גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע עושה סדר בשוק החיתום: תדרוש אחריות מהחתמים

רשות ניירות ערך מוטרדת מאופי ההנפקות בשנתיים האחרונות ובוחנת שינויים מרחיקי לכת ■ על הפרק: הגדלת האחריות המשפטית של החתמים, הקטנת מספר הגופים הפועלים בשוק, ושינוי שיטת המכרז המוסדי

שלוש שנים בלבד לאחר שרשות ניירות ערך הובילה רפורמה בשוק החיתום, נראה כי היא מתכוונת לבצע רפורמה חדשה. ל"גלובס" נודע כי מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך, שבראשות עו"ד שיראל גוטמן עמירה, בוחנת מחדש את תקנות החיתום ומידת התאמתן למציאות הנוכחית.

יו"ר הרשות, זוהר גושן, מוטרד מכך שבתקופה האחרונה מתבצעות רוב ההנפקות ללא חיתום ובאמצעות הפצה, מה שמקטין את אחריות החתמים. הרשות שוקלת לחייב את כל הגורמים המעורבים בהנפקה שנעשית ללא חיתום, לחתום על התשקיף. משמעות החלטה כזו היא הטלת אחריות משפטית על פרטי התשקיף, שתחשוף את החתמים לסנקציות פליליות ואזרחיות.

כמו כן שוקלת הרשות להוריד בהדרגה עד כדי ביטול את ההתחייבויות המוקדמות הניתנות ממוסדיים, ולהחמיר את המגבלות הקיימות על חתם הקשור לגוף מוסדי.

כאמור, ברשות מוטרדים בשנה וחצי האחרונה מהשינוי שחל באופן ביצוע ההנפקות כמו גם במפת החתמים. לאחרונה כמעט והופסקה ההנפקה עם חיתום ונוצר מעבר להפצות של ניירות ערך. הסיבה לכך היא שמבחינת החברות המנפיקות, הליך החיתום נחשב ליקר יותר, הגם שהנפקה באמצעות חיתום מגדילה את סיכויי ההצלחה (משום שהחתם לוקח על עצמו התחייבות חיתומית). מצד שני, הנפקה באמצעות תשקיף מדף מהווה אופציה זולה יותר, המעניקה למנפיק גמישות רבה.

בדרך זו יכולה חברה לצאת להנפקה בתוך כמה שעות מרגע קבלת ההחלטה על כך, ואם היא לא גייסה את הסכום שתכננה, היא יכולה לצאת שוב ולגייס לאחר מספר ימים, על בסיס אותו תשקיף. השיטה הזו נוחה גם לחתמים, שאמנם מקבלים פחות עבור הפצת המניות, אך האחריות המשפטית שלהם לכתוב בתשקיף, מצומצמת בהרבה.

צ'ופרים ללא סיבה

מבחינת הרשות, החתמים אמורים להיות "שומרי הסף" של המשקיעים, ולכן לא נוח לה עם המצב הקיים בו גופים קטנים ללא גב כלכלי, נכנסו לשוק והפכו לגופים דומיננטיים בו (ראו סקירת הענף בעמוד 4).

במצב הנוכחי, די בהון עצמי של 2.5 מיליון שקל כדי להקים חברת חיתום. זאת למרות שחתם נדרש לעיתים לקחת על עצמו התחייבות חיתומית (לרכוש חלק מההנפקה במקרה הצורך) בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, ובנוסף הוא צריך כרית בטחון לתביעות משפטיות ומשאבים לבדיקות נאותות משפטיות מעמיקות.

כאמור, גם נושא המכרז המוקדם לגופים מוסדיים נמצא בבחינה של הרשות. מבחינת החתמים, היכולת לקבל מגופים מוסדיים התחייבות לקנות אחוז מסוים מההנפקה מאפשרת להם "לשלוט" על ההנפקה, ומעלה את הסיכוי להוציאה לפועל. גופים מוסדיים שנותנים התחייבות מוקדמת זוכים להנחה כפיצוי על החשיפה שהם נוטלים כשהם מתחייבים מראש.

מאחר שכיום נעשות ההנפקות בעיקר באמצעות תשקיפי מדף, בעזרתם ניתן כאמור לצאת להנפקה תוך שעות ספורות, הופכת העמלה לבונוס חסר סיכון כמעט. במצב כזה, לא ברור מדוע יש לצ'פר כך את המוסדיים, והרשות תבחן האם לבטל גם את הבונוסים האלה.

בעניין ניגודי העניינים של גופים קשורים, הרשות סבורה כי על מנת שהחתמים יהיו אפקטיביים, הם צריכים להיות גדולים מספיק. לכן מאמינים שם כי לא נכון יהיה לנתק לגמרי את גופי החיתום מבתי ההשקעות, אולם יש מקום להגבילם יותר ממה שקיים כיום. לפיכך, במצב בו חברה תרצה להשתמש בשרותי החתם הקשור אליה, היא תאלץ להנפיק בחיתום מלא של חתמים לא קשורים.

עשור של רגולציה

שוק החיתום עבר תהפוכות רגולטוריות רבות בשנים האחרונות. תחילה יזמה הרשות את הרפורמה בשוק החיתום שאושרה בתחילת 2007, שהנושא הרגיש והמהותי בה היה הגבלת כוחן של חברות החיתום שבבעלות הבנקים, שעד אז שלטו ללא עוררין בשוק ההנפקות.

הרפורמה שנבנתה במשך כעשור קבעה כי חברת חיתום בה מחזיק בנק מעל 20% לא תוכל להיות חתם מוביל בהנפקה של חברה שהאובליגו (האשראי) שלה לאותו בנק גבוה מ-15% מסך האשראי הבנקאי שלה. זאת, על מנת למנוע לחצים מצד הבנק על חברה המקבלת אשראי ממנו, שתבצע את ההנפקה דווקא בחברת החיתום שלו.

כשנתיים לאחר מכן אושרו גם התקנות למניעת ניגוד עניינים שקבעו שגופים מוסדיים המנהלים נכסים של מעל 10 מיליארד שקל יוכלו לרכוש רק עד 15% מההיקף הכספי של הנפקה אותה הוביל גוף הקשור אליהם. גופים המנהלים מתחת ל-10 מיליארד שקל, הוגבלו לרכישת עד 7.5% מהנפקה שגוף שקשור אליהם הוביל.

הכוונה המקורית הייתה לקבוע מגבלות חריפות יותר - עד 10% במנהלים הגדולים ועד 5% בקטנים - אולם בסופו של דבר הסכימו בוועדת הכספים של הכנסת להקלות מסוימות. למרות זאת, נקבע כי בשנתיים שלאחר מכן הנושא יבחן מחדש, ואם יתקבל הרושם שהמגבלות שנקבעו אינן חריפות מספיקות, הרף יועלה לרמה שנקבעה בהצעה המקורית.

"התיקון לא יחסל את החתמים הקטנים"

עמדתם של החתמים בשוק לגבי השינויים המוצעים על ידי הרשות, שמתפרסמים כאן לראשונה, מתפלגת בהתאם לאינטרסים שלהם. בחברות החיתום שקשורות לבנקים או לבתי השקעות מביעים שמחה על השינויים המתוכננים שמחלישים גופים ללא גב פיננסי איתן.

"ברור שחברות קטנות לא יכולות לתת חיתום אמיתי. יש כאלה שאין להן אפילו יועץ משפטי בחברה", אומר אחד החתמים הגדולים בשוק. "יש לא מעט חתמים שנותנים התחייבויות לא אמיתיות וברגע האמת מושכים אותן, וגורמים הרבה פעמים לצניחה של מחיר הנייר זמן קצר לאחר ההנפקה. הם מצליחים לעשות את זה עם חברות שעדיין לא יצאו להנפקה ולא מכירות את השוק" הוא מוסיף.

לעומתם, הגופים הקטנים טוענים כי "חיתום נשמע טוב רק על הנייר. בפועל גם לחברה וגם למנפיק יש אינטרס משותף לעשות עסקאות הפצה. רק כשהשוק יהיה רותח, יחזור התמריץ לעשות הנפקות עם חיתום כדי לזכות בהנפקות על חשבון המתחרים".

אדוה ביתן, שותפה במחלקת שוק ההון וניירות ערך במשרד עוה"ד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות' תומכת בהצעה של הרשות לבצע שינויים בשוק החיתום. "באופן כללי ההצעה של הרשות היא הצעה חיובית", היא אומרת.

"למעשה, כיום, פונקציית החיתום בשוק כמעט אינה קיימת והיא הוחלפה בהפצה. העדר החיתום פוגע בשוק, מאחר שלא מבוצעות בדיקות נאותות מצד החתמים או המפיצים, ולעתים אף לא על ידי עורכי הדין של ההנפקה", אומרת ביתן.

"השלכות התיקון על החתמים היא בלקיחת אחריות על הכתוב בתשקיף, דבר שיחייב בדיקות משמעותיות יותר לפני ביצוע הנפקה בשוק הראשוני, ויגדיל את עלויות ההנפקה. בנוסף, התיקון עלול להאריך את משך ההנפקה במיוחד בהנפקות על פי תשקיף מדף, מאחר שהן מבוצעות בתקופת זמן קצרה יחסית", היא מסיפה.

ביתן מעריכה שהשינויים המוצעים לא יחסלו את החתמים הקטנים. "גם היום החתמים הקטנים לא מובילים את ההנפקות, והתיקון לא משפר את מצבם במובן זה.

עם זאת, אני לא חושבת שהתיקון המוצע יחסל את החתמים הקטנים".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי