גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך קודמה עו"ד נג'רי שבוע לפני שנקבע ששיקרה בתיק הדסק הרוסי?

בשבוע שקדם לקביעת ביהמ"ש על מחדלי הפרקליטות, קודמה עו"ד טלי נג'רי לתפקיד סגנית פרקליטת המחוז ■ "נג'רי מרגישה בסדר עם המצפון שלה", אומרים בפרקליטות

מי שקיווה שבפרקליטות מיסוי וכלכלה ייקחו לתשומת-לבם את הביקורת הנוקבת שמתח עליהם שופט בית המשפט המחוזי דוד רוזן בבטלו השבוע את כתב האישום נגד מנהלי הדסק הרוסי בסניף הירקון של בנק הפועלים - בוודאי התאכזב.

רוזן זיכה את אליק לדר ויעקב סברדליק, שהואשמו כי סייעו ללקוחותיהם להלבין עשרות מיליוני דולרים, על בסיס טענת "הגנה מן הצדק", תוך הטחת האשמות כבדות בתביעה. בין היתר כתב השופט כי "התובעים הצהירו בבית המשפט הצהרה בלתי נכונה. ההצהרה הבלתי נכונה של המדינה יש בה כדי לפגוע באושיות מסגרת המשפט. הצהרה כזו יש בה כדי לערער משמעותית את אמון הציבור בתביעה ובנציגיה".

מה עשתה הפרקליטות נוכח הכשל? שם צפו את ההכרעה הקשה מראש (השופט הבהיר לפרקליטות, עוד בטרם הכרעת הדין, כי כדאי לה לחזור בה מן האישום, אחרת יהיה "פסק דין קשה"), ובמקום לעשות חשבון-נפש עמוק העניקו קידום למי שעמדה בראש צוות התביעה עו"ד טלי נג'רי.

כך, ימים ספורים לפני שרוזן קבע כי נג'רי שיקרה לבית המשפט ונמנעה מלהעביר חומרי חקירה לרשות ההגנה, זכתה הפרקליטה הוותיקה לקידום נחשק לתפקיד סגנית פרקליטת המחוז.

צירוף מקרים? נראה שלא. בפרקליטות היו שהרימו גבה נוכח עיתוי הקידום, אולם גורמים בפרקליטות יודעים לספר כי פרקליטת המחוז אלה רובינק, שנמנתה עם ועדת המינויים של נציבות שירות המדינה, ואשר הריקושטים מהכרעת השופט רוזן הגיעו עד אליה, היא שהפעילה את מלוא כובד משקלה על מנת שנג'רי תמונה.

נג'רי מצדה לקחה אחריות וספגה את רוב הביקורת. היא ידעה שכמו בתיק הדסק הרוסי, גם בעניין הקידום היתה זו רובינק שעמדה מאחוריה לאורך כל הדרך. פרקליטת המחוז הרי חתמה על הסיכומים שהגישה הפרקליטות לבית המשפט - מה יותר מזה?

הממונים יודעים ומגבים

למרות הביקורת הנוקבת של השופט רוזן והבולטות שלה זכתה בעיתונות, נג'רי - כך גורמים בפרקליטות מיסוי וכלכלה - "מרגישה ממש בסדר עם המצפון שלה".

"היא כל יום עושה עם עצמה חשבון-נפש", אומרת קולגה שלה, "עובדת מהבוקר עד הערב, ואם יש תקלה היא מיד מדווחת. זה תיק שהיו צריכים להקציב לו אולי 15 פרקליטים. זה לא בדיוק מה שהיה. היא קיבלה תמיכה מפרקליטת המחוז, וזה מה שמעניין אותה. היא יודעת איך היא פעלה, הממונים עליה יודעים איך היא פעלה".

גם העובדה שהיא זו שספגה את רוב האש, ולא רובינק או הפרקליט שעבד תחתיה לירן חיים, לא מטרידה את נג'רי. "העניין יצא מפרופורציות", טוענים מקורביה, ומכוונים לכך שמה שמפריע לנג'רי הוא שתשומת-הלב הוסטה לעבר ההתנהלות הקלוקלת של הפרקליטות ולא לעניין המהותי - העבירות. "מי שהיה טורח לקרוא את החומר, היה רואה שבעצם הנאשמים די הודו", אומרת מקורבת.

"היא מתוסכלת", מציין פרקליט אחר, "מזה שהכותרות צועקות, ואף אחד לא נכנס ובודק. דווקא כל הכבוד לפרקליטות שלא קיבלה את ההצעה לחזור בה, כי מדובר בעבירות חמורות, ותפקידה של הפרקליטות הוא להקנות נורמות. היו תקלות, וזה מאוד לא בסדר. השאלות הן אם התקלות האלה פוגעות בהגנה ואם ניתן היה לרפא את זה באופן אחר. השופט היה צריך לנתח את זה. לפי מה שנראה בפסק הדין, לא נראה שיש ניתוח מעמיק של הראיות לגופן".

בפרקליטות שוקלים לערער על הכרעתו של רוזן לבית המשפט העליון, אולם בינתיים עסוקים הנוגעים בדבר ב"להבין את הסיטואציה שנוצרה". "מי שקורא את הכרעת הדין", אומר פרקליט בכיר בשירות המדינה, "מבין לגמרי איך קרה מה שקרה. שורש הבעיה הוא בכך שהפרקליטות עובדת בעומס בלתי רגיל, בלתי אנושי, וזה מתואר בהכרעת הדין".

השופט רוזן אכן מצטט בהכרעתו את הצהרותיה של נג'רי לבית המשפט, שבהן היא מציינת כי טעתה בתום-לב, וכתוצאה מכך "הטעתה שלא במתכוון את בתי המשפט על ערכאותיהם השונות; כל זאת עקב לחץ ועומס חריג שבו היתה נתונה".

נג'רי הודיעה לבית המשפט כי ההצהרה שנתנה לגבי עד משמעותי בתיק, שלפיה הוא לא קיבל טובות הנאה, היא הצהרה שאינה נכונה. היא הסבירה כי ההצהרה ניתנה מאחר שלא כל המידע נמסר לה.

בשלב אחר ביקשה נג'רי מהשופט דיון במעמד צד אחד, לאחר שהתברר לה כי בשגגה לא העבירה חומר נוסף להגנה. "בית המשפט לא עיין באותן הודעות, מאחר שהתביעה אמרה בטעות שהכול נמסר", היא אמרה באותו דיון. "סברתי בטעות, לא בדקתי טוב ונכון, אבל הסיבה שבגינה אני רוצה עכשיו לנהל את הדיון במעמד צד אחד היא כדי להראות לבית המשפט אותם חומרים".

עוד זיכוי צורם לרשימה

נג'רי היתה נתונה בעומס רב, על כך אין עוררין; כמו גם על העומס הכבד שבו מצויים אנשי הפרקליטות ועל מצוקות התקציב וכוח-האדם שבהן הם מצויים. ובכל זאת, אי-אפשר לעבור על התנהלות כזו לסדר היום - בוודאי לא בתיק שאותו סימנה הפרקליטות כתיק דגל שיכתיב נורמות חדשות של התנהלות באכיפת הלבנת הון.

מקורבי נג'רי, מצדם, מבקשים באופן טבעי לגמד את התקלות. "היא רצתה להיות כל-כך בסדר, ומתוך הדאגה שלה שהנאשמים יקבלו את כל החומר התברר שחומר נוסף לא התקבל", הם אומרים. "מרוב שהיא היתה בסדר, היא עכשיו משלמת את המחיר. זה לא שהיא בורחת מאחריות. היא אומרת בפה מלא שהיתה תקלה וזה לא בסדר. היא גם אומרת שלא משנה אם מדובר בקרגל אחד או שניים, או במסמך אחד, אבל היא חושבת שהדברים יצאו מפרופורציה.

"השופט הציב בפניה סד זמנים לחוץ כדי לתת כל מה שקשור לתביעה. היא לא אומרת שלא היו תקלות, אך לא בעוצמה שהשופט הציג. בסופו של דבר מדובר בשניים וחצי-שלושה קרגלים שלא נמסרו להגנה, ולא ב-37, כמו שנטען. חלק הארי מהחומר הוצג להגנה, רק בצורה אחרת. וצריך להבין שגם בקרגלים שלא נמסרו לא הכול היה רלוונטי. מעבר לזה, אילו באמת היה מדובר במסמכים שכל-כך רלוונטיים להגנת הנאשמים, הסנגורים היו מבקשים לדחות את הדיונים בתיק".

יצויין כי לדברי הסניגור עו"ד שמעון דולן (ביחד עם עו"ד יעל גרוסמן), הוא נחשף לחומר בקרגלים המדוברים רק כשהתברר שלא קיבלו אותו. לדבריו, החומר כלל מסמכים שבאופן מוחלט יש בהם כדי להוכיח את חפותו של לקוחו. "אלמלא התעקשתי", אומר דולן, "הלקוח שלי היה יכול להיות מורשע. כמעט הרמתי ידיים".

הזיכוי הצורם והמתוקשר בפרשת הדסק הרוסי בסניף בנק הפועלים מצטרף לשורת זיכויים בשנים האחרונות, שבה נכוו בפרקליטות מיסוי וכלכלה של רובינק: פרשות קרדן, פיקסל, פרטנר, אורסיס והדסק הצרפתי בבנק הפועלים; בחלקן הוטחה ביקורת בפרקליטות, שהוכיחה השבוע שוב כי לא למדה דבר.

hadasm@globes.co.il

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד