גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקות CT: באיזה בית-חולים תמתינו הכי פחות לקבלת תור?

תושבי חיפה ימתינו 5 שבועות לקבלת תור ל-CT ברמב"ם, בעוד שבהדסה בירושלים אפשר לקבוע תור לאותה בדיקה כבר למחרת ■ גם באסות"א רמת-החי"ל לא צריך להמתין הרבה, אך הבדיקה מתקיימת ב-3 לפנות בוקר

יחד עם הרפואה המודרנית הגיעו לחיינו גם אמצעי אבחון שונים, ההולכים ומשתכללים בכל פעם, שבאמצעותם ניתן כיום לבצע גילוי מוקדם לעשרות מחלות ולהעניק טיפול נכון ומדויק למחלות ופגעים אחרים.

בין האמצעים הבולטים העומדים כיום לרשות הרופאים נמצאות בדיקות ההדמיה CT (טומוגרפיה ממוחשבת) ו-MRI (הדמיה בתהודה מגנטית).

שתי הבדיקות מתבצעות במכשירים שעלותם עושיה להגיע גם למאות אלפי דולרים, הנמצאים בבתי-חולים ובמכונים מורשים.

אלא שבדיקת "גלובס" מעלה כי בעוד תושבי המרכז וירושלים יוכלו לעבור את בדיקת CT אלקטיבית (בהפניית רופא ולא במסגרת אשפוז) תוך מספר ימים מיום קביעת התור, ולעיתים גם תוך יום אחד - תושבי הצפון ייאלצו להמתין תקופות ארוכות העשויות להגיע גם ל-5 שבועות.

במסגרת הבדיקה פנו נציגי "גלובס" כלקוחות סמויים למרכזי זימון התורים ב-16 מכונים המבצעים בדיקות CT ברחבי הארץ, וביקשו לקבוע תור לבדיקות CT של עמוד שדרה צווארי. בדיקה זו נערכת ללא הזרקת חומר ניגוד, היא אינה נחשבת למסובכת לביצוע, ואורכת בין דקה וחצי לשתי דקות.

מממצאי הבדיקה עולה כי בבית-החולים הדסה (הר הצופים והדסה עין כרם) ניתן היה לקבל תור כבר ליום למחרת בשעות הבוקר, בבית-חולים שיבא נדרשו הנבדקים להמתין 3 ימים, ובמרבית המכונים ניתן היה לקבוע תור בטווח של שבוע מההתקשרות. גם בבית-החולים אסותא ברמת-החי"ל הציעו למטופל תור בטווח של מספר ימים, אולם בשעה 03.20 בלילה, בטענה כי בדיקה זו אינה מבוצעת במתקן בשעות היום.

יוצאי הדופן לשלילה היו המכונים בצפון הארץ. כך, לדוגמה, בבית-החולים נהריה התור הקרוב ביותר היה בטווח של שבועיים וחצי, בבית-החולים פוריה בטבריה התבקשו הנבדקים להמתין 4.5 שבועות. השיא נרשם בבית-החולים רמב"ם בחיפה, שם הסכימו לקבוע לנבדקים תור בטווח של 5 שבועות.

בכל הקשור לבדיקות MRI התורים ארוכים אפילו יותר, וזאת לאור העובדה שמספר המכשירים הפזורים ברחבי הארץ נמוך בכמחצית ממכשירי ה-CT, והבדיקה עצמה ארוכה יותר ועומדת על 30-60 דקות.

קביעת התור לבדיקת ה-MRI גם מסורבלת יותר, ובמרבית המוקדים נדרש המטופל להעביר באמצעות פקס את ההפניה לבדיקה והתחייבות קופת-החולים, ורק לאחר קבלת מסמכים אלה מתחיל הליך קביעת התור.

מרבית מכוני ה-MRI פועלים סביב השעון, ולכן ככל שהמטופל יסכים להתגמש ולבצע את הבדיקה בשעות הלילה המאוחרות או בסופי שבוע - כך יוכל להשיג תור מהיר יותר.

גורמים בתחום הרפואה העריכו כי תורים לבדיקות MRI נקבעים בטווח של כשבוע לשעות הלילה המאוחרות במרכז הארץ, ובטווח של כשבועיים לשעות נוחות יותר באזורים אלה. גם כאן, לדברי אותם גורמים, סובלים תושבי הצפון ממצוקת תורים, ואלה עשויים ארוך גם חודש ויותר.

קיצור דרך: בדיקה במכון פרטי שבהסדר

כיוון שמדובר בבדיקות שעלותן גבוהה, במרבית המקרים נדרש אישור מינהלי של הנהלת הקופה לקבלת התחייבות לביצוע הבדיקות.

קופת-חולים מכבי, לדוגמה, מפעילה מוקד ייעוץ לבדיקות דימות. כל הפניה היוצאת מרופאי הקופה מועברת אוטומטית לאותו מוקד, ובתוך 48 שעות מקבל המבוטח הודעה האם הבדיקה שהומלצה לו אושרה.

קופות-החולים, שכאמור מקבלות את שירותי בדיקות ההדמיה מבתי-החולים ומהמכונים, נקשרות בחוזים עם המרכזים הרפואיים השונים לביצוע הבדיקות. על-פי הוראת משרד הבריאות, הקופות גובות אגרה רבעונית בגובה 27 שקל לכל אחת מהבדיקות (ללא קשר למספר הבדיקות המתבצעות ברבעון).

כל קופות-החולים מאפשרות לבצע את הבדיקות בכל מכון בארץ הקשור בהסדר עם הקופה ללא קשר לאור המגורים. כך שתושבי הצפון שהמעונינים לבצע את הבדיקה במועד קרוב יותר יכולים לקבוע תור באחד מהמרכזים הרפואיים במרכז הארץ.

עוד ביקשו לציין בקופות-החולים כי במקרים בהם הרופא מציין כי מדובר בבדיקה דחופה, פועלים בקופה לקבוע למבוטח תור בטווח קצר ביותר.

מסקירת נתוני ההתקשרות עם המכונים שהועברו על-ידי הקופות עולה כי הקופות קשורות עם מרבית מכוני ה-CT בבתי-החולים, ופחות במכונים פרטיים (למעט בריכוזי אוכלוסיה בהם אין בקרבת מקום מכון CT במסגרת בית-חולים), כאשר לקופת-חולים כללית ישנה העדפה לשלוח את מבוטחיה לבדיקות CT בבתי-החולים שבבעלותה ובבתי החולים הממשלתיים, ואילו קופת-חולים מכבי תעדיף לשלוח את מבוטחיה לבתי-חולים ממשלתיים ולבתי-החולים של אסותא (בהם היא שותפה).

משרד הבריאות: "אין בעיית תורים ל-CT"

גורמים בתחום הבריאות טוענים כי בעיית התורים לבדיקות אלה, בייחוד בצפון הארץ, ידועה. אותם גורמים משייכים את העומס לבעיות כוח-אדם וניהול לא ממוקסם של אותם מכונים.

לדברי הגורמים, "בתי-החולים המשרתים את מבוטחי קופות-החולים משרתים באותם מכשירים גם את החולים המאושפזים אצלם. למעשה, יש להם אינטרס לשחרר את החולים ולהזמין אותם פעם נוספת רק עבור בדיקה, כדי לקבל מקופת-החולים תשלום נוסף. זאת משום שבית-החולים מתוגמל על-ידי קופת-החולים של המבוטח עבור יום אשפוז, אולם אינו מתוגמל עבור כל בדיקה בנפרד. במקרים של בדיקות אלקטיביות בית-החולים מקבל מקופת-החולים תשלום נוסף עבור ביצוע הבדיקה, ולכן זה מרכז רווח עבורו. לכן מוזר שחלק מבתי-החולים אינם דואגים להפעיל מכוני CT סביב השעון ובכך לקצר את התורים ולהגדיל את הרווחים".

ד"ר יעקב פרבשטיין, מנהל בית-החולים פוריה בטבריה, שהוא אחד משני שיאני ההמתנה לתורים כפי שנדגמו על-ידי "גלובס" (תור בטווח של 4.5 שבועות), מסכים עם אותו גורם: "עיקר הבעיה בקביעת תורים לבדיקות הדמיה היא בעיית כוח-אדם. התקן שלנו מצומצם, ולכן בכל פעם שמישהו מאנשי הצוות הרפואי יוצא לחופשה או לכנס מקצועי אנחנו מיד מורידים את התפוקה של המכון, וכך נגררים תורים. הבעיה הולכת ומצטמצמת כשכל אנשי הצוות נמצאים. בדיוק בשבועות אלה אחד מאנשי הצוות איננו, וכשהוא יחזור בשבוע הבא מיד יירד זמן ההמתנה לכשבועיים".

ואילו בבית-החולים רמב"ם, שיאן התורים (תור בטווח של 5.5 שבועות), ממשיכים לשמור על פאסון. בתגובה שהועברה על-ידי דובר בית-החולים, דוד רטנר, נמסר: "כשמדובר בבדיקת CT אלקטיבית הוא הגבוה בצפון עקב המוניטין שיצא לו, והדבר מתבטא בתורים ארוכים. כמובן שבכל בקשור ל-CT דחוף על רקע טראומה הקבלה מיידית".

* תגובת משרד הבריאות: במשרד הבריאות טוענים כי על-פי הידוע להם קיימת בעיה בקביעת תורים לבדיקות MRI, אולם לא מוכרת בעיה של תורים ארוכים לקביעת בדיקת CT בבתי-החולים בארץ.

מהמשרד נמסר כי ייתכן שבבתי-החולים שבהם נקבעו תורים למועדים רחוקים ישנו עומס נקודתי. כמו כן, נמסר מהמשרד, כאשר הבדיקה מוגדרת כדחופה - היא נעשית תוך זמן קצר ביותר המתאים לחומרת הבעיה ודחיפות הבדיקה.

עוד מציינים במשרד הבריאות כי לרשות המבוטחים עומדים גם מכונים מחוץ לבתי-החולים המבצעים בדיקה, זאת תוך התקשרויות עם קופות-החולים.

לעומת זאת, המשרד מודע לכך שקיימת בעיה בביצוע חלק מסוגי בדיקות MRI, כהשסיבות, בין היתר, הן אופי הבדיקה והצורך ברופאים נוספים בעת הבדיקה כדוגמת רופא ילדים.

מכשירי MRI נתונים לפיקוח, כולל כמות המכשירים ביחס לכמות האוכלוסין.

במהלך משותף למשרד הבריאות ולמשרד האוצר אושרה תוספת 8 מכשירים חדשים (והתקנות שונו בהתאם בכנסת), והרישיונות יינתנו בהליך ועדה מטעם המשרד שבוחנת את כל הבקשות לקבלת מכשיר MRI ומחליטה על-פי קריטריונים שנקבעו היכן יוצבו המכשירים, על מנת לשרת את האוכלוסייה באורח אופטימלי. ההחלטה תינתן בהתאם לשיקולים דמוגראפיים, רפואיים, גיאוגרפיים ועוד.

22

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם