גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוצאות מבחני הלחץ: 7 מ-91 בנקים באירופה - כשלו במבחנים

(עדכון) - רק בנק HYPO כשל מבין 13 הבנקים הגרמניים ■ בצרפת, איטליה אירלנד ובפורטוגל לא כשל אף בנק ■ חשש שהמתודולגיה של מבחני הלחץ מקלה מדי ■ המבחנים לא כללו התייחסות להחזקות בחובות ריבוניים

לאחר שבועות רבים של המתנה, תוצאות מבחני הלחץ שנערכו בבנקים באירופה נחשפו הערב (ו') לאחר סגירת המסחר בבורסות אירופה, כצעד שנועד להרגיע את חששות המשקיעים ולהוכיח להם שיציבותם של הבנקים באיחוד האירופי אינה מוטלת בספק.

בסה"כ נכשלו במבחנים 7 בנקים מתוך 91 הבנקים שנבחנו. בגרמניה נכשל בנק אחד שהולאם ממילא ע"י המדינה, בצרפת, איטליה, אירלנד, שבדיה, פינלנד ובפורטוגל לא כשל ולו בנק אחד. המספר הגדול ביותר של בנקים כושלים נרשם בספרד שם לא עמדו בדרישות המבחן בנקי החיסכון. כישלון של בנק נוסף נרשם ביוון.

הראשונה שפרסמה את תוצאותיה היתה גרמניה, שבה כשל בנק אחד מ-13 הבנקים שנבחנו. בנק HYPO המתמחה בתחום המשכנתאות והנדל"ן ואשר זכה לתמיכה ממשלתית כשל במבחנים כאשר יחס הלימות ההון הראשוני שלו ירדה ל-4.7% בתרחיש המדנה משבר חוב ריבוני ומיתון כלכלי, כאשר המינימום הנדרש לעמידה במבחנים היה 6%.

"אם לא היו מכשילים את HYPO המבחנים היו הופכים לבדיחה. הבנק נמצע ברה ארגון בין כה וכה והון יוזרם אליו ע"י ממשלת גרמניה כך שמצבו לא ממש מטריד את השוק" אמר אנליסט השווקים דירק בקר.

דויטשה בנק, קומרצבנק ודויטשה פוסט בנק, שלושת הבנקים הסחירים הגדולים בגרמניה עברו את המבחנים כאשר במבחני הלחץ ירד יחס הלימות ההון שלהם ב-9.7%, 9.1% ו-6.6% בהתאמה.

המתדולוגיה של המבחנים

פרטים על המתודולגיה שמאחרי מבחני הלחץ ל-91 הבנקים האירופים פורסמה הערב לפני פרסום התוצאות שצפויות להתפרסם ב-19:00 שעון ישראל. עם פרסום המתודולוגיה נופל שערו של האירו בכ-0.6% ל-1.282 דולר וגובר הלחץ על מניות הבנקים, על רקע החששות שהתרחישים שנבדקו ע"י הרגולטורים לא יהיו קשוחים מספיק.

התרחישים של המועצה האירופית המפקחת על המערכת הבנקאיץ הניחו אפשרות למיתון שיביא את השוק לבחון תחתית כפולה, צניחה של 20% בשוק המניות ועלייה חדה בשיעור הריבית, כך פורסם ברויטרס. בדיווח נאמר כי המבחנים מתייחסים רק להפסדים שיגרמו לבנקים מהחזקותיהם באגרות חוב סחירות ולא את אגרות החוב המוחזקות על לפידיון.

מבחני הלחץ מניחים "תספורת" או הנחה בשיעור של 23.1% בגין החזקה באג"ח של יוון עד סוף 2011. הנחת ה"תספורת" של האג"ח של פורטוגל עומדת על 14%, על האג"ח של ספרד 12.3% ואפילו לגבי האג"ח של גרמניה מניחים תספורת בשיעור של 4.7%.

"ההחלטה לכלול את השפעת ההפסדים מהחוב הריבוני לשווי הנסחר ולא לשווי המאזני של הבנקים יתכן והוא תוצאה של ההנחה כי הבנקים לא יגיעו לחדלות פירעון, אבל המשקיעים כניראה לא ירגישו בנוח עם הנחה זו, אלא אם השווי של הבנק בספרים ביחס לשווי השוק שלו יהיה נמוך יחסית" אמר אסטרטג המטבעות של סיטיגרופ בניו יורק.

למה מצפים בשוק?

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווח היום כי רוב הבנקים צפויים לעבור בהצלחה את המבחנים, אך אין זו ערובה שהששווקים יקבלו זאת באופן חיובי, שכן הדבר תלוי ברמת הקושי של מבחני הלחץ; וזו, כמובן, עדיין לא ידועה. אם המבחנים לא היו קשים מספיק, ייתכן שהשווקים יראו זאת בעין לא יפה, ולהיפך.

גורמים בנקאיים וממשלתיים בגרמניה, יוון וספרד אותתו השבוע כי הבנקים במדינותיהם צפויים לעבור את מבחני הלחץ ללא כל בעיה, מה שעלה תהיות באשר לרמת הקושי של המבחנים. בסוכנות בלומברג מיהרו להכריז הבוקר, כי תגובת השווקים למבחני הלחץ לא תלויה במספר הבנקים שיעברו את המבחנים, אלא בכמות המידע שיחשוף האיחוד האירופי לציבור אודת האופן בו נערכו המבחנים.

"ככל שהשקיפות תהיה גדולה יותר, כך המבחנים יהיו אמינים יותר", אמר לבלומברג פיטר ברנדל, מנהל השקעות ב-Swisscanto Asset Management השווייצרי. "אם המתודולוגיה היא קופסא שחורה והמשקיעים יקבלו רק חלק מהתוצאות, זה לא יהיה מועיל".

עד כה ידוע רק על בנק אחד שנכשל במבחנים - הבנק הגרמני Hypo Real Estate. עם זאת, מדובר בבנק שכבר הולאם על ידי ממשלת גרמניה, כך שחשיבותו פחותה למדי. מבחני הלחץ נערכו בקרב 91 בנקים מ-20 מדינות באיחוד האירופי.

בינתיים, סקר שערך בנק ההשקעות האמריקני גולדמן זאקס בקרב 376 גופים פיננסיים גדולים בעולם, מראה כי 10 מתוך 91 הבנקים נכשלו במבחני הלחץ. עוד עולה מהסקר, כי לאחר פרסום תוצאות המבחנים יפעלו הבנקים האירופיים לבצע גיוסים של 37.6 מיליארד אירו כדי לחזק את הונם העצמי.

מבחני הלחץ של נומורה: לפחות 16 בנקים נכשלו

המבקרים תוקפים את מבחני הלחץ וטוענים כי מדובר בחזרה המבחנים שתוצאותיהם פורסמו באוקטובר 2009, אז טען האיחוד האירופי כי הבנקים באירופה יציבים ויכולים לעמוד בפני זעזועים. עם זאת, חודשים ספורים לאחר מכן אירע משבר החוב בדובאי ואחריו פקד את אירופה משבר החובות של יוון עם פוטנציאל להתרחבות למדינות נוספות, וכעת נדרשים מבחני לחץ נוספים, מה שמעמיד בספק את קביעת הרגולטורים ב-2009.

עם זאת, כלכלנים אחרים משווים את מבחני הלחץ שבוצעו כעת באירופה למבחנים שבוצעו בארה"ב בתחילת 2009, אז נקבע כי 10 מתוך 19 הבנקים הגדולים בארה"ב זקוקים לתוספת הון של 75 מיליארד דולר כל אחד. בדיעבד, הייתה זו נקודת מפנה עבור המערכת הפיננסית בארה"ב, ויש המקווים כי גם המבחנים באירופה יהוו נקודת מפנה עבורה.

בינתיים, עוד לפני פרסום תוצאות מבחני הלחץ, אנליסטים בבנק נומורה היפני ערכו מבחני לחץ משלהם והם מעריכים כי ל-91 בנקים באירופה חסרים 75 מיליארד אירו כדי לשמור על יציבות ועמידותם בפני זעזועים בעתיד. לפחות 16 בנקים באירופה נכשלו במבחני הלחץ של נומורה - בעיקר בנקים מגרמניה, יוון ואיטליה.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון