גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורק לבן גוריון לא נשאר

ישראל החליטה להחריג את אוניברסיטת הנגב מהגדרת מוסדות ההשכלה הגבוהה בפריפריה

הכנסת אישרה בשבוע שעבר חוק מהפכני, לפיו המדינה תעניק מלגת שכר לימוד מלאה לשנת הלימודים הראשונה לחיילות ולחיילים משוחררים, שיבחרו ללמוד בפריפריה.

לטובת מי שלא עקב אחרי "התגלגלות" הצעת החוק אציין שהוא אושר רק לאחר שהממשלה התחייבה להוסיף להגדרת הפריפריה גם את ירושלים ואת יהודה ושומרון.

מי לא נכלל במסגרת החוק המיטיב עם החיילים המשוחררים? אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, האוניברסיטה היחידה שאין כל עוררין על עובדת מיקומה בפריפריה הדרומית של מדינת ישראל.

ומה ההסבר בחוק לאפליה כה בלתי מובנת ומקוממת זו? אנשי תקשורת שפנו לאחרונה ללשכת ראש הממשלה בשאלה מדוע הוחרגה אוניברסיטת בן-גוריון ממסגרת החוק, קיבלו את ההסבר הבא מלשכת הדובר שלו, ואני מצטטת: "מאחר שאוניברסיטת בן-גוריון הינה האוניברסיטה היחידה באזורי הסיוע המוגדרים בהחלטה, מתן הטבה לאוניברסיטה זו בלבד תביא לפגיעה בשוויון בינה ובין אוניברסיטאות אחרות בארץ.

בנוסף, אוניברסיטת בן-גוריון נחשבת למוסד אטרקטיבי לסטודנטים, כפי שניתן ללמוד, בין היתר, מהעובדה שלומדים בו למעלה מ-16 אלף סטודנטים בשנה, בעוד שמספר הסטודנטים המקסימאלי במוסדות להשכלה גבוהה אחרים שבאזורי הסיוע עומד על כ-8,000. כלומר, למוסד זה כוח משיכה משמעותי גם ללא ההטבה הנדונה במסגרת החלטה זו. זאת, בשונה מיתר המוסדות הרלוונטיים להחלטה.

בנוסף, קיים חשש כי מתן הטבה לאוניברסיטת בן-גוריון ישפיע על מערכת השיקולים של הסטודנטים בעת בחירתם במוסד להשכלה גבוהה באופן כזה שעלול ליצור עיוות אקדמי. במסגרת השיקולים האמורים ומגבלת התקציב למימון ההטבה, בחרה הממשלה לתת את ההטבות למוסדות הזקוקים לה יותר במטרה לחזק אותם, את האזורים הללו ואת האוכלוסייה המתגוררת בהם".

התגובה של משרד ראש הממשלה היא שערורייתית לא פחות מלשון ההסבר לחוק ובשניהם יש משום סטירת לחי מצלצלת לכל מאמץ פיתוח הנגב וחיזוק הפריפריה הדרומית של מדינת ישראל.

ההחלטה להחריג את אוניברסיטת בן-גוריון מהגדרת מוסדות ההשכלה הגבוהה בפריפריה היא רעה ושגויה, ועומדת בסתירה גמורה להתחייבויות כל ממשלות ישראל, כולל הממשלה הנוכחית, לנגב ותושביו. במקום לעודד צעירים, בכל דרך אפשרית, ללמוד בנגב ולהישאר באזור עם סיום הלימודים, ממשלת ישראל מקבלת החלטה המורידה לטמיון מאמץ עילאי של מובילי הדרך ומנהיגי הציבור והקהילה בנגב לקדם פיתוח טכנולוגי, חברתי, תרבותי.

גם המשרד לפיתוח הנגב והגליל שבראשותו של השר סילבן שלום, אשר עשה למען הנגב מעל ומעבר ליכולתו התקציבית ויותר משנעשה אי פעם, עומד חסר אונים למול הלחצים הפוליטיים הקשים שאת מחירם משום מה משלמת תמיד הפריפריה הדרומית.

ההחלטה הזו היא רעה ושגויה כי היא מונעת מחיילים משוחררים את הזכות ללמוד באוניברסיטת בן-גוריון (ואם אינם תושבי הפריפריה היא מונעת מהם את הזכות ללמוד באוניברסיטאות בכלל).

חיילים משוחררים מעוניינים ללמוד באוניברסיטת בן-גוריון בדיוק משום שהיא אוניברסיטה מעולה ומבוקשת, משום שהסטודנט בראש מעיניה, משום שמעורבות חברתית ותרומה לקהילה הינם הדגל שלה ומשום שהיא מובילה אקדמית בתחומים רבים. מדוע נגזר עליהם הקיפוח הזה? מהו אותו "עיוות אקדמי" במערכת שיקולים של סטודנטים בבחירת מוסד להשכלה גבוהה שמשרד ראש הממשלה מנסה למנוע ע"י החרגתה של אוניברסיטת בן-גוריון מהחוק?

אוניברסיטת בן-גוריון משקיעה מאמצים בלתי נלאים על מנת למשוך אליה כוחות הוראה וסטודנטים מצוינים. סקר של התאחדות הסטודנטים שפורסם לאחרונה קבע כי אוניברסיטת בן-גוריון הינה האוניברסיטה המבוקשת ביותר בישראל על ידי סטודנטים, ולא בכדי. אבל אין זה דבר מובן מאליו שקרה מעצמו או בעקבות מאמץ מיוחד של ממשלת ישראל. זה קרה בגלל אנשי חזון, מסורים ומחויבים שרואים באוניברסיטת בן-גוריון לא רק מוסד להשכלה גבוהה אלא גם מנוף עצום לפיתוח וקידום עתידה של מדינת ישראל בנגב.

וכך, במקום לחזק את האוניברסיטה ולסייע לה בתפקיד הלאומי שנטלה על עצמה, מעל ומעבר למנדט האקדמי שלה, מתקבל חוק שיפגע קשות במאמץ המקומי הבלתי נלאה של רבים וטובים, לפעמים כנגד כל הסיכויים, להמשיך לבנות ולפתח. כי על כך, מסתבר הם צריכים להיענש. על כך שהקימו בנגב אוניברסיטה מצוינת ואטרקטיבית, הראויה לפיכך להחרגה מההגדרה של מוסד להשכלה גבוהה בפריפריה.

הכותבת היא נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי