גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות משקיעות בשיווק תרופות בפטנטים יותר מבפיתוח חדשות"

כך טוען ד"ר גיל תומר, סגן נשיא לפיתוח עסקי בחברת התרופות אוניפארם ■ בנוסף, הגנת הפטנטים לעיתים נרחבת כל-כך עד שהיא מונעת פיתוח תרופות על-ידי חברות אחרות

חברות התרופות עושות ככל יכולתן כדי להאריך את משך הפטנטים שמגינים על התרופות שלהן, אבל התופעה עלולה לחזור כמו בומרנג ולפגוע בפעילות שלהן. כך טוען ד"ר גיל תומר, סגן נשיא לפיתוח עסקי בחברת התרופות הישראלית אוניפארם (unipharm).

תומר משתתף בפורום ייחודי, שבו נפגשים מנהלים ועובדים בתעשיית מדעי החיים. את הפורום הקימה ד"ר דליה מגידו, מייסדת קרן ההון סיכון 7 Health Ventures, יחד עם מועדון הבוגרים של תוכנית קלוג-רקנאטי, תוכנית משותפת ללימודי תואר שני במינהל עסקים של אוניברסיטת נורת'ווסטרן ואוניברסיטת תל-אביב. מגידו, בעצמה בוגרת התוכנית, החליטה על הקמת הפורום כדי ליצור מקום להחלפת ידע, ניסיון ודעות. על הדרך עשויים להיווצר בעזרת הפורום גם קשרים עסקיים, אולם זאת לא אחת ממטרותיו.

במפגש האחרון של הפורום הרצה תומר על הנושא "פטנטים במדעי החיים - זרז או מעכב חדשנות". תומר מגיע אמנם מחברת תרופות גנריות, כך שהוא עלול להיתפס כבעל עניין בנושא, אולם לדבריו, הוא מתנתק מההקשר הגנרי ומציג את התמונה הקיימת.

"בניגוד למה שלמדנו על פטנטים כתמריץ לחדשנות, בשלב מסוים פטנטים יכולים להפוך אפילו לתמריץ שלילי כנגד חדשנות", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "פטנט זה מונופול שניתן לאדם שהמציא משהו חדשני, כדי שיראה רווחים מההשקעה שלו, וזה בהחלט חשוב. הדבר נכון במיוחד במדעי החיים, שם יש צורך בהשקעות גדולות מאוד עד להבאת תרופה או מכשור רפואי לשוק, ויש גם סיכון גבוה לכישלון. אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים שימוש יתר של פטנטים, מה שגורם למונופול מופרז ולעיכוב של חדשנות".

* איך המונופול פוגע בחדשנות?

תומר: "היבט ראשון הוא מכיוון החברה שזכתה בפטנט. היא המציאה, השקיעה, וקיבלה מונופול בפועל ל-10-14 שנה. ולא מדובר על פטנט אחד, כי לכל תרופה יש היום עשרות ולפעמים מאות פטנטים, על מרכיבים ואספקטים שונים. העיכוב נוצר מכיוון שיש מעגל המצאה ותחרות. לתרופה יש מחזור חיים שבמהלכו קוצרים רווחים, אחר כך מגיעה תחרות מצד הגנריקה ואז הרווחים יורדים אך התרופה הופכת להרבה יותר זמינה.

"כשחברה מסתכלת קדימה וצופה תחרות גנרית בעוד חמש שנים, היא מתחילה לפתח את התרופה החדשה הבאה, ונותנת 'פוש' למחקר ופיתוח. ככל שמאריכים את השלב עד לפתיחת התחרות, מחלקות הפיתוח הופכות לעצלניות, והתקציב נוטה יותר לשיווק ופחות לפיתוח, כך שיש יבול מועט של תרופות".

זאת לא הסיבה המרכזית, להערכת תומר ומגידו, לכך שהצנרת של התרופות החדשות מתייבשת. "אם להיות הוגנים, הפייפליין מתייבש במידה רבה בגלל שבתחילת שנות ה-90 חברות התרופות הבינו שהכוח האמיתי הוא לא במו"פ אלא בשיווק, ומיצבו את עצמן כארגון שיווקי", אומרת מגידו.

* חברות תרופות גדולות שהפטנטים שלהן עומדים לפוג מחפשות תרופות חדשות בחברות צעירות או באקדמיה.

מגידו: "זה מאוחר מדי. הולכים לפוג בשנתיים הקרובות פטנטים בהיקף מכירות של כ-60 מיליארד דולר. גם אם החברות יקנו את כל הקניין הרוחני של כל האוניברסיטאות, יש להן עדיין 10 שנות פיתוח לפני שתרופה מגיעה לשוק".

צריך שינויי חקיקה

מעבר לגורם המעכב הראשון, תומר מוצא גורם נוסף. "יותר ויותר פטנטים נרשמים בשלבים מוקדמים של הפיתוח, אבל הם מאוד נרחבים", אומר תומר. למשל, אם יש פטנט על כל הרצפטור, אז הוא מגן על כל תרופה שעובדת על הרצפטור. מן הסתם, החברה שמחזיקה בפטנט תפתח תרופה אחת, אבל הפטנט שלה כל כך רחב שהיא תעצור חברות אחרות מפיתוח תרופות אחרות, אולי אפילו יעילות יותר".

תומר סבור שיש צורך בשינוי חקיקה על-מנת לצמצם את הפטנטים כדי שלא יהיו נרחבים מדי. "יש צעדים ראשונים לכך בארה"ב, אבל זה מעט מדי ומאוחר מדי", הוא אומר. לדבריו, לחברות התרופות הגדולות יש לובי חזק, שיכול לנסות למנוע את השינוי, אבל הן צריכות להבין שגם הן נפגעות מהמצב.

"יש דוגמה שמראה איך הגולם קם על יוצרו", אומר תומר. "אוניברסיטת רוצ'סטר, שהיא אוניברסיטה קטנה, רשמה פטנט על טיפול נגד דלקות מסוימות, ותבעה את חברת התרופות Pharmacia, שנרכשה על-ידי פייזר. האוניברסיטה קיבלה פטנט שמגן על השימוש במעכבי האנזים COX-2 בצורה מסוימת, וטענה שפרמסיה הפרה את הפטנט שלה בתרופה שהיא משווקת. למעשה, האוניברסיטה ביקשה מונופול על כל תרופה שמעכבת את האנזים באופן ספציפי - מספר רב מאוד של תרופות.

"בסופו של דבר פייזר ופרמסיה ניצחו במשפט, אבל אם הפטנט היה נשאר על כנו הן היו צריכות לשלם תמלוגים לאוניברסיטה, וחברות אחרות היו נמנעות מפיתוח תרופות חדשות באותו מנגנון. אני מקווה שהחברות יתפכחו ויראו איך הן עלולות להיפגע מהמצב הקיים".

תומר אמנם מציג דעה לא מאוד מקובלת בתחום ("אני עדיין במיעוט, אבל כשהצגתי את העניין בפורום, זה התקבל בצורה יפה גם בקרב אנשי מחקר", הוא אומר), אולם הוא יכול להיתלות באילנות גבוהים. דו"ח הנציבות האירופית מיולי 2009, מצא שחברות התרופות האינובטיביות (יצרניות תרופות מקוריות) משתמשות בכלים שונים להאריך את תקופות המונופול בתרופות פרי פיתוחן, מעבר לתקופות להן התכוון המחוקק, תוך חסימת התחרות.

תומר מציין שמחברי הדו"ח זיהו 1,100 מקרים, שבהם חברות אינובטיביות נתקלו במחסום של פטנט של חברה אחרת שעיכב אותן בפיתוח תרופה שעליה שקדו. ב-20% מהמקרים ניסיונות להגיע לפתרונות של מתן רישיון שימוש בפטנט בין החברות לא צלחו, ולכן במקרים רבים המחקר והפיתוח של התרופה נזנח. "יהיו יותר ויותר חללים בדמות תרופות טובות שהפיתוח שלהן ייפסק, ואני מקווה שנתעשת מהר", מסכם תומר.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה