גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסתבכנו בקסבה של חברון

כשבוחנים בזכוכית מגדלת ומסתכלים רק עליך, כל שטות יכולה להפוך לפרופגנדה אנטי ישראלית

האם יש פה מישהו שלא ראה את סרטון החיילים החמודים מהנח"ל שרקדו ברחוב בחברון לצלילי "שיר המקפלות", טיק טוק? היה קצת קשה שלא להיתקל בו השבוע, מכל מיני כיוונים.

קיבלתי אותו במייל כמה פעמים, נתקלתי בו שוב ושוב בפייסבוק הודות לשיתוף של כמה מחברי הטובים ביותר, ואחר-כך הוא גם סוקר בהרחבה ב"ידיעות אחרונות".

סרטון חמוד שמעלה חיוך קטן של הפוגה קומית, עד שאתה רואה את הכותרת שלו: קל לצחוק על הכיבוש כשאתה הצד המדכא (וגם מניאק), היא אומרת.

אתמול בצהריים היו לסרטון הזה מיליון ורבע צפיות. בערב זה כבר התקרב ל-2 מיליון. והבוקר? כבר עובר את ה-2.2 מיליון צפיות. מי צפה? ישראלים? זרים? קשה לדעת. הסרטון חסום לתגובות, ואולי עדיף שכך.

חיילים רוקדים הם לא המצאה ישראלית, אגב. מי שרוצה, יכול למצוא ב-YouTube סרטונים דומים של חיילים אמריקנים באפגניסטן ובעיראק, למשל, רוקדים לצלילי ליידי גאגא. אמנם יש להם כותרות סלחניות מאוד בסגנון לגמרי אחר, אבל הם קיימים.

כנראה שעל דברים כאלה אפשר להסתכל בכל מיני צורות: אפשר לראות בהם התנהגות מתנשאת וחסרת רגישות של כובשים דורסניים, ואפשר גם לראות בהם ילדים בני 18 שמצאו את עצמם במדים עם רובים ולקחו לעצמם 5 דקות להשתעשע קצת, סתם כדי לשמור על השפיות. אפשר גם לא לראות את זה בכלל - לסרטון של החיילים האמריקנים עם ליידי גאגא אין אפילו 150 אלף צפיות.

הישראלים, לעומת זאת, הפכו ל"להיט", רצוף בכתוביות על מצב הפלסטינים בחברון. הסרטון עלה במקור לאתר ב-2 ביולי עם כותרת בסגנון "רוק בקסבה", אבל ירד 3 ימים מאוחר יותר ואז הועלה שוב - כנראה על-ידי מישהו בעל מצפון "גדול במיוחד" - עם הכותרת הנוכחית.

אם זה לא מספיק - מצורף לסרטון הסבר עם לינק שלוקח אותך ישר לאתר "בצלם". שם כל אחד יכול לקבל הסברים מפורטים ומלומדים (למרות שלא מאוד מעודכנים), על כל צרותיהם של הפלסטינים תושבי חברון, תוך כדי הפניית אצבע מאשימה ברורה מאוד לישראל.

הכותרת של אתר "בצלם" מספרת שזהו המרכז הישראלי למידע לגבי זכויות אדם בשטחים, אבל האם זו הגדרה מדויקת? "בצלם", כמו ארגוני זכויות אדם רבים נוספים, אינם באמת מתעניינים בכל האספקטים של הפרת זכויות אדם של תושבי השטחים, אלא רק באלה שאפשר להאשים בהם את ישראל. סתם הפרות של זכויות אדם, בוטות ככל שיהיו, הן לא מעניינם.

למה? בטח יש להם סיבה מצוינת להתמקדות הספציפית מאוד של פעילותם, משהו שנשמע אינטליגנטי, אקטיביסטי ומשכנע, רק שהסברים כאלה הופכים למסכה שמאחוריה מתחבאת עובדה מצערת: הם תורמים מדי יום לתמונה יותר ויותר מעוותת של המצב האמיתי.

שום ארגון אינו מספר על הפרת זכויות האדם על-ידי החמאס, או על הפרת זכויות אדם של פלסטינים בלבנון, למשל. אז מה יוצא? שהסיפורים הקשים באמת - של התעללויות, רצח בדם קר, ניצול בוטה של אזרחים וסתם חיים תחת טרור מתמיד - אינם יוצאים לאור.

לעומת זאת, המדיה הבינלאומית מתמלאת יותר מדי יום בסיפורים שמציירים את ישראל כאשמה היחידה בכל עוולות העולם. הארגונים האלה אולי קמו לשם מטרה נעלה, אבל הפכו בלי שירגישו למלבי אנטישמיות, וגרוע מכך - הם בעצם פועלים נגד מטרתם המוגדרת.

למה? כי על הפרות בוטות באמת של זכויות אדם אף אחד אינו שומע כשהזרקור נמצא במקום אחר. אז האם המטרה, ההסברים האינטליגנטיים והאקטיביזם עושים טוב לעולם, או שמא דווקא רע?

הסרטון שרץ עכשיו חזק בוויראלי הוא רק דוגמה מקומית קטנה לסבך שנקלענו אליו. כשבוחנים אותך כל הזמן בזכוכית מגדלת ומסתכלים רק עליך, ללא שום ראייה של דברים נוספים שקורים מסביב, כל שטות יכולה להפוך לפרופגנדה אנטי-ישראלית.

ישנן תקופות שבהן נדמה שלא משנה מה נעשה, נסתבך. מכירים את ההרגשה הזאת? כאילו הפקעת כל-כך סבוכה ומבולבלת, שכל ניסיון לפרום אותה רק מוסיף לה קשר נוסף.

הבעיה היא שבמקום לעצור ולחשוב, אנחנו ממשיכים למשוך בכוח בחוטים, שוב ושוב, לכל הכיוונים. לא ממש בא לנו לחשוב לפני שעושים, או לשאול את עצמנו - לאן המעשה שלי עלול להגיע? מה יהיו ההשלכות?

לכל מעשה של כל אחד מאיתנו יש פוטנציאל לסבך יותר את הפקעת. גם אם נדמה לכם שאתם מצפוניסטים שאין דברים כאלה, ושקניתם כרטיס אקספרס לגן-עדן, יש סיכוי טוב שיש משהו שאתם לא רואים.

במציאות של היום, הגענו למצב שבו הרבה אנשים לא מבינים את כמות הנזק שאפשר לגרום במעשה קטן. במילה. בבדיחה. באיזה סרטון דבילי ב-YouTube. ובעיקר בהליכה עיוורת מתוך איזו אמונה שהיתה אולי נכונה למציאות של פעם - אבל היום יכולה לגרום להפסד גדול לכולנו.

עוד כתבות

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?