גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו מסתכלים על מה קרה בתעשייה בדור הסלולר השלישי"

אחרי שמפעילי הסלולר התרגלו לדור השלישי בסלולר, תוך חצי שנה כבר נראה רשת דור רביעי בחברת וריזון האמריקנית ■ על ההקמה אחראית חברת אלקטל-לוסנט, שראש חטיבת הדור הרביעי בה, קן וירת', רוצה להפיק לקחים מהקמת רשתות הדור השלישי

כנס פורום ה-LTE שנערך בשבוע שעבר באמסטרדם הפך השנה למוחשי יותר מתמיד. אמנם הדור הרביעי בסלולר (LTE) עדיין לא התנחל לעומק בלבבות אנשי התעשייה, ומפעילים רבים בעולם לא ממהרים לאמץ אותו, אבל מה שבטוח הוא שהעולם הולך לכיוון ה-LTE ושהוא ייהפך לסטנדרט עולמי.

אחרי ההצלחה המוגבלת של הדור השלישי, ואחרי שהוויכוח לגבי טכנולוגיית ה-WiMAX (תקשורת אלחוטית בפריסה רחבה) כעתיד הסלולר הוכרע בנוק אאוט, התקוות שתולים המפעילים ברשתות דור רביעי הופכות להיות הרבה יותר ריאליות.

מדינות רבות הפנימו את גודל האסון שכמעט והמית את תעשיות הסלולר שלהן, כשהן מכרו תדרים לדור שלישי במיליארדי דולרים. כעת, הן מפנימות שבמהלך זה פעלו נגד האינטרס הציבורי והכלכלי שלהן כשגבו מהמפעילים תשלומים מופקעים על תדרי דור שלישי. כעת, הן מוכרות תדרים לדור רביעי במחירים הרבה יותר שפויים.

אחרי חברת וריזון בארה"ב, שתשיק את רשת הדור הרביעי שלה בחצי השנה הקרובה, וחברת טליה סונרה בסקנדינביה, ברור לכולם שניתן לדבר על יישומים ושירותים ופחות על טכנולוגיות כי העתיד, כאמור, כבר כאן.

הולכים חזק על LTE

אלקטל-לוסנט, אחת מהשחקניות הגדולות בעולם ציוד ופתרונות הטלקום, שמה לעצמה יעד להיות שחקן דומיננטי בשוק ה-LTE. אלקטל-לוסנט היא שחקנית רצינית בעולם הרשתות הנייחות, אבל בעולם הסלולר היא לא ממש הצליחה לאורך השנים. העובדה שעכשיו מפעילים בעולם מתחילים לדבר על מעבר לדור הרביעי היא בבחינת הזדמנות פז עבורה, כמי שרוצה להתבסס בתחום.

זו הסיבה גם שנשיא אלקטל-לוסנט, בן ורהייבן, מינה באוגוסט 2009 את קן וירת' לעמוד בראש החטיבה שעוסקת ב-LTE, מתוך מטרה מוצהרת לבסס מעמד של שחקן מוביל ולא לחזור על הטעות הגדולה מתחילת העשור הקודם, כשהדור השלישי בסלולר קצת חמק לה מהידיים, ולוותר על השוק הזה. וירת' שימש קודם לכן כראש חטיבת פתרונות המולטימדיה בחברה.

אחד הלקחים הגדולים של אלקטל-לוסנט ושל וירת' מן העבר היה להעמיד את תחום השירותים בקדמת הבמה, במקום לדבר רק על טכנולוגיות. "דור רביעי יש גם ליצרנים אחרים, אנחנו רוצים להראות איך עושים מזה כסף", מסביר וירת' בראיון בלעדי ל"גלובס".

זו הסיבה שהחלטתם להבליט את תחום השירותים והאפליקציות במקום יכולת טכנולוגית?

"לדבר על 'הקופסה' שלנו ועל הציוד שלנו, זה היה טוב בשביל סמנכ"לי הנדסה, אבל לכל אחד מהמתחרים יש את הקופסה שלו. מה שמעניין זה איך אתה מבדל את עצמך מול הלקוח. אנחנו שמים פוקוס על ניצול גבוה של היכולות שלנו, על יצירת אינטגרציה ביניהן ומספקים פתרון מקצה לקצה.

במקום לעסוק באינטגרציה של קופסה אחת שלנו עם קופסה של יצרן אחר, הקדשנו הרבה זמן בתחום ה-LTE כדי להשקיע בארכיטקטורה של המערכות, כדי שיתאימו לכל שירות או התקן שהלקוח ירצה להפעיל על הרשת. לקחנו הרבה סיכון בכך כי באנו ואמרנו למפעיל שהאחריות לשירותים שאנחנו מציעים לו היא עלינו. אם יש בעיה עם שירות מסוים אנחנו אחראים כלפיו, כי אנחנו יודעים שזה עובד.

"הדבר השני הוא כמובן השירותים והאפליקציות. הלקוחות שלנו נאבקים בלהגדיל את כמות הלקוחות ואת הרווחיות מכל לקוח. למה? כי המכשירים הסלולריים מתחילים להציף את הרשתות ומגיעים לשיאים חדשים של צריכה, ויש להם, כמובן, תחרות מצד טכנולוגיות אחרות שמתחרות בהם כמו לווין, כבלים וכו'. מה שאנחנו התמקדנו בו הוא לענות על הצרכים האלה, כלומר לעזור למפעיל, שהוא הלקוח שלנו, להרוויח יותר משירותים. אנחנו רוצים להראות ללקוחות שלנו איך לקדם שירותים ואיך ניתן להרוויח מהם ולשווק אותם".

הפקת לקחים מהדור השלישי

וירת' מסביר כי נעשתה הפקת לקחים בעקבות תחילת הדרך של הדור השלישי. לדבריו, המפעילים מיהרו אז להוציא מיליארדים על תדרים לדור שלישי אבל במשך כשנה לא עשו איתם כלום עד שהדירקטוריונים שלהם התחילו לשאול שאלות. "אז הם קנו ציוד לדור שלישי ובנו איתו רשת. הבעיה הייתה שעל גבי הרשתות האלה הם הציעו רק שיחות קוליות - זאת אומרת, שום שירות חדש לא היה. הם פשוט לקחו שירותים של דור שני ושמו אותם על רשתות דור שלישי. מה שקרה זה שבמשך 5-6 שנים הם הפסידו הון עתק", הוא אומר.

לדברי וירת', אלקטל-לוסנט הסיקה שאנחנו צריכים שתהיה לנו את הטכנולוגיה הטובה ביותר, ואת הפתרונות הטובים ביותר, אבל אנחנו צריכים גם להראות ללקוחות שלנו כיצד הם יכולים לראות כסף מהשירותים כדי שלא יחזרו על אותה הטעות כשהם עוברים ל-LTE.

"הדבר שעוזר לכך הוא שה-LTE הפך להיות סטנדרט עולמי. מצב המכשירים הוא הרבה יותר טוב, כי עכשיו יצרני המכשירים יודעים איזה מכשירים לייצר והם לא מסתבכים עם סוגי טכנולוגיות שונות וכך נראה מגוון מכשירים רחב יותר ובמהירות גבוהה יותר מבעבר".

מתי אתה חושב שנראה מכשירים סלולריים ב-LTE?

"וריזון משיקה בקרוב את הרשת שלה ביחד איתנו ואז נתחיל לאט לאט לראות מכשירים כאלה. יהיה בעצם מעבר של כל השירותים ל-LTE כי זה אינטרס ברור של המפעילים, מפני שההשקעות באינטגרציה מול הרשתות הישנות הן עצומות. לכן, בשלב הראשון הם ישאירו את השיחות הקוליות על רשתות הדור השלישי ובשלב הבא, כשהכל יעבוד כמו שצריך בדור הרביעי, הלקוחות שירצו לשדרג מכשירים יקבלו את הכל במכשיר אחד ולאט לאט רשתות הדור השלישי ייצאו מהמחזור".

מנסים לחסוך עלויות

אחת הטענות בכנס הייתה שהמפעילים עוברים לדור הרביעי בגלל הצורך בהורדת עלויות ולאו דווקא בגלל שהם רוצים להעניק לצרכנים שירותים חדשים או מהירויות גבוהות יותר בגלישת האינטרנט. מה דעתך?

"זה נכון. עלות ייצור ביט ב-LTE היא הרבה יותר זולה ויעילה. אם אתה חושב על עלויות תחזוקת הרשת, אתה כמובן יכול לראות שעלויות תחזוקת רשת LTE הן הרבה יותר נמוכות בגלל שהן פחות מורכבות. אם אתה חושב על מה, למשל, עושה האייפון וכל המכשירים החכמים ברשתות הדור השלישי, אתה מבין עד כמה זה מסובך לתמוך בביקושים לתעבורת נתונים על רשתות דור שלישי. רשת דור רביעי, שעובדת על פרוטוקול אינטרנט (IP), מתאימה לכך בדרך הרבה יותר פשוטה משום שיש לה ארכיטקטורה שונה".

אז אם אני מפעיל סלולרי חדש, מה היית מציע לי? לאיזו טכנולוגיה היית ממליץ לי ללכת?

"זה תלוי. זה תלוי איזה נתח שוק אתה רוצה להשיג ובכמה זמן. אם אתה במדינה שיש בה חדירה נמוכה, אתה צריך לספק קודם כל שיחות קוליות ולכן תצטרך רשת דור שלישי, לפחות להתחלה. אם יש לך רשת GSM ויש לך לקוחות שאתה רוצה לתת להם שירותי וידיאו ואינטרנט מהיר, אז כנראה שכדאי לך ללכת עכשיו ל-LTE. אבל זה מאוד משתנה בהתאם לנסיבות".

אלקטל-לוסנט לא הייתה חזקה בדור השלישי. אילו לקחים יש לקראת כניסתו של הדור הרביעי?

"אנחנו מסתכלים על מה קרה בתעשייה בדור השלישי, ומנסים להגדיר מחדש את הדור הרביעי - רשת IP שמתאימה לשיחות קוליות ולתקשורת נתונים ומספקת מגוון גדול של שירותים. יש לנו יכולות ברורות ועד עכשיו זה הוכיח את עצמו בזכיות שלנו במכרזים של וריזון ו-AT&T".

מה הזכייה בוריזון עשתה לכם?

"היא עשתה הרבה, כי הם היו ראשונים שהלכו ל-LTE וכולם מסתכלים עליהם. אנחנו רואים את ההתעניינות בכמות הניסויים שאנחנו עושים. אנחנו עושים היום ניסויים עם 45 מפעילים בכל העולם. אתה חייב להיות בשלב הבדיקות הראשוניות של הלקוח במעבדה שלו, כדי לעבור לשלב השני במעבר לשדה. בשלב הזה ברור שיש נפילות של חלק מהספקים, ואז אתה נשאר עם 2-3 ספקים שאיתם מתחילים לנהל מו"מ ובסוף הולכים כנראה עם שני מפעילים לחוזה להקמת רשת".

הכותב היה אורח חברת אלקטל-לוסנט באמסטרדם

עוד כתבות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל