שהמדינה עורכת. ‏

נדגיש כי מתנהל כעת תהליך, בהובלת המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף-פעולה של האוצר, פורום 15 הערים הגדולות ואדם טבע ודין, להכניס בחקיקה תקנות הנוגעות לטיפול בפסולת בניין, ולכן העיתוי של הגשת העתירה הוא תמוה.‏

ואולם, ליעד אורתר, מנכ"ל פורום חברות המיחזור, מתעקש כי מה שנעשה עד כה אינו מספק, וכי העתירה נועדה לוודא כי הצעדים הנדרשים יבצועו כדי שהחוק יתוקן.‏

‏"התנהלות עצלה ואיטית"

‏"העותרות משמשות בעתירתן פה למיליוני תושבי מדינת ישראל, אשר זכות היסוד שלהם לאיכות סביבת חיים, מגורים ופנאי נפגעת בצורה קשה בכל יום בו הולכים ונערמים ערימות של פסולת בעיבורי הערים ובשדות הפתוחים" מציין אורתר בעתירה.

לדבריו, "החלטת הממשלה מיושמת באופן חלקי בהתנהלות עצלה ואיטית, ובוודאי שלא במסגרת הזמנים שקבעה הממשלה עצמה. התמהמהות הממשלה מיישום החלטתה והתנערות חלק משריה מיישומה בכלל, מהווה התנהלות בלתי סבירה באופן קיצוני, אשר ייתכן כי תביא את המדינה בפני משבר סביבתי לאומי", הוא מתריע.

לדבריו, "במשך 5 השנים האחרונות אנו מרגישים כמי שרודפים אחרי הזנב של עצמנו. מדינת ישראל צריכה להחליט אחת ולתמיד אם בכוונתה לטפל ברצינות במפגעי הסביבה הרבים הנוצרים מפסולת הבניין".

על-פי העתירה, בישראל מיוצרת 7.5 מיליון טונות פסולת בניין בשנה, כאשר רק 10% מתוכה ממוחזרים לחומרי גלם לענף הבנייה והתשתיות. 90% האחוזים הנותרים מוטמנים באתרים מורשים או בשטחים פתוחים ובאתרי הטמנה פיראטיים, מה שגורם לזיהום קרקעות ומי תהום ופוגע במאזן האקולוגי ובבעלי החיים. ‏

פורום חברות המיחזור בישראל הוא התאגדות וולונטארית של מפעלי אתרי פסולת וקבלני מיחזור בישראל. הפורום מאגד חברות מלחזור ואתרי הטמנה מהגדולים בארץ.

העתירה מבוססת על אי דיוקים רבים

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה, כי "המשרד טרם קיבל לידיו את העתירה של פורום חברות המחזור לבג"צ ולכשתתקבל, המשרד יגיב לבית המשפט כמקובל.

"יש לציין כי המשרד להגנת הסביבה רואה עין בעין את החשיבות הרבה שבהסדרת הטיפול בפסולת הבניין, כמו גם את הנזקים הסביבתיים והפגיעה באיכות החיים של תושבי המדינה שנובעים מהשלכת הפסולת בניגוד לחוק.

ככל שזה נוגע למשרד להגנת הסביבה, מזה מספר שנים מתבצעת פעילות שוטפת וענפה בתחום זה, שהביאה להישגים משמעותיים. בהקשר זה יש לציין כי לאחרונה פורסם כי בהנחיית השר להגנת הסביבה, יוגשו תקנות לטיפול בפסולת מטעם המשרד, בתיאום עם השלטון המקומי. תקנות אלה יטילו את האחריות לטיפול בפסולת בניין, בדומה לפסולת הביתית, על הרשויות המקומיות תוך העמדת מקור תקציבי, בדרך למהפכה בטיפול בפסולת בניין בישראל.

"לאור זאת ובהתבסס על ההודעה לעיתונות של פורום חברות המחזור, נראה כי העתירה מבוססת על אי דיוקים רבים שאינם משקפים את המציאות, בין היתר בהצגה חלקית ומסולפת של נושאים כגון - הקצאת המשאבים לטיפול בפסולת, עיבוי מערך האכיפה נגד משליכי פסולת פיראטית ועוד.

"להלן פירוט התייחסותנו לטענות העולות מהעתירה:

א. לעניין העברת התקציב מצד משרדי הממשלה לצורך הטיפול בפסולת בניין: המשרד להגנת הסביבה, משרד הבינוי והשיכון ומנהל מקרקעי ישראל היו המשרדים היחידים שהעבירו את חלקם בהחלטת ממשלה.

"ב. היקף ניצול הסכום שיועד לתוכנית על-ידי המשרד: בניגוד לנטען בעתירה, המשרד להגנת הסביבה הקצה בין השנים 2005-2009 כ- 45 מלש"ח לסיוע להקמת תשתיות לטיפול בפסולת בנייה בתחומי הרשויות המקומיות, ניקוי שטחים פתוחים, סיוע ליזמי מחזור פסולת בנייה ועוד.

"ג. עיבוי מערך האכיפה: המשרד להגנת הסביבה בשיתוף הרשות לטבע והגנים הקים בשנת 2009 יחידה ייעודית,יחידת "יהלום" לאכיפה כנגד משליכי פסולת בנייה בצורה בלתי חוקית,יחידה זו מונה כ- 15 מפקחים והיא הוקמה במטרה לתגבר את המשטרה הירוקה למיגור תופעת השלכת פסולת הבנייה ברשות הרבים בצורה פריאטית.

"זה המקום לציין כי בידי המשרדים השונים נמצאים כלים חוקיים במידה ויופעלו באפקטיביות ובתיאום המשרד להגנת הסביבה יתרמו רבות להסדרת הטיפול בפסולת בנייה.

"ד. שימוש בחומר ממוחזר בחברות ממשלתיות: החל ממרץ 2010 קיימת הוראה מחייבת לשימוש בחומרים ממוחזרים מפסולת בנייה,הוראה זו הוטמעה במסגרת חוזרי החשב הכללי.

"בנוסף לכך בימים אלו המשרד להגנת הסביבה מגבש "הצעת מחליטים" אשר תרחיב את חלות הוראת החשכ"ל על כלל החברות הממשלתיות בישראל.

"נציין עוד, כי ביוזמת המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף הנהלת החברה הלאומית לדרכים החל מ- 3/2009 מוטמע במכרזי החברה סעיף מחייב לכלל הזכיינים לשימוש בחומרים ממוחזרים מחומרי בנייה,ואילו ברכבת ישראל החל מ- 11/2009.

"כמו כן המשרד להגנת הסביבה נמצא בדיונים מתקדמים למול חברות נוספות כגון:חברת נמלי ים ישראל, נתיבי הגז, החברה למשק וכלכלה במרכז שליד המרכז לשלטון מקומי וכו'", לשון תגובת המשרד להגנת הסביבה.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; דויטשה בנק נפלה ביותר מ-8%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים