גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אזורים יורה ומודה: "אין בועה בשוק הדירות אך זוג צעיר לא יכול לקנות דירה בלי סיוע מהמשפחה"

דוד נצר: "יש שוק משוכלל והוא יקבע לבד את המחירים" ■ על דחיקת שעיה בוימלגרין מניהול החברה: "הוא דירקטור בחברה ומעורב ככל שדירקטור מעורב" ■ על קבוצות הרכישה: "הן לא איום על אזורים, אלא עוד מתחרה. קבוצות הרכישה במידה מסוימת גרמו לעלייה במחירי הקרקעות"

חברת הנדל"ן אזורים עברה מספר שנים סוערות מאז השלים שעיה בוימלגרין את רכישת השליטה בה (64%) לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל בספטמבר 2006, מידי קבוצת אי.די.בי שבשליטת נוחי דנקנר.

החברה ביצעה רכישות של נכסים בחו"ל במחירים גבוהים, מה שהביא להתדרדרות במצבה הפיננסי, וכיום היא נסחרת לפי שווי של 496 מיליון שקל בלבד. מניית החברה אמנם ירדה ב-30% מתחילת השנה, אך מבחינה פיננסית מצבה השתפר לאחר שהשלימה את מכירת פעילות התיירות לרשת פתאל, ואת העברת חברת לגנא לידי הנושים.

לפני שבעה חודשים הובא דוד נצר לתפקיד המנכ"ל כדי להמשיך בתהליך הבראת החברה, והיום הוא קיים סיור לעיתונאים באתרי הבנייה של אזורים. "אתם רואים את אזורים בראי שוק ההון ולא את הפרויקטים", פנה נצר לנציגי התקשורת בתחילת הסיור. "העוצמה של כל חברת בנייה היא בפרויקטים שלה. בסוף מה שחשוב זה איכות הפרויקטים וזה לא עובר בעיתונים".

נצר הובא לחברה במסגרת ההתערבות של הנושה הגדול של חברת האם בוימלגרין קפיטל, בנק מזרחי טפחות. יורם טורבוביץ' מונה ליו"ר החברה כדי לייצב את מצבה הפיננסי השברירי, ומינוי של נצר היה המהלך החשוב ביותר שביצע. "יורם הוא יו"ר מצוין שעוזר לי מאוד", מפרגן לו נצר.

מי שנעלם מהסיור היום וגם מקצה הפירמידה הניהולית, הוא בעל השליטה שעיה בוימלגרין, שבעבר כיהן גם בתפקיד היו"ר וכיום הוא דירקטור בלבד. "בוימלגרין הוא דירקטור בחברה ומעורב ככל שדירקטור מעורב", אומר נצר על דחיקתו של בוימלגרין מניהול החברה.

סיור העיתונאים יצא ממשרדי אזורים במגדל הפלטינום ברחוב הארבעה בתל אביב דרך אתרי הבניה השונים באזור המרכז והסתיים בקומת הפנטהאוס בפרויקט שער הים במערב ראשון לציון. נצר, המתנשא לגובה של 194 ס"מ, נחשף במסגרתו לראשונה לתקשורת, אך ניכר כי הדבר לא בא לו בטבעיות.

"תרבות של בעלות במקום שכירות"

אזורים נהנית מהגאות בתחום הדירות למגורים בישראל והיא נחשבת לאחת משלוש החברות הגדולות בתחום, יחד עם אפריקה מגורים ושיכון ובינוי. מתחילת השנה מכרה החברה 360 דירות - 20% מעל תוכנית העבודה שלה. החברה שואפת להגיע לתוכנית עבודה של 1,300 התחלות של יחידות דיור בשנה.

מחוץ לאזורי הביקוש בונה אזורים בקרית ים, בקרית ביאליק ובאשקלון. "המכירות מקדימות את הביצועים - החברה לא זקוקה לאשראי לביצוע כי יש לה את הכסף מערבויות חוק מכר שרוכשי הדירות משלמים. יש לנו עודפים בכל הפרויקטים שלנו", מסביר נצר.

- האם לדעתך יש בועה במחירי הדירות למגורים בישראל?

"בעיניי אין בועה. נדמה לי שצריך לתת לשוק לדבר. זה לא שוק של שניים וחצי נכסים שמוכרים בעסקאות כלבים וחתולים, זה אלפי יחידות דיור. יש שוק משוכלל והוא יקבע לבד את המחירים".

- איך צעיר בישראל יכול לקנות היום דירה?

"זה עניין של תרבות. התרבות הישראלית היא של בעלות ולא של שכירות. כל הניסיונות לפתח שוק של שכירות לא צלחו. יש תמריצי מיסוי בדמות של הנחות מע"מ, פטור על הכנסה לבעלי דירות שמשכירים, אך התרבות מנצחת. זוג צעיר שזאת הרכישה הראשונה שלו מקבל סיוע מהמשפחה. בלי סיוע מהמשפחה הוא לא יכול לקנות. גם במשפחה שלי כשזוג מתחתן זאת השאלה הראשונה".

- מה הסיבה העיקרית לכך שהתחלות הבנייה לא מדביקות את הביקושים?

"התהליך הרגולטורי בישראל לא פשוט, וזה צוואר הבקבוק הכי גדול".

- מה דעתך על התופעה של קבוצות רכישה?

"הן לא איום על אזורים, אלא עוד מתחרה. יש מתחרים ראויים ויש כאלה שפחות, יש מקצוענים ויש חובבנים. קבוצות הרכישה במידה מסוימת גרמו לעלייה במחירי הקרקעות. מבחינת הקונה הסופי החיסרון הכי גדול בקבוצות רכישה הוא ברמת הביטחון שהוא יקבל את הדירה בסוף. בשנות ה-70 יזמו את חוק המכר, אך זה לא נוגע לקבוצות הרכישה. במקרה של קבוצות רכישה לא מקצועיות אתה יכול לשלם ולא לקבל את הדירה. אין ביטחון אין ערבויות".

המאזן עדיין בעייתי

נצר הוא בנו של ז'אק נאסר, איש עסקים שנחשף בתקשורת הכלכלית בישראל בשנת 1986 כשרכש את השליטה בבנק הבינלאומי מידי המדינה וקבוצת תעשיינים. נאסר מקורב למשפחת ספרא המפורסמת, יהודים מחלב בסוריה וביירות בלבנון, שהקימו במערב אירופה, ברזיל וארה"ב אימפריה כלכלית שעיקר עסקיה בתחום הבנקאות.

בחודש שעבר חגג נצר 48 שנים, ולמרות ניסיונו הרב הוא אינו מוכר בשוק ההון והנדל"ן בישראל. לאחר שירות בחיל האוויר סיים לימודי משפטים באוניברסיטת ת"א, משם המשיך לאוניברסיטת אינסיאד היוקרתית בפאריס (הוא דובר צרפתית) עם התמחות במימון ובחשבונאות. בין השנים 1996 ועד לשנת 2003 עבד בקרן הנדל"ן של דויטשה בנק, וגר מרבית הזמן בלונדון, ולאחר מכן הצטרף לזרוע הנדל"ן המניב של המיליארדר בני שטיינמץ, ופעל בעיקר באירופה וקנדה. בשנת 2006 החל לפעול עצמאית עם שותף במדינות שוויץ ובולגריה.

אזורים עדיין לא פרסמה את הדו"חות לרבעון השני של השנה. את הרבעון הראשון היא סיימה בצמיחה של 19% בהכנסות לרמה של 192 מיליון שקל, ובשורה התחתונה נרשם הפסד של 6.3 מיליון שקל, לעומת הפסד של 16.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

אסור לטעות - המאזן של אזורים עדיין בעייתי עם הון עצמי של כ-270 מיליון שקל, המהווה 7.3% בלבד מהמאזן והתחייבויות של כ-3.4 מיליארד שקל. אבל הנוכחות של החברה באתרי הבניה המובילים בישראל היא בולטת. זאת באה לידי ביטוי גם בעיר ימים, שכונה חדשה בדרום מערב נתניה, שם בונה אזורים בנייני מגורים וקניון בשותפות עם שיכון ובינוי. "מרים פיירברג היא ראש עיר עם ביצים שעושה עבודה מדהימה ומעורבת בפרויקטים", אומר נצר כשאנחנו מביטים בפרויקט. "היא מכתיבה לך איזה חרסינה לשים. יש לה חזון, היא מרשימה, היא בולדוזר אמיתי ואני אוהב אותה".

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים