גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההפחתה בקישוריות - כמעט הלאמה של רכוש פרטי"

בכיר המקורב לטייקוני התקשורת: "זה לא חלב או לחם. אם הצרכן היה רוצה להקדיש 5 דקות מאמץ או 10 דקות מחשבה ביום, היה יכול להוריד את החשבון ב-20%-25%" ■ גורמים עסקיים: "אם המוסכניק רוצה לדפוק אותך - הוא ידפוק אותך. ימצאו איך לחייב את הצרכן בדרך אחרת"

חברות הסלולר מאשימות את משרד התקשורת בפופוליזם, מאיימות בפנייה לבג"ץ ומנופפות בחוות-דעת של מומחים בעלי שם - וכל זה כדי שאנחנו, הצרכנים, נמשיך לשלם את המחיר.

על הפרק הפעם: הפחתת דמי הקישוריות והניסיון להכניס שחקנים חדשים לשוק הסלולרי הצומח במהירות. ברקע: הקולות הרגילים - איום שהצעדים יובילו לפיטורים המוניים, שההפחתה בתשלומים תגרום להתייקרות השיחות ובכך ייפגעו השכבות החלשות; והכי מעניין, הטענה הישראלית הקלאסית: לא נותנים להרוויח בארץ הזאת.

שר התקשורת, משה כחלון, מצא את עצמו במרכז המתקפה של חברות הסלולר. אבל הסיפור הוא ארוך, והיינו כבר בסרט הזה. ב-2004, לאחר מסכת דומה של מאבקים, שימועים, עבודת לובינג אינטנסיבית וספינים אינסופיים, שנמשכו 4 שנים, הופחתו דמי הקישוריות מ-45 אגורות לדקה ל-22 אגורות לדקה.

שר התקשורת דאז, אהוד אולמרט, קבע כי ההפחתה תהיה הדרגתית, בפריסה ל-4 שנים. החברות, במהלך שקשה להתרשם שלא היה בו יותר משמץ תיאום, הקפידו להעלות את תעריפי השיחות בכל פעם, באופן שישמור על המספרים היפים בשורת הרווח.

רנטה מונופוליסטית

"מה זה בעצם קישוריות?", אומר עו"ד ניב סבר, המתמחה בהגבלים עסקיים, "זה תשלום שאנחנו הצרכנים, ציבור מאוד רחב בארץ, נדרש לשלם בסופו של דבר ל-3-4 חברות סלולר עיקריות בעבור חלק מהשירות שאנחנו מקבלים".

הבעיה פה, מסביר סבר, היא שאין לנו יכולת להפריד בין התשלום על הקישוריות לבין התשלום הרגיל על השיחה. "אנחנו נדרשים לשלם עבור השימוש בזמן אוויר, כאשר אנחנו מתקשרים למנוי שהוא לא בחברה שלנו, אלא בחברה אחרת. לכאורה, התשלום על החיבור, שנדרש בין השיחה שיוצאת מהרשת שבה אנחנו מנויים לבין המקבל של השיחה, הוא מבחינת הלקוח חלק מהשירות שהוא מקבל ושהוא משלם עבורו.

אם יש שירות שעלותו היא נניח 3 אגורות, והצרכן נדרש לשלם פי כמה וכמה, ואלה המחירים הנהוגים בקרב כל החברות בענף - הכשל כתוב על הקיר.

"אם היה מדובר במונופולין, ניתן היה לבסס טענה של ניצול מעמד לרעה של בעל המונופולין", אומר סבר. "יש לנו בעיה. זה לא מונופולין. אבל מה שכן יש לנו פה בפועל זה קבוצת ריכוז, אך החקיקה לגבי קבוצות ריכוז עדיין לא מתקדמת בקצב שציפו שהיא תתקדם".

* במילים אחרות, אין חוק כרגע שמונע את המונופולין הזה.

"בדיוק. מבחינת דיני התחרות מדובר בפעולה של קבוצת ריכוז שנוהגת גם באופן אחיד. והראיה היא שאף אחת מהחברות האלה לא באה וחותכת את הסכום. אף אחד מהשחקנים המעטים בשוק הזה לא חותך את הסכום ולא רוצה לוותר עליו".

* אם ככה זה נראה בעצם כ"מונופול מושלם"?

"כן. מכיוון שכל השלושה או הארבעה פועלים כאחד בהקשר הזה. זה לא מונופול של 51% או 55%. בקטע הזה 100% משוק התקשורת מתנהג באותה צורה ממש, וגובה רנטה מונופוליסטית. קשה להיכנס לשוק הזה מאוד-מאוד, יש חסם כניסה מאוד גבוה בגלל ההשקעות האדירות שנדרשות, ולכן היכולת שלנו להוביל להורדה משמעותית באמת של העלויות שאנחנו משלמים, על-ידי מעבר מחברה אחת לשנייה היא מוגבלת".

כל המאפיינים האלה , אומר סבר, הם של שוק מונופוליסטי. "רק שבמקרה הזה הוא לא נשלט על-ידי חברה אחת בעלת כוח שוק מוחלט, אלא על-ידי קבוצה של חברות, שבהקשר הספציפי הזה של הקישוריות פועלות בדרך זהה. לשון החוק היום באמת קצרה מלהושיע".

גורם בכיר המקורב לטייקוני התקשורת מתפלא בכלל על הנושא של הורדת דמי הקישוריות. "הרי אין דמי קישוריות כאלה בעולם. ההפחתה שמבקשים לעשות היא באמת הפרזה ברמה כל-כך נוראית, שזה כמעט הלאמה של רכוש פרטי".

* האומנם עד כדי כך?

"כן, עד כדי כך".

לטענתו, דמי הקישוריות בעולם הרבה יותר גבוהים. "מעבר לכך, גם לא מעודדים רוכב על רשת, מה שנקרא מפעיל וירטואלי. לא נותנים לו את כל העידוד וההקלות האלה שנותנים בישראל. הוא צריך להגיע לתמחור נכון על הרשת שהשקיעה מיליונים של דולרים כדי להקים גשר. אין דברים כאלה ורעיונות כמו שמסתובבים במשרד התקשורת".

ההסבר, לפי הגורם הבכיר, הוא הרצון לשאת חן בעיני הציבור, גם כשאין לכך הצדקה. "משרד התקשורת עושה את זה רק בגלל דבר אחד. ברגע שהוא הגיע למסקנה שזה פופוליסטי וראה שחברה מרוויחה כסף, אז הוא צריך לפגוע בה. כל מי שמצליח ומרוויח, סימן שהוא לא בסדר. כנראה הוא עשה משהו לא טוב. הרי איך הוא יכול להרוויח? איזה חוצפה יש לו?".

המסר לצרכן הוא פשוט: "לא נעים לי להגיד את זה, אבל אף אחד לא עומד לצרכן הקטן עם אקדח על הראש ואומר 'אתה חייב להשתמש בטלפון סלולרי'. הוא יכול להשתמש גם בטלפון רגיל, נייח. אם הוא היה רוצה להקדיש 5 דקות מאמץ או 10 דקות מחשבה ביום, הוא היה יכול להוריד את עלות השימוש שלו בנייד גם במקרים הקיימים בין 20% ל-25%. זה הרי לא חלב או לחם, מוצרים שהם בני פיקוח, שאתה חייב לקנות אותם כדי לחיות".

"יש פה דמגוגיה"

גורמים בתחום העסקי אומרים לנו שקצת הגזימו עם ה"עליהום" על חברות הסלולר. לדברי מקור מקורב לתחום, "מקשים עליהם ביותר מדי מקרים. מקשים עליהם בהקמת אנטנות, מאיימים עליהם במפעיל וירטואלי, שיקבל זכות שימוש ברשת שלהם במחיר שיקבע משרד התקשורת, ומורידים להם את דמי הקישוריות".

* אז נושא הפחתת דמי הקישוריות זה דמגוגיה? בעולם מכירים בזכות החברות לגבות תעריף יותר גבוה, ואילו לפוליטיקאים שלנו יש עין צרה בהצלחה של החברות?

"ברור שיש פה דמגוגיה. אפשר היה לעשות משהו באמצע. לא צריך לקחת מהלקוחות 25 אגורות דמי חיבור. אפשר להוריד את זה, אבל לא צריך לרדת מ-25 ל-4 אגורות. אף אחד לא היה צועק באותה רמה אם זה היה יורד ל-8-9 או 10 אגורות. בסופו של דבר, זה כמו שאתה בא לגראז'. אם הגראז'ניק רוצה לדפוק אותך - הוא ידפוק אותך. ימצאו איך לחייב את הצרכן בדרך אחרת. תמיד זה מסתדר כך".

על האופי האגרסיבי של המאבק, במיוחד של פרטנר ושל אילן בן-דב, אומרים לנו שאם הרגולטור היה מוכן למשא-ומתן - הכול היה נראה אחרת. "בן-דב בא מעסקים אחרים, קטנים יותר. הוא לא מכיר את העולם הזה בכלל, והוא עדיין מאמין גדול בכוחו להשפיע על מערכות השלטון בארץ. לכן הוא עושה את הרעש הענק הזה".

ועם זאת, הלקח מהעבר, אומרים לנו משפטנים שעסקו בעבר במאבקים רגולטוריים דומים, הוא ש"כל הרעש שהוא עושה לא יעזור לו כלום. אין פה פרוטקציה. זה נושא פופוליסטי, והעיתונות תמיד נוטה לטובת משרד התקשורת, בלי שום קשר לאמת הכלכלית או למציאות האמיתית".

* זה לא שלפרטנר יש גורמי סיכון גבוהים יותר?

"מה פתאום. הם כולם מפחדים, חד-משמעית. חושבים שזה אסון וזה טירוף. הם פשוט בחרו בדרך טיפול אחרת. זה כל הסיפור".

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בערוץ אל-חדת' הסעודי: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2.6%, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.3% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות קלות בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-9% לאחר הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"