גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל בית השקעות גדול על דמי הניהול: "צריך להגביל את עמלות הסוכנים. רק ככה ייגמר הטירוף הזה"

"בשום אופן אל תצטט אותי, אני צריך להמשיך לעבוד איתם", אומר מנהל בית השקעות שמציע פתרון רדיקלי לבעיית דמי הניהול ■ "כל יום נוחת על שולחני מבצע חדש - טיסות לקריביים, לברצלונה לראות את מסי, טיול בבורמה" ■ גם לאוצר יש פתרון, אבל הוא מסובך וקשה לביצוע

דמי הניהול הגבוהים ללקוחות הפרטיים בגמל, הם כשל שוק. אפילו אגף שוק ההון באוצר בראשות פרופ' עודד ("אני עדיין לומד את הנושא") שריג מתחיל להבין שיש כאן בעיה. אבל מנהלי קופות הגמל עדיין מגלגלים עיניהם לשמיים ומסבירים כי דמי הניהול גבוהים כי אין ברירה אחרת, כאילו זו מכת טבע. לחבר'ה שמנהלים את חסכונותינו יש שלושה סיפורים טובים כדי להצדיק את העלייה בדמי הניהול.

הסיפור הראשון - זה לא אותו מוצר. קופת הגמל הבנקאית של שנת 2005 וקופת הגמל היום אינן אותו דבר. יש דרישות רגולטוריות חדשות שלא היו בעבר - שקיפות, דיוור לעמיתים, בקרה וניהול סיכונים. הסיפור הזה נכון. הרגולציה באמת העלתה את עלויות ניהול קופות הגמל. ואנחנו נגיד: או.קיי, העלויות עלו, אבל מדוע הלקוח צריך לשלם את המחיר? מדוע צריך לגלגל את כל ייקור העלויות לצרכן? החברות לא יכולות להתייעל?

רק לפני שלושה חודשים פרסמנו את עלויות השכר של מנהלי הגמל. עלות השכר השנתית הממוצעת של בכירי קופות הגמל עמדה בשנת 2009 על 1.12 מיליון שקל בשנה, כלומר 93 אלף שקל בחודש. עלות השכר הממוצעת של עובד מן המניין בחברה מנהלת גמל היא 14,100 שקל בחודש. זה מה שקורה כשאפשר לגלגל עלויות אל הלקוח ללא בעיה.

הרי אם שוק הגמל היה תחרותי באמת, אם מנהלי הקופות היו חרדים מנטישת לקוחות, היה נמצא הגוף שנותן מחיר תחרותי ללקוחות כדי למשוך אותם. דווקא הקו האחיד של מנהלי הקופות - יישור המחירים כלפי מעלה - מוכיח כי אין כאן תחרות אלא כשל שוק.

הסיפור השני - ניהול השקעות איכותי עולה כסף. זה נשמע ממש טוב. "אנחנו נשקיע בניהול השקעות כדי לשפר את התשואות", אומרים המנהלים, הרי זה לטובת הלקוח. צריך להשקיע באנליסטים, מחקר, ברוקראז', והכל עולה כסף. עכשיו מגיעות הנחיות חודק וצריך לעשות אנליזה גם לאג"ח, וכבר יש לנו עוד תירוץ מצוין להעלות דמי ניהול. אז הנה תמיהה קטנה: מדוע יש פער כה גדול בעלות ניהול ההשקעות בין חברה או מוסד ציבורי לבין לקוח פרטי?

כשגוף ציבורי או עסקי עורך מכרז בין בתי השקעות כדי לנהל את כספו, המחירים צונחים ל-0.1% ומטה. עמ"י, הסתדרות עובדי המדינה, משלמת לפסגות 0.03% תמורת ניהול ההשקעות של כספי קופת הגמל שלה שמנהלת 1.8 מיליארד שקל. אבל כשמגיעים לקופות הגמל הרגילות, פתאום לרכיב ניהול ההשקעות עלות גבוהה שכמובן מתבטאת בדמי הניהול.

אבל עלויות ניהול ההשקעות, מחקר למשל, אינן נפרדות לכל קופה אלא משותפות לכל הבית. כך שבית ההשקעות גובה עבור ניהול ההשקעות מחיר נמוך בחלק התחרותי של השוק, ובחלק הלא תחרותי, הלקוח הפרטי, המחירים בשמיים. לנו זה נראה כמו סבסוד צולב.

להגביל את עמלות הסוכנים

הסיפור השלישי הוא סיפור עצוב - עליית דמי הניהול בגלל העמלות המשולמות לסוכני הביטוח. יסלח לי ידידי נשיא לשכת סוכני הביטוח, אודי כץ, אבל מדובר במס, מס לכל דבר ועניין שגובים סוכני הביטוח מהחוסכים. סוכני הביטוח מקבלים תמורת העברת קופות גמל עמלות שערורייתיות, מופקעות וחסרות כל פרופורציה, לשירות אותו הם אמורים לתת (חלקם נותנים, חלקם לא).

מדוע צריך סוכן ביטוח לגבות מחצית מדמי הניהול שמשלם הלקוח, ובדרך לקבל עוד הטבות, מתנות, מבצעים וטיסות לכל קצווי תבל על חשבון הברון? לא נהיה תמימים, התשובה ברורה. סוכן הביטוח מקבל מהיצרן מחצית מדמי הניהול כדי להביא את הלקוח, זה תפקידו. לדחוף את הלקוח מהקופה בה הוא נמצא לקופה שמשלמת לסוכן את העמלה. אבל הקשר שנוצר בין העמלה לגובה דמי הניהול - דמי ניהול גבוהים - עמלה גבוהה - פועל לרעת הלקוחות שאפילו לא מבינים את ההטיה של הסוכן.

לפני זמן מה נפגשנו עם מנכ"ל בית השקעות גדול שעובד עם סוכני ביטוח. הוא היה מתוסכל ופתח במונולוג: "אי אפשר לעבוד ככה. סוכני הביטוח דורשים חצי מדמי הניהול. בא מתחרה נותן להם 60% מדמי הניהול, ועכשיו אני בבעיה. כל יום נוחת על שולחני מבצע חדש - טיסות לקריביים, לברצלונה לראות את מסי, טיול בבורמה, ואני צריך לתת גם, אחרת הם לא יעבדו איתי. והאוצר, שאמור לעשות סדר, לא עושה כלום".

מה האוצר צריך לעשות? שאלנו. "להגביל את עמלות הסוכנים ולקבוע רף אחיד של עמלה. להגביל בשיעור שיחליטו, ולקבוע שיעור אחיד לכולם. רק ככה ייגמר הטירוף הזה". מאחר שהשיחה הייתה אוף-רקורד, ביקשנו בנימוס רשות לצטט את המנהל.

"בשום פנים ואופן אל תצטט אותי", הזדעק המנהל, "אני צריך להמשיך לעבוד איתם". בדקנו עם כמה מנכ"לים נוספים. אף אחד לא הסכים להזדהות בשמו, אך כולם היו בעד שהרגולטור יגביל את עמלות סוכני הביטוח כך שחברות הגמל לא יוכלו לתת לסוכן עמלה הגבוהה מ-0.3%-0.4% מדמי הניהול, ויפה שעה אחת קודם.

הפיתרון המסובך של האוצר

ומה שריג עושה? באוצר יפרסמו בקרוב תוכנית גדולה המורכבת מכמה וכמה צעדים. אחד מהם הוא הגבלת גובה ההנחה על דמי הניהול המרביים שמותר לקופת גמל לתת. אנחנו הרי יודעים שבאותה קופה יכול עמית שחבר בארגון או מפעל לשלם 0.6%, ולצידו עמית שמסווג כלקוח פרטי, עם אותו היקף נכסים בדיוק, ישלם 1.5%-2%. אומר האוצר: כל קופה תקבע דמי ניהול מרביים, ונקבע שיעור הנחה מרבי שמותר לקופה לתת, נאמר 40% או 0.5% מהתשואה.

על פניו זה טריק מבריק. המנהלים שרוצים למשוך את הקולקטיבים יתנו להם את ההנחה המרבית, והלקוח הפרטי ירוויח. נאמר שהמנהל שרוצה למשוך את עובדי אלביט יציע להם דמי ניהול של 0.7%. אזי, הקופה לא תוכל לגבות מהעמית הקטן הפרטי יותר מ-1.2%.

הבעיה כרגיל טמונה בפרטים. אם מדובר בהנחיה שחלה על כל הלקוחות, הרי שאנחנו מורידים את הכובע בפני שריג. גם אם דמי הניהול לקולקטיבים יהיו 0.9%, מאות אלפי לקוחות ישמחו לגלות כי דמי הניהול שלהם ירדו מיד מ-2% ל-1.4%. אבל החשש שלנו הוא שהאוצר לא ירצה להצטייר כמי שפועל רטרואקטיבית, לא יעמוד בלחצי מנהלי הקופות, ולכן יחיל את התקנה רק על לקוחות חדשים. במקרה זה יצטרכו הלקוחות לעבור קופה כדי ליהנות מדמי ניהול מופחתים.

וכאן חזרנו לבעיה הבסיסית - הלקוחות לא יודעים לעבור קופה לבד. הם לא מבינים את הכללים, לא קולטים כמה דמי ניהול גבוהים פוגעים בהם, לא יודעים כמה דמי ניהול הם משלמים, לא תופסים שזה מחיר הנתון למשא ומתן. מי שאמור להסביר ללקוחות ולהעביר אותם (לפחות עד שהבנקים ייכנסו) הם סוכני הביטוח, ולאלו יש אינטרס הפוך, שהלקוח ישלם דמי ניהול כמה שיותר גבוהים.

22

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר