גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך קודמה עו"ד נג'רי שבוע לפני שנקבע ששיקרה בתיק הדסק הרוסי?

בשבוע שקדם לקביעת ביהמ"ש על מחדלי הפרקליטות, קודמה עו"ד טלי נג'רי לתפקיד סגנית פרקליטת המחוז ■ "נג'רי מרגישה בסדר עם המצפון שלה", אומרים בפרקליטות

מי שקיווה שבפרקליטות מיסוי וכלכלה ייקחו לתשומת-לבם את הביקורת הנוקבת שמתח עליהם שופט בית המשפט המחוזי דוד רוזן בבטלו השבוע את כתב האישום נגד מנהלי הדסק הרוסי בסניף הירקון של בנק הפועלים - בוודאי התאכזב.

רוזן זיכה את אליק לדר ויעקב סברדליק, שהואשמו כי סייעו ללקוחותיהם להלבין עשרות מיליוני דולרים, על בסיס טענת "הגנה מן הצדק", תוך הטחת האשמות כבדות בתביעה. בין היתר כתב השופט כי "התובעים הצהירו בבית המשפט הצהרה בלתי נכונה. ההצהרה הבלתי נכונה של המדינה יש בה כדי לפגוע באושיות מסגרת המשפט. הצהרה כזו יש בה כדי לערער משמעותית את אמון הציבור בתביעה ובנציגיה".

מה עשתה הפרקליטות נוכח הכשל? שם צפו את ההכרעה הקשה מראש (השופט הבהיר לפרקליטות, עוד בטרם הכרעת הדין, כי כדאי לה לחזור בה מן האישום, אחרת יהיה "פסק דין קשה"), ובמקום לעשות חשבון-נפש עמוק העניקו קידום למי שעמדה בראש צוות התביעה עו"ד טלי נג'רי.

כך, ימים ספורים לפני שרוזן קבע כי נג'רי שיקרה לבית המשפט ונמנעה מלהעביר חומרי חקירה לרשות ההגנה, זכתה הפרקליטה הוותיקה לקידום נחשק לתפקיד סגנית פרקליטת המחוז.

צירוף מקרים? נראה שלא. בפרקליטות היו שהרימו גבה נוכח עיתוי הקידום, אולם גורמים בפרקליטות יודעים לספר כי פרקליטת המחוז אלה רובינק, שנמנתה עם ועדת המינויים של נציבות שירות המדינה, ואשר הריקושטים מהכרעת השופט רוזן הגיעו עד אליה, היא שהפעילה את מלוא כובד משקלה על מנת שנג'רי תמונה.

נג'רי מצדה לקחה אחריות וספגה את רוב הביקורת. היא ידעה שכמו בתיק הדסק הרוסי, גם בעניין הקידום היתה זו רובינק שעמדה מאחוריה לאורך כל הדרך. פרקליטת המחוז הרי חתמה על הסיכומים שהגישה הפרקליטות לבית המשפט - מה יותר מזה?

הממונים יודעים ומגבים

למרות הביקורת הנוקבת של השופט רוזן והבולטות שלה זכתה בעיתונות, נג'רי - כך גורמים בפרקליטות מיסוי וכלכלה - "מרגישה ממש בסדר עם המצפון שלה".

"היא כל יום עושה עם עצמה חשבון-נפש", אומרת קולגה שלה, "עובדת מהבוקר עד הערב, ואם יש תקלה היא מיד מדווחת. זה תיק שהיו צריכים להקציב לו אולי 15 פרקליטים. זה לא בדיוק מה שהיה. היא קיבלה תמיכה מפרקליטת המחוז, וזה מה שמעניין אותה. היא יודעת איך היא פעלה, הממונים עליה יודעים איך היא פעלה".

גם העובדה שהיא זו שספגה את רוב האש, ולא רובינק או הפרקליט שעבד תחתיה לירן חיים, לא מטרידה את נג'רי. "העניין יצא מפרופורציות", טוענים מקורביה, ומכוונים לכך שמה שמפריע לנג'רי הוא שתשומת-הלב הוסטה לעבר ההתנהלות הקלוקלת של הפרקליטות ולא לעניין המהותי - העבירות. "מי שהיה טורח לקרוא את החומר, היה רואה שבעצם הנאשמים די הודו", אומרת מקורבת.

"היא מתוסכלת", מציין פרקליט אחר, "מזה שהכותרות צועקות, ואף אחד לא נכנס ובודק. דווקא כל הכבוד לפרקליטות שלא קיבלה את ההצעה לחזור בה, כי מדובר בעבירות חמורות, ותפקידה של הפרקליטות הוא להקנות נורמות. היו תקלות, וזה מאוד לא בסדר. השאלות הן אם התקלות האלה פוגעות בהגנה ואם ניתן היה לרפא את זה באופן אחר. השופט היה צריך לנתח את זה. לפי מה שנראה בפסק הדין, לא נראה שיש ניתוח מעמיק של הראיות לגופן".

בפרקליטות שוקלים לערער על הכרעתו של רוזן לבית המשפט העליון, אולם בינתיים עסוקים הנוגעים בדבר ב"להבין את הסיטואציה שנוצרה". "מי שקורא את הכרעת הדין", אומר פרקליט בכיר בשירות המדינה, "מבין לגמרי איך קרה מה שקרה. שורש הבעיה הוא בכך שהפרקליטות עובדת בעומס בלתי רגיל, בלתי אנושי, וזה מתואר בהכרעת הדין".

השופט רוזן אכן מצטט בהכרעתו את הצהרותיה של נג'רי לבית המשפט, שבהן היא מציינת כי טעתה בתום-לב, וכתוצאה מכך "הטעתה שלא במתכוון את בתי המשפט על ערכאותיהם השונות; כל זאת עקב לחץ ועומס חריג שבו היתה נתונה".

נג'רי הודיעה לבית המשפט כי ההצהרה שנתנה לגבי עד משמעותי בתיק, שלפיה הוא לא קיבל טובות הנאה, היא הצהרה שאינה נכונה. היא הסבירה כי ההצהרה ניתנה מאחר שלא כל המידע נמסר לה.

בשלב אחר ביקשה נג'רי מהשופט דיון במעמד צד אחד, לאחר שהתברר לה כי בשגגה לא העבירה חומר נוסף להגנה. "בית המשפט לא עיין באותן הודעות, מאחר שהתביעה אמרה בטעות שהכול נמסר", היא אמרה באותו דיון. "סברתי בטעות, לא בדקתי טוב ונכון, אבל הסיבה שבגינה אני רוצה עכשיו לנהל את הדיון במעמד צד אחד היא כדי להראות לבית המשפט אותם חומרים".

עוד זיכוי צורם לרשימה

נג'רי היתה נתונה בעומס רב, על כך אין עוררין; כמו גם על העומס הכבד שבו מצויים אנשי הפרקליטות ועל מצוקות התקציב וכוח-האדם שבהן הם מצויים. ובכל זאת, אי-אפשר לעבור על התנהלות כזו לסדר היום - בוודאי לא בתיק שאותו סימנה הפרקליטות כתיק דגל שיכתיב נורמות חדשות של התנהלות באכיפת הלבנת הון.

מקורבי נג'רי, מצדם, מבקשים באופן טבעי לגמד את התקלות. "היא רצתה להיות כל-כך בסדר, ומתוך הדאגה שלה שהנאשמים יקבלו את כל החומר התברר שחומר נוסף לא התקבל", הם אומרים. "מרוב שהיא היתה בסדר, היא עכשיו משלמת את המחיר. זה לא שהיא בורחת מאחריות. היא אומרת בפה מלא שהיתה תקלה וזה לא בסדר. היא גם אומרת שלא משנה אם מדובר בקרגל אחד או שניים, או במסמך אחד, אבל היא חושבת שהדברים יצאו מפרופורציה.

"השופט הציב בפניה סד זמנים לחוץ כדי לתת כל מה שקשור לתביעה. היא לא אומרת שלא היו תקלות, אך לא בעוצמה שהשופט הציג. בסופו של דבר מדובר בשניים וחצי-שלושה קרגלים שלא נמסרו להגנה, ולא ב-37, כמו שנטען. חלק הארי מהחומר הוצג להגנה, רק בצורה אחרת. וצריך להבין שגם בקרגלים שלא נמסרו לא הכול היה רלוונטי. מעבר לזה, אילו באמת היה מדובר במסמכים שכל-כך רלוונטיים להגנת הנאשמים, הסנגורים היו מבקשים לדחות את הדיונים בתיק".

יצויין כי לדברי הסניגור עו"ד שמעון דולן (ביחד עם עו"ד יעל גרוסמן), הוא נחשף לחומר בקרגלים המדוברים רק כשהתברר שלא קיבלו אותו. לדבריו, החומר כלל מסמכים שבאופן מוחלט יש בהם כדי להוכיח את חפותו של לקוחו. "אלמלא התעקשתי", אומר דולן, "הלקוח שלי היה יכול להיות מורשע. כמעט הרמתי ידיים".

הזיכוי הצורם והמתוקשר בפרשת הדסק הרוסי בסניף בנק הפועלים מצטרף לשורת זיכויים בשנים האחרונות, שבה נכוו בפרקליטות מיסוי וכלכלה של רובינק: פרשות קרדן, פיקסל, פרטנר, אורסיס והדסק הצרפתי בבנק הפועלים; בחלקן הוטחה ביקורת בפרקליטות, שהוכיחה השבוע שוב כי לא למדה דבר.

hadasm@globes.co.il

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?