גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג משרדי רואי החשבון של BDI: קוסט-פורר עדיין מוביל

במקום השני - דלויט-בריטמן-אלמגור-זהר ■ האטרקטיביות של מקצוע ראיית החשבון, שפותח צוהר לעולם העסקי, מתעצמת: בשנה החולפת הצטרפו לשוק 1,200 רו"ח - עלייה חדה של כ-25% במספר מקבלי הרישיונות

זה שנים מספר אומרים רואי החשבון ש"אנחנו הדבר החם הבא בשוק ההון". גם אם התקשינו להאמין שהטיפוס ה"חשבונאי", שעיסוקו במספרים, הוא סוג של כוכב עולה - היום בעולם העסקי ובשוקי ההון מבינים ש"בן רואה חשבון" הוא חלומה החדש של האמא היהודייה - וגם נתונים סטטיסטיים תומכים בכך.

בשנת 2009 חלה עלייה חדה של כ-25% במספר מקבלי הרישיונות החדשים לעיסוק בראיית חשבון, שהם כ-1,200 בעלי רישיונות חדשים. 540 מהם הצטרפו ללשכת רואי החשבון - כך עולה מדירוג משרדי רואי החשבון לשנת 2010 שאותו מפרסמת חברת BdiCoface בפעם השישית.

מהנתונים עולה כי זהו שיא חדש לשוק ראיית החשבון בישראל, שמסמן את התעצמות מגמת הצמיחה שחלה בתחום החשבונאות לאחר ירידה במספר הבוגרים במקצוע בין השנים 2004 ל-2006. בעוד שב-2004 קיבלו רישיון ראיית חשבון 933 מוסמכים חדשים - ב-2005 ירד מספרם ל-844 וב-2006 ל-780 בלבד. אלא שב-2007 חל שינוי במגמה, כשמספר הבוגרים עלה ל-870, ומאז עלה בהדרגה עד לנתון השיא של השנה.

טקס הסמכה של רואי חשבון / צלם: מירדאס

רו"ח דני מרגלית, שותף מנהל בפירמת ראיית החשבון BDO זיו-האפט, סבור כי הנתונים הללו משקפים את המחזוריות בפנייה ללימודי תואר בחשבונאות. "מה שרואים היום הוא תוצאה של החלטה של סטודנטים לפני 4 ו-5 שנים", הוא אומר. "כשאני מלווה את האוניברסיטאות, יושב עם ראשי החוג, אני רואה את המחזוריות שקיימת ברישום לחוג החשבונאות, ואת העליות והמורדות המאפיינים אותה. התוצאה של היום היא ריאקציה של מה שהיה לפני כמה שנים".

עם זאת, מוסיף מרגלית, המחזוריות ברישום אינה ההסבר היחיד לעלייה במספר המוסמכים החדשים. "המחזוריות שקיימת הוא אספקט אחד. יש גם איזה שהוא 'טרייד-אוף' בין ההיי-טק לבין חשבונאות. בתקופות מסוימות יותר סטודנטים מופנים לכיוון ההיי-טק ופחות למגזר שלנו, ובשנים אחרות המגמה מתהפכת".

ביקוש גובר

* אם מדובר במחזוריות וב'טרייד-אוף', אז צפויה ירידה במספר רואי החשבון החדשים בשנים הקרובות?

מרגלית: "אני לא יודע, אבל תיאורטית זה יכול להיות. על אף שאם אני מסתכל על השנים הקרובות, אז זה כבר ברור שלא תחול ירידה, כי ב-3 השנים האחרונות כמות הנרשמים לאוניברסיטאות ולמכללות הולכת וגדלה. איני יודע לצפות מה יהיה ברישומים בשנה הקרובה, שאת השפעותיה על שוק רואי החשבון נראה רק בעוד 5 שנים. אך בשנים הקרובות נמשיך לראות גידול".

לעלייה במספר הנרשמים ובוגרי המקצוע יש הסבר נוסף. תמונת המצב בתחום ראיית החשבון השתנתה מאוד בשנים האחרונות, כך שהמקצוע היום מאוד אטרקטיבי לצעירים שמתלבטים באיזה מקצוע לבחור.

כלי החשבונאות והדיווח הכספי הם כלים שנדרשים למגוון רחב של עניינים בעולם בכלל ובמשק הישראלי בפרט, שרק הולך וגובר עם השנים. הענף העסקי אינו יכול להתקיים בנפרד מענף ראיית החשבון, וכל עסקה שנעשית היום מחייבת הבנה של כלי המשחק החשבונאיים, כללי החשבונאות, הדיווח והשקיפות.

כתוצאה מכך גובר הביקוש לרואי חשבון. מעבר לכך, תואר בראיית חשבון פותח דלתות לעולמות רבים, נוסף לדלתות פירמות ראיית החשבון. רואי החשבון של היום מכהנים כמנכ"לים, כיועצים כלכליים ועסקיים וכן בהרבה תפקידי מפתח במשק. צעירים מזהים את המגמה ויודעים לנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח להם לעולם העסקי.

לרו"ח מרגלית יש דוגמה בבית. "הבן שלי סיים לאחרונה את שנת הלימודים הראשונה שלו בתחום", הוא אומר, "ואני רואה שהתפיסה של שכבת הגיל שלו היא שהמקצוע הוא בסיס למגוון מאוד רחב של עיסוקים בעתיד. בשונה ממה שהיה בעבר, שאז מי שלמד ראיית חשבון מראש הגדיר את עצמו כעוסק בתחום ראיית החשבון - היום הלמידה הזו היא בסיס להרבה מאוד עיסוקים. חלק מהבוגרים ממשיכים במשרדים, חלקם עובדים בחברות, וחלקם פונים למגזרים אחרים, כשכולם נשענים על התשתית שהם למדו לתואר בחשבונאות. סריקת תפקידי הניהול הבכירים שאוישו בשנים האחרונות יגלו שלא מעט רואי חשבון נמנים עם המכלול הזה".

שנה של שינויים

תחום ראיית החשבון בישראל המשיך להתמודד בשנת 2009 עם השינויים שחלו עקב אימוץ תקנות ה-IFRS, וכן החל להיערך להטמעת תקנות ה-SOX על החברות הציבוריות בישראל.

במהלך השנה אישרה ועדת הכספים של הכנסת את טיוטת תקנות ניירות ערך שפרסמה רשות ניירות ערך, המתבססת על חוק סרבנס-אוקסלי (SOX) האמריקני, ואת המלצות ועדת גושן משנת 2006.

בנוסף, התפרסם התקן הסופי בנושא כללי IFRS עבור חברות קטנות ובינוניות על-ידי הוועדה לתקינה חשבונאית בינלאומית (IASB) ואישור חוק הדיווח המקוון שנועד להילחם בתופעת החשבוניות הפיקטיביות.

מהסקר שנערך כבסיס לדירוג BDI עולה כי תקנות ה-IFRS ותקנות ניירות ערך המבוססות על ה-SOX הגדילו את הפעילות בענף רואי חשבון. עם זאת, יצוין כי התקנות החדשות מגבילות את המבקרים - משרדי רואי החשבון שנותנים את שירותי הביקורת לחברות - במתן שירותים נלווים לאותן חברות, ובכך לכאורה נפתח חלון הזדמנויות למשרדים בינוניים בתחום עריכת הדו"חות, סיוע בהכנת הדו"חות לקראת הביקורת ויישום התקנות החדשות.

מהדירוג עולה כי עובדה זו תרמה לגידול במספר המועסקים בענף, שנבע רובו ככולו מגידול במשרדים קטנים ובינוניים.

האומנם נפתח חלון הזדמנויות? רו"ח גד פניני, מנכ"ל חברה לביקורת ולניהול סיכונים ומרצה לאסטרטגיה פיננסית וניהול סיכונים, סבור כי גם עתה המשרדים הגדולים הם הנהנים העיקריים.

"תחום ה-IFRS הוא כמעט פררוגטיבה בלעדית של ה'ביג-4', המשרדים הגדולים. המשרדים הבינוניים והקטנים כמעט לא עוסקים בנושא. נכון שעל-פי ההנחיות, המשרד שמבקר לא עורך את הדו"חות לאותה חברה, אבל עיקר העבודה שוב עוברת בין המשרדים הגדולים ולא מתפזרת לדרגות המשרדים הקטנים יותר".

עם זאת, לדבריו, בכל הנוגע לסוקס והאיי-סוקס, מדובר בתחום התמחות ייחודי שבו גם למשרדים בינוניים יש סיכוי לבלוט. "כל הנושא של ביקורת פנימית, האיי-סוקס, ממשל תאגידי וכל הדברים שהם ניהוליים, בקרתיים וביקורתיים, פותחים נישה של התמחות שמתאימה גם למשרדים אחרים".

הריכוזיות בתחום עולה

בדירוג בחנו כלכלני חברת BdiCoface גם את היקף שירותי הביקורת שמספקים משרדי רואי החשבון. מהנתונים עולה כי הריכוזיות בתחום עולה משמעותית. בשנת 2009 סיפקו 5 המשרדים המובילים בדירוג, יחד, שירותי ביקורת לכ-90% מהחברות הציבוריות בישראל - עלייה של 11% לעומת נתון מקביל של 79% בשנת 2008.

משרד ארנסט-אנד-יאנג-קוסט-פורר-גבאי את קסירר סיפק שירותי ביקורת לכ-35% מהחברות הציבוריות; משרד Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר נתן שירותי ביקורת לכ-18% מהחברות הציבוריות; משרד KPMG סומך-חייקין סיפק שירותי ביקורת לכ-15% מהחברות. קסלמן וקסלמן PWC ו-BDO זיו-האפט סיפקו שירותי ביקורת לכ-12% ולכ-9% מהחברות, בהתאמה.

נוסף לעלייה במספר החברות הציבוריות שהמשרדים מבקרים, עלה מספר רואי החשבון בישראל בשנת 2009 ל-20,148 רואי חשבון, לעומת 18,957 בשנת 2008.

עם זאת, מבדיקת BdiCoface עולה כי 5 המשרדים הגדולים לא הגדילו את היקף המועסקים בהם, ומספרם עמד בשנת 2009 על כ-5,685 איש - שינוי מזערי ביחס למספרם בשנת 2008 (5,667 מועסקים).

קוסט טו קוסט

כמדי שנה מדורגים משרדי רואי החשבון בדירוג איכות של BDI, המתבסס על שקלול של מספר משתנים, בהם דירוג BdiCode ללקוחות המשרדים, מספר רואי חשבון והשותפים במשרד וסקר בקרב רואי חשבון.

בקרב לקוחות המשרדים נכללו לקוחות שמקבלים שירותים שוטפים, כגון ביקורת ושירותים נלווים. ככל שדירוגו של הלקוח בדירוג BdiCode של החברות גבוה יותר - כך הדירוג שניתן למשרד רואי החשבון הנותן להם שירות הוא גבוה יותר.

בדירוג 2010 לא נרשמו הפתעות, והתזוזות בין מיקומי 10 המשרדים המובילים היו מינימליות. בראש הטבלה, שמר - כמדי שנה מאז החלו הדירוגים - משרד ארנסט&יאנג-קוסט-פורר-גבאי את קסירר, שנוסד ב-1937, על ההובלה.

במקומות השני, השלישי והרביעי, בדומה לשנת 2009, ממוקמים - בהתאמה - משרד Deloitte בריטמן-אלמגור-זהר, KPMG סומך-חייקין ומשרדקסלמן וקסלמן PWC. את רשימת ה'ביג-5' סוגר משרד BDO זיו-האפט.

במקום השמיני מדורג משרד בייקר-טילי אשר התמזג בחודש מאי השנה עם משרד ראובני, הרטוב, טפר. המיזוג נערך לאחר שהסתיים איסוף הנתונים מהשאלונים ומהסקרים לקראת הדירוג, וייתכן כי ישנה מעט את מיצובו בדירוגי השנה הבאה.

רואי חשבון

* הערה: למקום העשירי בדרוג משרדי רואי החשבון על-פי מספר החברות הציבוריות המבוקרות הגיע גם משרד שטיינמץ עמינח ושות' UHY, רואי חשבון.

עוד כתבות

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב