גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספורט ב-HD יקר לכם? בקרוב זה ישתנה

ב-‏HOT‏ וב-‏yes‏ מאמינים כי החלטת רשות השידור להעביר את המונדיאל בחינם לבעלי ממירי ‏HD‏ תוביל את המהפכה ■ אם זה יעבוד - המחיר יצנח, עלויות ההפקה יירדו, וגם את הכדורגל הישראלי נוכל לראות טוב יותר

שריקת הפתיחה ביוהנסבורג בעוד חודש עשויה לסמן עידן חדש בשידור הספורט הישראלי. לראשונה יוצע ערוץ ‏HD‏ שיביא את אחד מאירועי הספורט החשובים בעולם, בחינם, והרבה מהאיזונים המוכרים לנו בתחום עשויים להתערער. "המונדיאל יהיה המבחן שלנו בכל הקשור לשידורי ספורט", אומר המשנה למנכ"ל זכיינית ערוץ 2 רשת, שאול מגנזי.

‏תופעת ה-‏HD‏ בישראל היא בחיתוליה. בעוד העולם נכנס לתמונה החדה כבר בשנת 2000, ישראל העלתה הילוך משמעותי בתחום רק בשנה האחרונה. בשל טריותה, היא עדיין לא השפיעה באופן מהותי על השוק המקומי, ולכן הצרכן משלם די הרבה על היצע מאוד מצומצם.

ערוץ המונדיאל שתעלה רשות השידור בכבלים ובלוויין יכול להיות ראשית המהפכה. עבור ‏yes‏ ו-‏HOT‏, זו עשויה להיות תחילת נהירת צופים לטכנולוגיה החדשנית, עבור זכייניות הטלוויזיה המסחרית (2 ו-10), ייתכן כי זהו תום עידן שידור הספורט.

הישראלי היום משלם קרוב ל-40 שקל ל-‏yes‏ או ל-‏HOT‏, בכדי לצפות בערוצי הספורט ב-‏HD‏, כאשר התמחור משתנה. ב-‏HOT‏ משלמים את הסכום על כל החבילה, וב-‏yes‏ התשלום הוא כביכול עבור ערוץ הספורט בלבד. מדובר במחיר שנראה על פניו יקר (והוא עדיין לא כולל שדרוג הממיר לממיר ל-‏HD‏), אך הוא לא יקר יותר ממקומות אחרים בעולם.

‏לשם השוואה, בבריטניה ישלם חובב הספורט על חבילת ‏SKY SPORTS‏ בין 16 ל-27 ליש"ט בחודש, והאוסטרלי ישלם 16 דולר בחודש לתוספת של ערוצי הספורט ‏HD‏ בחבילת הבסיס שלו.

איפה ההבדל המשמעותי אם כן? קודם כל בכמות: בבריטניה ובאוסטרליה משודרים כ-10 ערוצי ספורט ‏HD‏. בארצות-הברית פועלים למעלה מ-30 ערוצי ספורט המשדרים ב-‏HD‏.

ההבדל השני בין חו"ל לבין ישראל הוא בסוג התכנים: בכל מדינה בחו"ל מקבל הציבור לצפייה את ענפי הספורט של הקבוצות הלאומיות והמקומיות. האמריקני הממוצע מקבל ב-‏‏HD‏ את כל משחקי ליגת המכללות בכדורסל, וכמובן את כל הליגות המקצועניות (בייסבול, פוטבול ו-‏NBA‏). הבריטי רואה ב-‏HD‏ מלבד כדורגל אנגלי גם את ליגת הראגבי, קריקט ואפילו תחרויות זריקת חצים.

אינפו: שוק ה-HD בישראל

הישראלי? הוא ראה לראשונה בשנה האחרונה את ליגת העל בכדורסל ואת מכבי תל-אביב ביורוליג, ולפני כשבוע קיבל לראשונה משחקי כדורגל מקומיים ב-‏‏HD‏, כשערוץ הספורט שידר את חצאי גמר ואת גמר גביע המדינה.

‏‏***

בישראל, על-פי ההערכה, יש קרוב ל-300 אלף בתי-אב שבהם ממירים המתאימים לצפייה ב-‏HD‏. עם זאת, ניתן לראות את ההבדל בין מנויי החברות, כאשר מקרב צופי ה-‏HD‏ של ‏yes‏ רק 30%-35% מחזיקים בחבילת ספורט, ואילו ב-‏HOT‏ המספר מגיע קרוב ל-60%.

כך שניתן להניח כי בקרב מנויי HOT מהווה חבילת הספורט גורם שמושך אנשים אל הטכנולוגיה המתקדמת, בעוד שמנויי ‏yes‏ מונעים בעיקר מגורמים אחרים, כמו סדרות או סרטים.

"חבילת הספורט בימינו היא לידר מרכזי, לצד הסרטים, למעבר ל-‏‏‏HD‏", אומר בכיר בתעשיית הטלוויזיה. "המעבר בישראל עדיין לא שלם ולא הגיע למיצויו, כי ליגת העל בכדורגל לא משודרת ב-‏HD‏, ואנחנו פה בנחיתות. אבל אנחנו צופים עלייה משמעותית בקרוב בזכות שידורי המונדיאל, כי מדובר באירוע גדול שלא ניתן להחמיצו ובחינם".

‏אז למה עד היום לא היה הזינוק המשמעותי בתחום בישראל? קודם כל בגלל העלויות. ערוץ הספורט הוא החלוץ, ולפי שעה הגורם המקומי היחיד בשוק המשדר ספורט ב-‏‏HD‏. הוא גם היחיד בישראל שמחזיק ניידת שידור מקומית המצלמת בטכנולוגיה המתאימה. עלות הקמת הניידת, בה לקחו חלק הפלטפורמות, הגיעה למיליון וחצי אירו.

תוסיפו לזה את עלויות ההפקה, השידור והעברת הסיב היקרות משמעותית כשמדובר ב-‏HD‏. עלות העברת תוכן מלוויין ב-‏HD‏ יכולה להגיע עד פי 5 מהעברת משחק דיגיטלי רגיל - 5,000 דולר למשחק לעומת 1,000 דולר. לאלה מצטרפים כמובן עלות רכישת זכויות השידור שהיא עניין ייחודי (ויקר מאוד) לשידורי ספורט - והנה הסיבה העיקרית לכך שבסופו של דבר צריך "לשתף" את הצופה הפשוט בישראל בעלויות היקרות.

לשם המחשה, הפקת ה-‏‏HD‏ של משחק גמר הגביע עלתה לערוץ הספורט 20 אלף דולר, כמו שעולה משחק של הליגה הספרדית ב-‏HD‏. אלא שזה נצפה על-ידי מאות מיליונים סביב העולם.

‏סיבה נוספת לעלויות הגבוהות בארץ, לעומת העולם, היא איסור הפרסום בכבלים. לדברי סמנכ"ל התוכן והאסטרטגיה של ‏HOT‏, יורם מוקדי, "אין ספק שאם יהיו פרסומות בספורט, יהיה אפשר להוריד עלויות ואולי אף לשדר בחינם לפעמים. אבל אני לא רואה שזה יקרה בעתיד הקרוב".

‏ ‏***

שידור המונדיאל ב-‏HD‏ לא מטריד את ערוץ הספורט, אלא דווקא משרת את מטרותיו. כל חשיפה של ציבור רחב יותר ל-‏‏HD‏ מיטיבה עם מי שמפעיל ערוץ בטכנולוגיה. הנחת היסוד היא - כמו שאומר אבי בר, מנכ"ל ערוץ הספורט - היא ש"מי ראה משחק ב-‏HD‏ כבר לא יוכל ללכת חזרה. ובגלל דרישת הקהל, לא ירחק היום שבו זה ייאלץ את כל חברות ההפקה לעבור ל-‏HD‏", אומר בר. "אולי זה לא ישנה את מחירי זכויות השידור, אבל את עלויות ההפקה כן. זה רק עניין של זמן עד שכל משדרי הספורט יעברו ל-‏HD‏ והצופים איתם, וכך העלויות יירדו".

‏ביולי הקרוב צפוי להיכנס ערוץ ‏HD‏ ישראלי נוסף לתמונה מטעם חברת צ'רלטון. הערוץ, כפי שידוע כבר עכשיו, יכלול את הליגות האירופאיות שהחברה משדרת בערוציה, ספורט 1 וספורט 2. אך האם היא תכלול גם משחקים מליגת העל המקומית? בצ'רלטון, שמצויה בתסבוכת משפטית מול ההתאחדות לכדורגל, לא פוסלים זאת על הסף.

אבל אם להסתמך על דברי ההתאחדות לכדורגל, מוטב שלא נבנה על צפייה בליגת העל כבר בעונה הבאה. "מוקדם להגיד שבשנה הבאה נמכור זכויות ‏HD‏", אומר גיל לבנוני, דובר ההתאחדות לכדורגל.

לדבריו, החדירה האיטית של ה-‏HD‏ לישראל היא שמונעת מההתאחדות להצטרף לעמיתותיה בעולם ולהיכנס לתמונה. "אני מאמין שהחדירה תעמיק בשנה הקרובה ועם הדחיפה שנותן לזה ערוץ הספורט, לא מן הנמנע שכמו שעשינו עם הזכויות בסלולר ובאינטרנט נגיע גם לזה", הוא אומר. "כרגע, בכל אופן, זה מוקדם מדי. ללא ספק שידורים באיכות גבוהה יותר הם אינטרס של כולם".

***

גם בעבור זכייניות השידור בערוצים 2 ו-10, שידורים באיכות גבוהה הם אינטרס ברור, אולם לא בכל מחיר.

"אם בשנתיים האחרונות היה מצב בו זכיינים רכשו אירועי ספורט שמשודרים במקביל גם ב-‏HD‏, אני מניח שזה לא יקרה יותר", אומר סמנכ"ל השיווק והפרוגרמינג של ערוץ 10, נתי דינר. לדבריו, "ככל שיתקדם הזמן כמות המנויים תעלה, ומי שיש לו ‏HD‏ יעדיף לראות שם, ומבחינתנו כבר לא יהיה אטרקטיבי לקנות משחק לשידור אצלנו".

לדבריו, "היום כשיש עשרות אלפי בתים שמחוברים ל-‏HD‏ זה מתחיל להיות משמעותי, ויכול להוריד אחוז או שניים מהרייטינג".

גם אצל זכיינית ערוץ 2 רשת, שם ישדרו 9 ממשחקי המונדיאל, מדברים על שינוי אסטרטגיה בגלל ה-‏‏HD‏. המשנה למנכ"ל הזכיינית, שאול מגנזי, מציין שתי אפשרויות: "או שלא נקנה יותר משחקים, או שנדרוש שהמחירים יחתכו בהתאם. אם אני יודע שמשחק יכול להביא 22% רייטינג, ואני רואה שיגרעו 4-5% בגלל אנשים שרואים את המשחק ב-‏‏‏HD‏ - ברור שזה ישפיע על ההחלטה שלי אם לשדר ספורט. אז נדע להגיד למי שיציע זכויות שנהיה מוכנים לשלם רק 50%. מי שמוכר את הזכויות יצטרך לקחת את זה בחשבון".

‏מדוע, אם כן, ערוצי הברודקאסט עדיין לא עוברים ל-‏HD‏? קודם כל בגלל שהעובדה שלחלק גדול מהציבור עדיין אין יכולות צפייה מתאימות תחייב אותם לשדר במקביל שני משדרים, גם ב-‏HD‏ וגם באיכות רגילה, ו"לעשות את זה עכשיו זה ייקר את העלויות בתקופה משברית", אומר מגנזי.

‏על כמה זמן אנחנו מדברים, תלוי את מי שואלים. מנכ"ל הרשות השנייה, מנשה סמירה, מאמין כי תוך שנתיים כבר נוכל לראות משחק של ליגת העל בערוץ 2, 10 ואפילו 1 באיכות ‏HD‏. "מערך 'עידן +' (‏DTT‏ - ל"א) יכול לאפשר צפייה ב-‏HD‏ ב-5 הערוצים הבסיסיים", הוא אומר, "אבל אנחנו נאפשר זאת לאחר סגירת השידור האנלוגי, שיפנה תדרים ורוחב פס. המערכת החדשה שתיבנה תוכל להכיל ‏‏HD‏, וזה יקרה ב-2012-2013".

‏‏***

אבל האפשרויות לא מוגבלות רק בידי הרגולטור או הפלטפורמות. אייל, שביקש לא לחשוף את שם משפחתו, הוא אחד מ-1.5% מהאוכלוסייה שקולט שידורי ספורט ‏HD‏ באמצעות צלחת לוויין פרטית.

"יש לי ערוצי ספורט מפולין, איטליה ואנגליה. זה עולם אחר", הוא אומר, "זה לא חופשי על הלוויין, אתה צריך לרכוש ממיר ‏‏HD‏ וזו הנאה. זה ממיר שעולה 400 יורו ודרכו אני מתחבר למה שנקרא 'שיתוף' כשמישהו באירופה מעביר בכרטיסים. לא אכפת לי אם זה חוקי או לא, זה עולה לי תוספת של 100 יורו בשנה והנאה אינסופית. את גביע האלופות, למשל, אני רואה בערוץ שווייצרי ויכול להחליף פרשנות ב-4 שפות. אני גם יכול לבחור לראות כשברקע רק הקולות של המגרש - בלי קריין או שדרן. שומע את הקהל, השופט, את הכדור. כאילו אני שם".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה