גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להוציא חוזה על אפרופים

הלכת אפרופים של אהרן ברק מגדילה את הסחבת בבתי המשפט ומעצימה את עינוי הדין

החודש התקיים כנס של לשכת עורכי הדין באילת. השופט העליון, יורם דנציגר, הנחה מושב שעניינו פרשנות חוזים, והסביר מדוע פסק לאחרונה כי יש לפרש חוזים באופן המחזיר ללשון הכתובה של החוזה את מעמדה המכריע בפירוש חוזים. הנשיא בדימוס של בית המשפט העליון, אהרן ברק, התייחס למנחה בפטרונות, וכינה את דבריו של דנציגר "דברי הבל" ו"שליפה מהמותן".

כיצד קרה שברק, איש נעים הליכות, הגיע לביטויים לא ראויים כאלה, שעליהם אף טרח להתנצל אחר-כך? ואם ההין עתה לעלוב בפרהסיה בשופט עליון מכהן - עד כמה השליט, כשכיהן כנשיא, קיבעון מחשבתי על המערכת המשפטית כולה?

עשרות שנים ניתן בדיני החוזים משקל מכריע לנוסח הכתוב של החוזה. אנשים התווכחו, נשאו ונתנו, סיכמו, כתבו וחתמו. החזקה היתה שהתכוונו למה שהעלו על הכתב.

עם זאת, בפסק דין "אפרופים" קבע ברק בזמנו כי "חוזה מתפרש על-פי אומד דעתם של הצדדים. אומד דעת זה הוא המטרות, היעדים, האינטרסים והתוכנית אשר הצדדים ביקשו במשותף להגשים. על אומד הדעת למד הפרשן מלשון החוזה ומהנסיבות החיצוניות לו... לא נדרשת כל בחינה מוקדמת אם לשון החוזה היא ברורה אם לאו. שאלה זו תתבהר רק בסיומו של התהליך הפרשני".

צעצוע משפטי חדש

מה הן "הנסיבות החיצוניות"? הכוונה לעדים שיעידו וכן להתכתבויות ולמסמכים בנוסף לחוזה, שכולם יתנו רקע על "המטרות, היעדים, האינטרסים והתוכנית אשר הצדדים ביקשו במשותף להגשים".

מדוע הצדדים בכלל נפגשו והתקשרו בחוזה, מה העגה הטכנית הנהוגה בענף שבו נעשה החוזה, מה הנוהג הקיים בין סוחרים העוסקים בתחום, מה הניע כל אחד מהצדדים להתקשר בחוזה, ועוד כהנה וכהנה נסיבות המתארות את השתלשלות הדברים מעבר למה שניתן ללמוד מלשון החוזה כשלעצמה.

ההצעה שובת לב. על מנת להגיע לאמת המלאה אין להסתפק בלשונו הברורה והחד-משמעית של החוזה, אלא יש ללמוד גם מה היו נסיבות עריכתו. לאור לימוד הנסיבות, במקרים שייראו לבית המשפט ראויות, יש להתעלם מהלשון הכתובה והברורה של החוזה, ולהודיע לצדדים במסגרת פסק דין כי להבנת השופט, החוזה שאליו התכוונו אינו זה הכתוב שעליו חתמו, אלא החוזה שאותו מסיק השופט גם מהנסיבות. לכאורה, עשיית צדק יותר נכונה.

ברק התבטא כי כשופט, "פרופורציות" הן מקצועו. אכן נושאים של מידתיות ואיזון יחסי בין ערכים מתנגשים הן מלאכת יומו של שופט. על אותו משקל אומר כי "ספק סביר" ו"נסיבות" הן מקצועי שלי. עורך דין עוסק פעם אחר פעם ביצירת ספק סביר, ובעקבות הלכת אפרופים, אף תוך שימוש ב"צעצוע המשפטי" החדש - "הנסיבות החיצוניות".

ויתור על זכויות

במציאות, ההנחה - שלפיה הנסיבות יוצגו כהווייתן ממש כמו בתרגיל אקדמי באוניברסיטה, והשופט יארוג מכלל הנסיבות ולשון החוזה פסק דין צודק באשר לאופן שבו יש לפרש את החוזה - היא הנחה נטולת יסוד. במציאות, הנסיבות הן עניין גמיש ונזיל.

במהלך הכנת המשפט יתברר בדיעבד כי הנסיבות ילבשו ויפשטו צורה, יעוצבו, יילושו ביד האומן (או הרשלן) של הפרקליטים העוסקים בדבר ולקוחותיהם, איש-איש לפי מידת כישרונו והגינותו. אין תביעה חוזית שאינה בת-תביעה, ואין שום תביעה חוזית שלא ניתן לייצר הגנה כנגדה. כמעט אין תיק חוזי אבוד!

ואם יתמה הקורא: הכך ינהגו הפרקליטים ובעלי הדין?! אזכיר כי בבסיס הלכת אפרופים - שלפיה תמיד (ואני מדגיש: תמיד) יש לבחון את הנסיבות, גם אם לשון החוזה ברורה - טמונה גם הנחה הפטרנליסטית, שלפיה יש להחזיק את עורכי הדין שניסחו את החוזה, תמיד, ככאלה שלא עשו מלאכתם כהלכה, וגם אין לסמוך על הצדדים לחוזה שהנחו את עורכי הדין, קראו את החוזה וחתמו עליו.

כיום, גם כאשר עוסקים בתביעה שעניינה חוזה שלשונו ברורה לחלוטין, די בכך שהוגש כתב הגנה המתאר נסיבות חיצוניות כלשהן, שמכוחן אין החוזה הכתוב והחתום משקף את אומד דעת הצדדים - וכבר מוטלת על השופט החובה לקיים משפט ולשמוע עדים.

הליך זה נמשך שנים. לעיתים הצד החלש והצודק מתפשר, מאחר שאינו יכול לשאת בעינוי הדין, בהתמשכותו של ההליך ובעלויות הכספיות הכרוכות בו. מה עוד שגם אם ינהל את המשפט עד תומו - מי לידו יתקע שהשופט יאמין דווקא לו ולא לצד שכנגד ולעדיו, שיתארו את הנסיבות שמכוחן יש לסטות מהלשון הכתובה של החוזה?

בירור עובדתי הוא מלאכה קשה, לא מדויקת ולעיתים משמימה. הלכת אפרופים ממיטה את הצרה הזו של בירור עובדתי מייגע, שלעיתים נמשך שנים, בכל מחלוקת שעניינה פרשנות חוזה.

ההלכה מגדילה את הסחבת בבתי המשפט, מעצימה את עינוי הדין, מייצרת אי-ודאות באשר לתוצאת המשפט, וגם מולידה פשרות וויתור על זכויות חוזיות בשל חוסר היכולת לעמוד בעלויות הנפשיות והכספיות של אכיפתן. למותר לציין כי הצטברותם של עניינים אלה אף מגבירה את חוסר האמון של הציבור במערכת המשפט.

הגנה על המורשת

כדי להמחיש הדברים אביא כאן פרפרת קטנה מהחיים, אחת מיני רבות. מעשה בתיק נגד נוכל, שחתם על מסמך מפורש שבו התחייב להחזיר סכום כסף בצירוף ריבית בתאריך נקוב. כשהגיע המועד, לא שילם. כשהוגשה נגדו תביעה, נטענו בשמו "הנסיבות החיצוניות". לאור תיאור הנסיבות, נאלצו המלווים להתדיין מול הנוכל במשך 5 שנים (!) עד למתן פסק דין, וזאת עוד קודם שהגיעו להליך ערעור.

אך בכך לא הסתיים העניין. בפתיחת המשפט הוטלו עיקולים על נכסי מקרקעין של הנוכל. לאחר 5 שנים, כשניתן פסק הדין, נעשה ניסיון לממש את העיקולים, והנה בהסתמך על הלכה נוספת מבית מדרשו של ברק, שלפיה גם אם חוזה לא נרשם בלשכת רישום המקרקעין (הערת אזהרה) עדיין הוא גובר על עיקול מאוחר שכן נרשם - "נולד" לפתע חוזה ישן שעליו חתם כביכול הנוכל עם צד ג', שגם הוא "צדיק" לא קטן, שלפיו העביר אליו הנוכל את זכויותיו באותם מקרקעין קודם שניתן צו העיקול.

בעלי הדין נאלצו אפוא לנהל משפט חדש, שנמשך מספר שנים נוספות, כדי לאכוף את עיקוליהם. למזלם, הם אנשים שהפרוטה מצויה בכיסם. אך מה היה עושה מתדיין רגיל? כנראה מרים ידיים ומתפשר.

אני מקווה שלא ירחק היום שבו ההלכה הפסוקה תחזיר ללשון החוזה את מעמדה המרכזי, שבחינת נסיבות חיצוניות תיעשה ברשות, ובמקרים מסוימים ולא כחובה בכל תיק, כך שנוכל ביתר דיוק לומר לבעל דין מה הם סיכוייו בבואו לשקול הליך משפטי חוזי - וכך יפחת מספר ההליכים שינוהלו, ההליך השיפוטי יהא קצר ויעיל יותר, וננהל ויכוח על שאלות משפטיות מרכזיות שלא מתוך אמוציות המכוונות להגנתה של מורשת.

* הכותב הוא נציג לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

לאן הולכים השווקים? אלו התחזיות של הבנקים האמריקאים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם