גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח האמריקאי של אירופה

למתבוננים בחשש על המציאות בגוש, כדאי להיזכר בתולדות המשבר הפיננסי בארה"ב

רונן מנחם הוא מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות, בנק מזרחי טפחות

המשבר באירופה מאיים על הכלכלות ושוקי ההון ברחבי העולם, שאך זה התאוששו מהמשבר שפרץ בארה"ב. החששות כבדים, הכותרות זועקות, ודווקא בשל כך צריך לקחת אוויר, לבדוק מה קרה באפיזודה הקודמת, ולראות באילו תנאים תוכל אירופה להתגבר על המשבר.

די היה בכך שהכלכלה הגלובאלית לא התמוטטה, בעקבות המשבר שפרץ ב-2008, כדי לגרום לשוקי ההון בעולם לשאוט קדימה, במהירויות בלתי נתפסות. מדד MSCI העולמי, שאיבד מחצית משוויו במשך 12 חודשים עד מארס 2009, דהר מאז ללא הפרעה והוסיף 70% עד סוף אפריל 2010.

כשמתארים בכותרות צעקניות ובתרחישי קיצון את משבר החוב הנוכחי, שפרץ לו "כך לפתע", צריך לזכור את העליות החדות שקדמו לו. בדרך כלל שמים דגש על ירידות חדות עכשוויות ומבליטים פחות עליות חזקות שקדמו להן. לפני שתוהים לפשר הירידות הללו, וכיצד איש לא הזהיר מפניהן, יש לזכור שגם לגאות הקודמת לא שמענו עדיין הסבר טוב.

התשואות זינקו

מסתבר שמשבר 2008 היה גדול דיו, כדי ש"רעשי המשנה" שיבואו בעקבותיו יהיו חזקים בפני עצמם. רעשי משנה, מטבעם, לא ניתן לנבא, קל וחומר - לתזמן.

הבה וניזכר בכותרות ובחששות הכבדים, שליוו את תחילת משבר 2008. החששות הללו שיקפו הנחות כלכליות, שבדיעבד התבררו שגויות, בגלל התנאים הבלתי רגילים שהמשבר הכתיב.

כשבאוקטובר 2008 אישר המחוקק האמריקאי את תוכנית TARP, שנועדה לרכוש או לבטח נכסים רעילים בעד 700 מיליארד דולר, היה ברור לכולם שהגירעון בתקציב האמריקאי יגדל(בשנים 2008 ו 2009 אכן זינק הגירעון הממוצע ל 7.5% מהתוצר המקומי הגולמי) ושבעקבות כך הגיוסים יזנקו (גם זה קרה) ותשואות הפדיון על האג"ח הפופולאריות, ל-5 ו-10 שנים, תזנקנה.

בדיעבד קרה ההיפך: התשואות, שהיו 2.4% באג"ח ל-5 שנים ו-3.8% באג"ח ל-10 שנים, ירדו ל-1.5% ו-2.7% בתוך שלושה חודשים! גם כיום, רמתן נמוכה יותר מאשר בנקודת הפתיחה: 2.2% ו-3.4%.

התברר, ששני כוחות היו חזקים יותר מהקפיצה בגירעון: הביקוש הגבוה לאג"ח הללו (שהיוו נכס חוף מבטחים בתקופות משבר) והירידה בקצב האינפלציה (בגלל ההאטה הכלכלית והצניחה במחירי הסחורות).מי שנתן אמון דווקא בשיא המשבר באג"ח האמריקאיות, יצא נשכר, בלשון המעטה.

בנוסף לכך, למרות הכותרות הבומבסטיות שליוו את המהלך, נכון להיום, עלות התוכנית מסתכמת ברבע ממה שצפו תחילה.

כעת הסיפור חוזר על עצמו: האיחוד האירופי החליט על הקמת קרן ייצוב בהיקף משוער בסך 70 מיליארד אירו, בהמשך לחבילת הסיוע ליוון בסך 110 מיליארד אירו, עליה הוחלט בשבוע שעבר. הגירעונות והחובות באירופה כבדים (ב 2009 הגיע החוב הציבורי ל 80% מהתוצר בגוש האירו והגירעון הממשלתי הממוצע קפץ פי 3, מ 2% ל 6% מהתוצר) ופרמיית הסיכון עולה, כך שהצפי הוא לעלייה בעלות הגיוס ובתשואות הפדיון על איגרות החוב של ממשלת אירופה ולהפסדי הון למחזיקיהן.

לא מן הנמנע שגם הפעם יתבדו הציפיות, לנוכח מספר גורמים

  1. בגלל מקדם הבהלה ורישומיו הטריים, עדיין, של המשבר הקודם, אפשר שהסכומים שנזרקים לחלל האוויר מהווים הערכות יתר ובדיעבד יהיה צורך בסכומים נמוכים בהרבה. לפי ניסיון העבר, זה בהחלט יכול לקרות.
  2. ארה"ב נמצאת בחובות וגירעונות גבוהים לא פחות מבאירופה והנה האג"ח שלה ממשיכות להיות מבוקשות. גרמניה, לדוגמא, עשויה ליהנות ממציאות דומה.
  3. הנתונים המעדים על המציאות הכלכלית הריאלית בגוש האירו (מדדי מנהלי הרכש, מדדי אמון צרכנים וכו') די חיוביים ושוק הנדל"ן הלוהט שב בינתיים לגודלו האמיתי.
  4. רביעית, הבנק המרכזי האירופי נקט עד כה מדיניות פחות תומכת מעמיתיו בארה"ב, קנדה ובריטניה, בשל חששו מפני אינפלציה שאין לה סימנים כרגע. דומה שכעת הוא ער יותר לסיכונים הכלכליים, ויספק ברוחב יד את הנזילות הנחוצה בתקופת המעבר.
  5. חמישית, חברות בגוש האירו מונעת מכל מדינה לפחת את המטבע שלה, כדרך לעידוד הייצוא ושחיקה אינפלציונית של החוב, אך המשבר "פורץ" כשהאירו נמצא גם כך בפיחות מהיר, כך שמגבלה זו פחות אקוטית כעת.
  6. חשוב מכל - תחושת הדחיפות והפחד גורמת סוף סוף לגוש האירו להתחיל לפעול כדבוקה אחת, וזו נקודה חשובה, שכן עד כה התבלטו דווקא ההבדלים והמחלוקות בין ממשלותיו לבין עצמן, ובין הממשלות לבנק המרכזי.

יש גם גורמי סיכון ואציין כאן את החשובים:

בתקופת משבר 2008 הדולר התחזק מאוד, כי נחשב מטבע מקלט, והגיע עד 1.25 דולר לאירו. זה סייע לאג"ח הנומינאליות האמריקאיות, כי לא היו לחצי אינפלציה. עובדה זו, והריבית שירדה ל-0.25%, הקלו על מימון הגיוסים הגדלים והולכים.

בהמשך, כשהכלכלה הגלובאלית החלה להתאושש, הדולר נחלש וסייע למשק הריאלי האמריקאי, דרך סקטור הייצוא. במקביל, הצמיחה לא ייצרה לחצים אינפלציוניים, בגלל שיעור האבטלה הגבוה וההתייעלות של המגזר היצרני. כך יכול הבנק הפדראלי האמריקאי להחזיק את הריבית נמוכה ולהבטיח שלא תעלה זמן רב. כתוצאה, האג"ח האמריקאיות ממשיכות להחזיק מעמד וכך גם עלות האשראי.

מנגד, המשבר הנוכחי תופס כאמור את האירו בעיצומו של פיחות מהיר ויש הצופים שיגיע ליחס של 1:1 עם הדולר ב 2011. הדבר יכול לסייע לייצוא, אך במידה מוגבלת, כי חלק משמעותי מסחר החוץ האירופי הוא בתוך גבולות היבשת.

במקביל, הפיחות באירו והעליות במחירי הסחורות, מהווים פוטנציאל להתעוררות אינפלציה באירופה, יחד עם אבטלה גבוהה, כך שהריבית האירופית, שגם כך גבוהה פי ארבעה מאשר בארה"ב, תעלה ותייקר את עלות ההון. הדבר יקשה על מימון החובות והגירעונות ויקטין עוד יותר את אמון המשקיעים באג"ח האירופאיות הממשלתיות.

לכך יש להוסיף, כמובן, את הצורך לטעת באזרחי המדינות השונות את רעיון הלכידות וההקרבה שיצטרכו להקריב כדי שישרוד. עד כה, לא עמד נושא מכריע זה למבחן.

בסיכומו של דבר, חשוב לקחת את השיקולים שצוינו לעיל בחשבון, לראות דרך הכותרות, שמטבען נוטות לשלילה בתחילתו של משבר (כשזיכרון המשבר הקודם עדיין טרי) ולהיות ערים גם לפוטנציאל החיובי וההזדמנויות שהמשבר טומן בחובו.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?