גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדכון מפת המשבר הגדול

דוגמה דמיונית להתגבשות מפולת: אין זו טעות אנוש ולא רובוטים - זו פאניקה פאניקה ופאניקה

התוכנית המקורית שלי היתה להקדיש סקירה זו לעדכון מפת המשבר הכלכלי, אלא שאז הגיעה מהומת סוף השבוע וחייבה אותי להתייחס אליה.

האם, כפי שדווח, מקור מה שקרה בטעות-סוחר שהקליד אפס מיותר, או בהשתלטות מכונות על אדם, בשל המסחר האלגוריתמי הגובר בזריזותו על הסוחרים האנושיים, או שמא היה זה פחד טהור, אשר השתלט על המשקיעים, והפך בין רגע לפאניקה רבתי?

לדעתי, מה שקרה נבע מחוסר שליטה - של הממונים על מערכות המסחר, של האנשים פעילי השווקים בפחד שלהם, ובעיקר של קובעי המדיניות בתחום אחריותם. בשלב זה של המשבר, זירת ההחלטות היא באירופה, ושם אנגלה מרקל עדיין העדיפה לדאוג לבחירות מקומיות בצפון ווסטפליה מאשר לגורל האירו.

הבנק המרכזי, ובעיקר נגידו, שוב סירוב להבין את הקצב והאופן שבהם פועלים השווקים בימים אלו. דוגמא מדהימה של תופעה זו נרמשה ביום שלישי שעבר כשנשאל טרישה (נגיד הבנק האירופאי המרכזי - ECB) על אופציית רכישת אג"ח ממשלתי של מדינות במצוקה. תשובתו הייתה: "אפילו לא דנו בכך".

זלזולו באפשרות אשר למעשה הצילה את המערכת הפיננסית ב-2008, גרם לתגובה המתבקשת: נפילה ב-200 פיפס תוך כמה דקות במטבע האירופי. מרגע זה ואילך, היה ברור לעולם שקובעי המדיניות הרלוונטיים, אינם מתאימים לגודל המשימה, ואפקט הדומינו החל - פתח במחזיקי הנכסים בסיכון גבוה והלאה מהם לכל השוק - כל השאר הם פרטי ביצוע שמקורו ברצון העז של כולם "לצאת מהפוזיציה".

ההסבר שמקור הנפילה ביום ה' הוא ב"טעות-סוחר" ובטכנולוגיה, לא מתיישב עם העובדה שהקריסה קרתה לאחר שהשווקים כבר היו כ-3.5% למטה. מרגע מסוים אמנם הייתה בעיה טכנולוגית, אבל לא זו שתוארה. הבעיה לא היתה "כדור שלג" של פקודות קטיעת הפסד, אלא סגירה סלקטיבית של מערכות מסחר. זו של NYSE נסגרה כאשר אלו של בורסת נאסד"ק ו-ECN נשארו פתוחות.

הנה דוגמא אפשרית למה שקרה שתסבר קצת את האוזן לגבי האופן שבו קרתה המפולת:

סוחר שחפץ למכור ולא יכול היה לעשות זאת דרך עושי השוק הרגילים ב-NYSE, פנה בבהילות למכור שורט בזירה האלקטרונית הפתוחה כדי להגן על עצמו עד פתיחת המסחר ב-NYSE. במקום האפקט המרגיע שאמורה הפסקת המסחר יזומה להשרות, מהלך זה גרם למפולת חדה. בימים אלו ציטוט הוא ציטוט, ולא משנה איפה הוא מצוטט. אם ב-ECN מניה שווה דולר וציטוטה האחרון ב-NYSE היה 10 דולר, מחירה הוא דולר בעיני "המכונות", ובעיני הסוחרים המתבוננים במסכי המסחר.

כאשר המחירים צללו, נפסקו בבת אחת הביקושים. לא רק במניות אלא גם בחוזים על המדדים, וזה הגורם שהביא לצניחה בקצב 1000 נקודות DOW בכמה דקות. כאשר זירת עושי שוק נפתחה מחדש, באו קונים לנצל את פער הארביטראז' העצום שנפתחצר, וקנו בזירה האלקטרונית להחזקה, או למכירה במחירים הרבה יותר גבוהים ב-NYSE.

מהאירוע הזה הייתי מציע ללמוד את הדברים הבאים לקראת השוק הדובי המתחדש:

  1. קשה לנבא מתי מגיע יום פאניקה מוחלטת.
  2. לא תמיד ניתן לבצע את מה שרוצים במצב כזה.
  3. אין לסמוך על פוליטיקאים או קובעי מדיניות ברמה הטקטית. קצב קבלת ההחלטות שלהם אינו מותאם עם קצב השוק האלקטרוני-גלובלי-מיידי (זוכרים את ההחלטה לתת לליהמן ליפול?)

עדכון מפת המשבר

איני יכול להכריע אם התחלנו את שלב Cאו לא, אבל אני יודע בוודאות את הדברים הבאים:

  1. הגורם העיקרי שישפיע בקרוב הוא צורך המדינות המפותחות לצמצם את חובותיהן, יחד עם צמצום ניכר של הגידול במדינות המתפתחות.
  2. כל מטבעות העולם מהוות הבטחות ללא בסיס ממשי. יכולת הבנקים המרכזיים להדפיס ללא מעצורים כסף חדש, ובכך להוריד את ערכו, מביא יותר ויותר אנשים לפזול לכיוון הזהב על מנת לשמר את ערך נכסיהם הפיננסיים.

    מספיק לראות את מסלול הזהב (משנת 2008) והאירו (מאפריל 2009) בגרף הבא כדי להבין זאת:

משה שלום זהב אירו

  1. בגרף האירו ניתן לראות את ה-Volume Climax במחזורים, כאשר המטבע הגיע לאזור -1.25 והשינוי שחל בו לפני שהמדינות הכריזו על החלטות חדשות. לכן, לדעתי, ברמה הטקטית יש סיכוי טוב לתיקון במטבע האירופי, אשר יהווה הזדמנות נוספת לעשות עליו שורט בעתיד, לקראת פירוקו הבלתי נמנע.
  2. עליית הזהב קורית ביחס לכל המטבעות ולא רק כלפי מטבעות בקשיים.

מדד S&P500 מהווה בעיני את הבסיס לניתוח הכיוון וקצב המשבר:

משה שלום סנפ500

  1. מבנה הזיגזג המשולש מתקיים כמעט בצורה מושלמת. שני גלי ה-X שהופיעו הן במחיר, והן במתנדים (1 ו-2 בסגול) מחזקים אותי בדעה שהחזרה הנוכחית ממצב קניות היתר (3 סגול) מצביעה על תחילת הסיום של השלישייה כולה.
  2. הייתי מצפה לעוד גל אחד עולה אחרון, c של Z, אשר ינסה להגיע לקרבת אזור 1225. (ניתן לסמן את העלייה מפברואר כתת-גל a של Z ואת הירידה של שבוע שעבר כ-b).
  3. אם זה יקרה, נראה בעלייה זו, לא רק את c של Z אלא גם את הצד הימני של תבנית "פסגה כפולה" או "ראש וכתפיים" המופיעות כתבניות היפוך מגמה.
  4. למרות התסריט הזה, עוצמת הירידות האחרונות מאוד מטרידה, ומעלה את הסיכוי לכך שכל שלב B כבר הסתיים, ושפשוט איננו יכולים לספור נכונה את תתי-גליו של Z.
  5. שימו לב לדיוק המדהים שבו המדד התנהג. הוא נעצר ברמה המדויקת של תיקון 61.8% פיבונצ"י, אשר הייתה גם הגבול העליון של היתד הדובית העולה הגדולה (4 סגול).
  6. ציירתי סרגל פיבונצ"י בכחול, אשר מציג בפנינו יעדי מחיר בדרך מטה. שימו לב ש-1020 ו-880 משלבים רמות בשני הכיוונים, בנוסף להיותן רמות תמיכת מחיר קודמות. לכן, רצוי להתמקד בהן כאשר מתכננים תוכנית מסחר.

לסיכום:

  1. לדעתי, אירועי השבועות האחרונים הגדילו במקצת את המאמינים בשובו של המשבר הכלכלי. חזרה זו שאני כאן צפיתי וסיקרתי במסגרת זו באופן די שוטף, תהיה תקופה קשה וכואבת ברמה הגלובלית, ובמיוחד למי שאינו מתכונן אליה.
  2. האם ראינו את השיא של B? רק חצייה דרומה של רמת ה-X האחרון (1010-20) תאשר זאת סופית. הסביר הוא, שנראה עוד ניסיון להגיע לאזור ה-1200, או קצת מעלה מכך לפני כן.
  3. אבל, וזו הנקודה החשובה: הרקע כבר קיים, וחוסר האונים של מקבלי ההחלטות לטפל במשברים בגודל הזה, ללא יצירת נזקים חדשים, מביא את המערכת לסיום בלתי נמנע: גל דפלציוני עצום, אשר בסופו היפר-אינפלציה.
  4. אם נדמה את המיקום הנוכחי של המשבר על פי מה שקרה ב-2008, נאמר שכעת אנחנו בשלב של נפילת בר-סטרנס. זכרו שאז נאמר לנו שהבעיה תחת שליטה וממוקדת רק בסאב-פריים. עוד לפנינו שלב ה"ליהמן", שבו ההפנמה בדבר עומקה וחשיבותה של הבעיה תהיה אוניברסאלית.

  • משה שלום הינו מנתח שווקים פיננסיים בכיר, וחלק מצוות אתר "הכול בגרפים" (http://www.grafim-online.com)
  • המספק שירותים למשקיעים וסוחרים. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
  • משה שלום עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים