גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתח גבוה - האם יאושר המיזוג הגדול בין אלקטרה למיני ליין?

אם יאושר, תהפוך אלקטרה לבעלים של שלוש רשתות חשמל גדולות: א.ל.מ, שקם אלקטריק ומחסני חשמל, ובמקביל ליבואנית של שורת מותגים מובילים ■ מבדיקת "גלובס" עולה שנכון להיום נהנים עדיין הצרכנים מתחרות, אך בענף חוששים שבקרוב תהפוך התחרות הזאת למצג שווא בלבד

האם בקרוב יסבול הצרכן הישראלי מירידה בתחרות בין רשתות החשמל? בימים אלה בוחנת הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, את עסקת המיזוג בין ענקית החשמל אלקטרה לבין מיני ליין. אלקטרה היא בעלת רשתות החשמל שקם אלקטריק, סנסור ומחסני חשמל, ובמקביל היא יבואנית מכשירי חשמל של מותגים שונים, ביניהם פיליפס וסאוטר. מיני ליין היא בעלת רשת א.ל.מ, ובמקביל יבואנית סמסונג, אלקטרולוקס ועוד.

בקשת המיזוג מגיעה רק כמה שבועות אחרי שניופאן, יבואנית טושיבה, רכשה שליש מרשת חשמל סיטונאי של "אבי סופר" - מהלך שהגיע אחרי שניופאן רכשה 26% מהרשתות בסט ביי וביג בוקס.

במסגרת הבדיקה פנתה הממונה לכל יבואני החשמל בישראל וביקשה לקבל את עמדתם בנוגע למיזוג.

כוונתה של אלקטרה לרכוש את חברת מיני ליין מסעירה את הענף, כיוון שיש הטוענים שהמיזוג עלול לפגוע קשות בתחרות בענף ובצרכן הסופי.

הסיבה פשוטה: בישראל, בשונה ממקומות אחרים בעולם, חלק גדול מהיבואנים הם גם בעלים של רשתות לממכר מוצרי חשמל, וככאלה יש להם אינטרס לקדם את מכירת המוצרים שהם מייבאים. המתנגדים למיזוג טוענים כי הצרכנים אינם מודעים לאינטרסים הכלכליים העומדים מאחורי המלצת המוכרנים ברשתות החשמל לרכישת מוצר ממותג זה או אחר, ובכך בעצם קיימת הטעייה צרכנית. בנוסף הם טוענים כי אם תגדל רמת השליטה של קבוצות יבואנים ברשתות, יוכלו אלה לקבוע רמת מחירים גבוהה למוצרים אותם הם מייבאים, ולהקטין בכך את התחרות.

בדיקת מדגמית של "גלובס" מעלה כי למרות הנטייה הטבעית לחשוב שהיבואנים יקדמו בחנויות שבבעלותם דווקא מותגים שהם מייבאים, הם לאו דווקא ממליצים תמיד על מותגים אלה.

למי יאמין הצרכן?

שוק מוצרי החשמל בישראל מגלגל 7-7.5 מיליארד שקל במחירי מכירה לצרכן ללא מע"מ. המכירות מתבצעות ברשתות חשמל ובחנויות פרטיות.

כאמור, שאלת המיזוג בין אלקטרה למיני ליין הציפה מעל לפני השטח את הסוגייה הצרכנית הכרוכה בעובדה שיבואניות החשמל הן גם בעלות רשתות השיווק. אלא שכאן בערך מסתיימת ההסכמה בין שני הצדדים לוויכוח סביב השאלה אם העודה שיבואנים מחזיקים ברשתות חשמל היא יתרון או חיסרון צרכני.

"התחרות טובה לכולם, אבל ברגע ששלוש רשתות עיקריות נמצאות בידי אותם בעלים, אין פה תחרות. השליטה של היבואנים על הצרכן, באמצעות רשתות השיווק שלהן, תהיה אבסולוטית. הצרכן יונחה לבחור את המוצרים בצורה מניפולטיבית. כשאנשים הולכים לקנות מוצר חשמלי, הם לרוב לא יודעים הוודאות מה יקנו. הם מסתמכים על המלצות המוכרים, ופה הבעייתיות", אומר אבי דוניצה, בעליהן של שתי חנויות החשמל הוותיקות "גלי קור" ביפו ובחולון, מקבוצת סוויטץ'.

למרבה הפלא, כל היבואנים שעימם שוחח "גלובס" סירבו להיות מצוטטים בשמם כשנקטו עמדה בעד או נגד המיזוג, מחשש שלעמדתם כיום תהיה השלכה על עתיד מכירת המוצרים שלהם ברשתות השונות.

המתנגדים למהלך טוענים כי המיזוג יעמיק את שליטת היבואנים בשוק, שכן הרשת הממוזגת תכלול יותר מ-100 סניפים תחת שלושה שמות שונים. אלא שהרשתות יהיו בעלות אינטרסים זהים, כך שהצרכן לא יוכל לדעת בפועל כי כשהוא נכנס לחנויות של שקם אלקטריק, מחסני חשמל או א.ל.מ, הוא קונה בפועל מאותו יבואן.

עוד טענו המרואיינים כי השתלטות כזו על שוק החשמל תגרום לכך שהצרכן לא יוכל לבחור מותגים באופן חופשי. המחירים, המבצעים, והבחירה שיעמדו בפני הצרכנים בישראל יהיו מוגבלים ונשלטים על ידי כמה יבואנים בודדים, אשר ישלטו בכל השוק.

עוד טוענים הגורמים כי השתלטות כזו רק תחריף תופעות הקיימות כיום: שליטה מלאה במבצעים גדולים ונטרול או אי קידום מבצעי יבואנים אחרים; הפחתת נראות ונוכחות של מותגים אחרים; שליטה במחירי השוק, וביצוע הורדות או העלאות מחיר אגרסיביות תוך אילוץ יבואנים אחרים "ליישר קו".

"כבר כיום הלקוח לא מקבל המלצה נייטראלית מקצועית, שכן המוכרנים מתוגמלים יותר כשהם מוכרים את מוצרי היבואן בעל הרשת. אם יאושר המיזוג יהיה קשה ללקוח להשוות ולקבל אינפורמציה אובייקטיבית, מכיוון שחנויות רבות ברשתות שונות יעבירו את אותו המסר, ימליצו על מותגי הבית ויציגו את אותם המוצרים".

יבואן נוסף חושש כי מותגים נחותים ימותגו כמוצרי יוקרה רק בזכות הכוח הרב והפריסה הרחבה של הרשת: "כבר כיום חלק מהיבואנים מייבאים מותגים שכמעט ניתן להגדירם "מותגי מדבקה" ונותנים להם שמות מפוצצים. הצרכנים נחשפים בחנויות שונות לאותם הסברים והמלצות ולאותה אווירת מותג. כך מתבטאת ההשפעה המהותית של גודל הרשת על בניית תדמית מותגית", הוא אומר. "מהלכי מיזוג כאלה יגרמו לכך שספקים ייעלמו מהשוק".

מנגד, יש יבואנים שלא צופים בעיה.לטענתם, פועלות כיום בישראל מעל 1,100 נקודות מכירה הכוללות בתוכן חנויות של רשתות חשמל לצד חנויות פרטיות. "סקרים בלתי תלויים מוכיחים שמחיר המוצר מהווה 60% מהחלטת הקנייה, וכי הנאמנות לרשת חשמל זו או אחרת עומדת על אפס, או במילים אחרות, אינה קיימת.

"עוד נמצא כי הצרכן הישראלי מוכן לנסוע מעל שעה, ולמרחק של 100 ק"מ על מנת לרכוש מוצרי חשמל במחירים אטרקטיביים. חשוב לזכור שסל קניות ממוצע של מכשירי חשמל עומד על 2,500 שקל, ולכן הצרכנים בודקים בציציות את המחיר, ורשת שלא תציג מחירים אטרקטיביים לא תשרוד. כך שבפועל כל אחד עסוק במלחמת מחירים מול המתחרים, ואף אחד לא יכול לנוח על זרי הדפנה שכן הוא לא ישרוד. אם אלקטרה תרכוש את א.ל.מ תגיע הרשת הממוזגת ל-100 חנויות, המהווים אחוז זניח מכלל השוק".

התחרות עדיין בשיאה

כדי לבדוק אם הטענות בדבר הטיית הצרכנים לרכישת מוצרים המיובאים על ידי הרשת, נשלח לקוח סמוי מטעם "גלובס" לסניפים של הרשתות: שקם אלקטריק, א.ל.מ, מחסני חשמל, ביג בוקס וטרקלין חשמל, וביקש מהמוכרנים המלצה על מכונת כביסה, מייבש, מקרר ותנור בילט אין. בחלק מהמקרים הוא קיבל המלצה אובייקטיבית ללא קשר ל"מוצרי הבית" של הרשת, ובחלק אחר פורטו יתרונות מותגי הרשת לצד יתרונות של מותגים אחרים. באף אחד מהמקרים לא נעשה שכנוע בולט לרכישת מוצרי היבואן.

שקם אלקטריק

המוכרן האדיב הציע מכונת כביסה ומייבש של חברת BOSCH מתוצרת גרמנית, בנימוק שגם אם מחירם מעט גבוה יותר ממחירי מותגים אחרים- אמינותם גבוהה. הוא המליץ על מקרר של אמנה האמריקאית, ורק התנור המומלץ היה של סאוטר - המותג המיובא על-ידי אלקטרה, בעלת הרשת. המוכרן הציג כמה יתרונות של הדגם עליו המליץ אל מול דגמים אחרים, אולם באותה נשימה הזכיר גם כמה תנורים מומלצים של חברות שלא מיובאות על ידי אלקטרה. כשנשאל על ידי אם הוא אינו ממליץ על מקרר או מכונת כביסה של המותג אלקטרה, השיב כי התחום העיקרי בו לאלקטרה יש יתרון על מותגים אחרים הוא תחום מיזוג האוויר.

מחסני חשמל

החנות עמוסה בתצוגה של מותגים שונים. התחושה המתקבלת היא שברשת זו מוצע המגוון הגדול ביותר. חלק מהמוצרים הנמכרים בה הם מוצרים המיובאים לישראל בייבוא מקביל ולא על ידי היבואנים הרשמיים. על פי התרשמותנו, המדיניות ברשת זו היא לספק לצרכן את מירב המידע על המוצר הספציפי בו הוא מתעניין. כאשר הלקוח שאל את המוכרן "על מה אתה ממליץ?", ענה האחרון: "הראה לי מה מבין המוצרים בתצוגה נראה לך ואומר לך מה יתרונותיו וחסרונותיו". ללקוח לא הייתה תחושה שמוכרן ניסה "להוביל" אותו דווקא למותגי הרשת.

ביג בוקס

המוכר המליץ על מכונת כביסה של אלקטרולוקס, המיובאת על-ידי מיני ליין (ששולטת, כאמור, ברשת המתחרה א.ל.מ). הוא המליץ על מייבש של AEG, ועל מקרר ותנור בילט-אין של סמסונג (מיובאים ע"י מיני ליין). על כל שאלה על מותגים אחרים, ניתנו פרטים ללא היסוס.

א.ל.מ

המוכרן פירט את היתרונות והחסרונות של כל מוצר מכל תוצרת. בתחום מכונות הכביסה והמייבשים המליץ על מותגים גרמניים, אולם באותה נשימה הזכיר גם את מכונות הכביסה של סמסונג המיובאות על ידי הרשת. הוא המליץ על מקררים של סמסונג לצד המלצה על מותגים אירופאיים, וסקר באובייקטיביות את יתרונותיו וחסרונותיו של כל תנור בתצוגה.

טרקלין חשמל

המוכרן המליץ על מכונות כביסה של מותג הבית LG, אולם לשאלת הלקוח הסמוי הסביר גם על יתרונות וחסרונות מוצרים אחרים תוך שהוא מסכים עם הלקוח שבחלק מהמקרים יש יתרונות למוצרים אחרים.

בתחום הקירור זכו לעדיפות אצל המוכרן דווקא מקררים שלא מיובאים על ידי הרשת, אולם הוא איזכר גם את המקררים של חברת LG כאמינים ביותר. מקרב תנורי האפייה זכו להמלצה תנורים של חברת רוזייר המיובאים על ידי הרשת. גם כאן חשוב לציין שהמוכר לא ניסה לכפות את דעתו על הלקוח והסכים לענות בשמחה גם על שאלות לגבי מותגים אחרים.

הרשתות ביג בוקס ובסט ביי שייכות לקבוצת פישמן של אליעזר פישמן, בעל השליטה ב"גלובס"

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צמרת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע שראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון