גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליות בוול סטריט התחזקו: מגזרי האנרגיה והמחצבים הובילו

טבע עלתה 2.6%, טאואר זינקה 7.8% ■ נשיא קרן המטבע הבינלאומית הרגיע כי "משבר החוב באירופה כבר נמצא תחת שליטה"; האירו זינק מול הדולר ■ BP תיקנה את הנפילות אמש עם זינוק של 12.2%

המדדים המובילים בוול סטריט נסחרו היום (ה') בעליות שערים חדות למן הפתיחה. בצהרי היום היה נדמה ששוב הירידות יתמתנו ואולי ימחקו, אבל היום התסריט היה שונה והעליות הלכו והתחזקו עד לסיום. זאת, כאשר בורסות אסיה ננעלו מוקדם יותר בעליות ובורסות אירופה רשמו עליות חדות למדי.

ברקע, אותות הרגעה הועברו לשווקים ממנהיגים כלכליים ואירופיים מוערכים. האירו ממשיך בתיקון ומזנק ב-1.1% לרמה של 1.2107 דולרים לאירו וגם הנפט המשיך היום לטפס והשלים עלייה של 5.5% ב-3 ימי המסחר האחרונים.

גורו ההשקעות היהודי ג'ורג' סורוס התבטא היום, בכנס בוינה, בנוגע למשבר החובות באירופה. סורוס אמר כי "נכנסנו למערכה השניה של המשבר כאשר המשבר הפיסקלי באירופה מתרחב". הוא הוסיף ש"התמוטטות המערכת הפיננסית כפי שאנו מכירים אותה היא אמיתית והמשבר רחוק מלהסתיים. כאשר השווקים הפיננסים החלו לאבד אמון באשראי של מדינות ריבוניות, יוון והאירו נכנסו למרכז הבמה, וההשפעות של זה צפויות לבוא לידי ביטוי בכל העולם".

גם הפרופ' נוריאל רוביני, הנמצא ברומא, דיבר היום. רוביני אמר כי "על הממשלות באירופה וה-ECB לפעול: הבנק המרכזי צריך להוריד את הריבית לאפס ולפעול עוד בהרחבה מוניטארית במטרה לצמצם את ההשפעות של הצמצום הפיסקאלי הקשה שנוקטות הממשלות במטרה להיאבק בגרעונות".

נשיא קרן המטבע הבינלאומית, דומיניק שטראוס קאהן, הרגיע היום כי "משבר החוב באירופה כבר נמצא תחת שליטה". בנוסף הוא ציין כי הקרן עדיין צופה שהצמיחה הגלובלית ב-2010 תסתכם בכ-4.2%. "בזמן שרמות החוב הגבוהות עדיין מעלות חששות לצמיחה, בעיקר באירופה, הממשלות עכשיו באמת מחויבות לנושא והבעיה כבר נמצאת תחת שליטה", אמר קאהן בראיון לסוכנות בלומברג.

בנוסף, נשיא האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי, אמר בהתחייבות חסרת תקדים כי במידת הצורך היקף קרן הייצוב של 750 מיליארד אירו (905 מיליארד דולר) יורחב."כרגע אין שום סימן לצורך בהרחבת היקף קרן הייצוב. אבל, במקרה שהיקף הקרן לא יהיה מספיק כדי לעמוד במטרות שהוצבנו מראש, התשובה שלי היא פשוטה: נרחיב את הסיוע שלנו".

עוד באירופה, היום הותיר הבנק המרכזי את הריבית על 1%. ז'אן קלוד-טרישה, נגיד הבנק המרכזי של האיחוד האירופי, כינס כהרגלו מסיבת עיתונאים, שם הוא הגיב על החלטת הריבית וענה לשאלות העיתונאים, הנוגעות - איך לא - למשבר החובות המתפשט באירופה. "הלחצים האינפלציוניים באירופה נותרים חלשים", אמר טרישה. "אנו מצפים שהתמ"ג יצמח בקצב מתון אך מספק. ההתאוששות העולמית, יחד עם מדיניות ההרחבה המוניטארית, יספקו תמיכה לכלכלת אירופה. עם זאת, הצמיחה תמותן בשל האבטלה הגבוהה ותוכניות הקיצוצים הממשלתיות".

בזירת המאקרו בארה"ב, כמדי יום חמישי, פורסמו בשעה 15:30 שעון ישראל, נתוני הדו"ח השבועי בדבר מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה. הנתון הצביע על עלייה ל-456 אלף תביעות, לעומת צפי לירידה לרמה של 450 אלף תביעות חדשות. זאת, לעומת 453 אלף תביעות בשבוע שלפני כן. במקביל, פורסם המאזן המסחרי של ארה"ב לחודש אפריל. הגרעון התרחב קלות ל-40.3 מיליארד דולר לעומת צפי ל-41.2 מיליארד דולר ולעומת 40 מיליארד בחודש מארס.

נתוני חברת מחקר השוק RealtyTrac הראו היום כי מספר הבקשות לעיקולים בארה"ב ירדו במאי ב-3% ל-322,920 במאי לעומת חודש אפריל, זאת כאשר מספר העיקולים עלה בכ-1% לעומת השנה בקודמת.

מניות במוקד: BP תיקנה, טאואר זינקה

מניות האנרגיה והמחצבים הובילו את העליות. פוטאש זינקה, ביחד עם נובל אנרג'י. מניית BP המשיכה לרכז עניין ורשמה עליות חדות, זאת לאחר שצללה אמש בבורסת ניו יורק ביותר מ-15% לרמה הנמוכה מ-30 דולר, מחצית משוויה ערב הפיצוץ שהביא לדליפת הנפט הענקית במפרץ מכסיקו ב-22 באפריל אז נסחרה ב-60 דולר.

מניית גולדמן זאקס הגיבה בירידה חדה לדיווח על כך שחברת קרנות הגידור האוסטרלית בייסיס קפיטל הגישה אתמול נגדה תביעה בהיקף מיליארד דולר, בטענה שהבנק גרם לפשיטת רגל של אחת הקרנות שלה, לאחר שרכשה ניירות ערך מגובי משכנתאות של הבנק.

מניית טאואר זינקה וסגרה את הפער מול תל-אביב. היום השתתפה החברה בכנס השנתי של UBS בניו יורק. בשבוע הבא צפויה החברה להציג גם בכנס התכנון השנתי שיערך בקליפורניה. נציין כי מפגשים שכאלה הביאו בעבר הלא רחוק להתעניינות גוברת בחברה ולתחילת סיקורה על ידי בתי השקעות שונים.

חברת נייס מערכות דיווח היום רשמית על חתימת הסכם לרכישת חברת איגלו (eglue), ספקית פתרונות זמן-אמת להנחייה וקבלת החלטות, תמורת 29 מיליון דולר ועוד 6 מיליון דולר נוספים בכפוף לביצועים. העסקה צפויה להיסגר ברבעון השלישי של 2010, והנהלת איגלו וצוות העובדים מצטרפים לנייס.

מניית קמטק סגרה ללא שינוי. בנק ההשקעות Chardan Capital Markets, סבור כי קמטק נסחרת כיום נמוך משווייה האמיתי ומציב מחיר יעד של 4 דולר למניית קמטק עם המלצת קנייה. על פי Chardan, ההתרחבות של קמטק לענף ה-Front-End בשוק בדיקות השבבים, יחד עם מוצרי חברת Sela שנרכשה על ידה ב-2009 צפויים להגדיל את הכנסותיה השנתיות בכ-20-30 מיליון דולר. גורם נוסף המשפיע לטובה על עסקיה של קמטק היא כניסתה לשוק ה-LED המתפתח. ב-Chardan צופים כי תגיע לאיזון על בסיס GAAP ברבעון השני של 2010 ותציג צמיחה משמעותית בהכנסותיה בשנים 2010-2011.

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"