גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יהלומן כמו בני שטיינמץ מחונך בתפיסה שמילה זה יותר טוב מחתימה, ושלחיצת ידיים נחשבת לא פחות"

חבריו הקרובים של המיליארדר המסתורי משוכנעים שלא ישבור את המילה ויחזיר את חובות סקורפיו לבעלי האג"ח ■ בינתיים מצליח פיצוץ בלון האשראי לעיני כל להכתים את שמו - ולהפוך את לב לבייב, ש"בסוף הביא את הכסף", לצדיק

בשבוע שעבר נפל דבר בממלכת העסקים הנוצצת של המיליארדר בני שטיינמץ. איל היהלומים, בעל המוניטין הטובים והתדמית הנקייה, שמורגל בכותרות מפרגנות, חטף זובור עסקי ותקשורתי כואב. בנק הפועלים, בצעד חריג ואגרסיבי, גרם לחשיפה ציבורית של המגעים הממושכים המתנהלים בינו לבין הטייקון בנוגע לחובותיה לבנק של סקורפיו, חברת הנדל"ן שבבעלותו, בסך 355 מיליון שקל. בכך הפך המו"מ הדיסקרטי לפיצוץ פומבי, שבמהלכו הוטחו האשמות קשות בשטיינמץ, ועלו מילים שלא היו קיימות בלקסיקון העסקים שלו: אולטימטום, אי לקיחת אחריות, אכזבה, התנערות.

לא רק בנק הפועלים הופתע והתאכזב משטיינמץ. גם מחזיקי האג"ח המוסדיים, להם חייבת החברה סכום גדול אף יותר - 571 מיליון שקל, נלחמים על הכסף בחודשים האחרונים, במסגרת הסדר החוב הגדול ביותר בשוק ההון שמתנהלים לגביו כיום מגעים.

רק ימים ספורים לפני כן הסעיר שטיינמץ את עולם העסקים, כשחברת BSGR שבבעלותו, המחזיקה בחברות ובנכסים שונים ברחבי העולם, דיווחה על עסקת ענק שביצעה בגינאה. שטיינמץ רשם אקזיט אדיר, כשמכר מחצית מאחזקות חברת הכרייה שבבעלות הקבוצה תמורת 2.5 מיליארד דולר.

אירוני משהו שדווקא האקזיט הענק בגינאה גרר את שטיינמץ למצב השנוא עליו יותר מכול: חשיפה נרחבת. במהלך כל שנות עסקיו הוא הקפיד להתנהל בעיקר במסגרת חברות פרטיות, הרחק מעין הציבור ורחוק גם גיאוגרפית; רובם המכריע של עסקיו בחו"ל. סרבן הראיונות הסדרתי, שתמיד נמלט מן התקשורת ועודד את החשאיות בקרב אנשיו, מצא את עצמו בשבועות האחרונים במרכז אור הזרקורים, שהפעם לא החמיאו לו כמו תמיד.

ההסתבכות: לחיצת יד ששווה 355 מיליון שקלים

הסיפור על ההסתבכות של שטיינמץ ובנק הפועלים הוא סיפור על לחיצת יד. כמה שווה המחווה היומיומית הזאת? יהלומנים סוגרים כך עסקות ענק, בצירוף מילות הקוד האלמותיות "מזל וברכה". גם בנקאים לוחצים ידיים ללא הרף, אבל הם גם אוהבים את ההתחייבויות שהם מקבלים מלקוחות ממוסמכות וחתומות. כשבנקאים ויהלומנים עושים עסקים, מתברר שלהבדלים בין הגינונים יכול להיות מחיר גבוה.

שטיינמץ לחץ ב-2007 ידיים עם בכירי בנק הפועלים והצהיר בהזדמנויות רבות - ועדיין מצהיר - שהוא מחויב לחברה ועומד מאחוריה. בהפועלים, אז בראשות היו"ר דני דנקנר והמנכ"ל צבי זיו, הסתפקו בהבטחות, בשמו הטוב ובשנים טובות ושלוות שבהן היה לקוח גדול של הבנק, ולא החתימו אותו על ערבות אישית להלוואה.

ואז פרץ המשבר העולמי וסקורפיו נפגעה קשות. החברה, שעוסקת בנדל"ן למגורים ובנדל"ן מניב במזרח אירופה, סיימה את 2009 בהפסד של 313 מיליון שקלים, ועם התחייבויות בסך כולל של 2 מיליארד שקלים. רואי החשבון של החברה אף הצמידו לה הערת "עסק חי".

הפועלים דרש מהחברה לפרוע את חובה, שעומד על 355 מיליון שקלים. כשהתברר שלחברה אין כסף, ציפה הבנק מהמיליארדר להכניס את היד לכיס והופתע לגלות ששטיינמץ אינו ממהר לעשות זאת. מבחינת שטיינמץ, מתוקף היותה של סקורפיו חברה בע"מ, הוא אישית אינו מחויב לשאת בחובותיה.

הצדדים התגלגלו למגעים ארוכים ומפרכים, שנוהלו בששת החודשים האחרונים. בכירי הבנק השתתפו במשא ומתן, ובראשם המנכ"ל ציון קינן ומנהל החטיבה העסקית שמעון גל. שטיינמץ עצמו הגיע לחלק מהפגישות, בנוסף לדוד גרנות, יו"ר סקורפיו ומנהל בכיר בקבוצת BSGR. הפוזיציה של גרנות, אגב, מעניינת בפני עצמה: גרנות, בנקאי מוערך מאוד, ניהל בעבר שלושה בנקים - הבינלאומי, דיסקונט ואיגוד, והיה ידוע כנותן אשראי קשוח. בין היתר היה הבנקאי של שטיינמץ ושל עסקי היהלומים שלו בבינלאומי. כעת נאלץ גרנות להתמודד עם הסיטואציה המורכבת מן הצד הפחות נוח של המתרס.

בנקים אוהבים לסגור את המחלוקות עם לקוחותיהם בין כותלי הבנק, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בטייקונים. אפילו המשא ומתן הארוך בין בנק הפועלים ללבייב נסגר בחדרי-חדרים. אלא שבשבוע שעבר הדהים הפועלים את הביצה הפיננסית, כששלח לשטיינמץ דרישה לפרוע מיידית את חובותיה של סקורפיו, הציב אולטימטום לקבלת מלוא הסכום בתוך עשרה ימים, והודיע על ביטול מסגרות האשראי שלה. זהו צעד חריף מבחינת הפומביות שבו: סקורפיו היא חברה פרטית שהנפיקה איגרות חוב, ולכן היא מחויבת בדיווח לבורסה. כך נאלצה החברה לדווח על דרישת הבנק, והכביסה המלוכלכת נחשפה לעיני כול.

הבנק ידע מן הסתם שהדברים יפורסמו, ולא מן הנמנע שזאת הייתה מטרתו. לטענתו, חלה הרעה משמעותית בעסקי החברה, והוא רשאי להשתמש בזכותו לדרוש פירעון מיידי.

הצעד עורר מחול שדים גם בקרב מחזיקי איגרות החוב של שטיינמץ. מרבית החובות מתגלגלים על כספי הפנסיה שלנו, האזרחים, דרך איגרות חוב שהנפיקה סקורפיו. מחזיקי איגרות החוב המוסדיים, שלהם חייבת החברה סכום גדול אף יותר מאשר לבנק - 571 מיליון שקלים, נלחמים בחודשים האחרונים על הכסף, במסגרת הסדר החוב הגדול ביותר בשוק ההון שמתנהלים לגביו כיום מגעים.

החברים: "מילה ולחיצת ידיים נחשבות לא פחות מחתימה"

"יהלומן חונך בתפיסה שמילה זה יותר טוב מחתימה, ושלחיצת ידיים נחשבת לא פחות", אומר על כך דוד פורר, חבר קרוב של שטיינמץ ובעלי קבוצת נאופרם. "אני לא מכיר אותו בתור מי שלא עומד מאחורי המילה שלו".

"צריך לזכור שכשהוא גייס את הכסף עבור סקורפיו הוא אמר בדיוק מה הוא הולך לעשות עם הכסף, וזה מה שהוא עשה - השקיע במזרח אירופה", אומר אבי טיומקין, יועץ קרנות גידור וחבר קרוב של שטיינמץ. "מזרח אירופה התמוטטה, וזה קרה גם לאנשים הכי מבריקים".

לדברי מקורביו של שטיינמץ, "מהרגע הראשון שטיינמץ הבהיר כי הוא עומד באופן מוחלט מאחורי סקורפיו, ופעל להבטיח שבעלי האג"ח יקבלו את מלוא כספם בחזרה, למרות שהוא אינו ערב לחוב של סקורפיו באופן אישי. הוא גם ניאות להזרים לחברה סכום חסר תקדים של 200 מיליון דולר, מהם 100 מיליון ישולמו במזומן לבעלי האג"ח ו-100 מיליון יינתנו כערבות אישית שלו לבנק".

עוד מציינים בסביבתו של שטיינמץ כי כשפרץ המשבר העולמי, הפחית מנכ"ל סקורפיו שמעון מנחם את שכרו ב-50%, וכי בחברה הושקעו כספים רבים מטעמם של בעלי המניות שתשלומם יידחה לאחר תשלום איגרות החוב. הם אף מזכירים כי שטיינמץ רכש בשיא המשבר את כל האג"ח של חברת TMI(חברה של הקבוצה שביצעה פירעון מוקדם בעקבות ירידת שווי החברות הבנות) ב-1.3 מיליארד שקלים בערך הפאר"י (מתואם) שלהם, "כמו שמעטים, אם בכלל, עשו לפניו".

עוד אומרים המקורבים: "ההצעה של שטיינמץ לבעלי האג"ח ניתנה לפני העסקה של BSGR וללא קשר אליה, כך שהניסיון של גורמים אינטרסנטיים לכרוך בין הדברים היא פופוליזם טהור".

אחרי סגירת הגיליון: הפועלים מסרב לארכה שביקש שטיינמץ - ודורש פירעון מיידי

בינתיים הבנק לוחץ במקום שהוא יכול: התדמית. שטיינמץ נהנה מתדמית של איש עסקים ישר והגון. פיצוץ בלון האשראי לעיני כול מכתים את שמו, והשוק בוודאי מושפע מכך. קומץ הבנקאים הבכירים שיושבים על ברזי האשראי של ישראל קוראים את הטענות על איש העסקים המתנער מאחריות; הבינלאומי, לאומי ומזרחי טפחות כבר דורשים כי שטיינמץ יחזק את הביטחונות שנתן לבייטמן הנדסה, חברה בת של BSGR, ואף ייתן ערבות אישית לאשראי. גם הפועלים מתכוון לדרוש פירעון אשראי בסך 80 מיליון שקלים שניתן לבייטמן.

הלחץ הזה בהחלט משפיע על השוק: בקהילה הפיננסית כבר צצו מי שמשווים את שטיינמץ לטייקונים אחרים; פתאום לב לבייב הפך לצדיק. גם הוא לא היה חתום על ערבות אישית, אומרים גורמים שונים בשוק, ובכל זאת הביא בסוף את הכסף. יצחק תשובה הפך ללוחם צדק, שעומד אישית מאחורי החברות שלו.

בני שטיינמץ

מי אתה שטיינמץ?

תחת מעטה החשאיות הפך שטיינמץ עם השנים לאיש עסקים מסקרן שלא ידוע עליו הרבה. מדוע הוא נמלט כך מהתקשורת? לאנשים הקרובים אליו אין ספק ביחס לתשובה. "זה לא מקרי שבעברית אין מילה לפרגון. אתה יכול לספק רק את השמחה הגדולה של עם ישראל - השמחה לאיד", אומר דוד פורר, שבעצמו מקפיד להתרחק מהתקשורת.

"צרות העין בארץ חוגגת. תמיד מוצאים את הנקודה השחורה. גם אני אף פעם לא מתראיין", אומר אבי שנור, יהלומן ומבעלי השליטה בקרדן וחבר קרוב מאוד של שטיינמץ. "אנחנו רוצים לשבת בשקט, וללכת לסופר בלי שיזהו אותנו. לי זה מצליח, לבני קצת פחות". "הוא לא אוהב דיבורים. זו לא רק התרחקות מהתקשורת, גם סמול טוק הוא לא אוהב לעשות", מוסיף חברו חיים אבן זוהר, מומחה בינלאומי בתחום היהלומים. "הוא יודע שזה יבוא על חשבון הזמן שלו, שמוקדש למשפחה ולעסקים".

בכל שנה מקיימים שטיינמץ ואשתו מסיבת יום עצמאות לחבריהם. לאירועים חברתיים הוא מגיע במשורה, ויעדיף אירועי תרבות כמו פרמיירות של הצגות על-פני מסיבות מרובות סלבס ומצלמות.

הכתבה המלאה מתפרסמת במוסף G

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו