גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהאם המרעיבה ועד עמנואל: תחנות בסכסוך בין החרדים ובית המשפט

מחניון קרתא והאם המרעיבה ועד הקצבאות לאברכים ובית-הספר בעמנואל - ההתנגשויות בין האוכלוסייה החרדית לבין מערכות המשפט ואכיפת החוק הגיעו בשנה החולפת לאחד משיאיה ■ סקירה של הפרשיות הנפיצות

"הסכסוך הוא בעיקרו מאבק חברתי-ערכי, ורק עטיפתו היא עטיפה של משפט. כשם שהסכסוך אינו בעיקרו משפטי, כך אינו בעיקרו הלכתי. אם סגירה, ולו גם חלקית, של הרחוב בשבת, כרוכה בהארכת הדרך ולכן גם בריבוי חילול השבת - מסופקני אם ההלכה רואה זאת בעין יפה".

את הדברים הללו כתב שופט בית המשפט העליון בעבר צבי טל, בפסק הדין שעסק בעתירות לפתיחת כביש בר-אילן בירושלים. פסק הדין, שניתן בשנת 1997, לא היה הראשון, ורחוק היה גם מלהיות האחרון שבו מעורב בית המשפט עד צוואר בעניינים שבין דת ומדינה. ובעברית פשוטה - במחלוקות הערכיות שבין הציבור החרדי לחילוני.

פעמים רבות עסק בית המשפט העליון, במסגרת עתירות שונות לבג"ץ, בעניינים נפיצים הנוגעים לציבור החרדי: שאלת גיוס תלמידי הישיבות לפני ואחרי חקיקתו של חוק טל; שידורי הטלוויזיה הישראלית בשבת; ההכרה בגיורים רפורמיים ו"גיורי קפיצה" שנעשו בחו"ל; סמכותה של עירייה לאפשר מכירת בשר חזיר בשכונות מסוימות בערים מעורבות (של חרדים וחילונים); פתיחת קניונים וחנויות בשבת, ועוד ועוד.

אלא שבשנה האחרונה נדמה כי שיעור ההתנגשויות בין האוכלוסייה החרדית לבין מערכות המשפט ואכיפת החוק הגיעה לאחד משיאיה. מפלס הזעם, המחאות והאלימות אגב הכרעות שונות שהתקבלו בבתי המשפט ובמערכת הפוליטית היה גבוה מתמיד.

הפגנת ה-100 אלף בשבוע שעבר, עם כניסתם של הורים מבית-הספר בעמנואל למאסר במסגרת הליכי ביזיון בית המשפט, עלולה לסמן נקודת שבר חדשה במרקם היחסים העדין שבין החרדים לשלטון החוק - כפי שסימנה הפגנה דומה, שבה השתתפו רבע מיליון חרדים בשנת 1999 - כנגד שליחתו של אריה דרעי למאסר.

האם המרעיבה

כתב האישום שהוגש נגד מי שכונתה "האם המרעיבה" מירושלים, באוגוסט 2009, בעבירות של התעללות בקטין בידי האחראי לו, היה חריף מאין כמותו: "הנאשמת נהגה למסור לאנשי הצוות הרפואי נתונים כוזבים ולעתים אף לגרום לתופעות הרפואיות בבנה תוך הונאת אנשי הצוות הרפואי. הפעוט אושפז בבתי-חולים לתקופות ארוכות, קיבל טיפול רפואי מיותר, מכאיב ומסוכן שכלל מתן תרופות, הזנה באמצעים חודרניים, בדיקות פולשניות. הנאשמת נהגה לחבל בטיפול התזונתי שקיבל התינוק באשפוזיו השונים באמצעות מסירת דיווחים כוזבים על הקאות וכאבי בטן. עקב התנהגותה נעצר תהליך גדילתו, ובשלב מסוים אף חלה ירידה ממשית במשקלו עד שנשקפה סכנה לחייו".

הדיונים הארכניים בשאלת הפרדתה של האם, עוד בטרם הורשעה בדין, מבנה הפעוט ומיתר ילדיה, יצרו עימות בין האוכלוסייה החרדית בירושלים לבין המשטרה ובתי המשפט.

בסופו של דבר הושג הסדר טיעון בתיק, שעיקרו, לצד הודאתה של האם, ביצירת הסדר ראייה ייחודי שבין האם לילדיה. השופט יוסף שפירא מבית המשפט המחוזי בירושלים אף נעתר לבקשה החריגה לדחות את גזירת עונשה ב-3 שנים, כדי לאפשר תהליך החלמה של המשפחה, במקום למצות את מידת הדין.

"אני נעתר לדחיית הטיעון לעונש מן הטעמים הבאים", כתב שפירא לפני כחודש בהחלטתו, "הנאשמת הודעתה במעשים שקשה להודות בהם, התחייבות הנאשמת ובעלה בהכרזת כל ילדיהם כקטינים נזקקים ולא רק כלפי הקטין שבכתב האישום, הטיפולים שהנאשמת ומשפחתה אמורים לקבל ולשתף בהם פעולה, העובדה שהנאשמת ילדה זה מקרוב ילד נוסף, קיומם של תנאים לא קלים בהסדר הטיעון המצריכים שיתוף-פעולה של המשפחה והקהילה, שהייה מרצון של הנאשמת במעצר בית למשך 3 שנים". ומעל לכל - טובת ילדיה של הנאשמת.

חניון קרתא

בדיוק שנה חלפה מאז הורה אותו שופט, יוסף שפירא, על פתיחתו של חניון קרתא בירושלים בשבתות ובחגים, בהוראתו של ראש העיר ניר ברקת. זאת לאחר פנייתו של מפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב אהרון פרנקו, לראש העיר בבקשה שזה יורה על פתיחת החניון כדי לפתור את בעיות החנייה באזור זה של הבירה.

בית המשפט הצביע על המחאה החרדית, שבאה לידי ביטוי במפגני אלימות, כעל שיקול רלוונטי בהחלטה על פתיחת החניון.

"בהינתן שהפתרון המוצע בפתיחת חניון קרתא הינו לטובת כלל הציבור בירושלים ואמור לתת מענה לעמדות ציבורים שונים בעיר, ולהביא לרגיעה ביחסים שבין אותם ציבורים, הגעתי למסקנה כי אכן יש מקום לפתוח ולהפעיל את החניון גם בשבתות חגים ומועדים, וכך אני מורה", כתב שפירא. "אביע את משאלתי כמכוון לדעת רבים, כי פתרון זה של פתיחת חניון קרתא במקום פתיחתו של חניון ספרא יביא לשקט ולרגיעה לעיר ירושלים ולתושביה, על כל מגזריה".

חדר המיון בברזילי

לפני כ-3 חודשים החליטה ממשלת ישראל להעתיק את מבנה חדר המיון הממוגן בבית-החולים ברזילי באשקלון, בעלות של 135 מיליון שקל, לאחר שהתברר כי הבנייה המתוכננת אמורה לקום על קברים עתיקים המצויים במקום.

התעוררה מחלוקת בשאלה האם מדובר בקברים של יהודים, או בקברים ביזנטיים עתיקים, ואולם ההחלטה הראשונה, שהתקבלה לאחר הפגנות שקיימו החרדים באתר הבנייה, היוותה ניצחון לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן.

בעקבות החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו התעוררה מחאה ציבורית, שעיקרה בזבוז הכספים הכרוך בהעתקת חדר המיון הממוגן. בסופו של דבר, לאחר כחודש ימים, שינה נתניהו את החלטתו, והורה להקים את חדר המיון הממוגן במיקומו המקורי, תוך העתקת הקברים ממקומם.

"השיקולים המרכזיים שהובילו את ראש הממשלה להחלטה שחדר המיון ייבנה במיקום המקורי", נמסר מלשכת נתניהו, "הם מתן עדיפות למיגון תת-קרקעי על פני מיגון עלי; סמיכות חדר המיון לבית-החולים: האתר המקורי קרוב יותר; האתר המקורי מאפשר חיבור תת-קרקעי מוגן בין חדר המיון לבין בית-החולים; האתר המקורי זמין יותר להקמה מהירה, משום שלגביו יש כבר היתרי בנייה; חיסכון בעלויות הבנייה; הקמת חדר המיון באתר המקורי תאפשר הקמה מיידית של מחלקת ילדים שתוכננה בצמוד אליו ותוך הישענות על מערכות חדר המיון".

במשטרת ישראל החליטו להתכונן ברצינות לאפשרות שביצוע הבנייה במתחם המקורי יגרור שוב התלקחות בשטח מול המפגינים החרדים. "בכוונת המשטרה לאבטח את העבודות של רשות העתיקות וחברת הבנייה ולשמור על הסדר", מסרה המשטרה בהודעתה, "העבודות יחלו רק לאחר אישור סופי של התוכנית המבצעית, ובמקביל יימשך ערוץ ההדברות עם כלל הגורמים".

הקצבאות ובית-הספר בעמנואל

על רקע היחסים המתוחים ממילא שבין הציבור החרדי לבין מוסדות השלטון, ובראשם בית המשפט, הגיעו שתי החלטות בג"ץ מהשבוע שעבר. בפסק הדין בעניין ארנן יקותיאלי ז"ל,

נקבע כי קצבאות הבטחת הכנסה שלהן זוכים אברכי כוללים בהתאם לחוק התקציב השנתי אינן חוקיות, בהתחשב בהוראה בחוק הבטחת הכנסה השולל קצבאות אלה ממי שלומדים במוסדות להשכלה גבוהה, ובהוראת השוויון בחלוקת תמיכות הכלולה בחוק יסודות התקציב.

10 שנים לאחר שהוגשה העתירה החליטו השופטים, ברוב של 6 נגד אחד, להורות כי החל משנת התקציב הבאה יבוטל הסעיף התקציבי המעניק לאברכים את הקצבאות הללו.

"בית המשפט מבקש מן הכנסת והממשלה, שמכינה את התקציב השנתי, לכבד את הקבוע בחוק יסודות התקציב שהוא המסד לחוקי התקציב השנתיים", נקבע בפסק הדין, שחולל סערה פוליטית ותקציבית. "הסעיף התקציבי בחוק התקציב עוקף את הוראות חוק הבטחת הכנסה ומהווה סוג של כספים ייחודיים אסורים".

למחרת פרסום פסק הדין בעניין הקצבאות, הורו שופטי בג"ץ לכלוא למשך שבועיים ימים את כל ההורים מבית-הספר לבנות "בית יעקב" בעמנואל, שיסרבו למלא אחר הוראות פסק דינו של בג"ץ, שאסר על הפרדה עדתית בין תלמידות אשכנזיות למזרחיות בבית-הספר.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה