גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"לית יוניליוור: "לא משנים הרגלי צריכה עם מבצעי עוף בשקל"

ענת גבריאל, סמנכ"לית הקטגוריות הגלובליות ביוניליוור, מאמינה כי אין עוד חברה עם עוצמה ויכולת לשנות את השוק כמו יוניליוור ■ ל"גלובס" היא מספרת על הקרבות בתחום מרככי הכביסה והדאודורנטים: "המתחרים שלנו מתחילים להזיע"

בעוד שמלחמות המחירים בין רשתות השיווק ואפילו הקרבות שמנהלים יצרני החלב על המקרר כובשים את הכותרות וחודרים היטב למודעות הצרכן, המלחמות סביב מרכך כביסה, המיונז או אפילו סבון הידיים נותרות הרחק מעינו של הצרכן - ופעמים רבות גם הרחק מעינה של התקשורת, שמחפשת אחר קרבות מעוררי רייטינג.

למרות זאת, השוק אינו רדום כפי שנראה, וגם כאן היצרניות השונות שופכות מיליונים רבים של שקלים בקרב על כיסו של הצרכן.

"אנחנו אולי לא תופסים את הכותרות, אבל למלחמות השיווקיות האלה יש השפעה אדירה, ואנחנו רואים כיצד השוק משתנה. ליוניליוור יש כוח אדיר לשנות את הרגלי הצריכה, ואנחנו לא עושים את זה עם עוף בשקל. אני לא מכירה עוד חברה שיש לה כוח ועוצמה כזאת", אומרת ענת גבריאל, סמנכ"לית חטיבת הקטגוריות הגלובליות ביוניליוור.

גבריאל מנצחת בימים אלה על שני קרבות - האחד הוא הקרב על קטגוריית מרככי הכביסה המרוכזים שפרוקטר אנד גמבל נכנסה אליה, והשני הוא הקרב על שוק הדאודורנטים, שגבריאל חולמת לכבוש אותו עם השקת מותג הדאודורנטים הנמכר ביותר בעולם - רקסונה. "המתחרים שלנו מתחילים להזיע", היא אומרת.

* בדין היה מותג חזק. הרשתות שחקו את מעמדו, הורידו מחיר והפכו אותו ללוס לידר.

"שוק מרככי הכביסה נשחק מבחינת רווחיות, גם של הרשתות וגם שלנו. בדין התחיל במעבר לעולם המרככים המרוכזים, והיינו הראשונים שהשקנו את בדין אקסטרה. היום אנחנו רואים מגמה של מעבר מהמוצר המדולל למוצר המרוכז בגלל המשקל ובגלל הריח. המרכך המרוכז הוא כבר לא לוס לידר, והמוצר מתומחר נורמלי.

"כמובן שנכנסים מתחרים. לפני חודש פרוקטר השיקה את לנור, מרכך כביסה מרוכז, והשוק כמרקחה. עולם המרככים פתאום קם לתחייה. פרוקטר היא חברה בינלאומית עם משאבים גדולים, ולכן זה בהחלט קרב מעניין".

* מה תעשו כדי לחסום את פרוקטר אנד גמבל?

"אני לא יכולה לחשוף את כל התוכניות, אבל מדובר בתוכנית מאוד מקיפה שכוללת השקות ותוכנית תקשורת מאסיבית".

* זה רק עניין של זמן עד שגם המוצר המרוכז יהפוך ללוס לידר?

"כשדיברתי עם אלי גידור (סמנכ"ל סחר בשופרסל, א.ח), הוא אמר לי שהוא רוצה שהחברות יתחייבו שהן לא ישחקו את המחירים של מרככי הכביסה המרוכזים. אבל יכול להיות שהשוק יתדרדר גם שם. אני מקווה שהלקוחות שלנו יסכימו לשמור על מחירים סבירים".

* דאב הוא מותג שעשיתם בו השקעות ענק, ולמרות זאת הוא חותם את 2009 עם ירידה במכר.

"כמותית דאב גדל. אין הרבה מותגים שיש להם אג'נדה חברתית אמיתית כמו לדאב, שמוביל את אג'נדת 'האישה האמיתית'. דאב אומר שכל אישה היא יפה, והיופי לא חייב להיות יופי של דוגמנית שדופה בת 20. זו אמירה חברתית".

* את באמת חושבת שבגלל האמירה החברתית הצרכן מושך את המוצר מהמדף?

"אני חושבת שכן. כשאישה שומעת אמירה שהיא תומכת בה, היא גם תומכת אחר-כך במותג".

* אז אולי האמירה החברתית הזאת לא ממש עובדת?

"לכן ההיבט המוצרי של דאב מאוד חשוב. לדאב יש מוצרים מעולים. באופן עקבי דאב מספק לצרכניות מוצרים שנותנים חוויה אחרת של שימוש".

* מה עוד אתם עושים חוץ מלשחרר קמפיינים שתומכים בהצהרה הזאת?

"לדאב יש תוכנית בנושא דימוי עצמי בעולם, ואנחנו כרגע עובדים על תוכנית כזאת בארץ".

* אז איך את מסבירה את זה שהמותג המצוין הזה לא כובש את השוק?

"אנחנו עובדים עם דאב בסבונים נוזליים ומוצקים, דאודורנטים ושמפו. במוצרי פרימיום הוא אחד המובילים. הוא לא משחק במוצרים של וואליו. אני מאמינה שבשנים הקרובות דאב יתחזק. זו לא עבודה של יום אחד".

* המחירים שלכם נשחקו?

"המיתון השפיע על כולם".

השקעה רחבה בדיגיטל

* השקתם מחדש את המותג וזלין, אבל עושה רושם שאין תקומה למותג הזה שצנח.

"וזלין הוכיח כי משימת חינוך ושינוי התנהגות הצרכן היא משימה לא פשוטה. צריך להמשיך ולהתמיד בה לאורך שנים".

* אבל ערכתם השקה עם יעדי הצלחה.

"נכון. מכל השקה צריך ללמוד, גם מהשקה טובה וגם מהשקה שפחות הצליחה. הפקת הלקחים שלנו היא שמשימת חינוך לוקחת זמן ודורשת סוג אחר של פעילות, עבודה סיזיפית של שנים".

* אז למה לכם את זה?

"השאלה היא מה הפוטנציאל בכל קטגוריה".

* אולי תיסוגו?

"אני לא חושבת שצריך לסגת ממותג כמו וזלין. הוא מותג ותיק עם בסיס צרכנים נאמן, ואנחנו בוחנים גם את ההשקות בחו"ל ומה מתאים לצרכן הישראלי".

מותג שדווקא זוכה להצלחה הוא המותג הסבון והדאודורנט לגברים, אקס (AXE).

* אתם מתכננים עוד מהלך עם המותג אקס?

"זה אחד המותגים המדליקים. אקס הוא מותג מרתק בעבודה השיווקית בגלל שהוא יושב על תובנה צרכנית אמיתית. הוא פונה לגברים צעירים, עוזר להם במשחק החיזור, והוא עקבי. את הריחות של אקס רוקחים מומחים לריח שעושים את מוצרי האפטר-שייב היקרים ביותר בעולם. כרגע אנחנו מתמקדים בדאודורנטים ובסבונים הנוזליים.

"לפני שנה השקנו את מועדון ה'אקס מן' בפייסבוק. יש לו 35 אלף חברים. זה המועדון השני בגודלו בישראל אחרי קוקה-קולה. הכנסנו 8 דוגמניות מדהימות לחדר, ונכנסו גברים של אקס (החברים במועדון בפייסבוק) לדבר איתן, זאת כחלק מפעילות אינטרנטית מצולמת שנקראה 'צ'אט אקס רולט'. כל הזמן יש לנו שם פעילות. זה לא פשוט. לא סתם יש 35 אלף חברים".

* הגדלתם את תקציבי השיווק באינטרנט?

"יש לנו את אחד מתקציבי הדיגיטל הגבוהים בארץ, שעומד על 12%-15% מתקציב הפרסום של החברה. במותגים מסוימים, כמו באקס, תקציב הדיגיטל יכול להגיע ל-20%".

בזרוע פעילות אחרת אחראית גבריאל למספר מותגי מזון של החברה הכוללים את קנור, ליפטון, הלמנס, מזולה ובלו בנד.

* לקנור יש תחרות לא פשוטה עם אסם.

"אנחנו שולטים בקולינריה. יש לנו את מרקי ה'נמס בכוס' והמרקים העשירים, רטבי בישול ועולם אבקות התיבול - פתרונות בעולם של קנור. המהלכים המעניינים הם ברטבי הבישול. כולם מציעים כיום יותר פתרונות לאישה או לגבר שמבשלים".

* אסם יצאה עם ארוחות מוכנות - אבקות תיבול לפי תפריטים. אין לכם מענה לזה.

"זה יושב על הנישה של צנצנות רוטבי הבישול של קנור, אבל בניגוד לאבקות תיבול שרוב הנשים יכולות להכין בבית, רטבי הבישול הם מוצר שמצריך חומרי גלם יותר מתוחכמים ויכולת קולינרית".

* במילים אחרות, המהלך של אסם הוא יותר מהלך מתוקשר מאשר מהלך אמיתי של שינוי?

"התובנה שהם יושבים עליה זה הצורך לתפריטים, רעיונות של מה אכין היום. הפתרון שאסם נותנת זה פתרון של תבלין. יהיה מעניין לראות אם הצרכנית באמת צריכה את העצות של מה להכין היום כשיש כל-כך הרבה ספרים ותוכניות בישול".

הזדמנויות בשוק המקומי

* כיצד אתם מתמודדים מול התגברות המותגים הפרטיים?

"המותגים הפרטיים נכנסים כמעט לכל קטגוריה. בקטגוריות שאני מתמקדת בהן הם מקבלים את המקום יותר בנישה של הוואליו, ואנחנו משחקים יותר בנישה של הפרימיום, ולכן זו לא תחרות ישירה. הם יתפסו את המקום שלהם, אבל אי-אפשר להעמיד אותם מול מותגים חזקים".

* ליפטון הוא מותג חזק בעולם, ובארץ הוא מתקשה להתחרות בויסוצקי.

"ליפטון הוא דוגמה למותג שלא השקענו בו והזנחנו אותו. הוא לא מתחיל אפילו לדגדג את הפוטנציאל שלו בשוק. זה מותג התה הגדול ביותר בעולם, ובארץ הוא בהחלט נמצא במקום לא ראוי. אפרופו השיחה על וזלין, זה גם מקום שהחברה צריכה לקבל החלטה אם היא רוצה לבנות מחדש את המותג ולהשקיע בו".

* מהם 5 המותגים המעניינים של יוניליוור בעולם שאתם שוקלים להכניס?

"יש ליוניליוור עוד הרבה מותגים חזקים. בקטגוריית השיער - Sun silk ,Clear, בתחום הכביסה - OMO, בתחום משחות השיניים - Signal, Close Up. אחת המשימות שלי היא לבחון את המותגים הבינלאומיים ולהחליט מה מתאים לצרכן הישראלי".

* אתם שוקלים רכישות של מותגים אחרים?

"רוב הרכישות מתבצעות על-ידי יוניליוור בעולם ומגיעות לארץ. אנחנו גם בודקים את ההזדמנויות שיש בשוק המקומי, ואם יש משהו שייראה אטרקטיבי ומתאים לפורטפוליו של המוצרים - אני מניחה שנשקול את זה".

בכל מקרה, אומרת גבריאל, "עוד לא מיצינו את הפוטנציאל בשוק הישראלי".

* מה התפקיד הבא שלך?

"אני בהחלט רוצה בעתיד להתקדם לתפקיד בכיר יותר. תפקיד מנכ"לות בחברה כזו או אחרת בהחלט יעניין אותי".

* שמך הוזכר בחברה העולמית כמחליפה אפשרית בעתיד למנכ"ל יוניליוור ישראל, מוטי קרן.

"החברות שבהן עבדתי תמיד הציבו בפניי אתגרים, והאתגר הנוכחי שלי הוא בתפקיד הנוכחי שבו אני מתמקדת. אם יוניליוור תציב לי אתגרים אחרים, אני בהחלט אשקול אותם".

22

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?