גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורמת: "גזית אינק מונעת ממניעים זרים לטובת החברה"

(עדכון) - דירקטוריון אורמת דוחה טענות גזית להתנהלות כושלת של חברי הדירקטוריון ■ מקורבים לברוניצקים: כצמן וסגל מנסים להשתלט ■ גזית פרסמה הודעת עמדה חריפה לקראת האסיפה הכללית

האם מתפתח מאבק שליטה נוסף באורמת ? בעוד שדורי סגל טען הבוקר (ה') בשיחה עם "גלובס" כי אין לגזית שום כוונה להשתלט על החברה, מקורבים ליהודה ויהודית ברוניצקי טוענים הערב שהצהרת הכוונות של גזית חושפת את פרצופם האמיתי.

בהודעה שפרסמה הערב (ה') אורמת תעשיות לבורסה מגיב הדירקטוריון להודעת העמדה של גזית אינק, בעלת המניות בחברה. "דירקטוריון החברה סבור כי לדירקטורים החיצוניים טרופ וגונן יש את כל הכישורים, הידע והנסיון הדרושים לצורך מילוי תפקידם ומפנים את תשומת הלב לתרומתם הרבה לחברה במהלך כהונתם כדח"צים. שיקולים אלו עמדו לעיני הדירקטוריון בעת שהחליט על כינוסה של אסיפת בעלי מניות לאישורהארכת כהונתם, ונותרו בעינם, גם לאחר שבחן היטב את הטענות שהעלתה בעלת המניות בהודעתה".

"דירקטוריון החברה מבקש להבהיר, כי הוא דוחה את טענותיה של גזית אינק בדבר התנהלותם הכושלת כביכול של חברי הדירקטוריון. החברה הינה מהמובילות בעולם בתחומה, זוכה להערכה בינלאומית ואף נבחברה לחברת מופת בורסאית, בזכות 'ניהול מצויים לאורך זמן, שהביא להצלחות יוצאות דופן בסביבה תחרותית'. למותר לציין, כי מעמדה של החברה ומיצובה כחברה מובילה, אינם מתיישבים כלל וכלל עם טענותיה של גזית אינק כפי שהובאו בהודעה".

לסיכום מציין הדירקטוריון כי הוא סבור כי "התנהלותה של בעלת המניות אינה מתיישבת עם הצהרותיה, לפיהן הא רואה לנגד עינייה את טובת החברה, לרבות בהעדפתה את התקשורת על פני הצגת הדברים בפורום הראוי, כפי שהוזמנה לעשות. התנהלות זאת של גזית מצביעה על כך שהיא מונעת ממניעים שזרים לטובת החברה".

מוקדם יותר אמר הבוקר סגל בשיחה מחו"ל עם "גלובס", על ההשקעה באורמת כי "מדובר בהשקעה אסטרטגית מבחינתנו וכל מה שעומד לנגד עינינו הוא העלאת שווי החברה - מה שמשרת בראש ובראשונה את משפחת ברוניצקי עצמה".

מקורבים לברוניצקים סבורים אחרת. לדבריהם, "כצמן וסגל מעוניינים למנות דח"צים (חברי דירקטוריון חיצוניים - ע.ר.)ולמעשה הם באים פה בדברי מתיקה כי לאותם דח"צים יש משקל יתר בדירקטוריון. כצמן וסגל מנסים בפועל להיכנס לדירקטוריון בדלת האחורית. אם סגל היה באמת מאמין שאין מאבק שליטה אז למה לשחק משחק כפול? למה ללכת דרך התקשורת ולזרוק בוץ על החברה וההנהלה?".

הבוקר פירסמה חברת גזית הודעת עמדה חריפה במיוחד לקראת האסיפה הכללית המיוחדת של אורמת שנקבעה ליום ה-21 ביולי, בעוד כשלושה שבועות - בו היא יוצאת כנגד בעלי השליטה בחברה, כפי שהעריכו מקורבים לחברה בשיחה עם "גלובס" בשבוע שעבר. עד כה הפסידה גזית כ-400 מיליון שקל מהשקעתה באורמת. בשבועות האחרונים התנהלו מגעים בין הברוניצקים לסגל וכצמן כדי שיוכלו להציג את הצעותיהם בתור בעלי מניות, אך הבוקר החליטו כצמן וסגל לצאת במתקפה תקשורתית חריפה מול הברוניצקים.

"לא משתלטים"

"אנחנו כבר 3 שנים לא משתלטים על אורמת אלא מצויים בה בהשקעה פאסיבית - עשינו את ההשקעה הזו כי ראינו ענף יוצא מן הכלל שיש בו צמיחה אדירה בעולם, ראינו חברה שלהנהלה שלה יש הרבה מאוד מניות בחברה, משפחת ברוניצקי, וראינו זהות אינטרסים איתם", מספר סגל. "והדבר השלישי שזיהינו הוא שיש לחברה צדדים חלשים בניהול הפיננסי - שזה התחום שחשבנו שאנחנו יכולים לתרום. במשך 3 השנים האחרונות נפגשנו עם המשפחה, הצענו מספר פעמים את עזרתנו ושירותינו, אבל נתקלנו בחוסר פתיחות".

"אי אפשר להתווכח עם הניסיון שלנו בנושאים פיננסיים, כי אחרי הכל נדל"ן ואנרגיה הם שניהם תחומים של עסקים עתירי הון - לא רצינו להתמנות לדירקטוריון אלא לסייע: אנחנו מסתכלים על חברות ישראליות מצליחות, כמו טבע שיש לה מודל ראוי להערכה והערצה או אפילו חברה כמו ישקר ורואים מה משפחת ורטהיימר עשתה עם וורן באפט - אתה לא רואה את אותם הדברים באורמת. יש שם בעיה של חוסר עומק ניהולי עמוק, של עזיבה המונית של אנשים - והכל תוצאה של אותו דבר. של חוסר הפתיחות".

- אז למה לא להתמנות לדירקטוריון בעצמכם ולשנות את הדברים סביב השולחן?

"יש עוד אנשים מוכשרים חוץ ממר כצמן ומר סגל. לא הזמינו אותנו לדירקטוריון וכפי שאמרתי - ביצענו השקעה פאסיבית. אנחנו מנהלים את חברת הנדל"ן הגדולה בישראל שיש לה עסקים חובקי עולם בשלוש יבשות ואנחנו - אין לנו זמן להתעסק באורמת. אנחנו מבינים שמשפחת ברוניצקי אחראית לחזון ולחלק גדול מהיזמות הטכנולוגית ומכל מה שקרה באורמת - אנחנו יודעים מה זה לבנות עסק בעבודה קשה ארבעים שנה".

בהודעה הבוקר, תוקפת גזית את דירקטוריון אורמת וטוענת כי הוא כשל בסוגיות מהותיות: "בעוד שהענף בו פועלת החברה ממשיך לרכז עניין, וחברות אחרות בענף השיגו הישגים מרשימים, מחיר מניית החברה ירד בשנה האחרונה בלבד בכ-13% ובשנתיים האחרונות ב-35%".

גזית מבקשת לאור טענותיה לבצע "פעולות בנפשה של החברה" ולמנות לדירקטוריון החברה דירקטורים בעלי ניסיון מוכח בניהול פיננסי מורכב ובניהול חברות רב-לאומיות. כצמן מבקש לפיכך למנות לדירקטוריון את יובל ינאי, לשעבר סגן-הנשיא וסמנכ"ל הכספים של חברת כור.

- איך אתם מעריכים את סיכוייכם להחליף את הדח"צים בדירקטוריון?

"אנחנו חושבים שהסיכוי שלנו טוב - אנחנו חושבים שמעבר להכל, העובדה שאנחנו מעלים את זה על סדר היום ברמה הציבורית היא ללא ספק אירוע בעל חשיבות גדולה מאוד. הדירקטוריון לא יוכל להתעלם מהנושאים, מדובר בוויכוח ענייני לחלוטין ולא אישי. אין פה שום קריאה לא לשנות את ההנהלה ולא להחליף אותה. שום דבר. דרישה לחזק את הדירקטוריון באותה מומחיות שלדעתנו חסרה".

- ואם המהלך לא יצליח?

"תשאל אותי את השאלה הזו ב-22 ביולי. אנחנו ערים לכל האפשרויות ושוקלים את כל האפשרויות. אם נצטרך לקבל החלטות - נקבל אותן בזמן המתאים".

גורמים מקורבים לחברה העריכו בשבוע שעבר בשיחה עם "גלובס" כי הברוניצקים יבקשו להכניס לאורמתמשקיע שיחתום מולם על הסכם שליטה, במסגרתו יישארו זכויות השליטה בחברה בידיהם, כך שהשליטה דה-פקטו תיוותר בידיהם. זאת למרות שהחזקתם תרד לכ-25% מהון המניות.

השבוע הודיעה אורמת על מיזם משותף ביחד עם חברת JFE הפעילה ביפן במטרה לתכנן, לפתח ולבנות תחנות כוח גיאותרמיות במדינה. על פי הסיכום המוקדם בין החברות, תספק אורמת את הציוד כולו בעוד שחברת JFE המקומית תבנה את תחנות הכוח בפועל ותספק את שירותי האחזקה. מקורות בשוק מסרו כי בשלב זה שיתוף הפעולה אינו מכוון עדיין לפרויקט ספציפי, אך הוא מבוסס על החלטת הממשלה ביפן להעלות את תפוקת הכוח הגיאותרמי במדינה ל-670 מגוואט במהלך העשור הקרוב.

יובל בן זאב, מנהל מחלקת המחקר של כלל פיננסים, טוען כי ההודעה של גזית עשויה להוות ירייית פתיחה למאבק שליטה בחברה.

"האם אנו בדרך למאבק שליטה על אורמת ? ייתכן שכן", כותב בן זאב בסקירה ללקוחותיו. "גזית מסירה את הכפפות ותוקפת במישרין את הנהלת אורמת. המהלך הפורמלי הוא התנגדות גזית להארכת כהונת הדחצים באורמת והצעה למינויים של שני דחצים חליפיים".

עוד כתבות

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר