גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי המותג קרוקר: "יש כמה קניונים שהעיפו אותנו לקיבינימט"

עם עבר מרשים והווה לא ברור, מותג הג'ינס הישראלי קרוקר מנסה לצאת לדרך חדשה ■ בראיון ל"גלובס" הבעלים דוד לוי תוקף את הקניונים, מתייחס לתחרות ההולכת וגוברת בשוק ומדבר על הקשר האמיץ בינו ובין אשתו לבין המותג

לא פשוט להיות מותג ג'ינס בישראל, בטח לא כששוק האופנה קופא על שמריו וכל רשתות האופנה נכנסות לקטגוריה. ימים לא פשוטים עוברים גם על מותג הג'ינס קרוקר.

"מתחילת 2007 פתחנו 10 חנויות בלוקיישנים לא טובים ובמחירי שכירות גבוהים, וכמה קניונים שלחו אותנו לקיבינימט. אחרי הקניונים הראשונים והטובים, פתחו עוד 30 קניונים לא מוצלחים", אומר דוד לוי, מבעלי הרשת.

* מי למשל?

"סטאר סנטר, קניון מודיעין, קניון רננים".

* מה קרה שם?

"בסטאר סנטר באשדוד תקעו אותנו בפינה, ולפני 3 חודשים סגרנו את החנות. בקניון רננים ברעננה שמו אותנו במיקום על הפנים ובגודל לא מתאים. נתנו לנו חנות של 150 מ"ר ואמרו לנו 'קחו את זה או אל תיקחו'. לנו מתאים 60 מ"ר חנות. לפני 7 חודשים סגרנו את החנות ברננים. אנחנו סוגרים חנויות במקומות לא רווחיים".

* כמה עולה ג'ינס ברשת?

"ג'ינס תוצרת איטליה עולה 700 שקל. מה שלא מיוצר באיטליה עולה 399-499 שקל".

* בקניון מודיעין יש זכות קיום למותג שמוכר ג'ינסים במחיר הזה?

"במודיעין נעבור לחנות קטנה ונהיה יותר יעילים מבחינת המחירים, שיתאימו לאוכלוסיה".

* נראה רמת מחירים נמוכה יותר?

"כן".

* יש עוד חנויות שאתם מתכוונים לסגור?

"עוד אחת".

* איפה?

"אני לא רוצה לכתוב בעיתון, כי אז מנכ"ל הקניונים יגיד לי אם תסגור את החנות הזאת - אני אסגור לך במקום אחר".

היתרון הפך לחסרון

"המותג קרוקר, פרי המצאה של אתי ודוד לוי, זכה לשנים יפות. בשיאו ייצר הזוג לוי 30 אלף ג'ינסים בחודש, והמכירות הגיעו ל-95 מיליון שקל בשנה.

אבל היתרון הגדול של המותג הפך לו לרועץ. ההתמקדות בגי'נס הקשתה על המותג להתמודד בתחרות ההולכת וגוברת בשוק ובכניסת רשתות האופנה השונות לקטגוריית הג'ינס. המיתון הבריח קונים לעבר מוצרים זולים יותר, ומכירות המותג החלו לחוות ירידה מתמשכת, במקביל לסגירת 8 מסניפי הרשת.

"יש לי ניסיון של 30 שנה בענף. רגע אחד אתה מרגיש מוביל, אבל מלך מחליף מלך, ויש תורן שעולה", אומר לוי, שבטוח שהקונים שנטשו יחזרו.

* מה הטעות שלכם?

"שאחרי שהיו לנו 20 חנויות, המשכנו לפתוח. החנויות הראשונות היו בלוקיישנים הכי טובים בעולם ובגודל מצוין. עשינו טעות כשפתחנו עוד חנויות, אבל זו טעות של כל עם ישראל".

* קיבלת מהקניונים סטירת לחי?

"לא קיבלנו הנחות. זה לא שמישהו אמר לי לך הביתה".

"טעינו גם ב-2007, אחרי שאחי עזב את ניהול הרשת, הבאנו ילדים קטנים בלי ניסיון לנהל את העסק".

* קרוקר על המדף?

"לא. אבל אני לא אומר שלא פנו אלינו".

* מי פנה?

"אני לא אומר שמות. תוציאו אותי ואת אשתי מהעסק - ולא יהיה קרוקר. אף אחד לא מסוגל לייצר קרוקר. בישראל מומחים להלבשה, לא ל-Brand name.

"מותג זה מוצר מושקע. הבדים שלנו יפניים, ואנחנו תופרים באיטליה ובהונג-קונג. יש לנו מוצר שהוא בין החמישה הטובים בעולם מבחינת ג'ינס. איפה שאני אלך בעולם, אני אמכור. לא ישאלו על המחיר".

* אבל המותג בארץ בקשיים.

"אני ואשתי השפים במטבח. אנחנו יכולים לתקן הכול. אנחנו אנשי המוצר. יש לנו כמה תיקונים לתקן כמו גודל חנויות, לוקיישנים, להיפתר מלוקיישנים לא טובים ולהיכנס עם זכיינים לרחובות הערים".

* למה שמישהו ירצה חנויות קרוקר בזכיינות?

"כי יש לי את המוצר הטוב ביותר שיש, אופנה, ידע, חברה ותיקה ואמינה, והוא יוכל לעשות איתנו עבודה יפה. זה Brand name, לא חשוב שהוא נפגע קצת בתדמית. ברחוב אתה משלם 2,000 דולר שכירות, ואתה יכול לעשות מחזור של 100 אלף שקל בחודש ולהרוויח כסף. בקניונים מסוימים השכירות מגיעה ל-20%-25% מהמחזור, כשזה צריך להגיע ל-12%".

שינויים בהרגלי הצריכה

* המותג במשבר?

"נכון שהיתה ירידה במכירות, אבל אנחנו רחוקים מאד ממשבר. דוד הוא איש אמיד", אומר אלי ענבר, שמונה לפני כשנה לנהל את הרשת.

* ביקשתם דחיית תשלומים מהקניונים?

דוד לוי: "בסך הכול ביקשנו מהקניונים להעביר את התשלומים ל-15 לחודש, והקניונים קיבלו את זה באהבה. ענבר הוא איש ארגון ועכשיו הוא עובד מול הקניונים להחלפת מיקומים והורדת שכר דירה. אנחנו עמידים. עשינו הרבה כסף מהעסק הזה, אנחנו מאמינים בעסק, ונגיע לאיפה שאנחנו רוצים להגיע".

* ולאן זה?

"עד 20 חנויות שלנו, 10 חנויות זכיינים ושיווק ל-20 חנויות מולטי-ברנד במקום שיווק ל-60 חנויות מולטי-ברנד היום".

* למותג בירידה קשה לעלות בחזרה.

"היינו בסרט הזה. לקרוקר עצמו היו לפחות 4 פעמים של ירידה ועלייה. אם אני ואשתי, שהיא אחת הטובות בעולם בנושא של ג'ינס, נתעסק במוצר ובעטיפה שלו, ואלי ענבר יתעסק בניהול ובארגון והחלוקה תהיה נכונה, ואנחנו נצלול לכל דבר - נצליח. יש היום אהדה אלינו שלא היתה בחיים מצד הקניונים".

* בקניונים לא נשמעים אופטימיים לגבי עתידכם.

"בסדר, אבל אנחנו עושים עכשיו צעדים".

* למי המותג שלכם פונה?

"אנחנו פונים לאוכלוסיה שיכולה לשלם. Brand name פונה לאוכלוסיה של 2 מיליון אנשים ולא ל-6-7 מיליון איש. אנחנו הולכים לכיוון הזה, שהפלטפורמה שלנו תהיה עם שואו רום לג'ינס בהונג-קונג. חנויות קונספט יהיו רק בישראל, ונקלע לקשת יותר רחבה של מחירים וקהל יעד. אנחנו כמו יין. אנחנו איתנים. אנחנו עוברים לחנויות קטנות יותר, בגודל 60-70 מ"ר. נעשה 6 קולקציות במקום שתי קולקציות ונביא יותר אנשים".

* הצריכה השתנתה?

"הצריכה השתנתה. כולם עושים ג'ינסים, אבל הדברים האלה עוברים, כי היום קונים אצלם אבל מחר יחזרו לקנות את הג'ינסים המובחרים. הקהל רוצה ג'ינסים יותר משובחים ויקרים, עובדה שאני היום עובד".

גם היצוא נפגע

ממש במקביל לירידה במכירות בארץ, חווה המותג קשיים בפעילות היצוא.

* ספגתם ירידה חדה ביצוא?

"נכון, מאחר שלא יכולנו למכור לאמריקה. היינו מוכרים בסיטונאות ג'ינס ב-70 דולר, והיו מוכרים אותו בחנויות ב-250 דולר. היינו מקבלים את הכסף מראש ושולחים את הסחורה. עם המשבר, לא יכולנו לקבל כסף מראש ולא לקחת סיכון לשלוח סחורה לפני תשלום. עכשיו אנחנו מוכרים ב-5 נקודות מולטי ברנד בסן-פרנסיסקו ולוס-אנג'לס, ובשתי חנויות זכיין במלטה. אנחנו נגד חנויות בבעלות שלנו בחו"ל, כי אנחנו רוצים להיות עם קיטבג קטן (ללא עלויות, א"ח) ולמכור לחנויות של מולטי ברנד בעולם".

* אתה לא מותג מוכר בעולם.

"לא חשוב. המוצר שלנו יכול להימכר מצוין בכל העולם. המוצר שלנו מדבר, ולמרות כל הג'ינסים הטובים שיש בעולם - יקנו אותנו. אנחנו אנשי מקצוע, והאיטלקים, במקום שבו אנחנו מייצרים, סוגדים לנו. סבתא שלי אמרה 'כשגדל עץ אתה אוכל מהפירות שלו - אבל כשהוא לא נותן פירות אתה חותך אותו? עוד שנתיים הוא ייתן פירות'".

בשנה החולפת עוברת הרשת רה-ארגון בהובלתו של ענבר. הרשת חזרה ללוגו הישן אחרי ניסיון כושל להחליף לוגו, סניפים הפסדיים נסגרו, הוצאות השכר ירדו ב-40%, ולפחות לפי הצהרתם, הזוג לוי וענבר מחכים לראות תוצאות.

"ב-2008 לא היו לנו הפסדים, וב-2009 היה לנו הפסד של מיליון שקל. בסוף 2010 נהיה ברווחיות. זו עבודה של דם, יזע ודמעות", מסכם לוי.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים